TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

S.Koreja najavila da će suspendovati nuklearne i raketne probe

S.Koreja najavila da će suspendovati nuklearne i raketne probe

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je najavu sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una da će odmah suspendovati nuklearne i raketne probe i da će zatvoriti nuklearno postrojenje.

"Sjeverna Koreja se saglasila da će suspendovati sve nuklearne probe i zatvoriti veliko postrojenje. To je veoma dobra vijest za Sjevernu Koreju i svijet. Unaprijed se radujem našem samitu", naveo je Trump.
Ministarstvo vanjskih poslova Kine pozdravilo je odluku Sjeverne Koreje da obustavi nuklearne i raketne probe, uz ocjenu da će to pomoći u smirivanju tenzija na Korejskom poluotoku i unaprijediti denuklearizaciju.

"Kineska strana vjeruje da će odluka Sjeverne Koreje smiriti situaciju na poluotoku i Kina to pozdravlja", navodi se u saopćenju.

Južna Koreja saopćila je danas da kako odluka Sjeverne Koreje da obustavi testiranje balističkih raketa dugog dometa i zatvori poligone za nuklearne probe "značajan napredak" ka denuklearizaciji Korejskog poluotoka.


videoprilog Adise Smailagić (Dnevnik 2)


Kako navode južnokorejski zvaničnici, odluka Sjeverne Koreje pojačava izglede za uspješne pregovore Seula, Pjongjanga i Washingtona.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini izjavila je u subotu da je sjevernokorejska objava prekida nuklearnih proba pozitivan korak i pozvala je na "nepovratnu denuklearizaciju" te azijske zemlje.

Sjevernokorejski potez je "pozitivan, dugoočekivani korak na putu koji sada vodi do potpune, potvrdive i nepovratne denuklearizacije", navodi Mogherini u saopćenju za javnost, prenosi Reuters.

Britanija je saopćila u subotu da će sjevernokorejski plan o prekidu nuklearnih proba biti pozitivan korak i kako se nada da je to znak njenih dobrih namjera.

"Dugoročno obavezivanje Kim Džong Una da prekine sve nuklearne probe i lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila bit će pozitivan korak. Nadamo se da to ukazuje na napore da pregovara s dobrim namjerama", navodi britanska vlada u saopćenju i nastavlja da ostaju predani saradnji s međunarodnim partnerima na ostvarenju cilja potpune, potvrdive i nepovratne denuklearizacije Korejskog poluotoka te da se to učini mirnim sredstvima, prenosi Reuters.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas ocijenio je da je najava Sjeverne Koreje da će odmah obustaviti nuklearne i raketne probe "korak u pravom smjeru", ali da Pjongjang mora da otkrije svoj nuklearni i raketni program.

"Da bi se ušlo u ozbiljan politički proces ka potpunoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje, neophodno je da Pjongjang prati određene korake i potpuno objelodani svoje nuklearne i raketne programe", rekao je Maas.

On je naglasio da je ovaj zahtjev u skladu sa očekivanjima međunarodne zajednice.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres smatra da je sada "otvoren put ka mirnoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka".

Ruske vlasti su sa svoje strane ocijenile tu odluku kao "važan korak u stišavanju tenzija na Korejskom poluotoku" i dodale da pozivaju američke i južnokorejske vlasti da preduzmu recipročne mere i smanje vojne aktivnosti u regionu.

Japanski premijer Šinzo Abe također je pozdravio odluku Pjongjanga, ali je dodao da se još ne zna da li ta zemlje želi u potpunosti da obustavi svoj nuklearni i balistički program.

Sjevernokorejski državni mediji ranije su javili da će Pjongjang odmah obustaviti nuklearne i raketne probe, te da će zatvoriti atomsko postrojenje kako bi podstakla ekonomski rast i mir na Korejskom poluotoku. Sjeverna Koreja se priprema za samite sa južnokorejskim predsjednikom Mun Аaeinom naredne sedmice i Trumpom krajem maja ili početkom juna.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
SDA, HDZ-a BiH, SBB-a, DF-a i SDP BiH : Počeo sastanak o izmjenama Izbornog zakona

Počela još jedna vanredna sjednica Predstavničkog doma: Po hitnom postupku o rebalansu ovogodišnjeg budžeta

Zolj, Mulabdić i Halilović posjetili ranjenog policajca: Mulabdić: Napad na policajca je napad na državu

Ministar Šarović sa zamjenikom premijera Grčke: Ključna pitanja povećanja obima i intenziteta saradnje

Afganistan: 37 osoba ranjeno: U bombaškom napadu ubijeno najmanje 16 osoba

Šef palestinske diplomatije u Hagu traži istragu: Palestina podnijela ICC-ju krivičnu prijavu protiv Izraela

Zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece: Australski biskup proglašen krivim

Temperature dostižu i 44 stepena Celzijusa: U toplotnom valu u Pakistanu umrlo 65 osoba

Sastaju se lideri SAD-a i Južne Koreje: Trump i Jae-in o denuklearizaciji Korejskog poluostrva

Kako male stvari čine djecu sretnim: Djeca širom svijeta odlučila su pokazati svoje najdraže igračke
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Izrael u napadima koristio najnapredniji američki borbeni avion F-35, nevidljiv radarima
Objavljeno prije sat vremena
Aktivističke grupe u SAD-u pokrenule kampanju za podjelu Facebooka
Objavljeno prije sat vremena
Zuckerberg večeras odgovara na pitanja eurozastupnika o krađi podataka na Facebooku
Objavljeno prije sat vremena
Ryanairu promjena pravila za prtljagu stvorila velike probleme: "Morat ćemo to preispitati"
Objavljeno prije sat vremena
Njemački sud odbio pritvoriti Puigdemonta
Objavljeno prije 2 sata
Palestinci se obratili međunarodnom sudu, a Izrael zahtjev odbacio