TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka u Sjeverinu

Obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka u Sjeverinu

Komemorativnim skupom "Ne zaboravimo Sjeverin" danas je u Sjeverinu, mjestu između Rudog i Priboja, obilježena 26. godišnjica od otmice i ubistva 17 Bošnjaka, državljana Republike Srbije iz tog mjesta. 

Pripadnici oružane formaciji ‘Osvetnici’, koja je djelovala u okviru Vojske Republike Srpske, na današnji dan, 22. oktobra 1992. godine, je zaustavila autobus koji je saobraćao na liniji Rudo – Priboj, izvela 17 Bošnjaka, odveli ih u pravcu Višegrada, i nakon mučenja ubili ih na obali Drine. 


videoprilog Hasana Gabele (Federacija danas)

Skup je održan kod spomen-obilježja, pored magistralnog puta, a pored velikog broja članova porodica žrtava prisustvovali su predstavnici Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), organizacija zazaštitiu ljudskih prava i predstavnici lokalne samouprave i politčkih partija iz općine Priboj. 

Nakon odavanja počasti žrtvama u ime porodica žrtava obratio se imam iz Sjeverina Omer Hodžić rekavši da je i ove godine teško pogledati porodicama otetih u oči, a nemati im šta novo reći. 

"Svake godine nas je sve više i više i na ovaj način ćemo pokazati da nikada nećemo odustati od sjećanja za naše najamilije, a i od traženja pravde zbog sudbine koju su doživjeli", naveo je Hodžić. 

Prisutnima se obratila predsatvnica "Žena žrtava rata" Bakira Hasečić iz Višegrada i predstavnica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Ivana Žarić. 

Fond za humanitarno pravo je septembru 2016. godine podnio predstavku Sudu za ljudska prava u Strazburu jer je, kako je podsjetila Ivana Žarić, izgubljena prava borba pred domaćim sudovima, odnosno kako bi se utvrdila odgovornost države za otmicu i ubistvo žitelja Sjeverina. 

"Mi i dalje nismo na korak do zadovoljenja pravde i priznanja patnji kroz koje vi i dan danas prolazite", ukazala je Žarić. 

Predsjednik lokalnog parlamenta Priboja Boris Hrdović je istakao da je podsjećanje na zločin prema žrtvama Sjeverina težak i bolan, ali i vrlo bitno za budućnost. Naglasio je da je obaveza da se osudi zločin i da nikada više sile mraka i bezumlja ne pobjede ljubav, razum i bolji život. 

Muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud ef. Dudić je poručio da neće odustati od traženja i pravde i da će biti uporniji u obrazovanju generacija koje će graditi, a ne rušiti, voljeti, a ne mrzeti. 

Hanka Dautović  je u zločinu koji se desio prije 26 godina izgubila najmlađeg brata Zafera Hadžića. Nakon više od dvije i po decenije čekanja od nadležnih danas, kako poručuje, ne traži ništa osim kostiju svoga brata. 

"Ništa ne tražim osim kostiju svoga brata. Želimo da ih sahranimo kako to dolikuje. Nek se stidi svako što je obećavao. Pet predsjednika je obećalo da će naći kosti i ništa", kazala je dok grli fotografiju na kojoj je prikazan Zafer tokom mučenja. 

Dodaje da su joj od tuge za Zaferom umrla još tri brata. 

Zineta Hodžić je u otmici izgubila muža i ove godine je na komemorativnom skupu, bez obzira što, kako vjeruje, "najvjerovatnije ništa neće biti od pronalaska posmartnih ostataka žrtava". 

"Prekopavanje jezera Perućac je prekinuto. Znači nije u interesu da se bilo šta otkrije. Nisu samo oni bačeni, bačene su na hiljade leševa u Drinu. Odobreno im je bilo od njihovih rukovodioca da ubijaju, siluju, progone, zastrašuju. To su na njima primjenjivali, nedužnim ljudima", rekla je Zineta poželevši budućim generacija da se rađaju i rastu u miru. 

Učesnici komemorativnog skupa, članovi porodica žrtava i imami su, nedaleko od Sjeverina, kod bivšeg restorana Amfora gdje je zausatveljen autobus, odajući počast žrtvama sa mosta u rijeku Lim bacili cvijeće i proučili Fatihu. 

Za ovaj ratni zločin protiv civila pred Okružnim sudom u Beogradu 2005. godine osuđena su četvorica pripadnika navedene jedinice. Komandant jedinice “Osvetnici” Milan Lukić, pred Haškim tribunalom osuđen je na doživotnu robiju zbog zločina nad Bošnjacima u Višegradu, ali za zločin nad Bošnjacima Sjeverina nije odgovarao pred sudom. 

