TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Reis Kavazović: Neka nam Bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra

Reis Kavazović: Neka nam Bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutraFoto: AA

Centralna bajramska svečanost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Ramazanskog bajrama održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu kazivao reisul-ulema Husein ef. Kavazović.


videoprilog Jasmine Pošković (Dnevnik 1)

Kavazović je kazao kako je vjera kao biljka ona ima sjemenku koja klija, stablo koje se razvija  i plod koji zri.

”Zato s njom moramo pažljivo postupati. Tek ometla biljka ne daje odmah plod. I vjeri je potrebno vrijeme da se ugnijezdi u našoj duši, da je preobrati i potakne na dobro. Vjernik koji je svjestan svoga stanja i koji zna osluškivati treptaje svoga nefsa, poput je dobrog i iskusnog baštovana, koji tačno zna kada je vrijeme kalemljenja, zalijevanja, plijevljenja korova i berbe plodova njegove biljke”, rekao je Kavazović.

Dodao je kako islam nije ništa drugo do velika etika, naputak o dobrom i umjerenom životu, živa vjera ljubavi koja obrazuje čvrstu zajednicu ljudi, koji se međusobno poštuju i pomažu. 

”Strpiti se i praštati u iskušenjima, Kur'an kaže, mudrost je života. Islam je vjera ustrajnosti. To je vjera onih koji su odani i predani Njemu, vjera kojoj se može slobodno pristupiti i koju se može slobodno ispovijedati“, rekao je Kavazović.

Dodao je kako nema prisile u vjeru i da je to pravilo islama i njegova doktrina.

”Poštujmo svačije uvjerenje, ne sudimo nikome dok ga ne upoznamo i dok se ne stavimo u njegov položaj. Naša je obaveza da budemo pravični prema ljudima, a posebno prema sljedbenicima Kur'ana, Tevrata i Indžila”, naglasio je Kavazović.

Dodao je kako ono što razdvaja ljude je varljivo i prolazno, radilo se o uvjerenju, o imetku, slavi ili položaju.

”Svim ljudima život je podjednako mio, a bol teška i ponižavajuća. Vjerovjesnik je od muslimana tražio da štite ljudski život, imetak i dostojanstvo. Svim ljudima treba mira i ljubavi, bratske pažnje i poštovanja. Ne činite ljudima ono što ne biste voljeli da ljudi čine vama, vasijet je svih vjerovjesnika”, pozvao je Kavazović.

Resi Islamske zajednice u BiH poručio je kako ljude treba voljeti, popravljati i odgajati, štititi njihova prava, osluškivati i ispunjavati njihove potrebe, pozivati ih na Božiju stazu mudrošću i lijepom riječju, ukazivati im na grijeh i zlo, a kada ono zaprijeti da se materijalizira i suprotstaviti mu se.

”Što god smo sami iskusili da je gorko i bolno, to ne bismo smjeli činiti drugima”, rekao je Kavazović.

Podsjetio je kako veličina naše zajednice nije nikada bila u njenoj brojnosti, već u širini duha kojim je prožeta: ”Niko nam, osim nas samih, ne može pričiniti ni sreću ni zadovoljstvo! Samo vlastita djela ili nedjela rađaju slatkim ili gorkim plodovima. Čuvajte se teških riječi! Našoj zemlji one su najteži teret. Kada o ljudima sudite, pravedni budite, jer je to najbliže bogobojaznosti.”

Smatra i kako praštati nasilnicima je nasilje nad potlačenima.

”Trebamo zaustaviti privatizaciju javnih funkcija i institucija, a posebno pravosudnih, koja je na djelu. Uzurpirana institucionalnost se pretvara u nepravdu i nasilje, a nekontrolirana moć se pretvara u nasilje i despotiju”, rekao je Kavazović.

Upozorio je odgovorne ljude da se odgovornost za stanje u zemlji neće moći adresirati na kriminalne grupe, već na njih, domaće i međunarodne institucije i odgovorna lica, koja izbjegavaju vršiti svoju zakonom propisanu ulogu te se osvrnuo na mudrost koja kaže da je potrebno ugasiti vatru dok je još mala, jer kad se rasplamsa, spalit će svijet. 

”Neka svaki bosanski građanin i svaki musliman, ma gdje bio, obnovi svoju vjeru u Boga i zanovi svoju prisegu narodu i zemlji Bosni”, rekao je Kavazović dodavši kako je Bosna mnogo više od onoga što mi jesmo.

Smatra kako je to ideja koja se nosi u prsima, vjera u njene ljude i različitosti koje ih spajaju, koje su pohranjene u njenom imenu.

Dodao je kako se Bosna održava i hrani bogatstvom života u zajedništvu te da protekla stoljeća  svjedoče o tome.

”Sve naše patnje i radosti, porazi i pobjede, slave i padovi, utkani su u našu zajedničku svijest, u naše tijelo i naš duh. Bosna, to je zajednička riječ za sve naše strahove i sve naše nade. Mi vjerujemo da sudbina naše domovine nije određena onim što je bilo, već ona izvire iz duha koji se rađa i sniva o onome što će tek biti. U tome je tajna koju njeni dušmani nikada neće moći razumjeti. Bosna će vječito biti mlada i prkosna, otvorena za život u svojoj različitosti”, poručio je Kavazović.

Pozvao je da na pronalazak snage da ovu zemlju učinimo prelijepim prebivalištem.

“Nemojmo samo nevoljko slijegati ramenima na otimanje zemlje, njihove očite atake i naše neznanje i nesnalažljivost. Dosta smo šutjeli i trpjeli, podnosili nepravdu, pa i poniženja, ne bi li se drugi urazumili. Vrijeme je da jedni druge prihvatimo kao građane i priznamo vlastite greške”, rekao je Kavazović.

