TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Kotroverza presude - veza broja ubijenih s kvalifikacijom genocida

Kotroverza presude - veza broja ubijenih s kvalifikacijom genocidasudija Cristoph Flugge

Nakon jučer izrečene doživotne kazne Ratku Mladiću najviše reakcija i dilema izazvalo je oslobađanje Mladića za genocid u šest bh. općina 1992. godine. Iz rezimea presude, zasad, nije moguće zaključiti čime se sudsko vijeće s Alphonsom Oriem na čelu rukovodilo kada je odlučivalo o tome, ali je konstrukcija da su ubijeni Bošnjaci u ovim općinama činili relativno mali dio grupe veoma kontroverzna. Jedinstven stav o tome, čini se, ne postoji ni u Haagu.


videoprilog Vildane Kurtić (Dnevnik 2)

Genocidna namjera da se Bošnjaci u Foči, Sanskom Mostu, Kotor-Varoši, Prijedoru i Vlasenici unište kao dio zaštićene grupe je postojala, zaključila je većina sudaca. Pitanje je da li je broj ubijenih, pa makar on bio i relativno mali, kako to navodi Vijeće, uopće relevantan za kvalificiranje ukupnih zločina kao genocida.

“Vijeće je zatim razmotrilo da li je ciljani dio grupe činio značajan dio zaštićene grupe i zaključilo da su bosanski Muslimani koji su bili ciljani u svakoj od općina činili relativno mali dio te zaštićene grupe i da nisu ni na koji drugi način predstavljali njen značajan dio”, naveo je jučer Alphons Orie, predsjedavajući Pretresnog vijeća.

Profesor Zarije Seizović smatra da je Tribunal kroz svoju praksu, praktično, izmišljao doktrine koje su onda koristili pri donošenju odluka. Naprimjer, onu o direktnoj usmjerenosti, na osnovu koje je oslobođen Momčilo Perišić.

“Sad je izmislio neki kriterij dostatnosti. Ako ubijete jednog s namjerom da izvršite genocid - to je genocid, ako ubijete 100 miliona s istom namjerom i to je genocid. Genocid ne čini najstrašnijim zločinom broj ubijenih, nego genocidna namjera”, objašnjava profesor Seizović.

Da ni sudije u Haagu o ovim stvarima nemaju jedinstven stav pokazuje i primjer prvostepene presude Zdravku Tolimiru, u kojoj je on bio osuđen i za genocid u Žepi, što je u drugostepenoj presudi odbačeno. Međutim, tada je prvostepeno vijeće ubistvo samo trojice ljudi u Žepi 1995. godine, među kojima je i Avdo Palić, uz prisilno premještanje civila, okarakteriziralo kao genocid. Njihovo ubistvo trebalo je da posluži kao simbol da nema nade za opstanak tog stanovništva u enklavi, zaključilo je tada vijeće.

“Sudačka većina je zaključila da je u slučaju Žepe uklanjanje njenog civilnog muslimanskog stanovništva, uništenje njihovih domova i džamije i ubijanje trojice najistaknutijih vođa učinjeno s ciljem da se osigura da bosansko muslimansko stanovništvo ove enklave više neće moći da se obnovi. Usljed toga, sudačka većina je zaključila da su Mehmed Hajrić, Avdo Palić i Amir Imamović ubijeni u namjeri da se uništi ovo stanovništvo”, naveo je tada Cristoph Flugge.

Zanimljivo je da je sudija Flugge, predsjedavajući prvostepenog Vijeća u predmetu Tolimir, također bio sudija u vijeću u predmetu protiv Mladića i oslobodio ga optužbi za genocid 1992. godine.

1

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: \'Objektivni razlozi\': Odgođena sutrašnja sjednica Doma naroda, nastavak 17. aprila

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Podržano povećanje plata za vojnike

Izvještaj EBRD-a prezentovan u Sarajevu: Stopa rasta u BiH tri posto

Ivanić za Tanjug: \'Izetbegović će biti još tvrđi po pitanju granice sa Srbijom\'

VIDEO: Posjetili pravoslavni hram: \'Noćni vukovi\' stigli u Banju Luku

Zbog bacanja suzavca policija privela sedam poslanika: Skupština Kosova usvojila demarkaciju granice s Crnom Gorom

Uhapšen u jugozapadnoj Njemačkoj: Trener plivanja osumnjičen za seksualno zlostavljanje djevojčica

VIDEO: Organizatori očekuju da će oboriti \'Guinessov rekord\': U Zenici manifestacija \'Š arene čarape\' sa 1.589 učesnika

Obećao da će Facebook uvesti velike promjene: Zuckerberg priznao grešku u skandalu sa podacima

Uoči prijateljske utakmice s Bugarskom: Reprezentativci BiH trenirali u Razgradu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Podignuta optužnica protiv Sarkozyja jer mu je Gadafi navodno financirao kampanju
Objavljeno prije 2 sata
Katalonski parlament nakon tri mjeseca bira novog predsjednika vlade
Objavljeno prije 2 sata
Peruanski predsjednik podnio ostavku zbog optužbi za mito i korupciju
Objavljeno prije 3 sata
Predsjednik Europskog vijeća odbio čestitati Putinu na izboru
Objavljeno prije 3 sata
Tko je ubio Marielle Franco?
Objavljeno prije 3 sata
Kanada ukinula termine otac i majka u dokumentima, odsad su samo roditelji