TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Promovisana oznaka kvaliteta 'BEZ GMO'

Promovisana oznaka kvaliteta 'BEZ GMO'Foto: AA

Oznaka kvaliteta “Proizvedeno BEZ GMO“ danas je promovisana, a o čemu se zapravo radi, između ostalih pojasnio je Mirko Šarović, ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. On je izrazio zadovoljstvo što je dočekao trenutak da poslije tri godine zajedničkog rada BiH može promovisati veliko dostignuće.


videoprilog Gordane Antonić (Federacija danas)

“BiH zaista jeste prva u regionu koja ima proizvođače koji mogu da ponesu oznaku 'Proizvedeno BEZ GMO'. Imao sam sreće da budem jedan od 14 ministara, koji je prije tri-četiri godine u Sloveniji potpisao zajedničku deklaraciju čime je ozvaničen početak velikog projekta. U BiH se ne bi mogao implementirati bez svih nadležnih institucija“, rekao je Šarović. 

“Nakon ovog trogodišnjeg pređenog puta, praktično znači da je BiH uspostavila pravila koja se primjenjuju za proizvodnju, kontrolu, certifikaciju i označavanje proizvoda bez GMO supstanci. Prvi smo u regionu. Nismo samo uspostavili sistem, nego imamo i proizvođače u BiH, Bimal i Bingo“, dodao je on. 

Šarović je istakao i da misli kako je BiH na dobrom putu da vrlo brzo, s obzirom da ima uspostavljen sistem, u budućnosti ima još više bez GMO proizvoda. 

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske naglasio je da je njegovo ministarstvo aktivno učestvovalo u realizaciji projekta, ne samo kroz članstvo u radnoj grupi, nego i kroz rad na terenu gdje su savjetovali i edukovali proizvođače o GMO-u. 

“Ovo je izuzetno dobar primjer, koji pokazuje da sve institucije koje su nadležne za poljoprivredu su uradile svoj dio posla i danas imamo nešto čime možemo da se ponosimo, a to je činjenica da je BiH prva u zemlja regionu koja je uspostavila ove standarde“, rekao je Pašalić. 

Mario Beus, šef Odsjeka za biljnu proizvodnju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva naglasio je da se od početka saradnje sa udruženjima Dunav soja povećala proizvodnja soje u BiH. 

“Kada govorimo o genetski modificiranoj hrani prije svega mislimo na GMO soju, koja se koristi kao hrana za životinje, a BiH i cijela Evropa uvozi i koristi velike količine GMO soje. BiH na svom području proizvodi oko 20.000 tona godišnje soje, što je skoro tri puta više nego u posljednjih pet godina od kada naša ministarstva sarađuju sa Dunav soja udruženjima. Ipak, to nije dovoljno potrebe u BiH su pet puta više od naše proizvodnje, što znači da cijela BiH i Evropa uvozi GMNO soju za sačmu“, naveo je Beus. 

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH kazao je da su inicijativu potpisanu od strane 14 ministara iz regiona u potpunosti prihvatili kako bi je doveli u pravni okvir u čemu su, zahvaljujući saradnji sa svim nadležnim institucijama, i uspjeli. 

“Imamo dvije vrste smjernica, koje regulišu način proizvodnje i način kontrole proizvodnje onih proizvoda koji se označavaju kao bez GMO-a. I, naravno, drugu vrstu smjernica koja definira način označavanja takvih proizvoda i takve hrane“, naglasio je Hajrić. 

On je dodao da je važno naglasiti kako ovakva vrsta proizvodnje daje dodatnu vrijednost proizvodima i da bi se kroz takvu proizvodnju mogla otvoriti dodatna šansa da će bh. proizvodi “BEZ GMO“ pronaći tržište širom Evrope. 

Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija kompanije Bimal istakla je da je njena kompanija konačno dobila priliku da obilježi svoje “BEZ GMO“ proizvode koje u portfoliju imaju odavno. 

“Od kada je naša poslovna grupa preuzela Bimal 2002. godine opredijelili smo se za 'BEZ GMO' proizvodnju. Sve do sada nismo imali priliku da tu 'BEZ GMO' proizvodnju obilježimo i potrošaču jasno standardom pokažemo da je naša proizvodnja 'BEZ GMO' proizvodnja“, rekla je Pucar. 

Jedna od bh. kompanija koja ima “BEZ GMO“ proizvode je i Bingo, čija konzumna jaja zadovoljavaju sve neophodne standarde. 

“Bingo ima fokus da osim povoljnih cijena, mi smo 'kralj dobrih cijena', obezbijedimo našim potrošačima i kvalitetne i sigurne proizvode. Cilj svega ovoga jeste s jedne strane potrošači, s druge strane domaća proizvodnja“, naglasio je Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije kompanije Bingo. 

