TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Š kolski predmeti širom svijeta koje djeca rado izučavaju

Š kolski predmeti širom svijeta koje djeca rado izučavaju

Nedavno objavljeni rezultati PISA istraživanja, za male Bosance i Hercegovce, ali i njihove roditelje bili su poražavajući. Već danima traju diskusije, zbog čega je to tako, ko je kriv i šta učiniti da se to promijeni. Učmalost obrazovnog sistema i jednoliko izučavanje lekcija sasvim sigurno su samo dio uzroka funkcionalne nepismenosti mladih.

Kad smo još djeca, ne shvaćamo da je znanje moć. Također, neprestano ‘bubanje’ i domaći zadaci čine nas manje željnima učenja. Čini se da su nastavnici konačno na putu da to shvate. A u školama širom svijeta postoje časovi koji pomažu djeci da se ‘navuku’ na proces učenja i počnu uživati u njemu.

Uz pomoć Bright Sidea pokazat ćemo samo neke od primjera širom svijeta, inventivnosti i truda koji mnogi nastavnici, ali i učenici ulažu kako bi razdrmali njihovu radoznalost.

1. Sreća (Njemačka)Kako postati sretan? Mnogi od nas bi voljeli znati tajnu. A u Njemačkoj djeca u školi uče živjeti u skladu sa sobom i svijetom. Lekcije o sreći uključene su u više od 100 škola. A u jednoj od njih, u Heidelbergu, ovaj predmet predaje direktor. Nema testova ili ispita, ali tokom godine svaki student pokušava ostvariti svoj projekt ljubaznosti. Na primjer, oni snimaju video materijale koji mogu nekoga učiniti malo sretnijim. Oni također mogu postati volonteri ili organizirati dobrotvornu akciju.Ove školske lekcije podučavaju se i u drugim školama širom svijeta: poput Butana, Krete i Australije. U Geelongu u Australiji ovaj se program naziva "pozitivno obrazovanje". Temelji se na studijama Martina Seligmana koji još uvijek aktivno istražuje načine kako postati sretan.

2. Istraživanje (SAD)Ovo je praktična nastava. Studenti odlaze u različite dijelove svog grada. Na primjer, na lokalnu farmu, tržnicu, restoran ili postrojenje za obradu otpada. Nastava je jednom sedmično i traje pet sati. Nakon svakog putovanja nastavnik raspravlja o teorijskom dijelu časa. Ako je lekcija o hrani, djeca otkrivaju odakle namirnice dolaze i koja je njihova stvarna cijena, kako se uzgaja povrće i slično.Nakon saznanja o novim informacijama, studenti 'otvaraju restoran': kupuju i pripremaju hranu, poslužuju stolove, nakon čega sve pospreme. Također, program često uključuje razvoj brenda i koncept restorana, proučavanje sistema svjesne proizvodnje hrane, izračunavanje korisnosti hrane, prikupljanje žetve i učenja kako zaposliti ljude.

3. Komunikacija (Španija)U Španiji je učenje o komuniciranju obvezno. Svi nastavnici španskog od 3. do 11. godine škole pohađaju ovu nastavu. Nastava je vrlo ugodna: učenici gledaju filmove i razgovaraju o različitim situacijama. Raspravlja se o temama poput komunikacije s drugim ljudima i rješavanja različitih problema. Djeca uče kontrolirati svoje emocije i slušati druge ljude. Svake sedmice razgovaraju o vrlo ozbiljnim socijalnim problemima.

Slično izučavanje uključeno je u školski program u Izraelu. Obično ide ovako: nekoliko učenika dijeli ono što ih brine. A onda cijeli razred raspravlja o mogućim rješenjima svojih problema.

4. Domaćinstvo i kako biti klijent (Švedska)Domaćinstvo je hemkunskap (na švedskom) i vrlo je deskriptivan naziv za predmet, tako da u njemu nema ništa neobično. Osim jedne stvari: nije samo za djevojčice, već i za dječake. Svi sjede zajedno, šiju, koriste čekiće i grade kućice za ptice. I naravno, oni uče kuhati. Ali imaju i teoretski dio časa: pravila zdrave prehrane, izračunavanje važnih hranjivih sastojaka, pa čak i budžeta.

