TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Državni poslanici usvojili izmjene Poslovnika o radu

Državni poslanici usvojili izmjene Poslovnika o raduFoto: Fena/Harun Muminović

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne  Hercegovine podržali su danas izmjene Poslovnika o radu Doma kojima se predviđa onemogućavanje blokade konstituiranja parlamenta i izbor članova komisije.


javljanje Nejre Biberović-Vila i videoprilog Lejle čeljo (Dnevnik 2)

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice zatražili su poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP), a izmjenama se uvodi još jedan član u Poslovnik i predviđa da ukoliko poslanički klubovi ne dostave imena članova komisija tu obavezu izvrši Kolegij, a ukoliko oni to ne urade da se komisije oforme privremeno od onih poslanika čija su imena dostavljena.

Poslanici Mirko Šarović i Branislav Borenović napomenuli su da zbog sadašnje situacije u kojoj još nisu imenovani članovi šest radnih tijela ispašta cijela država budući da su na čekanju brojni akti koji trebaju potvrdu u PSBiH, a među njima je i ugovor u vrijednosti od 400 miliona KM namijenjenih za nastavak izgradnje Koridora Vc.

Tokom rasprave o razlozima za hitnost usvajanja tih izmjena dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) najavila je da Klub HDZ-a neće podržati ni hitnost procedure niti izmjene Poslovnika.

"Poslovnik je dokument odmah iza Ustava BiH po važnosti i temeljem njega treba funkcionirati u BiH, a on treba odražavati stanje u BiH. Izmjene su potrebne, ali ne po hitnom postupku", stava je Krišto.

S njom se složio i poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac ocjenjujući da postoje različiti razlozi za izmjenu tog dokumenta, ali ocjenjujući istovremeno da nije način da se to radi po hitnom zakonodavnom postupku.

Bez obzira na ovakav odnos nekoliko poslanika, izmjene Poslovnika su usvojene nakon što je 26 poslanika glasalo za to, čime je okončanja današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Odblokiran proces formiranja parlamentarnih komisija

Predsjedavajući Kluba poslanika Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović je nakon sjednice tog doma, na kojoj su usvojene izmjene i dopune Poslovnika o radu, izjavio novinarima da je njihova suština da se odblokira formiranje parlamentarnih komisija.

Dodao je da je ovom izmjenom Poslovnika to praktično omogućeno i ubrzano.

- Ovim izmjenama Poslovnika ne dira se ni u Ustav ni u zakon, ne dira se u entitetske nadležnosti niti u nacionalnu strukturu bilo koga. Omogućava se ovom domu da radi u svakom trenutku. Niko nikome ne osporava, mislim na poslaničke klubove, njegov udio u skupštinskim komisijama i tijelima - pojasnio je Šarović.

Predsjedavajući Kluba poslanika Demokratske fronte Dženan Аonlagić je kazao novinarima da su podržali predložene izmjene Poslovnika, dodajući kako je ovo dobar i kvalitetan model.

Po njegovim riječima, ugrađen je institucionalni mehanizam ili stabilizator da bilo koji klub zastupnika više ne može blokirati imenovanje radnih tijela, odnosno stalnih komisija u Predstavničkom domu PSBiH, „kao što smo imali slučaj prethodnih nekoliko mjeseci“.

- Ovim izmjenama, u narednom i svakom drugom izbornom ciklusu, ukoliko se detektuje ovaj problem, da neki klub zastupnika ne dostavi prijedlog imena za imenovanje stalnih radnih tijela, to više neće biti moguće  kao institucionalni blokator, odnosno institucinalni način blokiranja uspostave radnih tijela, a time i blokade rada Predstavničkog doma PSBiH - istaknuo je Аonlagić.

Predsjedavajući Klub poslanika Srpski klub Nenad Stevandić je kazao da je sjednica bila potpuno nepotrebna i da je bilo potpuno nepotrebnih prepucavanja, „jer je uzrok blokade to što Predsjedništvo BiH nije dostavilo prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara“.

Dodao je da bez toga ne može da radi ni komisija za izbor Vijeća ministara BiH ni sve ostale institucije.

On smatra da je način na koji se tumačilo „da ovo sprečava neku blokadu, također bespredmetan, jer su prije ove sjednice dostavljeni prijedlozi za članove komisija od klubova SNSD-a i Srpskog kluba“.

- Tako da je sjednica poslužila samo da se smanji taj kapacitet RS-a koji će sada moći da se predstavlja sa manje od jedne trećine članova komisija i to na privremenoj osnovi, što je velika greška kolega iz Saveza za promjene - naveo je Stevandić.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović je kazao da je taj klub podržao inicijativu u vezi s promjenom Poslovnika o radu Predstavničkog doma državnog parlamenta zato što je bilo neophodno promijeniti član 6. u kojem je bilo omogućeno da bilo koji klub, ako ne dostavi svoj prijedlog poslanika da se konstituiše komisija, time može blokirati Predstavnički dom.

