TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Stranke razmatraju šest prijedloga izbornih pravila za Mostar

Stranke razmatraju šest prijedloga izbornih pravila za Mostar

Predstavnici mostarskih gradskih odbora devet parlamentarnih stranaka održali su u Mostaru drugi po redu sastanak na kojem su razgovarali o rješavanju problema održavanja lokalnih izbora u tom gradu.


videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Predsjednik mostarskog Gradskog odbora HDZ-a BiH Damir Džeba, domaćin današnjeg sastanka, novinarima je kazao kako su danas prezentirani svi prijedlozi i modeli koji uključuju izmjene Izbornog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji su dostavljeni u Parlament, ali i neki modeli koji su im dostavljeni osobno u pripremi ovog sastanka.

- Mi smo danas prezentirali četiri modela, a imamo novi model SBB-a, te model koji su predložili SDS i SNSD, ali ga nismo dobili na pismeno - istaknuo je Džeba.

Prema njegovim riječima, zaključeno je da se do idućeg sastanka dostave svi modeli  kako bi krenuli u raspravu "oko zajedničkog nazivnika oko kojeg se možemo dogovoriti i složiti".

Džeba je naveo kako su se na današnjem sastanku najviše iscrpili oko razgovora je li dio prijedloga koji se tiče Središnje zone ustavan ili ne, i treba li dio rješenja biti uvođenje pozicije dogradonačelnika u Gradu u Mostar.

- Zaključeno je da  se na sljedeći sastanak pozovu ustavni stručnjaci kako bi pomogli napraviti okvir za dogovor o tome što se može naći u prijedlozima, a da bude visoka razina konsenzusa kako bi postigli dogovor u Parlamentu i konačno usvojili izmjene Izbornog zakona vezane za Mostar – istaknuo je Džeba.

Također, zaključeno je da se nastavlja sa sastancima i da se slijedeći održi ponovno za 15 dana.

Sastanku su nazočili predstavnici svih devet parlamentarnih stranaka, i to SDA, HDZ-a BiH, SDP-a BiH, SBB-a, HDZ-a 1990, SNSD-a, BPS-a, SDS-a i DF-a, te predstavnici OHR-a, Veleposlanstva SAD-a u BiH i predstavnici Misije Europske unije u BiH.

Inače, posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Ustavni sud BiH je presudom iz 2010. godine naložio promjenu Statuta Grada Mostara u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za izbor Gradskog vijeća, proglasivši ga neustavnim po dvjema osnovama. Od tada, predstavnici stranaka nisu postigli sporazum o izmjenama spornih dijelova Statuta.OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Više od 50 miliona KM ostaje na računu: Za Federaciju sporna raspodjela novca od akciza

VIDEO: Međunarodni predstavnici okupili dio političkih lidera: Još nema dogovora o izmjenama Izbornog zakona

VIDEO: Ocjena rada vlasti na državnom nivou: CCI: Najlošiji rezultat u proteklih 11 godina

U Odgojnom centru TK boravilo 46 maloljetnika: Smanjen broj krivičnih djela koja su počinili maloljetnici u TK

Sud se boji da će pobjeći iz zemlje: Pet katalonskih separatista u pritvoru

Pokret Pet zvijezda želi da predvodi vlast: Italijanski parlament se sastao, ali pregovori stranaka u blokadi

VIDEO: Ranije usmrtio dvije osobe: Okončana talačka kriza u Francuskoj, napadač ubijen

Naučnici izvršili potpunu genetsku analizu: Riješen misterij kostura iz čileanske pustinje

Prijateljski susret u Razgradu : Nogometaši BiH golom Kodre savladali Bugarsku

VIDEO: Kvalifikacije za U-21 Evropsko prvenstvo: BiH protiv Velsa stigla do vrijednih bodova