Mali Šveđani tretiraju se kao odrasli: uče ih biti štedljivi i samozatajni. Dakle, uz vođenje kućanstva, učitelji također govore o vještini kako biti klijent. U stvari, to znači da učenici nauče svoja prava i kako se za njih boriti u trgovini ili vladinom uredu.

5. Šumska škola (Velika Britanija)Mala se britanska djeca od djetinjstva u šumi osjećaju kao kod kuće. U vrlo mladoj dobi nauče se orijentirati u šumi, rezati grane, paliti vatru, graditi kolibe i razlikovati jestive biljke i gljive od onih koje ne mogu jesti. U nekim školama svakodnevno imaju nastavu Šumske škole. Kako uspijevaju tako često izaći u prirodu? Jednostavno: nedaleko od škole nalazi se mala šuma (područje s drvećem), obično udaljena desetak minuta pješice.

6. Debatni časovi (Holandija, Izrael)U Holandiji se te lekcije izvode tokom nastave jezika. Djeca su podijeljena u dva tima koja se moraju boriti za svoje stajalište. A djeci nije dopušteno da odaberu mišljenje koje im se više sviđa - sve je samo na sreću. Učitelj procjenjuje koliko su pravilno prezentirani podaci i što je najvažnije, pazi na sve znakove agresivnosti koji će se sigurno pojaviti u žestokoj svađi. Kao rezultat toga, djeca razvijaju toleranciju prema drugim ljudima i razumiju da svi problemi imaju najmanje dvije strane.

Ovakva nastava se izučava i u Izraelu. Ondje djeca razgovaraju o tehnici govora, sadržaju, govoru tijela, mimikama i unutarnjim senzacijama koje su doživjeli tokom svađe.

7. Kibernetička sigurnost (Izrael)Ako je odraslima teško držati se podalje od društvenih medija, isto vrijedi i za djecu. Mladi blogeri objavljuju bezbroj fotografija i videozapisa putem interneta i imaju svoje You Tube kanale. Roditelji, pa čak i liječnici, zabrinuti su zbog sve veće ovisnosti djece o tehnologiji. Zbog toga se predmet kibernetičke sigurnosti pojavio u mnogim izraelskim školama. Učitelji govore učenicima o pravilima ponašanja na internetu i dijele životne 'hakove' o tome kako reagirati i odgovoriti na negativne komentare.

Također, djeca uče kako izbjeći da ih hakeri prevare, kako izbjeći da se njihovi kompjuteri i pametni telefoni zaraze virusima i kako zaštititi njihove lične podatke. Također posvećuju veliku pažnju ovisnosti o igrama.

8. Umjetna inteligencija (Kina)Časovi umjetne inteligencije podučavju se u osnovnim i srednjim školama u Kini. To je još uvijek nova stvar - ona se u školskom programu pojavila tek 2019. U seriji od 10 knjiga djeca uče ne samo o historiji razvoja AI-ja, već i o načinima njegove upotrebe. Na primjer, prepoznavanje lica, autonomna vožnja i socijalna sigurnost. Osim dosadne nastave teorije, djeca izrađuju robote kako bi prakticirali ono što su naučili.

9. Yoga (Velika Britanija, SAD, Australija)Odlazite li na satove yoge nakon rada kako biste smanjili stres? Učenici u nekim zemljama imaju sreće - dobijaju priliku meditirati odmah u školi. Časovi yoge prisutni su u britanskim, australijskim i američkim srednjeosnovnim i srednjim školama.

Časovi se održavaju 2 puta sedmično i traju 40 minuta. Da bi imali pravo podučavati, nastavnici moraju proći 6-sedmičnu pripremu. Oni puno pažnje posvećuju funkcioniranju dječjeg živčanog sistema i pomažu djeci koja imaju probleme s meditacijom.

Mlađa djeca meditiraju samo nekoliko minuta kako bi se smirila i vježbala strpljenje. A tinejdžeri uče da se bave sukobima koji su neizbježni u bilo kojoj skupini ljudi. Oni nauče verbalizirati svoje emocije i mirno riješavati sve svoje probleme.

