TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Memorijalni centar Potočari fizički ugrožen i propada


Memorijalni centar Potočari fizički ugrožen i propada

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak predstavnika Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari i predstavnika gradova, kantona i općina na kojem je prezentirano postojeće stanje u Memorijalnom centru nakon čega je potpisan i Memoranduma o razumijevanju i saradnji s kantonima, općinama i gradovima.


videoprilog Danice Radović (Federacija danas)

Inicijalni poziv koji su potpisali Memorijalni centar Srebrenica-Potočari te Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH upućen je polovinom novembra svim kantonima, općinama i gradovima FBiH, a kao rezultat je dogovoren Memorandum o razumijevanju i saradnji.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, izjavio je da Memorijalni centar u ovom trenutku iz državnog budžeta dobija nešto malo preko 500 hiljada maraka.

"To je ono što je dovoljno za plaće, održavanje i komunalije. Mi nemamo novca da radimo ono što je naš glavni posao. Nemamo novca da pokušamo sačuvati lokaciju na kojoj se nalazi Memorijalni centar. Nemamo novca da radimo vlastite istraživačke projekte i ova, da kažem, mini donatorska konferencija je sazvana s tim ciljem. Ono što je meni jednako važno, ako ne čak i važnije nego novac, je da se pokaže da Srebrenica nije samo naša briga. Ona jeste naša briga, naravno, ali nije samo naša briga. Memorijalni centar nije samo naša briga, nego da je riječ o javnom dobru. Ono što mogu reći na temelju odziva je da je danas ovdje nekih 40-ak načelnika, gradonačelnika i predstavnika drugih nivoa vlasti. Stvorila se neka kritična masa koja Memorijalni centar i očuvanje sjećanja na genocid smatra javnim dobrom i spremna je da tome doprinese", kazao je Suljagić.

Istakao je da je vrlo važno da je riječ o grantu iz budžeta općina i kantona i, kako je rekao, "to nije sadaka koja se dobija jednom godišnje za obilježavanje i pokop, a ideja je da to bude svake godine, a iznos je ograničen - dobrom voljom i mogućnostima".

"Lokacija je fizički ugrožena. Dakle, ona propada zadnjih 10-15 godina. Curi nam krov. Voljeli bi da se fokusiramo na konzerviranje te lokacije, a za početak da probamo rekonstruisati infrastrukturu jer ne možemo govoriti o izložbama i arhivi ako nam curi krov", rekao je Suljagić.

Kada Hotić, iz Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", istakla je da je vrlo važno da se pruži podrška radu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

"Memorijalni centar je urađen da, prije svega, ukop žrtava genocida u Srebrenici, i Memorijalni centar je mjesto koje bilježi vrijeme zločina i genocid. Jednostavno, Memorijalni centar će se truditi da ostane kao dokaz, opomena i svjedok minulih događaja", kazala je Hotić.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, je istakao da je vrlo važno da se u budžetima institucija općinskog, kantonalnog i entitetskog nivoa nađe stavka za finansiranje Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

"Vi znate da je u državnom budžetu za Memorijalni centar obezbijeđeno 500 hiljada KM, što se pokazlao nedovoljnim i nedopustivo je da Memorijalni centar nema dovoljna finansijska sredstva. Stoga, n ovakav način želimo da jednu značajnu finansijsku podršku damo Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari da mogu pokrenuti svoje projekte i da adekvatno vode posao", kazao je Osmanović, napominjući da je vrlo važno da se iskaže spremnost da se finansijski podrži Memorijalni centar.

"Ono što mi očekujemo je da na općinskom, kantonalnom i entitetskom nivou postoji stavka u budžetu za finansiranje Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari koja će biti u narednih 50-100 godina, i da se zna da je neka općina prisutna u finansiranju tog značajnog projekta", rekao je Osmanović te objasnio da to više neće biti na dobrovoljnoj osnovi nego će postojati stavka o finansiranju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, istakla je da je ključno da Srebrenica ne bude poznata samo 11. jula nego da Memorijalni centar Srebrenica-Potočari postane centar kulture sjećanja.

"Važno je da kao predstavnici državnih organa učinimo svi zajedno sa ostalim nivoima vlasti da se ovaj Memorijalni centar pretvori u centar kulture sjećanja i učinimo da žrtve u Srebrenici čiji su ostaci tamo pokopani postanu nešto sto će opominjati i da se nikome i nikada više ne desi Srebrenica. Ovo je posebno potrebno u trenutku kada smo svjesni da je sve više negiranja ratnih zločina i presuda", rekla je Borovac, te dodala da se samo aktivnim učešćem svih nivoa vlasti može uraditi nešto.

