TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Državni poslanici usvojili izmjene Poslovnika o radu


Državni poslanici usvojili izmjene Poslovnika o radu

Foto: Fena/Harun Muminović
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne  Hercegovine podržali su danas izmjene Poslovnika o radu Doma kojima se predviđa onemogućavanje blokade konstituiranja parlamenta i izbor članova komisije.


javljanje Nejre Biberović-Vila i videoprilog Lejle čeljo (Dnevnik 2)

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice zatražili su poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP), a izmjenama se uvodi još jedan član u Poslovnik i predviđa da ukoliko poslanički klubovi ne dostave imena članova komisija tu obavezu izvrši Kolegij, a ukoliko oni to ne urade da se komisije oforme privremeno od onih poslanika čija su imena dostavljena.

Poslanici Mirko Šarović i Branislav Borenović napomenuli su da zbog sadašnje situacije u kojoj još nisu imenovani članovi šest radnih tijela ispašta cijela država budući da su na čekanju brojni akti koji trebaju potvrdu u PSBiH, a među njima je i ugovor u vrijednosti od 400 miliona KM namijenjenih za nastavak izgradnje Koridora Vc.

Tokom rasprave o razlozima za hitnost usvajanja tih izmjena dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) najavila je da Klub HDZ-a neće podržati ni hitnost procedure niti izmjene Poslovnika.

"Poslovnik je dokument odmah iza Ustava BiH po važnosti i temeljem njega treba funkcionirati u BiH, a on treba odražavati stanje u BiH. Izmjene su potrebne, ali ne po hitnom postupku", stava je Krišto.

S njom se složio i poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac ocjenjujući da postoje različiti razlozi za izmjenu tog dokumenta, ali ocjenjujući istovremeno da nije način da se to radi po hitnom zakonodavnom postupku.

Bez obzira na ovakav odnos nekoliko poslanika, izmjene Poslovnika su usvojene nakon što je 26 poslanika glasalo za to, čime je okončanja današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Odblokiran proces formiranja parlamentarnih komisija

Predsjedavajući Kluba poslanika Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović je nakon sjednice tog doma, na kojoj su usvojene izmjene i dopune Poslovnika o radu, izjavio novinarima da je njihova suština da se odblokira formiranje parlamentarnih komisija.

Dodao je da je ovom izmjenom Poslovnika to praktično omogućeno i ubrzano.

- Ovim izmjenama Poslovnika ne dira se ni u Ustav ni u zakon, ne dira se u entitetske nadležnosti niti u nacionalnu strukturu bilo koga. Omogućava se ovom domu da radi u svakom trenutku. Niko nikome ne osporava, mislim na poslaničke klubove, njegov udio u skupštinskim komisijama i tijelima - pojasnio je Šarović.

Predsjedavajući Kluba poslanika Demokratske fronte Dženan Аonlagić je kazao novinarima da su podržali predložene izmjene Poslovnika, dodajući kako je ovo dobar i kvalitetan model.

Po njegovim riječima, ugrađen je institucionalni mehanizam ili stabilizator da bilo koji klub zastupnika više ne može blokirati imenovanje radnih tijela, odnosno stalnih komisija u Predstavničkom domu PSBiH, „kao što smo imali slučaj prethodnih nekoliko mjeseci“.

- Ovim izmjenama, u narednom i svakom drugom izbornom ciklusu, ukoliko se detektuje ovaj problem, da neki klub zastupnika ne dostavi prijedlog imena za imenovanje stalnih radnih tijela, to više neće biti moguće  kao institucionalni blokator, odnosno institucinalni način blokiranja uspostave radnih tijela, a time i blokade rada Predstavničkog doma PSBiH - istaknuo je Аonlagić.

Predsjedavajući Klub poslanika Srpski klub Nenad Stevandić je kazao da je sjednica bila potpuno nepotrebna i da je bilo potpuno nepotrebnih prepucavanja, „jer je uzrok blokade to što Predsjedništvo BiH nije dostavilo prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara“.

Dodao je da bez toga ne može da radi ni komisija za izbor Vijeća ministara BiH ni sve ostale institucije.

On smatra da je način na koji se tumačilo „da ovo sprečava neku blokadu, također bespredmetan, jer su prije ove sjednice dostavljeni prijedlozi za članove komisija od klubova SNSD-a i Srpskog kluba“.

- Tako da je sjednica poslužila samo da se smanji taj kapacitet RS-a koji će sada moći da se predstavlja sa manje od jedne trećine članova komisija i to na privremenoj osnovi, što je velika greška kolega iz Saveza za promjene - naveo je Stevandić.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović je kazao da je taj klub podržao inicijativu u vezi s promjenom Poslovnika o radu Predstavničkog doma državnog parlamenta zato što je bilo neophodno promijeniti član 6. u kojem je bilo omogućeno da bilo koji klub, ako ne dostavi svoj prijedlog poslanika da se konstituiše komisija, time može blokirati Predstavnički dom.

