TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

'Svaka kazna Karadžiću je premala'

'Svaka kazna Karadžiću je premala'

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocijenio je danas da je svaka kazna Radovanu Karadžiću premala, javlja Anadolu Agency (AA).

"Moje mišljenje je da je svaka kazna premala", rekao je Čanak novinarima u Skupštini Srbije.

On je naveo i da "nažalost misli da će reakcije iz Srbije o presudi Karadžiću, odnosno reakcije aktuelne vlasti i samoproklamovane opozicije poslati jako lošu poruku iz Srbije".

javljanje Dejana Kožula (Dnevnik 2)


"Nije poenta u tome šta će presuda donijeti regionu, nego šta će reakcije iz Srbije donijeti regionu, jer ako budu, a nažalost mislim da će biti dosta slične reakcije aktuelne vlasti i ove samoproklamovane opozicije, ako to bude slično, kao što ja mislim, onda će biti jako loša poruka iz Srbije", dodao je.

Žalbeno vijeće MMKS odbilo je Karadžićevu žalbu na dužinu kazne, 40 godina je neadekvatna kazna.

Grabar-Kitarović: Presuda Karadžiću trajna opomena velikosrpskim ideolozima

Presuda Radovanu Karadžiću ne može vratiti u život desetke tisuća žrtava i ublažiti bol njihovih obitelji, no mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti velikorpske politike, poručila je u srijedu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Radovan Karadžić pravomoćno je u srijedu osuđen na doživotni zatvor za genocid i ratne zločine u BiH. 

Time je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik ICTY-ja povećao Karadžićevu prvostupanjsku kaznu koja je iznosila 40 godina zatvora. 

"Današnja odluka konačna je presuda jednom glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih međunarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja tzv. velike Srbije", priopćila je hrvatska predsjednica. 

"Presuda ne može vratiti u život desetke tisuća žrtava i ublažiti bol njihovih obitelji i preživjelih, no mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti te politike", zaključila je Grabar-Kitarović, javlja Hina.  

javljanje Bože Skoke (Dnevnik 2)
Žanić iz FHP o presudi Karadžiću: Doživotnom kaznom se odaje priznanje žrtvama

Dobro je da je Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, jer se time odaje priznanje žrtvama, izjavila je danas Ivana Žanić iz Fonda za humanitarno pravo iz Srbije za Anadolu Agency (AA).

Ona je navela da je bilo očekivano da Karadžić dobije doživotnu kaznu.

"Bilo je očekivano, pre svega, zato što su već tri pripadnika Vojske Republike Srpske dobili doživotnu kaznu zatvora za učešće u jednom udruženom zločinačkom poduhvatu", objasnila je ona.

Žanić je ocenila da je svakako dobro što je kazna doživotna.

"Time se odaje priznanje žrtvama i odagnat je strah da će Radovan Karadžić moći nekad da bude na slobodi", dodala je.

Ona je podsetila i da na ovu drugostepenu presudu ne postoji pravo žalbe.

Žalbeno veće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) potvrdilo je presudu Radovanu Karadžiću za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i povećalo kaznu s 40 godina na doživotni zatvor.

Kosor: Karadžić će doživotno biti u zatvoru, ali će živjeti, a žrtve su mrtve

Bivša premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor kazala je u razgovoru za Fenu da je očekivala doživotnu kaznu zatvora za ratnog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića jer se i njoj činilo da je prvostepena kazna od 40 godina zatvora bila neadekvatna.

Međunarodni mehanizam za kaznene sudove (MMKS) drugostepenom, konačnom presudom proglasio je danas Karadžića krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine.

Naglasila je da je kaznu od 40 godina neadekvatnom nazvalo i Žalbeno vijeće jer je i Kosor podsjetila na težinu zločina koji su Karadžiću stavljeni na teret, ali ovakvu kaznu, ocijenila je, mnogi su očekivali, iako ona ne može ništa promijeniti u najvažnijem smislu.

"Karadžić će doživotno biti u zatvoru, ali će živjeti, a njegove žrtve odavno su mrtve i ništa ih ne može vratiti, ništa ne može ublažiti bol njihovim obiteljima", dodala je Kosor.

Bivša predsjednica Hrvatske sa žaljenjem je konstatirala da Hatidža Mehmedović, majka iz Srebrenice koja je izgubila gotovo sve članove svoje obitelji, nije doživjela ovu presudu jer je zbog duge i teške bolesti preminula u julu prošle godine.

"Ona je simbol majki koje su se borile za istinu i pravdu za svoje sinove i druge članove obitelji. To jeste malo ublažavanje boli, ali ne može vratiti radost u tisuće obitelji koje oplakuju svoje najmilije i posebno one koji svoje još uvijek traže", naglasila je.

Za nju je današnje izricanje presude, odnosno referiranje na žalbu Karadžića bilo potresno jer su se svi ponovo mogli podsjetiti na užasna stradanja ljudi, stradanje Sarajeva i sve ono što je rat devedesetih obilježilo kao atak na život i osnovna ljudska prava.

