TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
'Svaka kazna Karadžiću je premala'

'Svaka kazna Karadžiću je premala'

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocijenio je danas da je svaka kazna Radovanu Karadžiću premala, javlja Anadolu Agency (AA).

"Moje mišljenje je da je svaka kazna premala", rekao je Čanak novinarima u Skupštini Srbije.

On je naveo i da "nažalost misli da će reakcije iz Srbije o presudi Karadžiću, odnosno reakcije aktuelne vlasti i samoproklamovane opozicije poslati jako lošu poruku iz Srbije".

javljanje Dejana Kožula (Dnevnik 2)


"Nije poenta u tome šta će presuda donijeti regionu, nego šta će reakcije iz Srbije donijeti regionu, jer ako budu, a nažalost mislim da će biti dosta slične reakcije aktuelne vlasti i ove samoproklamovane opozicije, ako to bude slično, kao što ja mislim, onda će biti jako loša poruka iz Srbije", dodao je.

Žalbeno vijeće MMKS odbilo je Karadžićevu žalbu na dužinu kazne, 40 godina je neadekvatna kazna.

Grabar-Kitarović: Presuda Karadžiću trajna opomena velikosrpskim ideolozima

Presuda Radovanu Karadžiću ne može vratiti u život desetke tisuća žrtava i ublažiti bol njihovih obitelji, no mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti velikorpske politike, poručila je u srijedu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Radovan Karadžić pravomoćno je u srijedu osuđen na doživotni zatvor za genocid i ratne zločine u BiH. 

Time je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik ICTY-ja povećao Karadžićevu prvostupanjsku kaznu koja je iznosila 40 godina zatvora. 

"Današnja odluka konačna je presuda jednom glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih međunarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja tzv. velike Srbije", priopćila je hrvatska predsjednica. 

"Presuda ne može vratiti u život desetke tisuća žrtava i ublažiti bol njihovih obitelji i preživjelih, no mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti te politike", zaključila je Grabar-Kitarović, javlja Hina.  

javljanje Bože Skoke (Dnevnik 2)
Žanić iz FHP o presudi Karadžiću: Doživotnom kaznom se odaje priznanje žrtvama

Dobro je da je Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, jer se time odaje priznanje žrtvama, izjavila je danas Ivana Žanić iz Fonda za humanitarno pravo iz Srbije za Anadolu Agency (AA).

Ona je navela da je bilo očekivano da Karadžić dobije doživotnu kaznu.

"Bilo je očekivano, pre svega, zato što su već tri pripadnika Vojske Republike Srpske dobili doživotnu kaznu zatvora za učešće u jednom udruženom zločinačkom poduhvatu", objasnila je ona.

Žanić je ocenila da je svakako dobro što je kazna doživotna.

"Time se odaje priznanje žrtvama i odagnat je strah da će Radovan Karadžić moći nekad da bude na slobodi", dodala je.

Ona je podsetila i da na ovu drugostepenu presudu ne postoji pravo žalbe.

Žalbeno veće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) potvrdilo je presudu Radovanu Karadžiću za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i povećalo kaznu s 40 godina na doživotni zatvor.

Kosor: Karadžić će doživotno biti u zatvoru, ali će živjeti, a žrtve su mrtve

Bivša premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor kazala je u razgovoru za Fenu da je očekivala doživotnu kaznu zatvora za ratnog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića jer se i njoj činilo da je prvostepena kazna od 40 godina zatvora bila neadekvatna.

Međunarodni mehanizam za kaznene sudove (MMKS) drugostepenom, konačnom presudom proglasio je danas Karadžića krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine.

Naglasila je da je kaznu od 40 godina neadekvatnom nazvalo i Žalbeno vijeće jer je i Kosor podsjetila na težinu zločina koji su Karadžiću stavljeni na teret, ali ovakvu kaznu, ocijenila je, mnogi su očekivali, iako ona ne može ništa promijeniti u najvažnijem smislu.

"Karadžić će doživotno biti u zatvoru, ali će živjeti, a njegove žrtve odavno su mrtve i ništa ih ne može vratiti, ništa ne može ublažiti bol njihovim obiteljima", dodala je Kosor.

Bivša predsjednica Hrvatske sa žaljenjem je konstatirala da Hatidža Mehmedović, majka iz Srebrenice koja je izgubila gotovo sve članove svoje obitelji, nije doživjela ovu presudu jer je zbog duge i teške bolesti preminula u julu prošle godine.

"Ona je simbol majki koje su se borile za istinu i pravdu za svoje sinove i druge članove obitelji. To jeste malo ublažavanje boli, ali ne može vratiti radost u tisuće obitelji koje oplakuju svoje najmilije i posebno one koji svoje još uvijek traže", naglasila je.

Za nju je današnje izricanje presude, odnosno referiranje na žalbu Karadžića bilo potresno jer su se svi ponovo mogli podsjetiti na užasna stradanja ljudi, stradanje Sarajeva i sve ono što je rat devedesetih obilježilo kao atak na život i osnovna ljudska prava.