- Stoga smo podržali predloženu promjenu i smatramo da je to doprinos kvalitetnijem i boljem radu, kako komisija Predstavničkog doma PSBiH tako i samog Doma - naveo je Osmanović.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDPBiH Saša Magazinović je ocijeno da je, što se tiče izmjene Poslovnika, to vrlo dobar potez Parlamentarne skupštine.

Kazao je da očigledno postoji dogovor SDA, SNSD, HDZ BiH i ostalih da se formira vlast.

- O tom formiranju vlasti ne znam ništa reći. Pokušali smo danas dobiti informaciju o tome, nismo uspjeli. Mada ja pripadam onima koji vjeruju Komšiću, Džaferoviću, a i Šarović je to rekao da taj dogovor znači da će BiH krenuti prema NATO-u i da je taj NATO put odblokiran - naveo je Magazinović.

Član Kluba poslanika Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa Branislav Borenović je kazao da su osjetili potrebu, obavezu i odgovornost da nakon 11 mjeseci „mrcvaranja, nerada, bahatosti, bojkota, blokada“ predlože da se promijeni samo jedan dio člana Poslovnika o radu Predstavničkog doma, „u kojem će Dom raditi bez obzira na narednike, bez obzira na one koji bojkotuju“.

- To je naša ustavna obaveza, to je naše pravo i dužnost. Na kraju krajeva, zato smo plaćeni. Niko od njih da se postidi što je 11 mjeseci redovno primao visoku plaću i sve privilegije - naveo je Borenović.

(1 + 1)

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
Ne po hitnom, kako je to zatražilo Predsjedništvo BiH: Budžet institucija BiH za 2020. razmatra se po skraćenom postupku

VIDEO: Završen sastanak SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA: Izetbegoviću i Čoviću sporna imenovannja, Dodiku konstitutivnost

U protekla 24 sata u BiH: Deset osoba preminulo, 160 novozaraženih koronavirusom

Otkazan sastanak sa Džaferovićem: Ambasador Srbije hitno pozvan u Beograd

Poništena dozvola za uvoz: Naloženo vraćanje otpada u Italiju

VIDEO: Sumnjivi otpad i u Bihaću: Građani snimili kamion koji je istovario oko 50 tona smeća

Hrvatska ne isključuje djelimično zatvaranje granica: Ponovo razmatraju uvođenje mjere samoizolacije za bh. državljane

Zabrinjavajuća vrućina u Sibiru: Juni 2020. dijeli mjesto najtoplijeg mjeseca sa junom 2019.

Jean Castex premijer: Macron imenovao novu Vladu Francuske

Zecova izložba povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici: \'Exodus\' u Memorijalnom centru Potočari

Bolsonaro ima koronavirus. Skinuo masku i poručio: Pogledajte mi lice, dobro sam
Lufthansa spremila tisuću otkaza za zaposlene u upravi kompanije
Rusija uhitila bivšeg novinara i optužila ga za izdaju
Talijanska vlada prihvatila niz mjera za usvajanje "majke svih reformi"
Žene u toplesu prosvjedovale protiv Macrona u Parizu
Talijanski liječnici razdvojili sijamske blizanke spojenih lubanja
Španjolska produljuje mjere pomoći podstanarima i zaduženim građanima
Zbog zatopljenja ugrožene stotine vrsta riba o kojima ovisi čovječanstvo
Istraživanja: Sadnja drveća neće riješiti klimatsku krizu
Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale ispod 43 dolara
Tablica zaraženih, umrlih i izliječenih po državama - 7. srpnja 2020.
Posao izgubili svi radnici norveškog brodogradilišta koje je preuzeo Debeljak
Krvavi vikend kakav Amerika ne pamti: Deseci mrtvih, curicu ubili prosvjednici?
NATO i Estonija poslali pištolje ukrajinskoj vojsci
Čelnica Hong Konga upozorila aktiviste: Ne prelazite crvenu crtu
Rusija uhitila bivšeg novinara, sumnjiče ga da je bio špijun za zemlje NATO-a
Ovo je bio najtopliji lipanj u Sibiru u povijesti mjerenja
Preko 200.000 zaraženih koronavirusom u Južnoj Africi, razmišlja se o karanteni
Šteta od izlijevanja 21 tisuće tona nafte na Arktiku je preko 2 milijarde dolara
SAD će potjerati strane studente ako se nastava bude održavala na daljinu
SVAŠTARIJE

Trumpova nećakinja napisala knjigu: Varanje je način Şivota strica Donalda

Fox News kaže da je slučajno izrezao Trumpa iz slike s Epsteinom i Maxwell

Uvedena karantena u Melbourneu, premijer: Ne možemo suzbiti virus bez jakih mjera

Ljekari iz BiH mogu u Sandžak

SAD: U sudaru dva aviona poginulo najmanje osam ljudi

Kina upozorila Britaniju da se ne miješa u pitanje Hong Konga

Prva zabrana istodobnog hodanja i gledanja u mobitel u svijetu

Nakon višegodišnje borbe Una spašena

Preminuo italijanski kompozitor Ennio Morricone

U poplavama i klizištima u Japanu poginulo najmanje 40 osoba