TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Velika Britanija i EU postigli novi sporazum o Brexitu


Velika Britanija i EU postigli novi sporazum o Brexitu

Foto: Reuters
Velika Britanija i Evropska unija objavili su u četvrtak da su postigli novi sporazum o Brexitu, uoči samita lidera EU koji počinje danas u Briselu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Tamo gdje postoji volja, postoji i dogovor - imamo ga“, objavio je na Twitteru Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije i dodao:

“To je pravedan i uravnotežen sporazum za EU i Veliku Britaniju i to je dokaz naše posvećenosti pronalaženju rješenja. Preporučujem da Evropska komisija odobri ovaj sporazum.“

Britanski premijer Boris Johnson također je na Twitteru potvrdio da je postignut novi sporazum.

“Imamo sjajan novi dogovor koji vraća kontrolu - sada bi Parlament u subotu trebao prihvatiti Brexit kako bismo mogli preći na druge prioritete poput troškova života, zdravstvenih usluga, nasilnog kriminala i naše okoline“, napisao je Johnson.

On će u subotu vratiti sporazum Parlamentu Velike Britanije na glasanje.

Velika Britanija treba da napusti evropski blok 31. oktobra ako sporazum ratificiraju britanski i parlamenti svih 27 država članica Evropske unije.
Jeremy Corbyn: Novi sporazum o Brexitu gori od prethodnog

Lider britanske opozicione Laburističke stranke Jeremy Corbyn izjavio je da je novi sporazum o Brexitu, koji su danas postigli Velika Britanija i Evropska unija (EU), gori od prethodnog koji je britanski parlament u tri navrata odbio, prenosi Anadolu Agency (AA). 

"Prema onome što znamo, čini se da je premijer Boris Johnson ispregovarao još gori sporazum od Therese May, koji je velikom većinom odbijen", saopštio je Corbyn. 

Dogovor koji su postigli bivša britanska premijerka Theresa May i EU nije dobio povjerenje parlamenta iako je glasanje održano tri puta, a Brexit je prvo bio zakazan za 22. maj, da bi bio odgođen za 31. oktobar.

Barnier objavio detalje "poštenog i razumnog" dogovora s Velikom Britanijom

Novi dogovor o izlasku iz Velike Britanije pošten je i razuman i odgovara načelima Europske unije, izjavio je europski glavni pregovarač Michel Barnier.

"Postigli smo pošten i razuman dogovor koji odgovara našim načelima. Imali smo teške razgovore posljednjih dana. Uspjeli smo naći rješenja koja u potpunosti poštuju integritet jedinstvenog tržišta.

Stvorili smo novo i zakonski operativno rješenje za izbjegavanje tvrde granice te očuvanje mira i stabilnosti na Irskom otoku", izjavio je Barnier na konferenciji za novinare.

Novim dogovorom ipak je promijenjen "najbolji i jedini mogući sporazum", kako su europski dužnosnici nazivali sporazum o razvodu postignut u studenome prošle godine s tadašnjom premijerkom Theresom May.

U odnosu na taj sporazum promijenjen je protokol koji se odnosi na Sjevernu Irsku, a sve druge odredbe su ostale iste.

Za Veliku Britaniju najsporniji element, zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice na Irskom otoku (backstop), sada je zamijenjen novim pristupom.

Revidirani protokol o Sjevernoj Irskoj štiti "sveotočnu ekonomiju" na Irskom otoku, mirovni sporazum na Veliki petak u svim njegovim dimenzijama i čuva integritet jedinstvenog tržišta, navodi Barnier.

Po novom dogovoru, Sjeverna Irska ostat će usklađena s ograničenim setom pravila EU-a kako bi se izbjegla tvrda granica na otoku: primjenjivat će se europski zakoni o robama, sanitarna pravila i veterinarske kontrole, pravila o poljoprivrednim proizvodima, porezu na dodanu vrijednost i trošarine za robe, pravila o državnim potporama.

