TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Ministri EU razmatraju proširenje bloka


Ministri EU razmatraju proširenje bloka

Šefovi diplomatija Evropske unije danas u Briselu razmjenjuju mišljenja bez donošenja odluke i bez sumnje će neki dati prve ocjene o prijedlogu Francuske da se novom metodologijom pregovori o prijemu zemalja Zapadnog Balkana ubrzaju po sektorima i učine djelotvornijim. To su agenciji Beta prenijeli diplomatski izvori EU koji su ocijenili da će cijela rasprava o francuskim prijedlozima ipak potrajati, sasvim moguće do proljeća, jer ne samo Pariz, već i mnoge druge članice EU misle da je možda i važnije sada se izboriti sa situacijom učvršćenja, objedinjenja Unije, naročito zbog već neminovnog izlaska Velike Britanije iz članstva.

Izvori u Briselu su objasnili da danas ionako ne može da se očekuje bilo kakva ministarska odluka, jer francuski "non-paper" - nezvanični dokument na dvije i po stranice, nisu prethodno proučili ni ambasadori u Komitetu stalnih predstavnika članica EU, što je ustaljeni postupak.

Na pitanje da li je već jasnije u kojoj mjeri bi francuski prijedlog mogao dobiti podršku većine članica EU, diplomate u Briselu kažu da se to još ne nazire, ali će svakako krajnje ozbiljno biti razmotren stav Francuske i još nekih članica Unije da je prerano za pregovore sa Skopljem i Tiranom, i da cijeli proces proširivanja mora biti temeljito preuređen.

Diplomate, neki mediji i analitičari u EU smatraju da će, kakva god na proljeće bude odluka o Skoplju i Tirani, postupak pregovora o članstvu i sama politika proširivanja EU pretrpjeti ne male promjene, odnosno da "proširivanje neće ostati isto".

Briselski portal "Politico" je prenio mišljenje jednog evropskog diplomate da je plan francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da "u cjelini zaustavi proširivanje EU", na šta je "francuski diplomatski zvaničnik uzvratio da je to 'čista glupost' ".

Da su se stavovi članica EU već dijelom iskristalisali, govore reagovanja članica EU na istoku koje se oštro protive stavu Francuske, Danske i Holandije, što je potvrdila danska socijaldemokratska premijerka Mette Frederiksen.

Premijerka Frederiksen koja upravo boravi u posjeti Parizu, izjavila je tamošnjem listu "Figaro" da je njena vlada, zajedno s Hagom i Parizom, u oktobru bila protiv pokretanja pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom "jer te dvije zemlje nisu još spremne".

Mette Frederiksen štaviše smatra "čudnim neke prioritete Evropske unije koja posvećuje vrijeme raspravama od male važnosti, kao što je politika prijema novih članica, u situaciji kad je sučeljena s velikim izazovima klimatskih poremećaja, imigracije i Brexita - izlaska Velike Britanije iz članstva".

I, kako je navela, "oduševljena je što se Danska i Francuska slažu o potrebi sučeljavanja s krupnim evropskim izazovima poput imigracije, klime i socijalnog dampinga".

Holandija koja je zajedno s Francuskom i Danskom najviše uticala na odlaganje odluke o pregovorima sa Skopljem i Tiranom, saopštila je da bi - kad ispuni dodatne uslove - Sjeverna Makedonija na proljeće mogla dobiti datum pregovora, ali Albanija ne.

Pogledi su uprti u Njemačku koja je zvanično zamjerila Parizu, Hagu i Kopenhagenu zbog odbijanja da bar Skoplju odobre početak pregovora o prijemu, ali neki analitičari u EU misle da u suštini Berlin nema ništa protiv da se proširivanje temeljito preuredi, makar to usporilo taj postupak, jer jeste nužno da se i Unija iznutra preustroji i ojača, objedini.

Francuski list "Mond" Macronov prijedlog vidi kao "proces u sedam faza uz mehanizam kažnjavanja" ako se uslovi iz pregovaračkih poglavlja za kandidate ne sprovedu i to činjenično provjeri i ovjeri, kao kad se pušta u pogon neka mašina ili postrojenje.

"Prvi uslov je", ukazuje "Mond", "da zemlje kandidati poštuju, ukorjene vladavinu zakona", a francuska "metodologija" polazi od toga da je dosad napredak u pregovorima o prijemu u EU bio prespor i s vrlo malo "opipljivih koristi i blagodeti" za građane zapadnobalkanskih zemalja.

Pariski dnevnik smatra bitnim da prijedlozi Pariza traže povećani angažman EU, naročito da se državama kandidatima pomogne u ekonomskom razvoju, bezbjednosti, problemima imigracije.

Drugi mediji i analitičari u EU stavljaju do znanja da francuski prijedlozi osjetno pooštravaju uslove za članstvo, naročito u oblasti vladavine zakona, ali traže i da buduće članice "dokažu da su opipljivo ispunile ciljeve ekonomske i socijalne usaglašenosti".

