TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Nadzorni odbor Aluminija nije prihvatio ponudu Abraham grupe

Nadzorni odbor Aluminija nije prihvatio ponudu Abraham grupeFoto: Fena

Nadzorni odbor Aluminija odbio je ponudu izraelsko-kineskog konzorcija i time srušio posljednje nade bivših i sadašnjih zaposlenika da će se tvornica pokrenuti i da neće ostati bez posla s ulaskom u Novu godinu.Videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Nakon održane sjednice predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić ističe kako je odbijena ponuda Abraham grupacije u formi koja je pristigla, te naglasio da je zatražen žurni nastavak pregovora u cilju korekcije ponude koja je Aluminiju pristigla.

„Razmatrana je ponuda Abraham grupe vezano za najam Aluminija, odnosno pogon Aluminija. Zaključili smo vezano za ovu ponudu da se podržava biznis model u svezi oživljavanja i nastavka proizvodnje novih investicija i zapošljavanja djelatnika. Zatražili smo doradu i izmjenu ponude u djelu pravnog modela ponude, a taj se odnosi između ostalog na rokove najma koji je tražen u ponudi, kao i visinu najma zakupnine te pravnog odnosa sa sadašnjim Aluminijem u svezi najma. Zatražili smo da iz ponude izdvoje se one zahtjeve koji se podnose na razne razine vlasti a ima ih puno, čije rješavanje nije u nadležnosti Uprave niti Nadzornog odbora“, pojasnio je Klepić nakon sastanka.

Apel na sve razine vlasti 

Naglašava da je, također, zaključeno da podržavaju dijelove zahtjeva i apelira na sve razine vlasti na koje se odnose ovi zahtjevi da sukladno propisima i nadležnostima se stave u funkciju očuvanja radnih mjesta i pokretanja proizvodnje Aluminija, te kroz poticaj za zapošljavanje oslobađanje i umanjenje carina, mrežarina i ono što je traženo da svi iz svoje nadležnosti pomognu da bi se proces proizvodnje pokrenuo i da bi se sačuvala radna mjesta.

Zatraženo je također da se fokus u ponudi stavi na aktiviranje ljevaonice radi žurnosti stavljanja u funkciju i očuvanja opreme.

„Zadužili smo Upravu da žurno zatraži od Abraham grupe nastavak razgovora s ciljem korekcije ponude. Također je na zahtjev Uprave stavljena van snage sistematizacija, te je donesena odluka da se isplate otpremnina svim zaposlenicima koji će biti proglašeni tehnološkim viškom“, kaže Klepić.

Predsjednik sindikata radnika Emil Ćorić koji je također nazočio sastanku kaže kako je jedino izvjesno da ljudima slijede otkazi 31. prosinca/decembra 2019.

Što se tiče ponuda grupe Abraham koja je željela iznajmiti tvornicu, po njegovim riječima za radnike je bila prihvatljiva.

„Time nam je garantirano zapošljavanje između 170 i 190 djelatnika u pokretanju ljevaonice, a također u nekim drugim rokovima kao se uvjeti uspostave još nekih stotinjak djelatnika u anodama i u punom kapacitetu što su oni u svojim projekcijama pisali oko 1.000 djelatnika u elektrolizi i ostalim pogonima. U toj ponudi su oni iznijeli i način na koji bi došli do takve tvornice, iz razloga što bi modernizirali i finalizirali proizvode koji bi izlazili iz ljevaonice i tako bi višestruko dobili dobit koju mi nismo mogli ostvarivati. Oni su se u toj ponudi referirali na više stvari, a jedna od njih je bila i pomoć Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara za neke projekte u kojima bi im osigurali održivi opstanak tvornice”, istakao je Ćorić, dodavši:

„Planirali su uložiti ukupno oko 550 milijuna eura za izgradnju vjetroparka i solane elektrane pomoću kojih bi oni u nekom doglednom vremenu za pet do desetak godina, izgradili taj vjetropark i solarnu elektranu i time napajali tu tvornicu. Nadzorni odbor je primio tu ponudu, ali zbog pravnih nekih razloga oni uopće nisu glasali iz razloga, što po njihovom pojašnjenju u ponudi postoje stvari za koje oni nisu nadležni, jer se u puno toga referira na Vijeće ministara, Vladu FBiH i neke instance za koje oni nemaju nadležnost i ne žele u tome sudjelovati“.

Dug 400 milijuna

Ističe da je također bila priča o najmu, načinu na koji bi ta tvornica funkcionirala na način da bi Aluminij d.d. iznajmio čitav svoj pogon, dakle to bi bila elektroliza, anode i za početak ljevaonice i tada bi Abraham grupa plaćala najam i s tim najmom bi se nadalje plaćali dugovi koji trenutno postoje u Aluminiju d.d. Mostar a sada iznose oko 400 milijuna maraka.

„Realno je očekivati da neće biti puno zainteresiranih za tvornicu koja je 400 milijuna u dugu, jer svako tko dođe željet će zaštiti svoj novac. Ako u tom procesu zaposli 200 ili 300 ljudi to je dobro za sve nas. Mislim da je Vlada trebala dati više i trebala se potruditi na način da iskoristi sve svoje mogućnosti i da se da što bolja ponuda onima koji žele uložiti novac, jer u bilo kojoj državi u svijetu za ulaganje od 100 ili 200 milijuna eura čitava se država digne i kažu bravo, a mi imamo ponudu od 500 milijuna eura a ne možemo se ni dogovoriti tko treba tu ponudi pogledati, tko treba dignuti ruku za nju i tko treba odlučiti“, kaže Ćorić.