"Znamo da su u Sarajevu, ali u ostalim gradovima BiH ubijali sve što se kretalo, a među ubijenima su i brojna djeca i mladi ljudi", kazala je za Fenu Jadranka Kosor.

Ovom presudom o doživotnom zatvoru Karadžiću, zapravo je Haški sud, kaže Kosor, opravdao svoje postojanje što je od početka i tvrdila.

Govoreći o političkom aspektu ove presude, budući da je Karadžić osuđen i kao politička osoba u to vrijeme, kazala je da će biti važno pratiti kako će Karadžićevi veliki poštovatelji, među njima posebno izdvajajući predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, reagirati.

"Naime, oni koji predstavljaju državu moraju priznati presude Međunarodnog kaznenog suda u Haagu", zaključila je u razgovoru za Fenu bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor, komentirajući današnju presudu Radovanu Karadžiću.

Biserko: Presuda Karadžiću važna kao opomena da su ekstremne ideologije opasne

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko smatra da pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor, ima veliku važnost kao opomena ne samo regiji, nego i inače da su takve ekstremne ideologije opasne i da imaju nesagledive posljedice.

-  Dobro je što je ona produžena, što zapravo više reflektuje kakav je to zločin i kakva je odgovornost Radovana Karadžića. Žao mi je što nije uključeno i ostalih sedam opština koje su bile također kvalifikovane za genocid – kazala je Biserko za Fenu.

Ono što je važno, po njenim riječima, jeste da Srbija prihvati sve te presude i da se suoči sa svojom odgovornošću za ratove '90-ih, kao i da se zabrani glorifikacija ratnih zločinaca kao što su Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Slobodan Milošević.

-  Nažalost, mnoge škole i institucije u Republici Srpskoj nose ime Radovana Karadžića i to je nešto što mora da se koriguje, prije svega, preko pritiska Evropske unije s obzirom da srpske elite nisu spremne da povedu dijalog o svojoj odgovornosti, nego se naprotiv forsira narativ po kome je Srbija nevina, da nije učestvovala u tim ratovima i falsifikuje se istina ne samo '90-ih, nego cijelog 20. vijeka – dodala je Biserko.

Doživotna kazna zatvora Karadžiću, kako je dodala, ipak pruža veću satisfakciju od kazne izrečene prvostepenom presudom, koja je iznosila 40 godina.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MMKS) danas je izrekao pravomoćnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine. Sudac je rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, te ga osudio na doživotni zatvor.

Vlada RH: Presuda Karadžiću još jedan razlog za odbacivanje velikosrpske politike

Hrvatska vlada pozdravila je u srijedu presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Radovanu Karadžiću izrečena doživotna kazna zatvora. Žalbeno vijeće ocijenilo je da su počinjeni zločini neviđenih razmjera i brutalnosti te je stoga preinačilo prvostupanjsku presudu kojom je izrečena kazna od 40 godina zatvora.

Ovom je presudom Radovan Karadžić sada i pravomoćno osuđen za zločin genocida, zločine protiv čovječnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja. Žalbeno vijeće je potvrdilo da su ti zločini počinjeni sudjelovanjem u četiri udružena zločinačka poduhvata s ciljem da se Bošnjaci i Hrvati trajno uklone s pojedinih područja u Bosni i Hercegovini, priopćila je hrvatska vlada na svojim internetskim strancima.

- Nadamo se da će potvrda osobne odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata, poput genocida u Srebrenici kada je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka, ili opsade Sarajeva, pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima. Ujedno, držimo da je ovo još jedan razlog za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije, čiji su osnovni ciljevi kao i metode u ovoj presudi označeni kao zločin protiv čovječnosti – navodi se u priopćenju.

Hrvatska vlada je izrazila žaljenje što Žalbeno vijeće nije utvrdilo odgovornost Radovana Karadžića i za počinjenje genocida u ostalim općinama BiH, osim Srebrenice, za koje smatra da su neodvojiv element njegove zločinačke politike.

- Pored toga, na temelju dokaznog materijala te drugih presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, vjerujemo da je u žalbenom postupku sudjelovanje Radovana Karadžića u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH trebalo povezati i s političkim i vojnim vrhom tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, pod vodstvom Slobodana Miloševića – zaključuje se u priopćenju Vlade RH.

Čedomir Jovanović: Presuda snažna opomena za region i dokaz koliko je ratna politika pogubna

Pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću i izrečena kazna doživotnog zatvora, uz potvrdu svih navoda iz prvostepene presude, djelimična je, ali nedovoljna satisfakcija za porodice žrtava koje su stradale zbog njegove politike i mora biti snažna opomena za region i dokaz koliko je ratna politika pogubna, izjavio je danas predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

"S druge strane, ova presuda jeste jedan od osnova i temelja na kojima možemo graditi nove odnose kao i politiku pomirenja u cijelom regionu. To se, prije svega, odnosi na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su narodi od ove politike najviše i stradali", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

On je ocijenio da danas nema pobjednika ili poraženih, već dan kada moramo još jednom razmisliti "gdje nas je odvela ludačka politika devedesetih i kako završavaju oni koji su vodili zemlje u besmislene ratove, a građane u pakao".

