TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Dom naroda PSBiH u oba čitanja usvojio set zakona o akcizama

Dom naroda PSBiH u oba čitanja usvojio set zakona o akcizama

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je modifikovani set zakona o akcizama, 11 delegata je bilo ZA, a samo jedan, Mario Karamatić iz HSS-a, protiv. 

Radi se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, koje je u parlamentarnu proceduru dostavilo Vijeće ministara BiH.


videoprilog Aide Salčinović (Dnevnik 2)

Delegati su najprije podržali principe predloženih zakona, nakon čega su odlučili da ih bez razmatranja u nadležnoj komisiji, razmatraju i u drugom čitanju te su ih i usvojili.

Na prijedlog predsjedavajućeg Kluba delegata bošnjačkog naroda Halida Genjca, Dom naroda je usvojio zaključak da  navedena tri zakona predloži Predstavničkom domu PSBiH kao prijedlog Doma naroda, sa zahtjevom da ih Predstavnički dom razmatra po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH je nedavno utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u kojem su, uz saglasnost svih relevantnih učesnika u procesu pripreme i izrade Zakona, izvršena poboljšanja u vezi s pitanjima jasno definirane namjene i utroška sredstava – saopćeno je ranije iz te institucije.

Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Kako je ranije saopćeno iz Vijeća ministara BiH, usvajanje navedenih zakona bi značilo pokretanje velikog investicionog ciklusa u oblasti izgradnje autocesta i cesta na teritoriji čitave BiH, što bi vodilo ka daljnjem rastu BDP-a, jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti, povećanju kompetitivnosti BiH i otvaranju novih radnih mjesta.

Delegati PSBiH očekuju usvajanje seta zakona o akcizama i u Predstavničkom domu

Delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić (Savez za bolju budućnost - SBB) podsjetio je da je ta stranka već četiri puta prihvatila set zakona koji se odnosi na akcize, a danas su to učinili i peti put.

U međuvremenu je, dodaje, zatražena garancija od Vijeća ministara da osigura apsolutnu transparentnost i da taj novac ne završi "kao prethodnih osam milijardi KM na nepoznat način nego da bude trošen na cestogradnju".

- Taj zahtjev je ispunjen i mi smo zato glasali za set zakona. Smatram da postoje određeni proceduralni problemi u Predstavničkom domu, ali očekujem da će, na način kako je to danas predložio Dom naroda, doći do usvajanja ovih zakona - istaknuo je Radončić.

Dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH Safet Softić (Stranka demokratske akcije - SDA) podsjetio je da je danas drugi put ovaj doma usvojio set zakona o akcizama, ovaj put u oba čitanja.

- Prihvatili smo ovaj set zakona Vijeća ministara kao svoj i uputili ga Predstavničkom domu po hitnoj proceduri s namjerom i većinskom voljom Doma naroda ubrzati tu proceduru - pojasnio je Softić.

Upoznati su, dodaje Softić, da postoje određeni problemi u komisijskoj fazi kada je u pitanju Predstavnički dom te je na ovaj način izbjegnuta ta procedura koja bi eventualno ponovo zaustavila set zakona.

Delegat iz Kluba Hrvata Martin Raguž (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ 1990) ocijenio je danas da je godina dana potrošena neracionalno kada je u pitanju problematika sa setom zakona o akcizama i ovo je bio peti pokušaj.

- To je bila jedna od ključnih obaveza iz Reformske agende i Akcijskog plana za njeno provođenje. Također, smo izgubili priliku za pokretanje velikih građevinskih, ali i privrednih radova - istaknuo je Raguž, dodajući da je bilo vrijeme da se na ovim pitanjima prestanu tražiti jeftini politički poeni.

Delegat Kluba Srba u Domu naroda Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) također je stava da je potrošeno previše vremena kao i da je bilo mnogo politiziranja oko ovog pitanja, dodajući da se ne može ni procijeniti koliko je sredstava već do sada  izgubljeno za BiH.

Delegat Kluba Hrvata Mario Karamatić (Hrvatska seljačka stranka - HSS) koji je bio protiv ovih zakona kazao je da HSS otpočetka ne podržava uvođenje novih nameta jer smatraju da se time neće ništa postići jer privredni rast dolazi od nameta široke potrošnje.

- Nije bilo potrebno da se uvode novi nameti kada su već postojeći preveliki, a ovo će poskupiti život svih u BiH i više je nego upitno kako će sredstva biti utrošena - stav je tog delegata.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, a ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

1

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Amer Kapo u Federaciji plus: U posjeti Sajmu privrede, poljoprivrede i zanatstva u Skenderiji

Parlament FBiH opet će donositi budžet Mostara: Negodovanja zbog odlučivanja o raspodjeli novca u Gradu na Neretvi

Veliki predmeti su u ladicama: Različite su ocjene borbe s korupcijom u TK-u

Uvoz viši za oko osam miliona KM: Izvoz mesoprerađivačke industrije manji za sedam miliona KM

Sebastian Kurz postao novi kancelar : Predsjednik Austrije odobrio novu vladu

Vlasti obećale da neće biti diskriminacije u saobraćaju: S. Arabija: Ženama će biti dozvoljeno da voze motore i kamione

Upozorenje UN-ovog ureda OCHA: Pola miliona Palestinaca u Gazi u opasnosti zbog poplava

F+: Iva Pašić, profesorica u Muzičkoj i baletskoj školi: Kako je oboren Ginis u najmnogoljudnijem sviranju klavira?

FOTO: Š estosjed i četverosjed dva nova najznačajnija projekta: Otvorena skijaška sezona na Bjelašnici

U finalu bolji od brazilskog Gremija : Real Madrid klupski svjetski šampion