TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Ministri EU razmatraju proširenje bloka

Ministri EU razmatraju proširenje bloka

Šefovi diplomatija Evropske unije danas u Briselu razmjenjuju mišljenja bez donošenja odluke i bez sumnje će neki dati prve ocjene o prijedlogu Francuske da se novom metodologijom pregovori o prijemu zemalja Zapadnog Balkana ubrzaju po sektorima i učine djelotvornijim. To su agenciji Beta prenijeli diplomatski izvori EU koji su ocijenili da će cijela rasprava o francuskim prijedlozima ipak potrajati, sasvim moguće do proljeća, jer ne samo Pariz, već i mnoge druge članice EU misle da je možda i važnije sada se izboriti sa situacijom učvršćenja, objedinjenja Unije, naročito zbog već neminovnog izlaska Velike Britanije iz članstva.

Izvori u Briselu su objasnili da danas ionako ne može da se očekuje bilo kakva ministarska odluka, jer francuski "non-paper" - nezvanični dokument na dvije i po stranice, nisu prethodno proučili ni ambasadori u Komitetu stalnih predstavnika članica EU, što je ustaljeni postupak.

Na pitanje da li je već jasnije u kojoj mjeri bi francuski prijedlog mogao dobiti podršku većine članica EU, diplomate u Briselu kažu da se to još ne nazire, ali će svakako krajnje ozbiljno biti razmotren stav Francuske i još nekih članica Unije da je prerano za pregovore sa Skopljem i Tiranom, i da cijeli proces proširivanja mora biti temeljito preuređen.

Diplomate, neki mediji i analitičari u EU smatraju da će, kakva god na proljeće bude odluka o Skoplju i Tirani, postupak pregovora o članstvu i sama politika proširivanja EU pretrpjeti ne male promjene, odnosno da "proširivanje neće ostati isto".

Briselski portal "Politico" je prenio mišljenje jednog evropskog diplomate da je plan francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da "u cjelini zaustavi proširivanje EU", na šta je "francuski diplomatski zvaničnik uzvratio da je to 'čista glupost' ".

Da su se stavovi članica EU već dijelom iskristalisali, govore reagovanja članica EU na istoku koje se oštro protive stavu Francuske, Danske i Holandije, što je potvrdila danska socijaldemokratska premijerka Mette Frederiksen.

Premijerka Frederiksen koja upravo boravi u posjeti Parizu, izjavila je tamošnjem listu "Figaro" da je njena vlada, zajedno s Hagom i Parizom, u oktobru bila protiv pokretanja pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom "jer te dvije zemlje nisu još spremne".

Mette Frederiksen štaviše smatra "čudnim neke prioritete Evropske unije koja posvećuje vrijeme raspravama od male važnosti, kao što je politika prijema novih članica, u situaciji kad je sučeljena s velikim izazovima klimatskih poremećaja, imigracije i Brexita - izlaska Velike Britanije iz članstva".

I, kako je navela, "oduševljena je što se Danska i Francuska slažu o potrebi sučeljavanja s krupnim evropskim izazovima poput imigracije, klime i socijalnog dampinga".

Holandija koja je zajedno s Francuskom i Danskom najviše uticala na odlaganje odluke o pregovorima sa Skopljem i Tiranom, saopštila je da bi - kad ispuni dodatne uslove - Sjeverna Makedonija na proljeće mogla dobiti datum pregovora, ali Albanija ne.

Pogledi su uprti u Njemačku koja je zvanično zamjerila Parizu, Hagu i Kopenhagenu zbog odbijanja da bar Skoplju odobre početak pregovora o prijemu, ali neki analitičari u EU misle da u suštini Berlin nema ništa protiv da se proširivanje temeljito preuredi, makar to usporilo taj postupak, jer jeste nužno da se i Unija iznutra preustroji i ojača, objedini.

Francuski list "Mond" Macronov prijedlog vidi kao "proces u sedam faza uz mehanizam kažnjavanja" ako se uslovi iz pregovaračkih poglavlja za kandidate ne sprovedu i to činjenično provjeri i ovjeri, kao kad se pušta u pogon neka mašina ili postrojenje.

"Prvi uslov je", ukazuje "Mond", "da zemlje kandidati poštuju, ukorjene vladavinu zakona", a francuska "metodologija" polazi od toga da je dosad napredak u pregovorima o prijemu u EU bio prespor i s vrlo malo "opipljivih koristi i blagodeti" za građane zapadnobalkanskih zemalja.

Pariski dnevnik smatra bitnim da prijedlozi Pariza traže povećani angažman EU, naročito da se državama kandidatima pomogne u ekonomskom razvoju, bezbjednosti, problemima imigracije.

Drugi mediji i analitičari u EU stavljaju do znanja da francuski prijedlozi osjetno pooštravaju uslove za članstvo, naročito u oblasti vladavine zakona, ali traže i da buduće članice "dokažu da su opipljivo ispunile ciljeve ekonomske i socijalne usaglašenosti".