Podsjetio je i na kur'ansku maksimu koja kaže: ”Ko učini trun dobra, vidjet će ga, a ko učini i trun zla, vidjet će ga.”

“Budimo u našim životima bolji ljudi, oplemenjeni duhovnim bogatstvom. Činimo puno dobrih djela i ispunimo sve svoje dužnosti prema Bogu i ljudima. Iz svojih imetaka, koliki god oni da su, izdvojimo ono što drugima pripada i ono što pripada zajednici muslimana. Razveselimo one koji su u nevolji, stare i nemoćne”, pozvao je Kavazović.

Pozvao je i na zaborav mana koje tražimo kod drugih i pozvao da im prilazimo s poštovanjem, uvažavanjem i prihvatanjem.

”Pomirimo se ako smo u zavađi s drugima. Učinimo prvi korak i budimo hrabri u tome. Smekšajmo naša srca prema njima. Budimo od onih koji doprinose da islamsko bratstvo vlada među vjernicima”, rekao je Kavazović.

Pozvao je i na prevazilaženje političkih i drugih razlika te da radost Bajrama podijelimo sa svojim bližnjim, komšijama i prijateljima.

”Neka nam Bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra; neka među nama vlada sloga; neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi povrati samopouzdanje i neka u milosti Božijoj nađemo utočište od slabosti naših“, rekao je Kavazović koji je podsjetio kako je sutra, drugog dana Ramazanskog bajrama, Dan šehida i pozvao vjernike da posjete mezare šehida. 

Svim muslimanima u Bosni i Hercegovini poželio je blagoslovljene dana Bajrama i posebno čestitao prognanim, bolesnim i nemoćnim, s dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći. 

Posebne bajramske čestitke uputio je i vjernicima u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, te muslimanima u bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima u svijetu.

(1176 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
Policija intenzivno traga za počiniocima: Na Vučjaku sinoć ubijen 19-godišnji Pakistanac

Usvojen i grant vrijedan 19 miliona eura za Koridor Vc: Usvojeno Pismo podrške u vezi s izgradnjom Bloka 7 TE Tuzla

Nastava u svim osnovnim i srednjim školama počinje sutra: Dogovor Vlade USK-a i sindikata obrazovanja, štrajk prekinut

Četiri ministarstva, finansijska policija, inspekcija i porezna: Vlada FBiH traži uvid više institucija o stanju u Zavodu Pazarić

Neće odgovarati jer je slučaj zastario: Uhapšen serijski ubica u Južnoj Koreji 30 godina nakon zločina

Za početak mogu prisustvovati samo međunarodnim utakmicama: Iranke će moći pratiti nogometne utakmice na stadionima

Protesti na ulicama: Dječaci nestaju i bivaju ubijeni u Pakistanu

Afganistan: Kamion bomba bio parkiran ispred bolnice: U samoubilačkom napadu poginulo najmanje 30 osoba

Bernie Sanders pitao građane putem Twittera: Apsurdni zdravstveni računi koje su građani SAD-a morali platiti

Umro bivši tuniški predsjednik Ben Ali
Washington zbog korupcije prekida financiranje projekata u Afganistanu
Trudeau usred skandala, još dvaput se maskirao u crnca. Pogledajte snimku
Francuska i Njemačka pokreću zajedničku borbu protiv usporavanja gospodarstva
Gorbačov: Svijet je na opasnom rubu, ovo što se događa sliči pravom ratu
SAD optužio Afganistan za korupciju, povući će 160 milijuna dolara pomoći
Skočile cijene nafte
Iran prijeti: Ako nas SAD ili Saudijska Arabija napadnu, nastat će sveopći rat
Zbog proizvodnje palminog ulja nestalo gotovo 40 posto šuma na Borneu
Malteški svećenik olakšao župu za 100.000 eura
Šaman krenuo u Moskvu kako bi istjerao vraga iz Putina, uhitila ga policija
Ryanair ukida 500 do 700 radnih mjesta
Svaka 16. Amerikanka bila je prisiljena na prvi spolni odnos
Afganistanska vojska zabunom ubila 30 civila
Mladić nasmrt izboden u New Yorku. Svjedoci sve snimali umjesto da mu pomognu
Najmanje 20 mrtvih i 95 ranjenih u eksploziji kamiona bombe u Afganistanu
Bivši direktori oslobođeni krivnje za katastrofu u japanskoj nuklearki Fukushimi
Kreću tužbe? "Ulaganje u fosilno gorivo je ulaganje u smrt naše djece"
Pompeo na Twitteru: SAD podupire pravo Saudijske Arabije da se brani
Kanadski premijer obukao je Aladinov kostim i lice obojio u crno. Ispričava se
SVAŠTARIJE

Huawei se zbog američkog pritiska okreće tržištu računala

Australski planinar dva dana puzao do spasa: "Nosio sam svoju slomljenu nogu"

Iran u pismu zaprijetio SAD-u: "Budite spremni na odmazdu"

Trump uvodi nove, puno oštrije sankcije Iranu

Rusija će naoružati astronaute

U požaru u Liberiji smrtno stradalo 23 djece

Rusija i Kina jačaju suradnju

U samoubilačkom napadu u Afganistanu poginulo 26 osoba

Šaljiva Nobelova nagrada: Sline petogodišnjaka i stroj za promjenu pelena

Epidemija bolova u leđima postaje svjetski problem, a krivo je liječimo