TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Otvorena skijaška sezona na Bjelašnici

Otvorena skijaška sezona na BjelašniciIzvor: AA


Zvanično je otvorena ski sezona na olimpijskoj planini Bjelašnici kod Sarajeva.


videoprilog Maje Popović (Dnevnik 2) 

Prisutni su poručili da zadovoljstvo nije potpuno zbog nedostatka snježnih padavina, koje su najavljene večeras. Zvaničnom otvaranju prisustvovao je i mali broj građana koji vikend koriste za uživanje na planini, i u čistom zraku.

Danas je otvoren novoizgrađeni šesterosjed, a tokom oba dana vikenda planiran je niz kulturnih i zabavnih sadržaja za posjetioce. Među ostalim, drugog dana vikenda će biti koncert rock grupe "Zabranjeno pušenje".

Skijašku sezonu otvorio je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković koji je izrazio lično zadovoljstvo, ali i Vlade KS-a jer danas svjedoče otvaranju vrlo značajnog infrastrukturnog projekta koji Bjelašnicu sigurno pozicionira na prvo mjesto u regionu kada je riječ o skijaškim kapacitetima.

"Planina sa vjerovatno najboljim stazama, boljim i od Jahorine, od nekih planina u Hrvatskoj i Sloveniji ali, nažalost, stara infrastruktura nije nam garantovala dolazak ozbiljnih skijaša. Sada možemo pozvati najbolje, najozbiljnije. Ovo nije planina koja ima samo zimski turizam. Napravili smo ozbiljne planove za investicije ljeti", pojasnio je Konaković.

Zajedno sa općinom Trnovo planiraju, kako je kazao, u narednoj godini izgradnju sportsko-rekreativnog centra u kojem će graditi novu zatvorenu dvoranu, nekoliko sportskih ploha sa umjetnom travom za pripreme fudbalskih klubova.

"Sarajevo zaista postaje ozbiljna turistička destinacija, a Bjelašnica u tome značajno doprinosi. Danas funkcioniše šestosjed umjesto trosjeda, moderni, novi sadržaj vertikalnog transporta, četverosjed koji čeka završno testiranje jer je veliki vjetar na samom vrhu. Šestosjed i četverosjed su zaista dva nova najznačajnija infrastrukturalna projekta", pojasnio je Konaković.

Midhat Hubijar, direktor ZOI '84, ponosan je što su priveli kraju jedan od najznačajnijih projekata za ZOI'84 u poslijeratnom periodu.

"Da smo trenutno ski centar Bjelašnicu pripremili i opremili kao jedan od najkonkretnijih ski centara kako u BiH tako i na širem području Evrope. Od ove zimske sezone očekujemo dva benefita. Prvi je svakako zadovoljstvo naših korisnika, a drugi je finansijska korist", poručio je Hubijar.

Da je otvaranje turističke sezone značajno za turizam u Sarajevu smatra i direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur. Podsjetio je da su prethodnih 20 dana ispromovisali jako lijepe vijesti, a riječ je o rekostrukciji skijališta na Bjelašnici.

"To je razlog više zbog čega će se turisti odlučiti da dolaze u Sarajevo, provedu zimski odmor u ovom gradu. Definitivno dodatna, velika kvaliteta Sarajeva kao turističke destinacije. Očekujemo već ove godine da imamo značajan broj turista iz regije", istakao je Muzur.

Naglasio je da je pred nama i Nova godina.

"Prvi put organizujemo tri dana doček Nove godine na otvorenom. Očekujemo veliki broj turista iz regije. Očekujemo opet manifestaciju koja će sigurno biti preko 100.000 ljudi", dodao je Muzur.

Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo rekao je da su pokrenuli inicijativu da se osnovcima tačnije učenicima šestog razreda omogući obuka u skijanju na toj planini.

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Predsjednica Hrvatske u posjeti BiH: Grabar-Kitarović i Čović: Dijalog najbolji put za napredak

Sa sjednice Predstavničkog doma PSBiH : Poslanici o Izbornom zakonu i budžetu institucija

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH: Poslanici SDA, HDZ-HNS i SBB-a glasat će za usvajanje budžeta

Zajednička akcija pripadnika FUP-a i MUP-a RS-a: Na Jahorini sinoć uhapšen Damir Mehić zvani Bibi

U četvrtak Dan žalosti: Kosovska Mitrovica se oprostila od Olivera Ivanovića

Š pijunski rat: Uhapšen bivši agent CIA-e, SAD sumnja da je radio za Kineze

Zagovornik nezavisnosti: Roger Torrent izabran za predsjednika parlamenta Katalonije

"Predsjednik je odličnog zdravlja, ima sjajne gene": Ljekar: Trump savršeno prošao kognitivni test

Na otvaranju igara marširat će zajedno : Dvije Koreje formiraju prvi zajednički olimpijski tim

Bit će organizirani oproštajni mečevi: Ronaldinho okončao igračku karijeru
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 55 minuta
Sjeverna i Južna Koreja Zimske olimpijske igre otvaraju pod istom zastavom
Objavljeno prije sat vremena
Pakistanska policija uhitila osumnjičenog za silovanje i ubojstvo 7-godišnje Zainab
Objavljeno prije sat vremena
Što sve dosad znamo o "kući užasa" u Kaliforniji: Djeca su bila lancima vezana za krevet, Bibliju su učila napamet
Objavljeno prije sat vremena
Katalonski parlament dobio najmlađeg predsjednika u svojoj povijesti
Objavljeno prije 3 sata
Zašto je ubijen lider kosovskih Srba, je li razlog organizirani kriminal?
Objavljeno prije 3 sata
Češka vlada se raspušta nakon izglasanog nepovjerenja