TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Konjanici ispraćeni sa sarajevskog At Mejdana

Konjanici ispraćeni sa sarajevskog At MejdanaFoto: AA

Konjanici iz Sarajeva jutros su iz parka At Mejdan krenuli ka Pruscu kod Donjeg Vakufa gdje će u danima vikenda biti održana centralna manifestacija '509. Dani Ajvatovice'.

Grupa od oko 30 konjanika obučenih u tradicionalnu nošnju krenula je iz sarajevskog parka At Mejdan ka Ajvatovici, najvećem muslimanskom dovištu u Evropi. 

Ispraćaju konjanika na At Mejdanu prisustvovao je i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, koji je i tradicionalno predvodniku konjičke kolone predao bajrak-zastavu općine.

Hadžibajrić je odgovarajući na pitanja novinara kazao kako je ovo 10. godina kako on kao načelnik ispraća konjanike sa At Mejdana ka Ajvatovici, ali da je tradicija ispraćaja konjanika iz Sarajeva prisutna već nekih 15 godina. 

"Ovo je inače 509. Ajvatovica i Općina Stari grad svake godine, ne samo da upriliči ispraćaj konjanika sa At Mejdana, već pomaže manifestaciju i sa svakog drugog aspekta, koliko je u mogućnosti. Mi ćemo svakako i u narednom vremenskom periodu pomagati ovakve manifestacije koje su veoma značajne", rekao je Hadžibajrić.

Dodao je kako ove godine sa At Mejdana, odnosno sa područja Sarajeva, ka Ajvatovici kreće između 26 i 33 konjanika, te kako imaju najavu da bi se neki učesnici naknadno trebali pridružiti sarajevskim konjanicima. 

Hadžibajrić je iskoristio priliku da spomene Muhameda Potogiju, čovjeka koji je, kako kaže, začetnik svega u vezi s ispraćajem konjanika iz Sarajeva, a koji je nažalost preminuo prošle godine.

Među najstarijim učesnicima je i Avdo Šenderović, koji ima 69 godina. Ističe kako je veoma bitno čuvati ovu manifestaciju koja predstavlja tradiciju dužu od pet stoljeća.

"Treba otići gore vidjeti Ajvaz-dedinu stijenu, gdje je svojom dovom i duhom otvorio brdo. Predivno je kada se s planine Vranice spustite u Bistricu, gdje nas čitavo selo dočeka i ne dozvoljavaju da bilo gdje noćimo osim u njihovim kućama. Upravo je to prava čar i ono bosansko gostoprimstvo. Ovo je prilika da se duhovno i prirodno osvježite", poručio je Šenderović.

Jusuf Pušina (71) je najstariji konjanik koji je ove godine krenuo iz Sarajeva ka Ajvatovici, a ono što je za njega posebno specifično jeste da je na put krenuo zajedno s unukom Samah Ališah, koja je ujedno i najmlađi učesnik iz Sarajeva, a ima svega 13 godina. 

Na pitanje koji je to značaj same Ajvatovice, Pušina naglašava kako je pouka same Ajvatovice u tome da je Ajvaz-dedo molio da dobije vodu, ali on nije molio da dobije vodu samo za sebe, već da ona bude dostupna svima, dakle riječ je o dobrobiti za čovječanstvo. 

"Ja na Ajvatovicu idem zajedno s unukom i to mi znači veliko zadovoljstvo, iz razloga što će moja unuka nastaviti tradiciju. Ovo je njena treća Ajvatovica, i ona je generalno jedna od najmlađih učesnika Ajvatovice. Mi na ovaj način šaljemo poruku da sve ostaje na mladosti, mi smo prolazni na ovom svijetu. Ja odlazim, a moja unuka nastavlja tamo gdje sam ja stao. Mogu kazati da sam preponosan djed", rekao je Pušina. 

Ni unuka, Samah Ališah, nije krila zadovoljstvo što ka Ajvatovici kreće u pratnji djeda. 

"Mnogo mi znači da budem s nekim koga znam, koga volim, ko je moja porodica. Mogu se osloniti na njega tokom puta", kazala je Samah. 

Za Ajvatovicu kaže kako je jedan prelijep doživljaj, iako, naglašava, ona sama ima jedno dublje značenje. 

"Bitno je da čuvamo tradiciju iako je ovo veoma zahtjevno, jer tokom pet dana jašete kroz planine, malo je teško, ali sigurna sam da oni koji se rekreativno bave jahanjem mogu ovo probati i sigurno uživati", poručila je 13-godišnja Samah. 

Konjanici su jašući posebno ukrašene konje prodefilirali sarajevskom Baščaršijom pa kroz ulice Ferhadiju i Maršala Tita. Izazvali su pažnju građana koji su s oduševljenjem posmatrali prolazak konjanika sarajevskim ulicama, mnogi su prolazak konjanika zabilježili i fotografijom.

