TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Sudbina Netanyahua u rukama vrhovnog tužioca

Sudbina Netanyahua u rukama vrhovnog tužiocaFoto: Arhiv

Vrhovni tužilac Izraela Avihai Mandelblit treba da odluči da li će po preporuci policije podići optužnicu protiv premijera Benjamina Netanyahua, osumnjičenog za korupciju.

Netanyahu može da ostane na dužnosti dok traje taj proces, što znači još mjesecima. Međutim, on bi uskoro mogao da se suoči s pozivima da se povuče. Izraelska policija je sinoć preporučila da Netanyahu bude optužen za primanje mita i iznevjeravanje povjerenja u dva slučaja korupcije.

Time je okončana jednogodišnja istraga optužbi da je primio poklone vrijednosti skoro 300.000 dolara od holivudskog producenta Arnona Milchana i australijskog milijardera Jamesa Packera.

Netanyahu je ljutito porekao optužbe, optuživši policiju za "lov na vještice" i najavio da će ostati na funkciji i da će čak nastojati da ponovo bude izabran.


videoprilog Verice Kalajdžić (Dnevnik 2)

Bivši premijer Izraela Ehud Barak, ljuti rival Netanyahua, pozvao ga je jutros da podnese ostavku, ocijenivši da je dubina "korupcije užasavajuća".

Lider opozicione partije centra "Jesh atid" (Ima budućnosti) Yair Lapid koji je bio svjedok, zatražio je također ostavku, rekavši da su "optužbe ozbiljne" i da mnoge od njih Netanyahu "čak i ne poriče".

Ključni članovi Netanyahuove konzervativne partije Likud su ga međutim podržali, a ministarka kulture Miri Regev zatražila strpljenje dok vrhovni tužilac razmatra slučaj. U sličnim okolnostima prije desetak godina, Netanyahu, tada vođa opozicije, pozvao je tadašnjeg premijera Ehuda Olmerta da podnese ostavku tokom policijske istrage.

Policija je saopštila da je u istrazi nađeno dovoljno dokaza da se protiv Netanyahua podigne optužnica za prvi "Slučaj 1000", kako je nazvan, primanja mita, prevare i iznevjeravanja povjerenja, jer je premijer primio poklone, uključujući cigare i šampanjac, u vrijednosti od 214.000 dolara od holivudskog producenta Milchana i poklone vrijedne 71.000 dolara od australijskog milijardera Pakera.

Zauzvrat je Netanyahu nastojao da Milhanu, producentu filmova "Zgodna žena" i "Dvanaest godina ropstva", "sredi vize" za SAD i da mu pomogne u poslovima Izraelu.

U drugom, "Slučaju 2000" Netanyahu je navodno snimljen kako traži od Arnona Mozesa, izdavača visokotiražnog lista "Jediot ahronot", da pozitivno piše o njemu, u zamjenu za šta bi progurao zakon koji bi oslabio konkurentski dnevnik.

Policija je rekla da ima dovoljno dokaza za optužnice i protiv producenta Milchana i novinskog izdavača Mozesa.

Netanyahu je kasno sinoć preko televizije podsjetio Izraelce na tri decenije svoje karijere, tokom koje je bio ambasador Izraela u UN, premijer i više puta ministar, i ukazao da su se raniji skandali završavali tako što se ispostavilo da "nema ničega" i da će se "i ovog puta takođe završiti ničim".

Netanyahu je premijer već devet godina, a i njegova porodica je umiješana niz skandala objelodanjenih posljednjih mjeseci.

On je za to optužio medije za koje je rekao da su pokrenuli kampanju da ga sruše, dok mediji danas navode da je "počelo odbrojavanje" do Netanyahuovog odlaska.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Fuad Husić u F+ kardiovaskularnim bolestima : Koliko smo zdrava nacija?

S papom Franjom o unapređenju političkih odnosa i reformama: Članovi Predsjedništva BiH u Vatikanu

Višenamjenska vakuum presa Zvjezdana Višta: Dobojski patent potpomognut projektom LIR

VIDEO: Obratili se vlasti KS-a: Roditelji djece s poteškoćama zahtijevaju sistemsko rješenje

Pripadnici Oružanih snaga BiH čiste snijeg: Vodu u Bihaću prije konzumiranja prokuhavati!

Kandidat SDS-a za predsjednika entiteta: Govedarica: Zadatak mi je da oslobodim RS od okupacije SNSD-a

Traže da sve strane neodložno prekinu neprijateljstva: Usvojena rezolucija o prekidu vatre u Siriji

Dodijeljene nagrade filmskog festivala u Berlinu: Touch Me Not dobitnik Zlatnog medvjeda

Ruski atletičari u Pyeongchangu pod olimpijskom zastavom: Prisustvo Rusije na ceremoniji zatvaranja ZOI i dalje upitno

VIDEO: Susreti 20. kola Premijer lige BiH: Minimalna pobjeda Željezničara nad Slobodom
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 6 sati
Asadova vojska u tjedan dana ubila 500 ljudi, među njima 121 dijete
Objavljeno prije 6 sati
Dva samoubilačka napada ISIS-a u Jemenu, ubijeni i ranjeni deseci ljudi
Objavljeno prije 8 sati
Tisuće ekstremnih desničara i antifašista marširalo Italijom
Objavljeno prije 9 sati
Otkrivena drevna nekropola na jugu Egipta
subota, 24.2.2018. 15:50
FOTO Indijci ismijavaju kanadskog premijera zbog "kičaste i iritantne" odjeće
subota, 24.2.2018. 14:31
Accuweather objavio veliku prognozu za proljeće, najavili jake oluje i poplave na Balkanu