"O skidanju krivice sa cijelog naroda za zločine Karadžićeve ratne politike odlučićemo sami, ukoliko budemo spremni da se od tih zločina ogradimo i da osudimo politiku koja je do njih dovela", dodao je.

Jovanović je ocijenio i da nije vrijeme za otvaranje starih rana, za raspirivanje mržnje među nama.

"Presuda Radovanu Karadžiću mora biti snažna opomena i poziv na odgovornost pred samim sobom, kao i pred prošlim i generacijama koje dolaze. Ova presuda je podsjetnik šta se dešava kada se problemi rješavaju ratom i razlog da u budućnosti vodimo politiku koja će spriječiti da nam se surova prošlost ikada više ponovi", dodao je.

Prema njegovim riječima, samo će takva politička borba u budućnosti imati smisla, samo ćemo na taj način pokazati da smo razumjeli i prihvatili činjenice vezane za sva počinjena zla – kako ona kojima je u Hagu presuđeno, tako i ona koja su ostala nekažnjena.

"I na kraju, samo jasnom osudom ratnih zločina i zločinaca iz ratova devedesetih možemo se nadati razumijevanju i saradnji u regionu, pa i zajedničkoj budućnosti na zdravim osnovama", naveo je.

(1 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
Glasanje o zaključcima na kraju sjednice: Završena rasprava o stanju u pravosuđu

Ostaju sve do ispunjenja njihovih zahtjeva: Radnice Borca iz Banovića protestiraju ispred zgrade Vlade FBiH

Za upravljanje migracijama i granicom: EU dodijelio 14,8 miliona eura BiH

U Vladi FBiH održan sastanak o Aluminiju: Otvoreni pregovori uz uvjet očuvanja radnih mjesta

Podnesena zbog nepostojanja učinkovitosti istrage: Drugi put odbijena apelacija Muriza Memića

Apel građanima da sve prođe bez incidenata: Tri zahtjeva opozicije uoči sutrašnjeg mirnog okupljanja u B.Luci

Fotografja koja je šokirala svijet: Beživotna tijela oca i kćerke-mračna realnost migrantske krize

Temperature veće od 49 stupnjeva: Francuzi zatvorili škole, očekuju se temperature više od 40°C

Šef američke carine podnio ostavku: Djeca izbjeglice u SAD-u u katastrofalnim uvjetima

Manifestacija \'509. Dani Ajvatovice\': Konjanici ispraćeni sa sarajevskog At Mejdana

UN teško optužio saudijskog princa zbog brutalnog ubojstva novinara
Putin i Trump sastaju se u petak
Huawei kaže da im američke sankcije ne smetaju što se tiče 5G tehnologije
Trump spreman nametnuti dodatne carine Kini
Pompeo je išao u Indiju rješavati probleme, čini se da baš nema puno pomaka
Želite li znati jeste li među bogatijim Hrvatima? Sada to možete izračunati
Pakao u Europi: Francuzi zatvorili škole, očekuju se temperature više od 40°C
Kolektivna tužba protiv Googlea u Francuskoj: "Krše zakon o zaštiti podataka"
VIDEO Pogledajte akciju ruskih specijalaca, ubili su terorista
Rohani: Iran ne želi ratovati ni s jednom zemljom, pa ni sa SAD-om
Ovaj grad ima 13 milijuna stanovnika. Vožnja njime je noćna mora
Stonewall: 28. 6.1969., dan kad je gay zajednica pobijedila njujorške policajce
Meteorolozi složni - danas u Europi počinje pakao
Objavljena potresna slika oca i kćeri, umrli su na granici SAD-a i Meksika
Turčin nobelovac sretan zbog Erdoganova poraza u Istanbulu
Čime se bavi UN: "Nije u redu da Messi zarađuje više nego 1693 nogometašica"
Procjena UN-a: Kolumbija proizvodi 70 posto svjetskog kokaina
Robert Mueller javno će svjedočiti pred američkim Kongresom
Kina zabranila uvoz mesa iz Kanade
Kreću demokratske debate: Biden protiv svih
SVAŠTARIJE

Radnici Borca iz Banovića otputovali u Sarajevo

Objavljena potresna slika oca i kćeri, umrli su na granici SAD-a i Meksika

Metereolozi složni - danas u Europi počinje pakao

Nobelovac Orhan Pamuk se družio sa sarajevskom publikom

Robert Mueller javno će svjedočiti pred američkim Kongresom

Kina zabranila uvoz mesa iz Kanade

Dodik primio lažnog milijardera iz Vijetnama, ovo je teško prepričati

Predsjednik Irana: Djelovanje Bijele kuće je mentalno retardirano

Najmisteriozniji otok Mediterana: Smije ga posjetiti samo 1000 ljudi godišnje

Iranski veleposlanik o SAD-u: Ne možete pričati s nekim tko prijeti i zastrašuje