TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Promovisana oznaka kvaliteta 'BEZ GMO'

Promovisana oznaka kvaliteta 'BEZ GMO'Foto: AA

Oznaka kvaliteta “Proizvedeno BEZ GMO“ danas je promovisana, a o čemu se zapravo radi, između ostalih pojasnio je Mirko Šarović, ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. On je izrazio zadovoljstvo što je dočekao trenutak da poslije tri godine zajedničkog rada BiH može promovisati veliko dostignuće.


videoprilog Gordane Antonić (Federacija danas)

“BiH zaista jeste prva u regionu koja ima proizvođače koji mogu da ponesu oznaku 'Proizvedeno BEZ GMO'. Imao sam sreće da budem jedan od 14 ministara, koji je prije tri-četiri godine u Sloveniji potpisao zajedničku deklaraciju čime je ozvaničen početak velikog projekta. U BiH se ne bi mogao implementirati bez svih nadležnih institucija“, rekao je Šarović. 

“Nakon ovog trogodišnjeg pređenog puta, praktično znači da je BiH uspostavila pravila koja se primjenjuju za proizvodnju, kontrolu, certifikaciju i označavanje proizvoda bez GMO supstanci. Prvi smo u regionu. Nismo samo uspostavili sistem, nego imamo i proizvođače u BiH, Bimal i Bingo“, dodao je on. 

Šarović je istakao i da misli kako je BiH na dobrom putu da vrlo brzo, s obzirom da ima uspostavljen sistem, u budućnosti ima još više bez GMO proizvoda. 

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske naglasio je da je njegovo ministarstvo aktivno učestvovalo u realizaciji projekta, ne samo kroz članstvo u radnoj grupi, nego i kroz rad na terenu gdje su savjetovali i edukovali proizvođače o GMO-u. 

“Ovo je izuzetno dobar primjer, koji pokazuje da sve institucije koje su nadležne za poljoprivredu su uradile svoj dio posla i danas imamo nešto čime možemo da se ponosimo, a to je činjenica da je BiH prva u zemlja regionu koja je uspostavila ove standarde“, rekao je Pašalić. 

Mario Beus, šef Odsjeka za biljnu proizvodnju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva naglasio je da se od početka saradnje sa udruženjima Dunav soja povećala proizvodnja soje u BiH. 

“Kada govorimo o genetski modificiranoj hrani prije svega mislimo na GMO soju, koja se koristi kao hrana za životinje, a BiH i cijela Evropa uvozi i koristi velike količine GMO soje. BiH na svom području proizvodi oko 20.000 tona godišnje soje, što je skoro tri puta više nego u posljednjih pet godina od kada naša ministarstva sarađuju sa Dunav soja udruženjima. Ipak, to nije dovoljno potrebe u BiH su pet puta više od naše proizvodnje, što znači da cijela BiH i Evropa uvozi GMNO soju za sačmu“, naveo je Beus. 

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH kazao je da su inicijativu potpisanu od strane 14 ministara iz regiona u potpunosti prihvatili kako bi je doveli u pravni okvir u čemu su, zahvaljujući saradnji sa svim nadležnim institucijama, i uspjeli. 

“Imamo dvije vrste smjernica, koje regulišu način proizvodnje i način kontrole proizvodnje onih proizvoda koji se označavaju kao bez GMO-a. I, naravno, drugu vrstu smjernica koja definira način označavanja takvih proizvoda i takve hrane“, naglasio je Hajrić. 

On je dodao da je važno naglasiti kako ovakva vrsta proizvodnje daje dodatnu vrijednost proizvodima i da bi se kroz takvu proizvodnju mogla otvoriti dodatna šansa da će bh. proizvodi “BEZ GMO“ pronaći tržište širom Evrope. 

Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija kompanije Bimal istakla je da je njena kompanija konačno dobila priliku da obilježi svoje “BEZ GMO“ proizvode koje u portfoliju imaju odavno. 

“Od kada je naša poslovna grupa preuzela Bimal 2002. godine opredijelili smo se za 'BEZ GMO' proizvodnju. Sve do sada nismo imali priliku da tu 'BEZ GMO' proizvodnju obilježimo i potrošaču jasno standardom pokažemo da je naša proizvodnja 'BEZ GMO' proizvodnja“, rekla je Pucar. 

Jedna od bh. kompanija koja ima “BEZ GMO“ proizvode je i Bingo, čija konzumna jaja zadovoljavaju sve neophodne standarde. 

“Bingo ima fokus da osim povoljnih cijena, mi smo 'kralj dobrih cijena', obezbijedimo našim potrošačima i kvalitetne i sigurne proizvode. Cilj svega ovoga jeste s jedne strane potrošači, s druge strane domaća proizvodnja“, naglasio je Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije kompanije Bingo. 