Studenti treniraju raditi vježbe disanja i smiruju se koristeći nenasilnu komunikaciju. Glavna poenta je razmišljanje o onim dobrim stvarima koje možete reći svom prijestupniku kako biste pravilno prenijeli svoje osjećaje.

10. Surfanje (Australija, Novi Zeland, Havaji)Australija je okružena okeanima i ljudi surfaju tokom cijele godine. Australci u ranom djetinjstvu uče 'jahati' valove tokom obaveznih tečaja surfanja. U početku trener surfanja pokazuje kako raditi s daskom i kako održati ravnotežu.

Ova vrsta sporta savršena je za tijelo - samo pogledajte savršena tijela profesionalnih surfera. Također, ovaj predmet uči djecu da žive u skladu s prirodom i kako je kontrolirati. Nisu sva djeca sretna da mogu učiti ovako nešto, samo oni koji žive blizu okeana. Djeca čija je škola daleko od vode imaju obaveznu nastavu plivanja.

Također, surfanje je uključeno u školske programe Novog Zelanda i Havaja.

11. Divljenje prirodi (Japan)Japanci misle da proučavanje prirode nije dovoljno, trebali bismo joj se diviti - to je pravi stav. U zemlji je prije budizma postojao šintoizam, a jedno od njegovih glavnih načela je divljenje prirodi. Trenutno mnoge japanske škole nude predmet divljenja prirodi koji je obavezan.

Ovo nisu dosadni časovi u vrućoj učionici, radi se o zanimljivim izletima. Prekrasna mjesta, biljke, ptice i životinje, djeca su u stanju da ih vide ne samo na slikama, već i u stvarnom životu. Nastavnici ne rade samo na pokazivanju i pričanju, oni uče djecu da vole svijet oko sebe. Uče ih da vide sklad u prirodnim događajima i da budu oprezni što rade u prirodi.

Ali djeca ne mogu samo hodati i ne slušati učitelja. Na kraju predavanja djeca moraju biti u stanju objasniti zašto im se najviše sviđa određeno iskustvo. Zarađuju bodove za svoje znanje i vještine te na kraju godine polažu poseban ispit.

12. Nauka o životu (Turska)U prve tri godine turske škole postoje četiri glavna predmeta. To su turski jezik, matematika, strani jezik i Hayat Bilgisi što bi u prevodu značilo Nauka o životu. Ovdje mala djeca počinju učiti o svijetu oko sebe. Kako voditi brigu o svom zdravlju i prirodi, zašto ih trebaju poštovati svi, bez izuzetaka, koji se događaji događaju u zemlji i svijetu - na sva ova pitanja tokom nastave dobiju odgovor. Učitelji također razgovaraju o etiketiranju i pravilima ponašanja prilikom posjete tuđim kućama. Djeca uče o dobrim manirima i pristojnosti, ali i kako biti siguran i ljubazan sa strancima. U četvrtoj godini ovaj se razred zamjenjuje naučnim i društvenim studijima.

13. Moral (Vijetnam)U Vijetnamu je obrazovanje još uvijek luksuz koji si ne mogu priuštiti svi. Ali vijetnamska djeca uče što je dobro, a što loše već u dobi od 6 godina. U školskom programu postoji obavezan predmet zvan „moral“. Učitelji ne kažu odmah 'ovako je ispravno činiti' već objasne zašto je to tako i do čega mogu dovesti određeni postupci.

Bonus: Nezdrava hrana je zabranjena u japanskim školamaU japanskim je školama zabranjeno donositi nezdravu hranu u školu. Učitelj može čak i ukoriti roditelje ako kutija za ručak sadrži obični sendvič.

