TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Bosna i Hercegovina i Makedonija nemaju otvorenih pitanja

Bosna i Hercegovina i Makedonija nemaju otvorenih pitanjaFoto: Fena

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je nakon sastanka s premijerom Republike Makedonije Zoranom Zaevom u Sarajevu istakao kako njegov makedonski kolega vodi politiku kompromisa i politiku dobre saradnje.


videoprilog Aide Salčinović (Dnevnik 2)

"Također, to je i fokusiranje na prave ciljeve, a to su Evropa, NATO i regionalna saradnja. Ti ciljevi su identični s prioritetima koje ima i BiH. Mogu kazati da je saradnja između naših dviju zemalja izuzetno dobra. Nemamo otvorenih pitanja. Naša saradnja ima uzlaznu liniju. Ciljevi i prioriteti su nam identični", rekao je Zvizdić na konferenciji za medije.

Istakao je da su postigli dogovor da BiH i Makedonija zajednički nastupaju i prema Evropskoj uniji i u projektima koji znače regionalnu saradnju.

"Jedan od projekata je i zajednička inicijativa za uspostavljanje aviolinije koja bi povezala tri glavna grada Sarajevo, Podgoricu i Skoplje. Vrlo je moguće da tako nešto ponudimo i ostalim zemljama u regionu, naprimjer, Bugarskoj. Nama je važno da se mi povežemo, ne samo s EU, nego i unutar naše regije", kazao je Zvizdić.

Naglasio je da je saradnja dviju zemalja prvenstveno fokusirana na jačanje ekonomskih odnosa.

"Fokus naše saradnje je usmjeren na ekonomiju i nastavak dobrih odnosa i uspostava dobrih uvjeta za jačanje naših trgovinskih veza i za uklanjanje svih trgovinskih i carinskih barijera", rekao je Zvizdić, dodajući kako je namjera dviju zemalja da Zapadni Balkan u narednom proširenju postane dio EU-a.

Na kraju je dodao i kako je u pripremi nekoliko sporazuma, memoranduma i protokola koji se tiču uvjeta putovanja građana dvije zemlje, a što bi značilo prelazak granice s ličnom kartom.

Zaev je istakao da je cilj Makedonije da unaprijed saradnju s BiH u svim oblastima.

"Mi koristimo svaku priliku, onako kako to od nas očekuje i EU, da unaprijedimo našu saradnju u svakom pogledu. Naše dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja i želimo unaprijediti saradnju građana", kazao je Zaev.

Naglasio je da saradnju BiH i Makedonije, ali i drugih zemalja regije, treba iskoristiti kako bi se povećao izvoz roba i usluga prema EU, ali i unaprijedio standard života građana.

"Kad god budem razgovarao s evropskim zvaničnicima o Makedoniji, zalagat ću se i za BiH, Srbiju, Crnu Goru, a treba biti i obratno, jer će nas na taj način shvatiti ozbiljno i poštovati", rekao je Zaev.

Zvizdić je na kraju na pitanje novinara u vezi s najnovijim tenzijama u odnosima Sarajevo-Beograd, istakao da, kako je rekao, proizvođenje imaginarnih afera baziranih na nepostojećim argumentima ne doprinosi miru i saradnji u regiji.

"Uloženo je puno napora za male pomake, a ovakve afere takvu situaciju blokiraju ili je vraćaju unazad. Očekivao sam da će sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije biti održana odmah nakon izjave tadašnjeg predsjednika Nikolića koji je na mostu između BiH i Srbije rekao da sanja o ujedinjenju Republike Sprske i Srbije. Očekivao sam da se održi sjednica i da se upozori predsjednik da je to povreda teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH", rekao je Zvizdić.

Dodao je i kako je očekivao da će biti održana sjednica zbog izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o otcjepljenju RS-a od BiH.  

"Očekivao sam da će se održati sjednica da se upozori predsjednik Republike Srpske da prestane budan sanjati o ujedinjenju ili otcjepljenju RS-a. Nažalost, ni to se nije desilo. Onda se održi sjednica na bazi nepostojeće, iskrivljenje i, da budem grub, lažno prenesene izjave jednog od članova Predsjedništva BiH", kazao je Zvizdić.

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
Premijer FBiH se nije sastao s policajcima: Pred Parlamentom ovog utorka novi protest policajaca

VIDEO: Raste nezadovoljstvo i ogorčenost: Desetak bivših radnika TTU pokušalo ući u fabriku

Zbog seta zakona o akcizama oštre reakcije političara u RS-u: SDS i NDP tvrde da će štetu pretrpjeti građani

Zvizdić i Mogherini razgovarali u Briselu: \'BiH mora nastaviti pozitivni zamah približavanja EU\'

Na Vijeću sigurnosti UN-a o statusu \'glavnog grada Izraela\': SAD uložio veto na rezoluciju o Jerusalemu

Nesreća u državi Washington: U prevrtanju Amtrakovog voza kod Seattlea poginulo šest ljudi

Više stotina ljudi protestovalo zbog nove vlade: Nova austrijska vlada položila zakletvu

Počinioci zločina nad Rohinjama se moraju suočiti s pravdom: Aung San Suu Kyi bi trebala odgovarati za genocid

Obustavljena nastava: Prekomjerna zagađenost zraka u Teheranu

Mnogorafija mosvećena glumcu Draganu Nikoliću: Predstavljena knjiga \'Gospodin mangup\'
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 3 sata
Na ambasadi BiH u Švicarskoj osvanuli grafiti podrške Praljku i ostalim hrvatskim ratnim zločincima
Objavljeno prije 4 sata
Vozač Ubera u Libanonu uhićen zbog ubojstva djelatnice britanske ambasade
Objavljeno prije 5 sati
Tusk čestitao Kurzu i poželio mu puno uspjeha, Francuska ga odmah zvala na suradnju
Objavljeno prije 5 sati
Muškarac se autom pokušao probiti u bazu ratnog zrakoplovstva u Engleskoj, uhićen je nakon pucnjave
Objavljeno prije 7 sati
UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Srušila se pozornica na glazbenom festivalu u Brazilu, poginuo DJ
Objavljeno prije 8 sati
Službeno počela predsjednička kampanja u Rusiji, Putin bez prave konkurencije