"Znamo da su u Sarajevu, ali u ostalim gradovima BiH ubijali sve što se kretalo, a među ubijenima su i brojna djeca i mladi ljudi", kazala je za Fenu Jadranka Kosor.

Ovom presudom o doživotnom zatvoru Karadžiću, zapravo je Haški sud, kaže Kosor, opravdao svoje postojanje što je od početka i tvrdila.

Govoreći o političkom aspektu ove presude, budući da je Karadžić osuđen i kao politička osoba u to vrijeme, kazala je da će biti važno pratiti kako će Karadžićevi veliki poštovatelji, među njima posebno izdvajajući predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, reagirati.

"Naime, oni koji predstavljaju državu moraju priznati presude Međunarodnog kaznenog suda u Haagu", zaključila je u razgovoru za Fenu bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor, komentirajući današnju presudu Radovanu Karadžiću.

Biserko: Presuda Karadžiću važna kao opomena da su ekstremne ideologije opasne

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko smatra da pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor, ima veliku važnost kao opomena ne samo regiji, nego i inače da su takve ekstremne ideologije opasne i da imaju nesagledive posljedice.

-  Dobro je što je ona produžena, što zapravo više reflektuje kakav je to zločin i kakva je odgovornost Radovana Karadžića. Žao mi je što nije uključeno i ostalih sedam opština koje su bile također kvalifikovane za genocid – kazala je Biserko za Fenu.

Ono što je važno, po njenim riječima, jeste da Srbija prihvati sve te presude i da se suoči sa svojom odgovornošću za ratove '90-ih, kao i da se zabrani glorifikacija ratnih zločinaca kao što su Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Slobodan Milošević.

-  Nažalost, mnoge škole i institucije u Republici Srpskoj nose ime Radovana Karadžića i to je nešto što mora da se koriguje, prije svega, preko pritiska Evropske unije s obzirom da srpske elite nisu spremne da povedu dijalog o svojoj odgovornosti, nego se naprotiv forsira narativ po kome je Srbija nevina, da nije učestvovala u tim ratovima i falsifikuje se istina ne samo '90-ih, nego cijelog 20. vijeka – dodala je Biserko.

Doživotna kazna zatvora Karadžiću, kako je dodala, ipak pruža veću satisfakciju od kazne izrečene prvostepenom presudom, koja je iznosila 40 godina.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MMKS) danas je izrekao pravomoćnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine. Sudac je rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, te ga osudio na doživotni zatvor.

Vlada RH: Presuda Karadžiću još jedan razlog za odbacivanje velikosrpske politike

Hrvatska vlada pozdravila je u srijedu presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Radovanu Karadžiću izrečena doživotna kazna zatvora. Žalbeno vijeće ocijenilo je da su počinjeni zločini neviđenih razmjera i brutalnosti te je stoga preinačilo prvostupanjsku presudu kojom je izrečena kazna od 40 godina zatvora.

Ovom je presudom Radovan Karadžić sada i pravomoćno osuđen za zločin genocida, zločine protiv čovječnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja. Žalbeno vijeće je potvrdilo da su ti zločini počinjeni sudjelovanjem u četiri udružena zločinačka poduhvata s ciljem da se Bošnjaci i Hrvati trajno uklone s pojedinih područja u Bosni i Hercegovini, priopćila je hrvatska vlada na svojim internetskim strancima.

- Nadamo se da će potvrda osobne odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata, poput genocida u Srebrenici kada je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka, ili opsade Sarajeva, pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima. Ujedno, držimo da je ovo još jedan razlog za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije, čiji su osnovni ciljevi kao i metode u ovoj presudi označeni kao zločin protiv čovječnosti – navodi se u priopćenju.

Hrvatska vlada je izrazila žaljenje što Žalbeno vijeće nije utvrdilo odgovornost Radovana Karadžića i za počinjenje genocida u ostalim općinama BiH, osim Srebrenice, za koje smatra da su neodvojiv element njegove zločinačke politike.

- Pored toga, na temelju dokaznog materijala te drugih presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, vjerujemo da je u žalbenom postupku sudjelovanje Radovana Karadžića u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH trebalo povezati i s političkim i vojnim vrhom tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, pod vodstvom Slobodana Miloševića – zaključuje se u priopćenju Vlade RH.

Čedomir Jovanović: Presuda snažna opomena za region i dokaz koliko je ratna politika pogubna

Pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću i izrečena kazna doživotnog zatvora, uz potvrdu svih navoda iz prvostepene presude, djelimična je, ali nedovoljna satisfakcija za porodice žrtava koje su stradale zbog njegove politike i mora biti snažna opomena za region i dokaz koliko je ratna politika pogubna, izjavio je danas predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

"S druge strane, ova presuda jeste jedan od osnova i temelja na kojima možemo graditi nove odnose kao i politiku pomirenja u cijelom regionu. To se, prije svega, odnosi na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su narodi od ove politike najviše i stradali", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

On je ocijenio da danas nema pobjednika ili poraženih, već dan kada moramo još jednom razmisliti "gdje nas je odvela ludačka politika devedesetih i kako završavaju oni koji su vodili zemlje u besmislene ratove, a građane u pakao".