Francuski prijedlozi se povezuju i s ozbiljnim kritikama predsjednika Emmanuela Macrona na djelovanje NATO-a i više nego sumnje u pouzdanost savezništva s SAD-om, uz zaključak da EU mora hitno raditi na stvaranju sopstvene odbrambene strukture i "evropskog suvereniteta" jer će "Evropa nestati ako ne bude bila sila" u svjetskim odnosima.

Dominique Moisi, direktor Francuskog instituta za međunarodne odnose, smatra da je Macron, iako su njegove izjave date tako da su šokirale i evropske partnere, "izvukao očiglednu pouku iz ponašanja SAD-a, a to je da Evropa može ubuduće računati samo na sebe samu".

"A da bi učinila više i bolje", zaključuje Moisi, "mora napraviti pauzu u procesu proširivanja".

Francuska i predsjednik Macron se već uveliko spremaju, smatraju i drugi analitičari, za razdoblje poslije povlačenja njemačke kancelarke Angele Merkel s vlasti, ali s jasnim opredjeljenjem da ojača savezništvo s Berlinom u funkciji pretvaranja Evrope u suverenu snagu u odnosu na svjetske sile SAD i Kinu, što iziskuje i promjenu postupka u politici prijema novih članica.OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
Kako je godišnjica Oluje narušila odnose BiH i Hrvatske?: Milanović ne odustaje od odlikovanja generala Zlatana Mije Jelića

VIDEO: Migrantska kriza ne jenjava: Fizički sukobi migranata ne prestaju, učestale su i krađe

VIDEO: Kako riješiti migrantsku krizu u našoj zemlji?: D2: Selmo Cikotić

VIDEO: Jedna stranka - dva predsjednika: Raskol u Građanskom savezu, Kongres posvađao članove

U FBiH 125, u RS-u 40: U BiH 165 novozaraženih, 10 osoba preminulo

VIDEO: Kanton Sarajevo jedan je od najgore pogođenih virusom: Sve je više novooboljelih iz porodičnih klastera

\'Prebolio bolnu, ali ne i tešku bolest\': Stanje bivšeg pape Benedikta \'nije osobito zabrinjavajuće\'

Trump dao rok: Do 15. septembra da američke kompanije kupe TikTok

VIDEO: Dug povratak u normalno stanje: SZO: Možda nikad neće biti čudotvornog rješenja za covid-19

U skladu s epidemiološkim mjerama - od 14. do 21. augusta: Posljednje pripreme za početak 26. Sarajevo Film Festivala

U školskom okrugu u SAD-u 260 zaposlenika je zaraženo ili u samoizolaciji
Muškarac kojeg se pet godina smatralo mrtvim nađen kako se skriva u šumi u Engleskoj
Američki tužitelji traže uvid u Trumpove financije zbog mogućih kriminalnih radnji
EU traži preispitivanje odluke o odgodi izbora u Hong Kongu
Trump će zabraniti TikTok ne bude li do 15. rujna dogovora o prodaji Microsoftu
Nagli porast nasilnih zločina u američkim gradovima - mit ili istina?
Bivši španjolski kralj usred optužbi za korupciju objavio da napušta zemlju
VIDEO Policija u SAD-u pucala u prosvjednika koji je imao ruke u zraku
Francuska neće ratificirati sporazum o izručenju s Hong Kongom
Otkriveno da su spisi o pregovorima s SAD-om ukradeni s maila britanskog ministra
Vatikan poručuje da stanje bivšeg pape nije osobito zabrinjavajuće
Španjolska u rujnu predstavlja aplikaciju za praćenje zaraženih
VIDEO Kalifornijom se širi ogromni požar, gasi ga više od 2000 vatrogasaca
Tablica zaraženih, umrlih i izliječenih po državama - 3. kolovoza 2020.
Nijemci su poznati kao razumni. Otkud onda masovni prosvjed protiv maski i mjera?
Većina Britanaca, Francuza i Nijemaca neće na odmor ako su maske i testiranja obvezni
Uskoro se otvara novi nadvožnjak u Genovi, manje od dvije godine nakon teške nesreće
Kaos na talijanskim željeznicama zbog nemogućnosti održavanja fizičke distance
Otac sedmero djece iz Britanije spašavao svoju djecu iz mora, poginuo je
Amerikanac kalašnjikovom pucao na policiju nakon što je odbio nositi masku
SVAŠTARIJE

Francuska uvela pravila o obavezi nošenja maski na otvorenom

Astronauti se spustili na Zemlju u kapsuli SpaceX-a Elona Muska

UAE danas pustili u rad prvu nuklearnu centralu arapskom svijetu

Trump predlaže odgodu izbora, republikanci su protiv: ˝Očito si ne može pomoći, užas˝

Talijanski Senat Salviniju ukinuo imunitet, mogao bi u zatvor na 15 godina

Američki zastupnik, koji je u Kongresu odbijao nositi masku, dobio koronu

Četiri mlade osobe stradale u nesreći u Hrvatskoj

Sarajevo: Pet uhapšenih zbog pogibije dva radnika

Instrukcijom se određuju novi uslovi obavljanja namaza u džamijama

Hadž se ove godine održava uz stroge epidemiološke mjere