TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

'Prava naših klijenata treba da štite institucije BiH'


'Prava naših klijenata treba da štite institucije BiH'

Foto: Patria
Pravni zastupnici turskih državljana, čije izručenje traži Republika Turska, smatraju kako prava njihovih klijenata, prije svih, trebaju da štite institucije Bosne i Hercegovine, a da su oni (pravni zastupnici) tu "da pruže dokaze da oni (klijenti) nisu pripadnici nikakve terorističke organizacije, da se protiv njih ne vodi nikakav postupak i da se oni u potpunosti zakonito i legitimno već godinama nalaze u BiH".


videoprilog Adne Madžarević (Dnevnik 2)

Advokat Nedim Ademović danas je na pres-konferencij u Sarajevu naveo "da je situacija s turskim državljanima ispolitizirana te da postoji veliki politički pritisak da institucije BiH te slučajeve riješe, ne na pravni, na način u skladu sa zakonima i Ustavom BiH i međunarodnim standardima, nego da se riješe kroz političke dogovore između dvije države".

Opisujući razloge za nastalu situaciju, naveo je da je R Turska za vrijeme vanrednog stanja (nakon pokušaja državnog udara u julu 2016.) donijela zakonske dekrete kojima su stotinama hiljada turskih državljana "ukinuti pasoši", te da je Turska tražila od Interpola da se na desetine turskih državljana stavi na tzv. crvene potjernice kako bi im se onemogućilo kretanje, odnosno bili primorani da budu deportovani.

"BiH je već u dva navrata odlučivala o deportaciji turskih državljana i Sud BiH je donio presudu kojom je utvrdio principe po kojima se BiH mora ponašati", ustvrdio je Ademović, podsjećajući da se radi o slučajevima u kojima je Sud BiH odlučio negativno (odbio izručenje), rukovodeći se činjenicom da međunarodna zajednica, prije svega, UN nisu prihvatile stav Turske da FETO-pokret proglase terorističkom organizacijom.

Dodao je, kako se s pravnog gledišta, pripadnost takvom pokretu ne može inkriminizirati, te po tom osnovu tražiti nečija deportacija.

"U takvoj situaciji, potrebno je da R Turska u svakom pojedinačnom slučaju dostavi jasne/nedvojbene dokaze da je neko konkretno izvršio neko krivično djelo protiv demokratskih procesa i demokratske vlasti u R Turskoj, zbog čega bi onda takvi postupci bili opravdani", kazao je Ademović.

U tom je kontekstu podsjetio da su se na međunarodnom nivou - Kosovo, Moldavija i Azerbejdžan več suočili s presudama Evropskog suda za ljdska prava u Strasbourgu, zbog toga što se nisu ponašale po međunarodnim standardima, istovremeno, izražavajući nadu da BiH neće dozvoliti sličan scenario.

Naveo je da se BiH mora opredijeliti - da li će slijediti zahtjev R Turske da se njihovi klijenti izruče, ili će slijediti pravne standarde na osnovu kojih to neće dozvoliti i na osnovu kojih će i dalje smatrati da su njihovi pasoši u potpunosti validni kao što to tretiraju sve evropske zemlje, uz opasku da BiH mora slijediti međunarodne standarde.  

U prilog iznesenoj tezi, Ademović je podsjetio na presude Suda u Strasbourgu, u kojima je taj sud jasno obrazložio "da je protivno principima demokratije i pravne države da ljudi imaju bilo kakve posljedice zbog toga što se politički progone u drugim državama".      

Advokatica Senka Nožica podsjetila je kako su njihovi klijenti (turski državljani) porodični ljudi, koji u BiH borave duži niz godina te da su, uglavnom, zaposleni u sektoru obrazovanja.

"Niti jedan od naših klijenata, a ni mi kao punomoćnici nismo dobili bilo kakav dokument uz zahtjev za deportaciju", kazala je Nožica, navodeći da se trenutno vode postupci pred Službom za poslove sa strancima, te da se njihovi klijenti nalaze na nekim listama koje su objavljene u Turskoj i koje su dostavljene Ministarstvu sigurnosti BiH, a u kojima se navodi da je određenom broju turskih građana poništen pasoš.

Upozorila je kako protiv njihovih klijenata nije vođen niti jedan postupak ni u BiH, ni u Turskoj za bilo kakvu nezakonitu radnju koja bi bila osnov za poništenje njihovih pasoša.

Pojašnjavajući aktuelnu pravnu situaciju, Nožica navodi kako se trenutno vodi postupak za ukidanje boravišnih dozvola njihovim klijentima, te da je Služba za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH dobila spomenutu listu imena s brojevima pasoša i datumima proglašenja pasoša nevažećim, bez bilo kakvog dokaza o razlozima njihovog proglašenja nevažećim.

