TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Prinudnim putem naplaćeno samo 170 miliona poreskih dugova

Prinudnim putem naplaćeno samo 170 miliona poreskih dugovaPoreski dug veći od 2 milijarde maraka

Ukupan poreski dug u Federaciji na kraju prošle godine iznosio je dvije milijarde i 677 miliona maraka. Kroz postupak prinudne naplate naplaćeno je tek nešto više od 173 miliona maraka. Sve više se govori o mogućnosti otpisa poreskih dugova, posebno jer je poznato da su najveći dužnici javna i preduzeća u većinskom vlasništvu Federacije.


videoprilog Vildane Kurtić (Dnevnik 2)

U prvih 10 najvećih poreskih dužnika nema nijedne firme sa većinski privatnim vlasništvom. Željeznice Federacije i dalje su u vrhu. Slijedi Gras pa neki od rudnika. Poreska dugovanja mjere se desetinama miliona maraka. Međutim, prinudna naplata je kod javnih preduzeća problematična iz više razloga, a za nju nema ni političke volje.

“Ja kao ministrica finansija nikad ne bih mogla Vladi predložiti da se blokiraju bolnice, željeznice, Gras, rudnike - jer bi to značilo kolaps Federacije. Jer to nisu dugovi od prije godinu ili tri, već su nastali 2010. godine, kada je omogućena isplata plaća bez doprinosa”, kaže Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH. 

Direktor Porezne uprave priznaje da su, kad je riječ o prinudnoj naplati, državna i privatna preduzeća imala različit tretman, jer se državnim preduzećima godinama tolerirao poreski dug. Također, kaže, treba biti svjestan da eventualnom blokadom i stečajem tih preduzeća Porezna uprava neće moći naplatiti ni 20% dugovanja. Zbog toga predlažu zakon o otpisu, koji bi trebao biti jednak prema svim poreskim obveznicima. 

“Jedan dio duga koji će se otpisati, dio duga da se zamrzne, da se taj dug plati u narednih 5 godina u nekim ratama, uz obavezu uplate nekih do 10% duga kao znak dobre volje da će zaista ući u taj reprogram. Alternativa tome je da se ide u stečajni postupak, ali ne možete ga uvijek provesti - npr. protiv nekog doma zdravlja, općine ili MUP-a”, objašnjava Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH.  

Privilegovanje državnih firmi u najmanju ruku je nekorektno, kaže predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije Adnan Smailbegović: “Prvo, zakoni su identični, zakoni su isti za sve poslovne subjekte bez obzira na tip vlasništva, tako da je to nekorektno. Druga stvar, ja mislim da im nikakvu uslugu ne čine, tu se mora dovesti ozbiljan menadžment i ta javna preduzeća dovesti pod kontrolu, da budu u funkciji građana - oni su sada teret građanima”.

Čini se da je ideja o otpisu dijela duga prihvatljiva svima, jer je to jedini racionalan i realan način smanjenja duga, bez loših efekata na cijelu ekonomiju. Međutim, čak i ako bi takav prijedlog dobio podršku, izvjesno je da on ne bi podrazumijevao otpis dugova za PIO. 

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
Predsjednica Hrvatske u posjeti BiH: Grabar-Kitarović i Čović: Dijalog najbolji put za napredak

Sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Okončana rasprava o izmjenama Izbornog zakona BiH

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH: Premijer Novalić obrazložio poslanicima budžet FBiH za 2018.

Zajednička akcija pripadnika FUP-a i MUP-a RS-a: Na Jahorini sinoć uhapšen Damir Mehić zvani Bibi

"Predsjednik je odličnog zdravlja, ima sjajne gene": Ljekar: Trump savršeno prošao kognitivni test

Moguće da će biti pronađeno još ljudskih ostataka: U Meksiku pronađene 33 lobanje

Igrat će protiv Rafaela Nadala: Džumhur u 3. kolu Australian Opena

Bit će organizirani oproštajni mečevi: Ronaldinho okončao igračku karijeru
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Češka vlada se raspušta nakon izglasanog nepovjerenja
Objavljeno prije 2 sata
Izraelski premijer: Američko veleposlanstvo bit će u Jeruzalemu za godinu dana
Objavljeno prije 2 sata
Svjetski ekonomski forum upozorava na sve veći rizik od rata među svjetskim silama
Objavljeno prije 3 sata
Bivšeg Trumpovog glavnog stratega pokušavaju natjerati da svjedoči o Rusima, on uporno odbija
Objavljeno prije 3 sata
Juncker poručio Britancima: "Ako promijenite odluku o Brexitu, mi ćemo vam pružiti ruku"
Objavljeno prije 4 sata
VIDEO Štrajk u Njemačkoj: Radnici BMW-a i Audija traže veće plaće i kraću satnicu