TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Nema dogovora o radu Vlade i Parlamenta Federacije BiH

Nema dogovora o radu Vlade i Parlamenta Federacije BiH

Nema dogovora o zakazivanju sjednica Federalnog parlamenta i Vlade Federacije. I današnji sastanak predsjednika Federacije Marinka Čavare s predstavnicima federalne izvršne i zakonodavne vlasti završen je bez usaglašenih stavova. Najveći problem u ovom trenutku je imenovanje direktora Porezne uprave Federacije Šerifa Isovića.


videoprilog Adne Mirvić (Dnevnik 2)

Novi razgovori, ali ponovo bez uspjeha. Kada će federalni delegati i ministri ponovo sjesti na radna mjesta još nije poznato. Umjesto datuma sjednica Federalnog parlamenta i Vlade Federacije, utvrđeni su postojeći problemi. U ovom trenutku u prvom planu je imenovanje direktora Porezne uprave Federacije Šerifa Isovića.

“Problem je oko imenovanja direktora, s obzirom na to da, uvjetno rečeno, jedna strana smatra da nije bio legalan postupak, pa se zahtijeva poništenje”, kazao je Nasir Beganović, predsjednik Kluba SBB-a u Zastupničkom domu FBiH.

Upravo je ovaj kadrovski problem prekinuo jednu od posljednjih sjednica Vlade Federacije. Tada su SBB i HDZ BiH preglasali SDA. Nezvanično, SBB i HDZ BiH imali su lične razloge. Inspektori su se spremali da kontrolišu firme u kojima gospodare čelnici SBB-a i HDZ-a BiH, tvrde pojedinci iz SDA. Stoga su zatražili poništenje provedonog konkursa u vezi s imenovanjem Isovića i obnovu cijele procedure.

Neslužbeno, sve češće se špekuliše da je riječ o novim političkim ucjenama koje su, između ostalog, u direktnoj vezi i s pozicijom direktora Elektroprijenosa BiH, na kojoj HDZ BiH insistira. No, umjesto negiranja, iz HDZ-a BiH stižu optužbe na račun koalicionog partnera.

“Koliko god jedna stranka, u ovom slučaju SDA, za sebe misli da je najvažnija, ipak ne može ništa sama, to je jedna specifičnost BiH. Ne možemo se ponašati ako nešto nije onako kako mi želimo ili nije kako smo zamislili da treba u istom trenutku sve odnose prekinuti”, ocijenila je Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda FBiH (HDZBiH).

U SDA danas nisu bili raspoloženi za medije. Da su odnosi daleko od korektnih, potvrđuje i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Stoga su za sedam dana zakazani novi razgovori. Iako nema dogovora u vezi s imenovanjem Isovića, pozitivnim ocjenjuje pomak na drugim poljima.

“Kod prvog zasjedanja može se doći do imenovanja neovisnog odbora, da se uvede zakonit nadzor nad FUP-om, znamo da imamo tamo problem. S druge strane, imamo situaciju u Razvojnoj banci, da predsjednik Skupštine Razvojne banke, odnosno predsjednik Vlade insistira da dobije neke materijale od nadrzornog odbora. Čini se da će i to biti riješeno”, kazao je Čavara.

Novi pokušaj dogovora za zakazivanje sjednice slijedi već sutra, za kada je zakazana sjednica Kolegija Vlade Federacije BiH.

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Više od 50 miliona KM ostaje na računu: Za Federaciju sporna raspodjela novca od akciza

VIDEO: Međunarodni predstavnici okupili dio političkih lidera: Još nema dogovora o izmjenama Izbornog zakona

VIDEO: Ocjena rada vlasti na državnom nivou: CCI: Najlošiji rezultat u proteklih 11 godina

U Odgojnom centru TK boravilo 46 maloljetnika: Smanjen broj krivičnih djela koja su počinili maloljetnici u TK

Sud se boji da će pobjeći iz zemlje: Pet katalonskih separatista u pritvoru

Pokret Pet zvijezda želi da predvodi vlast: Italijanski parlament se sastao, ali pregovori stranaka u blokadi

VIDEO: Ranije usmrtio dvije osobe: Okončana talačka kriza u Francuskoj, napadač ubijen

Naučnici izvršili potpunu genetsku analizu: Riješen misterij kostura iz čileanske pustinje

Prijateljski susret u Razgradu : Nogometaši BiH golom Kodre savladali Bugarsku

VIDEO: Kvalifikacije za U-21 Evropsko prvenstvo: BiH protiv Velsa stigla do vrijednih bodova