Precizirala je kako će u ovisnosti od postupanja nadležnih institucija, odnosno u slučaju da Ministrastvo sigurnosti odbije žalbe punomoćnika, njihovi klijenti biti prisiljeni da traže azil, a da su pravnom timu na raspolaganju pravni instrumenti - tužba pred Sudom BiH (kojom se protive izručenju klijenata), apelacija za zaštitu ljudskih prava u Ustavnom sudu BiH i u konačnici apelacija pred Sudom u Strasbourgu.

"Mi se spremamo za najgori scenario", kazala je Nožica, navodeći da drugi set postupaka podrazumijeva traženje političkog azila po osnovu Zakona o kretanju i boravku stranaca u BiH.

Navela je kako su njihovi klijenti u vrijeme, kada je došao zahtjev s njihovim imenima da im se uskrati boravak u BiH zato što su im pasoši nevažeći, pribavili iz Turske potvrde kako se protiv njih ne vodi nikakva istraga te da nije podignuta nikakva optužnica, što, kako je kazala, potvrđuje da se radi o građanima sa svim pripadajućim pravima.

Istovremeno, poručila je da će advokatski tim pokrenuti postupke za zaštitu njihovih prava i insistirati na fer postupku..., konstatirajući kako se ne radi o političkom, nego pravnom procesu, te da će sve učiniti da u okviru pravne države BiH zaštite interese spomenutih turskih državljana.    OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Ništa od izbora?: HDZ i SNSD protiv budžeta BiH, nastavak politike uslovljavanja

FOTO/VIDEO: Jecaji u bivšoj Fabrici akumulatora: Porodice se opraštaju od najmilijih u Potočarima

VIDEO: Sjećanje na genocid: Učesnici krenuli na marš mira od Žepe do Srebrenice

VIDEO: 10. jula prva dodjela novinarske nagrade \'Nino Ćatić\': \'Naša je dužnost sačuvati uspomenu na tako velikog čovjeka\'

VIDEO: Angažman radiokluba \'Kreka\' nerijetko bio presudan: Radioamateri su bili jedina veza sa Srebrenicom i Žepom

VIDEO: Ministri iz HDZ-a BiH bili protiv: Prvi put otkad postoji Vijeće ministara BiH nije usvojen dnevni red

Od posljedica zaraze preminulo šest osoba: U BiH 215 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Poslao poruku povodom godišnjice genocida u Srebrenici: Senator Wicker: Još uvijek ima onih koji negiraju genocid

Sjede na platou ispred parlamenta: Građani treću večer ispred Skupštine Srbije

Nakon što je njegova kćerka prijavila nestanak: Pronađen mrtav gradonačelnik Seoula

Italija zatvorila granice za 13 zemalja, uključujući BiH
Latinska Amerika bi zbog pandemije mogla imati još 45 milijuna siromašnih
Vrhovni sud SAD-a donio važnu odluku protiv Trumpa, on objavio bijesni tvit
Gradonačelnik Seula pronađen mrtav
Vodeći trgovački lanci u Velikoj Britaniji najavili preko pet tisuća otkaza
Glavni tajnik UN-a pozvao države da odbace ugljen i odaberu čistu energiju
Elon Musk obećao potpuno autonomno vozilo do kraja 2020.
Tablica zaraženih, umrlih i izliječenih po državama - 9. srpnja 2020.
Provest će se neovisna istraga WHO-ove reakcije na pandemiju koronavirusa
Australija je vodeći izvoznik fosilnih goriva na svijetu
EU uklonila BiH s popisa država s rizikom od financiranja terorizma
VIDEO U Rusiji uhićen guverner, sumnjiči ga se za ubojstvo nekoliko poduzetnika
20-metarska dizalica pala na kuće u Londonu, poginula jedna osoba
Španjolski Vueling vraća zrakoplovne letove za Hrvatsku
Nestao gradonačelnik Seula
U Kini najmanje 14 mrtvih i nestalih u odronima, traga se za preživjelima
U Tokiju danas najveći broj novih slučajeva od početka epidemije
Greenpeace izvjesio klimatski transparent nad Notre-Dameom
VIDEO Tinejdžeri u SAD-u se snimali za TikTok i našli ljudska tijela u vrećama
Transkript otkrio da je George Floyd više od 20 puta rekao da ne može disati
SVAŠTARIJE

Nestali gradonačelnik Seula pronađen mrtav

Italija zatvorila granice za 13 zemalja, uključujući BiH

Zaraženi Bolsonaro pred novinarima skinuo zaštitnu masku i govorio, sada ga tuže

Trump nekome platio da polaže prijemni ispit umjesto njega?

U Beogradu uhapšene 23 osobe, na desetine povrijeđenih

Trump povukao SAD iz WHO-a. U zemlji ima 3 milijuna zaraženih i 130.000 mrtvih

Trumpova nećakinja napisala knjigu: Varanje je način Ĺživota strica Donalda

Fox News kaže da je slučajno izrezao Trumpa iz slike s Epsteinom i Maxwell

Uvedena karantena u Melbourneu, premijer: Ne možemo suzbiti virus bez jakih mjera

Ljekari iz BiH mogu u Sandžak