Francuski prijedlozi se povezuju i s ozbiljnim kritikama predsjednika Emmanuela Macrona na djelovanje NATO-a i više nego sumnje u pouzdanost savezništva s SAD-om, uz zaključak da EU mora hitno raditi na stvaranju sopstvene odbrambene strukture i "evropskog suvereniteta" jer će "Evropa nestati ako ne bude bila sila" u svjetskim odnosima.

Dominique Moisi, direktor Francuskog instituta za međunarodne odnose, smatra da je Macron, iako su njegove izjave date tako da su šokirale i evropske partnere, "izvukao očiglednu pouku iz ponašanja SAD-a, a to je da Evropa može ubuduće računati samo na sebe samu".

"A da bi učinila više i bolje", zaključuje Moisi, "mora napraviti pauzu u procesu proširivanja".

Francuska i predsjednik Macron se već uveliko spremaju, smatraju i drugi analitičari, za razdoblje poslije povlačenja njemačke kancelarke Angele Merkel s vlasti, ali s jasnim opredjeljenjem da ojača savezništvo s Berlinom u funkciji pretvaranja Evrope u suverenu snagu u odnosu na svjetske sile SAD i Kinu, što iziskuje i promjenu postupka u politici prijema novih članica.

(1 + 1)

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Nakon zatvaranja Vučjaka: Što će biti s ljudima koji žele nastaviti put ka Uniji?

VIDEO: Egzodus stanovnika Broda: Posavinu je proteklih pet godina napustilo skoro 60.000 mladih

Komšić pojašnjava, SDP mu zamjera Dodika: Vikend u znaku potvrda dogovora o koaliciji i oštrih reakcija

Hoće li građanima šteta biti isplaćena i ko će im pomoći?: Komisija za procjenu izašla je na teren nakon potresa u Mostaru

VIDEO: Aličehić, Lavić i Bašić na Krugu 99: Etnonacionalizam protiv demokratske nacionalne države BiH

\'Petarde nisu igračke\': Da se praznici obilježe na miran i dostojanstven način

VIDEO: UN-ova konferencija o klimi: Razgovori završeni bez dogovora o tržištu ugljika

Stradala kada se na nju srušio zid: U potresu na Filipinima poginula jedna djevojčica

Desetine povrijeđenih u libanskoj prijestonici: Sukob policije i demonstranata u Bejrutu

SAD i Kina postigli važan sporazum, pregovarali su dvije i pol godine
UN-ov klimatski skup u Madridu završio razočaranjem i svađom
Greta na slici sjedi na podu vlaka, njemačke željeznice: "Bila je u 1. razredu"
Johnson do kraja sljedeće godine želi novi trgovinski sporazum s EU-om
Škole u Teheranu zatvorene zbog rekordnog onečišćenja zraka
Strani lovci u Bocvani ubili zaštićenog slona, ukinute im dozvole za lov
Raste broj žrtava potresa na Filipinima, zasad ih je četiri
Greta Thunberg objavila da joj treba odmor: "Ne možete ovo stalno raditi"
Poznata prva žrtva jakog potresa na Filipinima, imala je 6 godina
UN-ova konferencija o klimi se nastavlja, države se ne mogu dogovoriti
Broj žrtava vulkana na Novom Zelandu porastao na 16
Prosvjedi u Libanonu, policija koristila suzavac i gumene metke
VIDEO Panika u shopping centru u Atlanti, netko je pucao
Identificirana prva žrtva vulkana na Novom Zelandu. Ima 21 godinu
Ruski nuklearni ledolomac završio dvodnevnu pokusnu plovidbu
Što velika pobjeda Borisa Johnsona znači za Brexit?
Bivši predsjednik Sudana osuđen za korupciju, kaznu će služiti u popravnom domu
Malezijski premijer ima 94 godine, pokušat će ostati na vlasti i nakon 2020.
Nema dogovora na konferenciji UN-a o klimi, produžili je za još jedan dan
Trumpov stožer fotomontirao njegovu glavu na Gretino tijelo na naslovnici Timea
SVAŠTARIJE

SAD i Kina postigli važan sporazum, pregovarali su dvije i pol godine

UN-ov klimatski skup u Madridu završio razočaranjem i svađom

Uletjela vozilom u kafić, muškarac poginuo, četvoro povrijeđeno

Poznata prva žrtva jakog potresa na Filipinima, imala je 6 godina

Požar u stambenoj zgradi u Tetovu, 13 lica povrijeđeno

Autobus u Nepalu sletio s puta, 14 mrtvih

Izdato 17 naloga za hapšenje zbog pogibija u zemljotresu u Albaniji

Na današnji dan potpisan je Dejtonski mirovni sporazum

Potpisan sporazum o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo

Vojska izvukla tijela šest žrtava na Novom Zelandu