U aprilu BiH je postala prva zemlja u regionu koja je certifikovala i označila proizvode sa regionalnom oznakom kvaliteta “BEZ GMO Proizvedeno“ i time potvrdila da prati evropske trendove, certifikacije i označavanja hrane, podržavajući domaće poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju, ali i istovremeno poštujući prava izbora potrošača. Oznaka kvaliteta “BEZ GMO Proizvedeno” garantuje da je cijeli proces proizvodnje kontrolisan i certifikovan po BEZ GMO standardu za Dunavski region, što je jedinstvena oznaku za cijeli region i rezultat je višegodišnje saradnje Dunav Soja udruženja, 14 evropskih ministarstva poljoprivrede i Agencije za sigurnost hrane BiH.

Prvi uspješni primjeri BEZ GMO certifikacije i označavanja u BiH ostvareni su u saradnji sa kompanijama Bingo (jaja robne marke Bingo) i Bimal (biljno ulje). 

(1 + 1)

 OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
VIDEO: Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Tegeltija i drugi članovi VSTV-a da podnesu ostavke

Reakcija predsjednika VSTS-a BiH: \'Zaključci Predstavničkog doma klasični populizam\'

VIDEO: Trodnevna Vidovdanska tura: \'Noćni vukovi\' okupili se u Brčkom

VIDEO: Vlada se obavezala da će izmiriti sve dugove: Radnice Borca iz Banovića postigle dogovor sa Džindićem

VIDEO: U Vladi FBiH održan sastanak o Aluminiju: Otvoreni pregovori uz uvjet očuvanja radnih mjesta

Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava: Mijatović: Treba se boriti protiv negiranja genocida

Zvizdić na sastanku COREPER II u Briselu: Evropska perspektiva BiH neupitna

Državno odvjetništvo u Parizu: Predistraga pokazala da požar u Notre-Dameu nije podmetnut

Fotografja koja je šokirala svijet: Beživotna tijela oca i kćerke-mračna realnost migrantske krize

Manifestacija \'509. Dani Ajvatovice\': Konjanici ispraćeni sa sarajevskog At Mejdana

Roboti će do 2030. izbrisati 20 milijuna radnih mjesta
Palestinci odbacili američki mirovni plan
Deseci ubijenih u neuspjelom pokušaju državnog udara u Etiopiji
Venezuela je i dalje u dubokoj krizi, Guaido priča o novoj vojnoj intervenciji
UN teško optužio saudijskog princa zbog brutalnog ubojstva novinara
Putin i Trump sastaju se u petak
Huawei kaže da im američke sankcije ne smetaju što se tiče 5G tehnologije
Trump spreman nametnuti dodatne carine Kini
Pompeo je išao u Indiju rješavati probleme, čini se da baš nema puno pomaka
Želite li znati jeste li među bogatijim Hrvatima? Sada to možete izračunati
Pakao u Europi: Francuzi zatvorili škole, očekuju se temperature više od 40°C
Kolektivna tužba protiv Googlea u Francuskoj: "Krše zakon o zaštiti podataka"
VIDEO Pogledajte akciju ruskih specijalaca, ubili su terorista
Rohani: Iran ne želi ratovati ni s jednom zemljom, pa ni sa SAD-om
Ovaj grad ima 13 milijuna stanovnika. Vožnja njime je noćna mora
Stonewall: 28. 6. 1969., dan kad je gay zajednica pobijedila njujorške policajce
Meteorolozi složni - danas u Europi počinje pakao
Objavljena potresna slika oca i kćeri, umrli su na granici SAD-a i Meksika
Turčin nobelovac sretan zbog Erdoganova poraza u Istanbulu
Čime se bavi UN: "Nije u redu da Messi zarađuje više nego 1693 nogometašica"
SVAŠTARIJE

Radnici Borca iz Banovića otputovali u Sarajevo

Objavljena potresna slika oca i kćeri, umrli su na granici SAD-a i Meksika

Metereolozi složni - danas u Europi počinje pakao

Nobelovac Orhan Pamuk se družio sa sarajevskom publikom

Robert Mueller javno će svjedočiti pred američkim Kongresom

Kina zabranila uvoz mesa iz Kanade

Dodik primio lažnog milijardera iz Vijetnama, ovo je teško prepričati

Predsjednik Irana: Djelovanje Bijele kuće je mentalno retardirano

Najmisteriozniji otok Mediterana: Smije ga posjetiti samo 1000 ljudi godišnje

Iranski veleposlanik o SAD-u: Ne možete pričati s nekim tko prijeti i zastrašuje