Velika šteta za BiH

Napominjući kako za dosta stvari Nadzorni odbor nije nadležan, ističe da treba podići stvar na višu razinu i uključiti sve, jer bi Aluminij trebao biti zamašnjak proizvodnje u čitavoj Hercegovini a ne da ostanemo grad duhova na kraju.

U ime radnika Aluminija vidno razočarana Tanja Jovanović tvrdi da nemaju vremena za čekanje.

„Mi smo se ovdje okupili da vidimo kakva će biti reakcija, kakav je odaziv Nadzornog odbora po pitanju ove ponude. S obzirom na to da je bilo puno primjedbi, ne vidim da je dobra volja da se nešto radi po pitanju pokretanja ove tvornice. Samo želim reći da je to velika šteta za Mostar, velika šteta državu BiH i žao nam je što nas šalju na biro i što nas šalju van naše države“, poručila je Jovanović uime radnika mostarskog Aluminija.

Hercegovački div prestao je s radom 10. srpnja/jula zbog visokih dugovanja, uglavnom za električnu energiju.

Vlasnici Aluminija su Vlada Federacije Bosne i Hercegovine sa 44, mali dioničari i radnici 44, te Vlada Republike Hrvatske sa 12 posto dionica.

(1 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Optužen zbog narkotika, u Belgiji osumnjičen zbog terorizma: Sud BiH odlučuje o eventualnom pritvoru za Adisa Abaza

Protiv njih potvrđene optužnice: Suspendovana dva pomoćnika ministra sigurnosti BiH

FOTO: Hitna sjednica zbog Sulejmana Brkića: Zastupnici u Skupštini TK-a traže smjenu ministra policije

Mitalova firma nije uložila ugovoreni kapital u roku: GIKIL isključio GSHL iz upravljačkih i vlasničkih struktura

Transparency International BiH o mjestu direktora SIPA-a: Pozivaju Vijeće ministara BiH da odbije Ćuluma

VIDEO: Nužan je zakonski okvir: Muzurović: Upotreba kanabisa treba biti jasno profilirana

Dijagnostikovan kod putnika koji je stigao u Seattle iz Kine: Otkriven prvi slučaj koronavirusa u SAD-u

Prvo ročište: U Senatu počelo suđenje o opozivu predsjednika Trumpa

Lavrov i Šojgu zadržali mjesta: Putin imenovao novu vladu

Švicarac slavio u četiri seta : Wawrinka zaustavio Džumhura na startu Australian Opena

Njemačka osigurala milijarde eura za radnike zbog ukidanja korištenja ugljena
U središtu Berlina deaktivirana bomba iz Drugog svjetskog rata
Suđenje za opoziv Trumpa: Novi udarac za demokrate, proces će trajati kratko
Njemačka ukida upotrebu ugljena, izdvojit će gotovo 5 milijardi za kompenzacije
Raste broj mrtvih zbog novog virusa u Kini
Suđenje za opoziv Trumpa: Demokrati gube, jedna republikanka ipak iznenadila
Misteriozni virus se proširio izvan Azije, potvrđen je u SAD-u
Libanon nakon tri mjeseca dobio novu vladu
Izraelci tvrde da imaju terapiju koja liječi rak
Novi skandal s Harryjem i Meghan: Tabloidi objavili slike, oni im zaprijetili
Napredna testiranja u SAD-u otkrila trostrukog silovatelja iz 1999.
Rusija dobila novu vladu
Brazilske vlasti žele optužiti poznatog novinara za kibernetički kriminal
Švicarci tvrde da su Rusi u Davos poslali špijune prerušene u vodoinstalatere
UN-ov povjerenik: Svijet se treba pripremiti za milijune klimatskih izbjeglica
Iranski zastupnik ponudio tri milijuna dolara onome tko ubije Trumpa
Cijene nafte pale ispod 65 dolara
VIDEO Kinezi zbog smrtonosnog virusa skeniraju putnike u avionima
U ruskim zračnim napadima u Alepu ubijeno devet civila
Nizozemac svoju djecu 9 godina držao u podrumu, silovao ih je i tukao
SVAŠTARIJE

Iranski zastupnik ponudio tri milijuna dolara onome tko ubije Trumpa

VIDEO Kinezi zbog smrtonosnog virusa skeniraju putnike u avionima

Rusija dobila novu vladu

UŽIVO Počelo suđenje za opoziv Trumpa

Osam indijskih turista pronađeno mrtvo u poznatom resortu u Nepalu

Sarajevo: 222 roditelja kažnjena zbog odbijanja vakcinacije

25 fotografija koje prikazuju kako se sve Kanađani bore s rekordnim snijegom

Ovo nikad niste vidjeli: Tri penala u 90. minuti, crveni golmanu, igrač brani...

Nakon požara Australiju pogodile snažne oluje, vjetrovi, poplave i tuča

Crnogorski mafijaši ubijeni u Ateni, izrešetani dok su jeli s djecom u restoranu