TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Delegacija NATO-a u posjeti BiH

Delegacija NATO-a u posjeti BiH

Parlamentarci skupštine NATO-a prvog dana dvodnevne službene posjete našoj zemlji sastali su se s domaćim parlamentarcima i delegacijama ministarstava odbrane i sigurnosti, te Oružanih snaga BiH. Bosnu i Hercegovinu smatraju spremnom za akcijski plan za članstvo u Alijansi, ali je ponovljeno da MAP neće biti aktiviran dok se ne ispuni i posljednji preostali uvjet - knjiženje vojnih lokacija na državu.


videoprilog Andija Mioča (Federacija danas)

NATO vodi politiku otvorenih vrata i našu zemlju želi u svom članstvu. Skupština Alijanse je tu da pomogne, ali za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo - uvjete moramo ispuniti.

“Nećemo zažmiriti na jedno oko. Zemlje NATO-a žele da Bosna i Hercegovina postane članica NATO-a. Mi to zaista želimo. Iako ne odustajemo od uvjeta, želimo vam pomoći. Naše prisustvo ovdje nosi tu poruku”, kazao je Joao Rebelo, predsjedavajući Potkomiteta za odbrambene sposobnosti Parlamentarne skupštine NATO-a.

Još 2010. godine je u Talinu Bosni i Hercegovini potvrđen MAP - Akcijski plan za članstvo u Alijansi. Međutim, za aktivaciju plana postavljena su tri uvjeta.

Viškove naoružanja smo uništili i učestvujemo u mirovnim misijama. Tačka prijepora je posljednji uvjet - registracija vojne imovine na državu, čemu se protivi Republika Srpska. Parlamentarci iz tog entiteta nisu prisustvovali današnjem sastanku.

“Nadam se da su oni shvatili da je jednoznačna danas poruka bila od nas svih da želimo što prije aktivaciju MAP-a”, naveo je Nikola Lovrinović, šef delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (HDZ BiH).

Nakon omekšanja preostalog talinskog uvjeta, smanjenjem broja vojnih lokacija, dio domaćih zvaničnika smatra da postoje razlozi za optimizam da će se o BiH u julu na samitu NATO-a ozbiljno razgovarati. Upoznali su goste da je većina lokacija u Federaciji već uknjižena na državu, dok se u RS-u to pitanje rješava sudskim putem.

“Od početka 2015. do danas uknjižena je 31 od budućih 57 lokacija, što je svakako više od 50% i to je kredibilan napor”, pojasnila je Marina Pendeš ministrica odbrane BiH (HDZ BiH).

Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH (DF), smatra da neće biti gledanja kroz prste, iako se neki, kako kaže, tome nadaju. 

Delegacija skupštine NATO-a sastala se i sa predstavnicima akademske zajednice i nevladinog sektora, kao i komandantima NATO-ovog štaba u Sarajevu i EUFOR-a za BiH.

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Kolektivna dženaza u Vlasenici: Na mezarju Rakita ukopani posmrtni ostaci osam Bošnjaka

VIDEO: ‘Pravda za Davida’ na banjalučkom Trgu Krajine: Davor Dragičević: Saučešće u ubistvu je gore od ubistva

O tešanjskom izvozu i zaposlenosti u F+ Venan Hadžiselimović: Tešanj - razvijena lokalna zajednica koja izvozi u 60 zemalja

VIDEO: Posao stoljeća ili gubitak stoljeća?: Blok 3 TE Ugljevik - odugovlačenje odobrene koncesije

VIDEO: BiH s Kosovom na začelju eurointegracija: Mogherini zaobišla BiH, posjeta u maju ili junu zavisi od napretka

Reagovale sigurnosne snage: Saudijski mediji: Dron iznad naselja u Rijadu

Šešelj planira obilježiti 26. godišnjicu svog govora: Neće biti dozvoljena organizacija bilo kakvih skupova u Hrtkovcima

VIDEO: Svijet pozdravlja odluku Pjongjanga : S.Koreja najavila da će suspendovati nuklearne i raketne probe

VIDEO: Utakmice Lige za prvaka BiH i Lige za opstanak: Željezničar poražen od Krupe, Zrinjski slavio protiv Radnika

Tokom promocije u Meksiku: Nakratko ukraden pehar Lige Evrope
Preuzeto sa portala INDEX.HR

subota, 21.4.2018. 19:01
Inspektori prikupili uzorke iz Dume, istražuju je li korišteno kemijsko oružje
subota, 21.4.2018. 18:56
Indija uvela smrtnu kaznu za silovatelje djece
subota, 21.4.2018. 17:40
Identificirane osobe osumnjičene za trovanje ruskog špijuna i njegove kćeri
subota, 21.4.2018. 16:46
Sjeverna Koreja pozvana da potpiše globalni sporazum o zabrani nuklearnih testova
subota, 21.4.2018. 16:34
Rusija tvrdi da su inspektori stigli na mjesto kemijskog napada u Dumi
subota, 21.4.2018. 16:31
VIDEO Djevojka u Poljskoj u šali gurnula prijateljicu, zamalo je pregazio autobus