Konjička kolona će svoj put nastaviti do Zemaljskog muzeja BiH gdje će konji biti utovareni u odgovarajuća vozila, a zatim biti transportovani do Fojnice. Od Fojnice, preko Vranice i sve do Bugojna, odnosno Prusca konjanici će doći do odredišta. 

Konjanici će u nedjelju tradicionalno krenuti i ispred Handanagine džamije u Pruscu prema Ajvaz-dedinoj stijeni. Nakon toga bit će prozvani i barjaktari. Nakon prolaska kroz stijenu i učenja dove, na platou Ajvatovice bit će održan svečani program manifestacije. Centralna svečanost ovogodišnjih “Dana Ajvatovice“, pohod vjernika Ajvaz-dedinoj stijeni i vjerski program na Platou Ajvatovice je u nedjelju, 30. juna. 

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter. 

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao sa prostora današnje Turske. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. 

Ajvaz Dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noći učio je dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz Dedine stijene imaju priliku okusiti. Ajvaz Dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.

(1 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
O formiranju vlasti na nivou Federacije i BiH: Počeo sastanak delegacija DF-a, SDA i SBB-a

Očekuje se prezentacija medicinskog vještačenja: Nastavljeno suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću

Uvjerljiva pobjeda konzervativaca na parlamentarnim izborima: Johnson: Pobjeda mi je dala \'moćan mandat\' za brexit

Nakon neuspjeha pri uspostavljanju vlade: Izrael suočen s jednom od najvećih političkih kriza u historiji

Uvedene još 2014.: EU produljio gospodarske sankcije Rusiji za šest mjeseci

Poljska nije htjela preuzeti tu obavezu: EU se dogovorio o klimatskoj neutralnosti do 2050.

Nakon što je saslušanje trajalo više od 14 sati: Odgođeno glasanje o nastavku postupka Trumpova opoziva

Operacija visokog rizika: Vojska izvukla tijela šest žrtava na Novom Zelandu

Za sve mu je kriv Harvey Weinstein: Polanski: Mediji od mene žele napraviti čudovište

Izbor najboljeg sportiste BiH: Amel Tuka i Larisa Cerić najbolji u 2019. godini

Odgođeno glasanje o nastavku postupka Trumpova opoziva
Vojska na Novom Zelandu izvukla tijela šest žrtava erupcije vulkana
Velika pobjeda Borisa Johnsona na britanskim izborima
SAD priznao genocid Turske nad Armencima, što će reći Erdogan?
FBI misli da je antisemitizam motiv masakra u New Jerseyju
Otočne države, ugrožene klimatskim promjenama, traže hitnu akciju
VIDEO Zatvorena biračka mjesta u Britaniji, čekaju se rezultati izlaznih anketa
Prije 4 godine htio ubiti trojicu vojnika u Francuskoj, dobio 30 godina zatvora
Vojska Novog Zelanda otišla u opasnu akciju vađenja tijela poginulih iz vulkana
Nađeni ostaci čileanskog vojnog aviona, nema preživjelih
Rusi povukli satiričnu seriju zbog proste šale o Putinu
Europa osuđuje američke sankcije protiv ruskog plinovoda
Trump kaže da su SAD i Kina vrlo blizu trgovinskog sporazuma
Ovo je najvrjednija kompanija na svijetu
Bivši bolivijski predsjednik otišao u Argentinu, dobit će status izbjeglice
Belgijska vlada mora primiti desetero djece čiji su roditelji borci ISIL-a
Stanovnici Hong Konga obilježili pola godine od početka sukoba s policijom
Trump se opet narugao Greti Thunberg na Twitteru, ona mu uzvratila
Sjeverna Koreja kaže da SAD nema što ponuditi na nuklearnim pregovorima
Izraelski premijer Netanyahu napušta ministarske dužnosti, ali ostaje premijer
SVAŠTARIJE

Vojska izvukla tijela šest žrtava na Novom Zelandu

SAD priznao genocid Turske nad Armencima, što će reći Erdogan?

UŽIVO Laburisti razočarani, Johnson poručio: Dogodio se politički potres

Zbog otapanja ledenjaka na Grenlandu more se podiglo za 11 milimetara

Otkriven motiv napada u New Jerseyju u kojem je ubijeno šestero ljudi

Više od 600 migranata smješteno u Ušivak i Blažuj

Prvi električni komercijalni hidroavion poletio u Kanadi

Š est osoba ubijeno višesatnoj pucnjavi u New Jerseyu

Švedska liječnica vratila Nobelovu nagradu za mir zbog Handkea

Savezni sudac zabranio Trumpu korištenje vojnih sredstava za gradnju zida