Majka troje djece, Catherine Taylor, ispričala je za ABC.net kako je morala naučiti umijeće pravljenja školskog ručka dok je živjela u Japanu. Catherine je rekla, „Došla sam u školu po svog sina. Njegov učitelj me pozvao, izvadio telefon i pokazao mi fotografiju kutije za ručak koju sam spakirala. Rekao je da to nije zdravo. Zajedno smo pogledali sliku: dva integralna sendviča od vegemita, banana, štapić sira, kriške kapisijuma, mrkva i domaći muffin. "

Pokazao joj je ručak druge djece. Žena je vidjela mnoge kombinacije riže koje su bile ukrašene likovima japanskih crtanih filmova. Catherine je mislila da se učitelj šali, ali lice mu je bilo prilično ozbiljno. Dakle, morala je naučiti kako napraviti tradicionalni ručak u bento stilu.

(1 + 1)

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Autobuska stanica Zenica blokirana dvadeset dana: Radnici kreću u štrajk glađu

Indeksi u 8 sati su bili 339, 316 i 308: Opasan zrak u Sarajevu, Ilijašu i Visokom

VIDEO: Smatraju da su oni jedini legitimni predstavnici Srba: SNSD želi mjesto potpredsjednika FBiH i ministre u Kantonu 10

VIDEO: Kupuju vrijeme za rješenje po svojoj volji: Država i FBiH nemaju mehanizam za sprečavanje sukoba interesa

Izrazili neslaganje s odlukom Vlade RS-a: U Višegradu protest protiv hidroelektrana na Rzavu

Putin najavio arhivski centar o Drugom svjetskom ratu: ‘Začepiti pogana usta’ svima koji hoće da revidiraju historiju

Izveden bespilotnom letjelicom u gradu Maribu: U zračnom napadu na vojni kamp u Jemenu 70 poginulih

Sukobi između ‘žutih prsluka’ i policije: U Parizu 59 uhapšenih

Moraju vratiti 2,4 miliona funti: Princ Harry i supruga Meghan više nisu \'kraljevska visočanstva\'

Ostao je čitav niz imena zapisan na spomenicima: Groblje i ulica jedini svjedoci života Jevreja u Visokom

Napad na džamiju u Jemenu, ubijeno najmanje 70 ljudi
Uniforme američkih svemirskih snaga su maskirne, sad im se svi rugaju
U Berlinu pokušavaju spriječiti strano uplitanje u libijski sukob
Preživjela iz Auschwitza: Bile smo gole, a oni su nas tukli
Trumpov pravni tim optužbe za opoziv nazvao napadom na Amerikance
Misteriozna upala pluća širi se Kinom, sve je više oboljelih
Otetu curicu iz SAD-a od otmičara spasio Snapchat
Na Maršu žena u Washingtonu tek nekoliko tisuća ljudi, 2017. bilo ih je 500.000
Osmansko Carstvo bilo je najmoćnija sila na svijetu. Kako je propalo?
Tisuće mrtvih riba pluta australskom rijekom, i njih je ubio požar
Preko 160 ozlijeđenih u sukobima u Bejrutu
Jak potres u Indoneziji, nije proglašena opasnost za tsunami
Napadač u SAD-u ubio četiri osobe, a jednu ranio
Harry i Meghan ostali bez titula
U 27. godini umro najmanji čovjek na svijetu
U Berlinu su masovni prosvjedi seljaka, došli su na traktorima
U Libiji blokiran izvoz nafte
Najmanje sedam planinara nestalo na Himalaji
Iran šalje Ukrajini crne kutije iz aviona koji su srušili
Osmero islamista koji su bombom napali predsjedničku gardu osuđeni na smrt
SVAŠTARIJE

Newfoundland: Aerodrom i kompanije zatvoreni usljed snježne oluje

Obilne kiše pogodile istok Australije

Najsušniju regiju Irana pogodile velike poplave, poginule tri osobe

U Zenici danas pronađen i treći muški leš

Istočna Afrika pogođena najezdom skakavaca

Revizor odlučio: Trump je prekršio zakon kada je obustavio vojnu pomoć Ukrajini

Slovački konzul nađen mrtav u Španjolskoj, ležao u lokvi krvi

Misteriozni kineski virus proširio se na Japan, nalikuje smrtonosnom SARS-u

Trumpov opoziv: Senatori polažu prisegu prije početka suđenja

Tko je novi ruski premijer? Šef porezne s ogromnom plaćom