TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Potpuni razlaz u Parlamentu FBiH zbog zakona o PIO-u

Potpuni razlaz u Parlamentu FBiH zbog zakona o PIO-u

Potpuni kolaps u radu Federalnog parlamenta. Otkazane su dvije sjednice, što je samo posljedica razmimoilaženja stranaka većine. Taman što su nakon ljetne pauze počeli rad, održavši samo nekoliko sjednica, u Zastupničkom domu potpuni razlaz zbog zakona o PIO-u. Potom i otkazivanje sjednice Doma naroda koja je trebala biti održana danas.


videoprilog Аenite Huseinbegović (Dnevnik 2) 

Sjednica Doma naroda otkazana je, zvanično, iz tehničkih razloga. Šta to tačno znači pitali smo sekretara ovog doma Izmira Hadžiavdića. Da li se raspad kolacije u Zastupničkom domu prenio i na Dom naroda?

“Naši poslovnici ne predviđaju razmatranje zakona u različitim procedurama. U Zastupničkom domu je hitna procedura pala. Odlučeno je da se zakon razmatra u nacrtu, a u Domu naroda je predložena hitna procedura. Moralo bi doći do izmjene i u Domu naroda i to je osnovni razlog zbog kojeg je ova sjednica odgođena”, kaže Hadžiavdić.

Podsjećamo, sjednica Predstavničkog doma obilovala je međusobnim optužbama na relaciji SDA-SBB, tokom rasprave o zakonu o PIO-u. Da se zakon iz hitne pošalje u redovnu proceduru presudili glasovi SBB-a, čiji je ministar Vesko Drljača na čelu ministarstva koje je ovaj zakon i pripremalo.

“Mislite se narugati ovim ljudima. Budite sigurni, postupajući tako u političkoj partiji koja promovira tu vrstu kulture, možete se sutra naći u poziciji da i vas neko pusti niz vodu”, kazao je Safet Kešo, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

“Nismo mi pustili ministra Veska Drljaču niz vodu. Jučer su ga ostali ministri iz SDA i HDZ-a pustili niz vodu. Toliko o tome, kako vi kažete, da je on pisao svojom rukom taj zakon. Nije tačno”, odgovorio mu je Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

U lavini optužbi otvorilo se i pitanje ko, ustvari, čini vlast u Federaciji. Da se SBB već distancira od još uvijek zvaničkog koalicionog partnera SDA demonstrirala je potpredsjedavajuća Zastupničkog doma iz reda SBB-a Vesna Švancer, koja je mjesto za predsjedničkim stolom zamijenila poslaničkom klupom.

“Vama napuštanje vlasti ne znači, izgleda, podnošenje ostavke već promjena stolice”, kazao je zastupnik SDA Salmir Kaplan.

Zakon o PIO-u u suprotne tabore je stavio Sindikat policije Federacije i Udruženje penzionera. Policajci tvrde da će im ovim zakonom penzije biti manje za 25-30 posto. S druge strane, ako se zakon ne usvoji, penzioneri najavlju proteste kojima će prisustvovati 100.000 penzionera, ali i najavljuju da neće glasati za one koji budu protiv ovog zakona. Analitičari tvrde da je situacija u Federalnom parlametu dokaz da je predizborna kampanja krenula.

"Vladajuća koalicija, posebno u Federaciji, ali i na državnom nivou suštinski se raspala i prestala da funkcioniše", ocjenjuje Srećko Latal, urednik BIRN-a i politički analitičar.

Problem, evidento, postoji. Do sada su bitni zakoni najčešće padali na Domu naroda, gotovo uvijek su prolazili Zastupnički dom, što je bio slučaj i zakonom o PIO-u, i to dva puta. Loša atmosfera defitivno se sada uvukla u oba doma. Rukovodstva domova tvrde da će kolaps biti riješen - dodatnim konsultacijama unutar parlamentarne većine.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
Premijer FBiH se nije sastao s policajcima: Pred Parlamentom ovog utorka novi protest policajaca

VIDEO: Raste nezadovoljstvo i ogorčenost: Desetak bivših radnika TTU pokušalo ući u fabriku

Zbog seta zakona o akcizama oštre reakcije političara u RS-u: SDS i NDP tvrde da će štetu pretrpjeti građani

Zvizdić i Mogherini razgovarali u Briselu: \'BiH mora nastaviti pozitivni zamah približavanja EU\'

Na Vijeću sigurnosti UN-a o statusu \'glavnog grada Izraela\': SAD uložio veto na rezoluciju o Jerusalemu

Nesreća u državi Washington: U prevrtanju Amtrakovog voza kod Seattlea poginulo šest ljudi

Više stotina ljudi protestovalo zbog nove vlade: Nova austrijska vlada položila zakletvu

Počinioci zločina nad Rohinjama se moraju suočiti s pravdom: Aung San Suu Kyi bi trebala odgovarati za genocid

Obustavljena nastava: Prekomjerna zagađenost zraka u Teheranu

Mnogorafija mosvećena glumcu Draganu Nikoliću: Predstavljena knjiga \'Gospodin mangup\'
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 3 sata
Na ambasadi BiH u Švicarskoj osvanuli grafiti podrške Praljku i ostalim hrvatskim ratnim zločincima
Objavljeno prije 4 sata
Vozač Ubera u Libanonu uhićen zbog ubojstva djelatnice britanske ambasade
Objavljeno prije 5 sati
Tusk čestitao Kurzu i poželio mu puno uspjeha, Francuska ga odmah zvala na suradnju
Objavljeno prije 5 sati
Muškarac se autom pokušao probiti u bazu ratnog zrakoplovstva u Engleskoj, uhićen je nakon pucnjave
Objavljeno prije 7 sati
UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Srušila se pozornica na glazbenom festivalu u Brazilu, poginuo DJ
Objavljeno prije 8 sati
Službeno počela predsjednička kampanja u Rusiji, Putin bez prave konkurencije