"O skidanju krivice sa cijelog naroda za zločine Karadžićeve ratne politike odlučićemo sami, ukoliko budemo spremni da se od tih zločina ogradimo i da osudimo politiku koja je do njih dovela", dodao je.

Jovanović je ocijenio i da nije vrijeme za otvaranje starih rana, za raspirivanje mržnje među nama.

"Presuda Radovanu Karadžiću mora biti snažna opomena i poziv na odgovornost pred samim sobom, kao i pred prošlim i generacijama koje dolaze. Ova presuda je podsjetnik šta se dešava kada se problemi rješavaju ratom i razlog da u budućnosti vodimo politiku koja će spriječiti da nam se surova prošlost ikada više ponovi", dodao je.

Prema njegovim riječima, samo će takva politička borba u budućnosti imati smisla, samo ćemo na taj način pokazati da smo razumjeli i prihvatili činjenice vezane za sva počinjena zla – kako ona kojima je u Hagu presuđeno, tako i ona koja su ostala nekažnjena.

"I na kraju, samo jasnom osudom ratnih zločina i zločinaca iz ratova devedesetih možemo se nadati razumijevanju i saradnji u regionu, pa i zajedničkoj budućnosti na zdravim osnovama", naveo je.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV


OSTALE VIJESTI
I međunarodna zajednica reagovala zbog rezervnog sastava: SDA ga traži u FBiH, podržava ih SBB, DF hoće 2.500 policajaca

VIDEO: Drugi izvještaj OSCE-a : Korupcija široko rasprostranjena u BiH

VIDEO: 600 osoba će dva mjeseca raditi za po 800 KM: Forto: Poenta je da vratimo čistoću grada kao standard

VIDEO: Održan sastanak Operativne grupe: U utorak sastanak o izmještanju migranata iz Bire i Mirala

\'Budućnost Srbije\': Deseci hiljada na skupu podrške srbijanskom predsjedniku u Beogradu

Slučaj se tretira kao teroristički čin: Tokom nereda u Sjevernoj Irskoj ubijena novinarka

Neobjašnjena strana historije: 18 historijskih događaja koje niko nije uspio objasniti

Za pjesmu \'Djeca svijeta\': Djeca Bihaća i vršnjaci migranti snimili video spot

VIDEO: Pesah: Jevrejski praznik slobode, porodicĚŚne radosti i beskvasnog hljeba

Poruka kardinala Puljića povodom Uskrsa: Agresivni sekularizam ruši naravni i Božiji zakon

Pompeo: Rusija se miješa u izbore diljem svijeta
Svećenik na misi u Vatikanu: "Sve religije su dužne stati uz siromašne"
Turska privela navodne arapske špijune
Trump o Muellerovom izvješću: "Neke od tih optužbi su potpuno s**nje"
Joe Biden će sljedećeg tjedna objaviti kandidaturu za predsjedničke izbore?
Demokrati traže objavu cijelog Muellerovog izvješća, bez prekrivanja informacija
Pompeo kaže da nastavlja pregovore sa Sjevernom Korejom
Portugalski otok odaje počast njemačkim turistima poginulim u autobusnoj nesreći
Trump telefonski razgovarao s libijskim vojnim zapovjednikom
Kapitalizam vs. marksizam: Večeras nas čeka velika debata Petersona i Žižeka
Tisuće ljudi u Alžiru prosvjeduju protiv privremenog predsjednika
Rusija: Muellerovo izvješće pokazuje da se nismo miješali u izbore
Britanski političar odbio se ispričati zbog stare izjave o silovanju
Atena svečano postavila prvi kip Aleksandra Velikog
UN: U sukobima u glavnom gradu Libije poginulo je najmanje 213 ljudi
Facebook bez dozvole uzeo e-mail adrese više od 1,5 milijuna korisnika
Zašto je velik dio Muellerovog izvješća cenzuriran?
Srušila se crkva u Južnoafričkoj Republici, poginulo 13 ljudi
Nepismeni Indijac krivo glasao pa si zbog toga odrezao prst
Novinarka ubijena u Sjevernoj Irskoj nekoliko minuta prije smrti objavila tvit
SVAŠTARIJE

Stolarija u Širokom Brijegu u potpunosti izgorjela

Pronađeno beživotno tijelo petnaestogodišnjaka u Doboju

Indijski Jet Airways prestao s radom, upitno 20.000 radnih mjesta

Sjeverna Koreja testirala novo taktičko naoružanje

Napadač u Pakistanu oteo bus pa ubio 14 ljudi

U prevrtanju autobusa u Portugalu poginulo 28 osoba

Dan žalosti u BiH

Zatvoren aerodrom u Berlinu

VIDEO Slavna džamija u Jeruzalemu gorjela u isto vrijeme kad i Notre-Dame

Srušio se toranj katedrale Notre-Dame