"Zajednički možemo pomoći da poruke iz Srebrenice budu poruke mira i poruke da naši narodi steknu povjerenje, govoreći istinu, i da na ovim prostorima i u cijelom regionu imamo prijateljske odnose", zaključila je ministrica Borovac.OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
VIDEO: Polovina ukupnog broja: Šest anesteziologa u zeničkoj bolnici pozitivno na COVID 19

Sumirani prvi rezultati: Koliko je uspješan novi način rada Opće bolnice u Sarajevu?

Lokalne zajednice obavezne nabaviti zaštitnu opremu: CIK BiH nema novca za maske i dezinfekciona sredstva

Ime spomenuto tokom svjedočenja u slučaju \'Josipović i drugi\': Tužiteljstvo BiH: Višković dio predmeta u istrazi ratnih zločina

Elvir Zukanović žrtva je krađe identiteta, nije jedini: Živi u Tesliću, na spisku je za glasanje putem pošte u Srbiji

VIDEO: Razgovor s predsjednikom Sindikata GRAS-a: Amir Muminović o obustavi javnog gradskog prevoza u Sarajevu

VIDEO: Turistički radnici u HNK-u zbrajaju gubitke: Neum najbolje prošao - zahvaljujući domaćim i gostima iz Srbije

Kazne do 1300 eura: Srbija počela primjenu pojačanog epidemiološkog nadzora

Kraljica mu poništila imenovanje: Weinsteinu oduzeto britansko priznanje za doprinos filmu

U finale \'Miss BiH za Miss svijeta 2020.\' ide 15 djevojaka: Miss Federacije BiH je Azra Ahmetović

Madrid uveo nove stroge mjere protiv koronavirusa
Trump: Do travnja ćemo proizvesti dovoljno cjepiva za sve Amerikance
Erdogan spreman na sastanak s grčkim premijerom u vezi s istočnim Sredozemljem
Bjeloruski opozicijski lider započeo štrajk glađu
Italija zabilježila više od 1900 slučajeva, najveći dnevni porast od početka svibnja
Tri hrvatske firme u 10 dana ostvarile svjetski uspjeh. Što im je zajedničko?
Američki CDC: Ako ste kontakt zaražene osobe, a nemate simptome - testirajte se
Bjelorusija optužuje UN-ovo Vijeće za ljudska prava za upletanje u unutarnje poslove
Američki nosač zrakoplova prošao kroz strateški Hormuški tjesnac
Clooney napustila mjesto britanske izaslanice za medije zbog poteza vlade
Assangeova odvjetnica: Trump je nudio pomilovanje Assangeu
Danska, Island i Nizozemska uvode strože mjere
Kraljica Elizabeta poništila odličje Harveyju Weinsteinu
Pogledajte u kojim se zemljama koronavirus širi najbrže, a u kojima najsporije
Ryanair smanjuje broj letova za petinu zbog ograničenja putovanja
Libijska najava obnove izvoza spustila cijene nafte prema 43 dolara
Skandal potresa Njemačku, među policajcima otkrivena mreža ekstremnih desničara
Rusi: Boca je mogla biti dokaz u slučaju Navalni, ali su je odnijeli iz Rusije
Od nedjelje zabranjeno skidanje TikToka i WeChata u SAD-u
Britanska vlada ne isključuje novu karantenu kao krajnju mjeru
SVAŠTARIJE

Moskva optužuje Washington za letove u blizini njene granice

Šest anesteziologa u zeničkoj bolnici pozitivno na COVID 19

U Sibiru se pojavljuju goleme čudne izbočine na zemlji, pogledajte snimku

Dva Alžirca uhapšena zbog sumnje na ubistvo

VIDEO Auto u Turskoj se zabio u dućan, za dlaku promašio dvoje male djece

VIDEO Kitovi ubojice napadaju brodove u Španjolskoj: ˝Bilo me je strah˝

Američki časopis prvi put u 175 godina podrĹžava jednog predsjedničkog kandidata

Grčku će pogoditi uragan, stručnjaci apeliraju: Idite kod rodbine ili prijatelja

Izrael potpisao sporazum s Bahreinom i Emiratima: ˝Ovo mijenja tok istorije˝

WTO presudio da su američke carine na kinesku robu bile nezakonite