- Stoga smo podržali predloženu promjenu i smatramo da je to doprinos kvalitetnijem i boljem radu, kako komisija Predstavničkog doma PSBiH tako i samog Doma - naveo je Osmanović.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDPBiH Saša Magazinović je ocijeno da je, što se tiče izmjene Poslovnika, to vrlo dobar potez Parlamentarne skupštine.

Kazao je da očigledno postoji dogovor SDA, SNSD, HDZ BiH i ostalih da se formira vlast.

- O tom formiranju vlasti ne znam ništa reći. Pokušali smo danas dobiti informaciju o tome, nismo uspjeli. Mada ja pripadam onima koji vjeruju Komšiću, Džaferoviću, a i Šarović je to rekao da taj dogovor znači da će BiH krenuti prema NATO-u i da je taj NATO put odblokiran - naveo je Magazinović.

Član Kluba poslanika Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa Branislav Borenović je kazao da su osjetili potrebu, obavezu i odgovornost da nakon 11 mjeseci „mrcvaranja, nerada, bahatosti, bojkota, blokada“ predlože da se promijeni samo jedan dio člana Poslovnika o radu Predstavničkog doma, „u kojem će Dom raditi bez obzira na narednike, bez obzira na one koji bojkotuju“.

- To je naša ustavna obaveza, to je naše pravo i dužnost. Na kraju krajeva, zato smo plaćeni. Niko od njih da se postidi što je 11 mjeseci redovno primao visoku plaću i sve privilegije - naveo je Borenović.

(1 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Ceremonija u Stockholmu uz bojkot i proteste: Handkeu dodijeljena Nobelova nagrada za književnost

Švedska doktorica i novinarka na protestima u Stockholmu: Zbog Handkea, Christina Doctare vraća Nobelovu nagradu za mir

Vučić čestitao Handkeu: \'Sada, uz Ivu Andrića, slavimo još jednog našeg Nobelovca\'

FOTO/VIDEO: Postupak izmještanja bez incidenata: Migranti s Vučjaka krenuli prema Ušivku

Poručeno da se prijave na javni poziv ministarstva: Nekadašnji radnici Krivaje razgovarali sa ministrom Džindićem

VIDEO: Tvrde da je to alternativa Uborku i rješenje za 50...: Građanska inicijativa predlaže da se otpad odlaže kod Nevesinja

Šef ruske diplomatije s Pompeom: Lavrov: Moskva želi objaviti komunikacije sa SAD-om 2016. i 2017.

\'Zloupotreba vlasti i opstrukcija Kongresa\': Demokrati pokrenuli dvije nove optužbe protiv Trumpa

Prvi put jedna naša skijašica osvojila bodove u Evropa kupu: Muzaferija u St. Moritzu zauzela 28. mjesto u utrci Super G-a

Redsi i Napolitanci potvrdili plasman u osminu finala: Keita i Salah za pobjedu Liverpoola, Milik nosio Napoli

Pucnjava u New Jerseyju, ranjena dva policajca
Trump kaže da su optužbe protiv njega komične
Saudijcu koji je ubio vojnike u američkoj bazi rugali su se zbog brkova
Kanada, Meksiko i SAD postigli sporazum o slobodnoj trgovini
Zapadna Australija legalizirala eutanaziju
Demokrati objavili optužnicu protiv Trumpa
Majka u SAD-u nasmrt pretukla 20-mjesečnog sina jer je srušio televizor
Šesta osoba umrla nakon erupcije vulkana. Spasilac: Bilo je kao u Černobilu
Tko je napadač koji je pobio šestero ljudi u češkoj bolnici
Šest mrtvih u napadu u češkoj bolnici, napadač se ubio. Otkrivaju se detalji
Britansko gospodarstvo na rubu stagnacije zbog Brexita
Španjolski kralj počeo sastanke s vođama stranaka radi formiranja vlade
Poljska i Ukrajina započele suradnju u industriji nafte i plina
Britanski silovatelj koji je pred majkom silovao djecu dobio 33 doživotne kazne
Novozelandska premijerka: Razmjeri ove tragedije su katastrofalni
Umro je Peter Frates, muškarac koji je pokrenuo poznati Ledeni izazov
Bjesne požari u Australiji, gust dim prekrio Sydney: "Opasno je za zdravlje"
Non-stop nas prate na internetu. Evo kako se zaštititi
Demokrati bi danas mogli objaviti optužnicu protiv Trumpa
Wall Street pao na početku tjedna
SVAŠTARIJE

Počinje akcija premještanja migranta s Vučjaka

Gusti dim nadvio se nad Sydneyem

Ukrajina i Rusija postigle sporazum o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika

Nestao čileanski vojni avion s 38 osoba

U pucnjavi u češkoj bolnici ubijeno šest osoba

Dodjela Nobela u znaku protesta i kontroverzi

Sve više gradova u kojima možete kupiti kuću za samo jedan euro

Australski vatrogasci vatrom protiv vatre

Nargila barovi još uvijek u zakonskom vakuumu

Uhapšeni vlasnik i menadžer izgorjele fabrike