U aprilu BiH je postala prva zemlja u regionu koja je certifikovala i označila proizvode sa regionalnom oznakom kvaliteta “BEZ GMO Proizvedeno“ i time potvrdila da prati evropske trendove, certifikacije i označavanja hrane, podržavajući domaće poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju, ali i istovremeno poštujući prava izbora potrošača. Oznaka kvaliteta “BEZ GMO Proizvedeno” garantuje da je cijeli proces proizvodnje kontrolisan i certifikovan po BEZ GMO standardu za Dunavski region, što je jedinstvena oznaku za cijeli region i rezultat je višegodišnje saradnje Dunav Soja udruženja, 14 evropskih ministarstva poljoprivrede i Agencije za sigurnost hrane BiH.

Prvi uspješni primjeri BEZ GMO certifikacije i označavanja u BiH ostvareni su u saradnji sa kompanijama Bingo (jaja robne marke Bingo) i Bimal (biljno ulje). 
 OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
Policija intenzivno traga za počiniocima: Na Vučjaku sinoć ubijen 19-godišnji Pakistanac

Usvojen i grant vrijedan 19 miliona eura za Koridor Vc: Usvojeno Pismo podrške u vezi s izgradnjom Bloka 7 TE Tuzla

Nastava u svim osnovnim i srednjim školama počinje sutra: Dogovor Vlade USK-a i sindikata obrazovanja, štrajk prekinut

Četiri ministarstva, finansijska policija, inspekcija i porezna: Vlada FBiH traži uvid više institucija o stanju u Zavodu Pazarić

Neće odgovarati jer je slučaj zastario: Uhapšen serijski ubica u Južnoj Koreji 30 godina nakon zločina

Za početak mogu prisustvovati samo međunarodnim utakmicama: Iranke će moći pratiti nogometne utakmice na stadionima

Protesti na ulicama: Dječaci nestaju i bivaju ubijeni u Pakistanu

Afganistan: Kamion bomba bio parkiran ispred bolnice: U samoubilačkom napadu poginulo najmanje 30 osoba

Bernie Sanders pitao građane putem Twittera: Apsurdni zdravstveni računi koje su građani SAD-a morali platiti

Umro bivši tuniški predsjednik Ben Ali
Washington zbog korupcije prekida financiranje projekata u Afganistanu
Trudeau usred skandala, još dvaput se maskirao u crnca. Pogledajte snimku
Francuska i Njemačka pokreću zajedničku borbu protiv usporavanja gospodarstva
Gorbačov: Svijet je na opasnom rubu, ovo što se događa sliči pravom ratu
SAD optužio Afganistan za korupciju, povući će 160 milijuna dolara pomoći
Skočile cijene nafte
Iran prijeti: Ako nas SAD ili Saudijska Arabija napadnu, nastat će sveopći rat
Zbog proizvodnje palminog ulja nestalo gotovo 40 posto šuma na Borneu
Malteški svećenik olakšao župu za 100.000 eura
Šaman krenuo u Moskvu kako bi istjerao vraga iz Putina, uhitila ga policija
Ryanair ukida 500 do 700 radnih mjesta
Svaka 16. Amerikanka bila je prisiljena na prvi spolni odnos
Afganistanska vojska zabunom ubila 30 civila
Mladić nasmrt izboden u New Yorku. Svjedoci sve snimali umjesto da mu pomognu
Najmanje 20 mrtvih i 95 ranjenih u eksploziji kamiona bombe u Afganistanu
Bivši direktori oslobođeni krivnje za katastrofu u japanskoj nuklearki Fukushimi
Kreću tužbe? "Ulaganje u fosilno gorivo je ulaganje u smrt naše djece"
Pompeo na Twitteru: SAD podupire pravo Saudijske Arabije da se brani
Kanadski premijer obukao je Aladinov kostim i lice obojio u crno. Ispričava se
SVAŠTARIJE

Huawei se zbog američkog pritiska okreće tržištu računala

Australski planinar dva dana puzao do spasa: "Nosio sam svoju slomljenu nogu"

Iran u pismu zaprijetio SAD-u: "Budite spremni na odmazdu"

Trump uvodi nove, puno oštrije sankcije Iranu

Rusija će naoružati astronaute

U požaru u Liberiji smrtno stradalo 23 djece

Rusija i Kina jačaju suradnju

U samoubilačkom napadu u Afganistanu poginulo 26 osoba

Šaljiva Nobelova nagrada: Sline petogodišnjaka i stroj za promjenu pelena

Epidemija bolova u leđima postaje svjetski problem, a krivo je liječimo