TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Koje mehanizme će koristiti i ko će podnijeti apelaciju?

Koje mehanizme će koristiti i ko će podnijeti apelaciju?

Otkako je usvojen set zakona o akcizama, SDS i opozicija traže način da ga stave van snage. Prema nekim informacijama, apelacija za to mogla bi biti podesena Ustavnom sudu BiH. Pitanja su - koji će mehanizmi biti korišteni i ko će eventualno podnijeti apelaciju?


videoprilog Merime Beširović (Dnevnik 2)

20 državnih parlamentaraca Predstavničkog doma, koji su glasali protiv zakona o akcizama, ne odustaju od ideje osporavanja seta zakona, u različitim tekstovima usvojenim u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. SDS će, kako je najavljivano, od Ustavnog suda BiH tražiti stavljanje van snage seta zakona o akcizama.

“Bez obzira na to što to može djelovati apsurdno, mogu reći da to radim s jednom dozom zadovoljstva, jer se time stvaraju pretpostavke da moj kolega Mladen Bosić podnese, kako je ranije i najavio, apelaciju Ustavnom sudu BiH, za koju smatram da će dodatno biti ojačana ovom činjenicom da su u pitanju različiti tekstovi na različitim jezicima”, kazao je Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda PSBiH, iz Narodne stranke.

Mladen Bosić, pak, tvrdi da nikada nije najavio ovakvu vrstu apelacije. Za to vrijeme, prema riječima Aleksandre Pandurević, Srpska demokratska stranka ima spreman tekst apelacije koju će uputiti Ustavnom sudu BiH za osporavanje seta zakona o akcizama. Apelaciju može podnijeti četvrtina zastupnika jednog doma, čiji potpisi će se skupljati na narednoj sjednici.

“Kada je riječ o samom prihvatanju apelacije, mislim da ne možemo prejudicirati ništa, ali smtaramo da postoji zakonska osnova da apelacija bude prihvacena. Tražena je i mjera da se obustavi primjena zakona koji na snagu stupa 1. februara”, objašnjava DF-ov zastupnik Damir Bećirović.

SDP-ov Saša Magazinović navodi da se njihov stav nije promijeno - zakoni o akcizama i prateći zakoni su doneseni na silu, nisu poštovane procedure, to je nezakonit čin: “Vrlo rado ćemo staviti svoje potpis na zahtjev prema Ustavnom sudu”

Hoće li uspjeti u svojoj namjeri preko apelacije ili neke nove inicijative? Odgovara NB-ov Senad Šepić: “Mi ćemo podnijeti jednu dodatnu vrstu inicijative, da zatražimo od Vijeća ministara da zajedno s nadležnim institucijama ispita kolika je to cijena maloprodajne marže koju distributeri nafte u BiH imaju i da se vidi koja je to cijena, da bi se mogao teret ovih poskupljenja - ako ostane do kraja ovakav zakona o akcizama - dijelom i primarno prebaciti na te ljude”.

Ako dođe do apleacije, roka za rješavanje po apelacijama nema. One se rješavaju hronološki, odnosno prema datumu dospijeća.

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
Predsjednica Hrvatske u posjeti BiH: Grabar-Kitarović i Čović: Dijalog najbolji put za napredak

Sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Okončana rasprava o izmjenama Izbornog zakona BiH

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH: Premijer Novalić obrazložio poslanicima budžet FBiH za 2018.

Zajednička akcija pripadnika FUP-a i MUP-a RS-a: Na Jahorini sinoć uhapšen Damir Mehić zvani Bibi

"Predsjednik je odličnog zdravlja, ima sjajne gene": Ljekar: Trump savršeno prošao kognitivni test

Moguće da će biti pronađeno još ljudskih ostataka: U Meksiku pronađene 33 lobanje

Igrat će protiv Rafaela Nadala: Džumhur u 3. kolu Australian Opena

Bit će organizirani oproštajni mečevi: Ronaldinho okončao igračku karijeru
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Češka vlada se raspušta nakon izglasanog nepovjerenja
Objavljeno prije 2 sata
Izraelski premijer: Američko veleposlanstvo bit će u Jeruzalemu za godinu dana
Objavljeno prije 2 sata
Svjetski ekonomski forum upozorava na sve veći rizik od rata među svjetskim silama
Objavljeno prije 3 sata
Bivšeg Trumpovog glavnog stratega pokušavaju natjerati da svjedoči o Rusima, on uporno odbija
Objavljeno prije 3 sata
Juncker poručio Britancima: "Ako promijenite odluku o Brexitu, mi ćemo vam pružiti ruku"
Objavljeno prije 4 sata
VIDEO Štrajk u Njemačkoj: Radnici BMW-a i Audija traže veće plaće i kraću satnicu