U odnosu na stari sporazum iz studenoga prošle godine izbačena je odredba o zajedničkom carinskom teritoriju EU-Velika Britanija na zahtjev sadašnje britanske vlade.

"EU i Ujedinjeno Kraljevstvo sada su našli novi način kako bi postigli cilj izbjegavanja carinske granice na irskom otoku i istodobno osigurali da Sjeverna Irska ostane dijelom carinskog teritorija Velike Britanije. Dogovorom se izbjegavaju regulatorne i carinske kontrole na granici Irske i Sjeverne Irske, dodaje Barnier.

Na Irskom otoku neće biti carinskih kontrola, one će se obavljati u lukama. Za robu koja ide iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku kao krajnje odredište neće se primjenjivati europske carinske tarife.

Neće se plaćati europske carine ni na osobne stvari koje putnici prenose sa sobom preko irske granice.

Sjeverna Irska će kao i ostatak Velike Britanije moći uživati pogodnosti budućih sporazuma o slobodnoj trgovini koje će UK zaključivati s partnerima diljem svijeta. Za robu koja dolazi iz trećih zemalja u Sjevernu Irsku i ne prelazi u Republiku Irsku primjenjivat će se britanske carinske tarife.

Novost je i uvođenja mehanizma "pristanka", koji uključuje mogućnost da članovi sjeveroirske skupštine imaju odlučujući glas o dugoročnoj primjeni europskih zakona u Sjevernoj Irskoj.

Četiri godine nakon stupanja na snagu sporazuma članovi Sjevernoirske skupštine moći odlučiti običnom većinom žele li nastaviti primjenjivati europske zakone. Ako glasuju za, sustav se produljuje za četiri godine.

Ako nema pristanka, uvodi se dvogodišnje razdoblje "hlađenja", tijekom kojega dvije strane moraju pronaći novo rješenje kako bi se spriječilo uvođenje tvrde granice na irskom otoku.

Suprotno od "backstopa", novi sustav neće biti zamijenjen sporazumom o slobodnoj trgovini koji namjeravaju zaključiti Velika Britanija i EU.

Dogovor je postignut nekoliko sati prije početka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a.

Brexit će biti jedna od ključih tema samita koji se u Bruxellesu održava u četvrtak i petak. Osim o Brexitu pred čelnicima šefova država ili vlada zemalja članica EU-a još je niz važnih tema od proširenja, dugoročnog proračuna do turske vojne intervencije protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije.

Visoki zvaničnici EU o Brexitu

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je o novom sporazumu o Brexitu dogovorenom u četvrtak da je "sporazum uvijek bolja opcija nego da ga nema."

Predsjednik Evropskog parlamenta u četvrtak je rekao da je Parlament spreman procijeniti i eventualno ratificirati novi tekst o izlasku Britanije iz Evropske unije.

- Dogovor o Brexit je pozitivan razvoj događaja. Sada moramo detaljno razmotriti tekst. Evropski parlament spreman je da odigra svoju ulogu - rekao je David Sassoli na Twitteru.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da je zadovoljan sporazumom.

- Dogovor sada treba tehnički objasniti, politički predstaviti. To će biti urađeno u narednim satima. Što se mene tiče, zadovoljan sam što smo ga uspjeli pronaći i uvjeren sam da ga britanski i evropski parlament može ratificirati - kazao je lider Francuske.

Belgijski premijer Charles Michel kazao je da je ovo iskorak prema napretku, ali da treba biti na oprezu.

- To je moj karakter, moj temperament, jer iz iskustva znam da je đavo često u detaljima. Sada je neophodno da britanski parlament da svoje odobrenje - kazao je Michel.

Holandski premijer Mark Rutte kazao je da je "veoma ohrabrujuća vijest da postoji sporazum, sada moramo da proučimo detalje. Ali samo po sebi je vrlo ohrabrujuće."

Finski premijer Antti Rinne također je izrazio zadovoljstvo.