Tužba za naknadu štete porodicama žrtava Sjeverina, koja je podnijeta još 2007. godine odbijena je, uz “pravno obrazloženje” da odgovornosti države Srbije u njihovom slučaju nema, jer se sama otmica dogodila na teritoriji Bosne i Hercegovine. Porodice su se u septembru prošle godine obratile Evropskom sudu za ljudska prava, gdje je postupak još uvijek u toku. 

Iz autobusa su oteti stanovnici Sjeverina: Mevlida Koldžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Modhad Softić, Mujo Alihodžić, Mustafa Bajramović, Esad Džahić, Ramahudin Аatović, Ediz Gibović i Hajrudin Sajtarević. 

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci samo jedne žrtve. U Sjeverinu, selu koje pripada općini Priboj, uz granični pojas prema Bosni i Hercegovini, te su godine ubijena još dvije osobe bošnjačke nacionalnosti.

(1 + 1)

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV


OSTALE VIJESTI
Nema uvjeta, nisu dostavljeni prijedlozi za sastav komisija: Odgođena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

VIDEO: Narodna skupština 29. januara: Za sjednicu nisu predložene izmjene i dopune Krivičnog zakona

VIDEO: Slučaj Valentina Ćorića - presedan: Prvi put u haškoj historiji osuđenik pušten uz mjere zabrane

Jesu li izdane i kako su nostrificirane: Provjera diploma zaposlenih u Parlamentarnoj skupštini BiH

Za djecu migranata u USK-u u drugom polugodištu počinje škola: Na Pedagoškoj akademiji u Bihaću pripremna nastava iz bosanskog

\'Nas je, ipak, više\': Protestna šetnja povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića

U korist glasalo 325, a za smjenu vlade 306 poslanika: Izglasano povjerenje Theresi May

Erdogan nakon sastanka s Grabar-Kitarović: \'Potrebno revidirati Daytonski sporazum\'

Stara dama bolja od Milana: Juventusu talijanski Superkup, Pjanić asistirao Ronaldu

VIDEO: \'Za pravu raju\': Svečano predstavljena Groodvyjeva pjesma

Treba vam privremena putna isprava EU-a? Evo gdje je možete zatražiti
EU uvodi stroža pravila za odobravanje pesticida
May preživjela glasanje o povjerenju, i dalje je premijerka
Socijalisti izgubili vlast u Andaluziji nakon 37 godina
I Macron kaže da nema novih pregovora o Brexitu
Četiri američka vojnika među 18 ubijenih u terorističkom napadu u Siriji
Facebook uvodi stroža pravila oglašavanja u zemlje koje očekuju bitni izbori
Konzervativni zastupnik predložio novi referendum o Brexitu
Brexit: Najgori scenarij je vrlo moguć, a imat će teške posljedice i za Hrvatsku
May apelira na zastupnike da ne sruše njenu vladu zbog Brexita
Britanci masovno traže njemačke putovnice uoči Brexita
Ubijeni svi teroristi koji su napali hotel u Nairobiju i ubili 14 ljudi
U Austriji u liftu pronađen državljanin BiH s nožem u trbuhu
Četiri američka vojnika ubijena u terorističkom napadu u Siriji
Bugari odobrili pregovore za kupovinu američkih aviona F-16
Europska komisija: Nema otvaranja novih pregovora o Brexitu
Kina nije nimalo zabrinuta oko izricanja smrtne kazne Kanađaninu
Merkel kaže da novih pregovora o Brexitu neće biti
Rusija će rasporediti 30 podvodnih dronova kojima može uništiti zapadne luke
16-godišnji Hrvat osuđen na zatvor u Austriji, nožem je izbo školskog kolegu
SVAŠTARIJE

Roboti otkrivaju rak grlića materice sa 90% uspjeha

Naoružani napadači ubili 15 osoba u hotelskom kompleksu

Spašeni migranti na području planine Plješevica

Masovan pomor šišmiša u Australiji, građanima izdano upozorenje zbog vrućina

Troje male djece umrlo na Floridi, ostali su zarobljeni u zamrzivaču

Opet nestala prekrasna plaža u Irskoj koja se čudesno pojavila nakon 34 godine

Znanstvenicu u Indoneziji pojeo krokodil

Alpe pod 7 metara snijega, a past će ga još. Nova lavina zatrpala hotel

Wall Street pao, svi su zabrinuti oko Kine

Donald Trump naručio dostavu hamburgera i pizza u Bijelu kuću