- Sada je na britanskom parlamentu da usvoji sporazum. Nadam se da će proći i ovaj put. Nadam se da smo sada na kraju ovog procesa. Ali još uvijek postoje mnoge sumnje - izjavio je Rinne.

(1174 + 1)

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Krenuo Marš mira Sarajevo – Nezuk: Želimo da kažemo šta čovjek čovjeku ne smije da uradi

VIDEO: Rješavanje predmeta ratnih zločina na čekanju: Kako su u BiH nagrađeni osumnjičeni za ratne zločine

Iako 52 godine nije bio u BiH, kupio pet dijaliznih aparata: Vrijedna donacija iz dijaspore za bubrežne bolesnike u Gračanici

VIDEO: Predstavnici autoškola nezadovoljni: USK: Kandidati čekaju polaganje, komisiji istekao mandat

VIDEO: Pandemija prouzrokovala velike gubitke: Stanje na Tuzlanskom aerodromu se postepeno normalizira

VIDEO: Nezvanično - svi bili na privatnoj zabavi: U Bijeljini koronavirusom zaraženo sedam ljekara

VIDEO: Na najmanje dvije sedmice: Beograd zbog koronavirusa proglasio vanrednu situaciju

Nesreća u fabrici pirotehnike: Najmanje četiri osobe poginule u eksploziji u Turskoj

Nakon što je Philippe podnio ostavku: Jean Castex imenovan za novog premijera Francuske

Kraljevski grad i prelijepe planine i jezera: Ljepote srednje Bosne zadivit će svakog posjetioca

U Španjolskoj raste broj novooboljelih od koronavirusa
WHO: Gotovo trećina uzoraka covida-19 pokazuje mutaciju, ali ne i težu bolest
Ryanairov zrakoplov prisilno sletio u Grčkoj
Domar na suđenju rekao da je upalio pećnicu nakon Khashoggijeva ubojstva
Kanada obustavlja sporazum o izručenju s Hong Kongom
Broj slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu prešao 11 milijuna
Četiri mrtva i 97 ozlijeđenih u eksplozijama u turskoj tvornici pirotehnike
Britanska vlada će početi emitirati presice, to desetljećima nije činila
Angela Merkel prvi put fotografirana sa zaštitnom maskom
Dvoje bivših čelnika Amnesty Internationala osuđeno na zatvor u Turskoj
Vandali išarali Malu sirenu u Kopenhagenu, napisali da je rasistička riba
Britanski putnici ne moraju u karantenu nakon posjeta Hrvatskoj
Promjene ruskog ustava koje će omogućiti Putinu da vlada do 2036. kreću u subotu
Cijene nafte pale ispod 43 dolara, raste zabrinutost zbog širenja zaraze
Tablica zaraženih, umrlih i izliječenih po državama - 3. srpnja 2020.
Portugal će povećati udio u zračnom prijevozniku TAP-u na 72,5 posto
Trump odlazi na planinu Rushmore unatoč brojnim kritikama
Eksplozija u turskoj tvornici vatrometa, zarobljeno skoro 200 ljudi
Britanija ukida karantenu za putnike iz brojnih zemalja, ali ne za one iz SAD-a
Ruski ministar zdravstva: Ovakvo stanje s koronom trajat će još barem osam mjeseci
SVAŠTARIJE

Ryanairov zrakoplov prisilno sletio u Grčkoj

Premijer Francuske podnio ostavku

Beograd zbog koronavirusa proglasio vanrednu situaciju

Aja Sofija ostaje muzej, sem ako Erdogan ne odluči drugačije

Migrant ubijen u blizini Kulen Vakufa

U rudniku žada u Mijanmaru poginulo najmanje 113 osoba

Rusi na referendumu dali Putinu pravo da ostane na vlasti do 2036.

Više od 50.000 novooboljelih od koronavirusa u 24 sata u SAD-u

Tajni telefonski razgovori Berlina i Washingtona, Trump Angelu Merkel nazvao glupom

Dramatične snimke: Policija upala u anarhističku zonu u Seattleu