TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Pehar, Korman i Ajdinović o koronavirusu


Pehar, Korman i Ajdinović o koronavirusu

U situaciji u vezi s koronavirusom u 18:45 građanima su se obratili Davor Pehar - direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Ensad Korman - zamjenik direktora Federalne uprave policije i Anis Ajdinović - direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.Pehar: U Federaciji BiH potvrđena 124 slučaja zaraze koronavirusom

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar izjavio je da je, prema izvještaju koji je ovaj zavod objavio jutros u 10.00 sati, u protekla 24 sata testirano je 118 novih uzoraka od čega je Covid-19 potvrđen kod 28 osoba.

Što se tiče ovih novih pozitivnih slučajeva, kako je dodao, 11 ih je zabilježeno u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, devet u Tuzlanskom,  četiri u Kantonu Sarajevo, dva u Zeničko-dobojskom i po jedan u Zapadnohercegovačkom i Bosanskopodrinjskom kantonu.

- Zaključno sa današnjim danom u Federaciji BiH je testirano 855 osoba, a Covid-19 je potvrđen kod 123 pacijenta – naveo je Pehar prilikom redovnog obraćanja predstavnika nadležnih federalnih institucija povodom širenja koronavirusa.

Posmatrano po kantonima, u Hercegovačko-neretvanskom  kantonu su 44 pozitivna slučaja, Zapadno-hercegovačkom kantonu 18, Tuzlanskom kantonu 18, Sarajevskom kantonu 17, Zeničko-dobojskom deset, Unsko-sanski kanton osam, Bosansko-podrinjskom šest, te u Posavskom i Srednjo-bosanskom kanton po jedan pozitivan slučaj.

- Nažalost, imamo i pet potvrđenih smrtnih ishoda od infekcije koronavirusom, dva u Bihaću, jedan u Konjicu, jedan u Sarajevu i posljednji, peti slučaj, pacijent iz Gruda koji je preminuo jučer. U međuvremenu smo dobili potvrdu još jedne osobe pozitivne na Covid-19 čime je broj potvrđenih slučajeva u Federaciji BiH sada porastao na 124. U pitanju je osoba iz Širokog Brijega kod koje je potvrđen ovaj virus – dodao je Pehar.

Naveo je da su također potvrđeni i  uvezeni slučajevi i zemalja Evrope – Italije, Njemačke, Švicarske, Srbije, Austrije, Turske i SAD-a. Lokalna transmisija je registrirana na području četiri kantona – Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom, Unsko-sanskom i Bosanskopodrinjskom kantonu - Goražde.

Što se tiče nadzora, dodao je Pehar, dosad je na području Federacije BiH pod zdravstveni nadzor stavljeno više od 35.000 osoba i očekuje se da će taj broj rasti.

Pehar je podsjetio da je od petka u funkciji geoportal na adresi www.covid-19.ba koji je Vlada FBiH pripremila u saradnji Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, a na kojem građani mogu pronaći kompletne, aktuelne i potvrđene podatke zvaničnih i nadležnih javnih i zdravstvenih institucija koje se odnose na situaciju sa koronavirusom.

Korman: Mjere izolacije se najviše krše u KS i TK

Zamjenik direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman izjavio je danas da svakodnevno dobija izvještaje od kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova da se određene naredbe ne poštuju te da je do sada izdato više od 20.000 rješenja o izolaciji, koja se dijelom krše.

- Prema jučerašnjim informacijama, mjere izolacije se najviše krše u Kantonu Sarajevo - 59 kršenja i u Tuzlanskom kantonu - 61 kršenje - istakao je Korman tokom redovnog obraćanja federalnih zvaničnika.  

Naglasio je da će protiv tih osoba policijski službenici pokrenuti sve postupke dozvoljene zakonom i bit će sankcionirani.  

Govoreći o naredbama o slobodi kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, kao i poštovanju policijskog sata koji je od danas promijenjen u termin od 20.00 do 05.00 ujutro, Korman je kazao da se i te naredbe dijelom krše.

- Protiv tih osoba se poduzimaju zakonom predviđene mjere i radnje - kazao je Korman.

Naglasio je da je FUP na raspolaganju punim kapacitetom te da su imenovali tim koji će 24 sata pratiti krivična dešavanja i zloupotrebu položaja tokom pandemije  i da su imenovali tim za cyber kriminal koji će pratiti sve portale.

- Određeni broj građana koji izazivaju paniku na portalima će biti također procesuirani - istakao je.  

Poručio je da prate zdravstvenu situaciju policijskih službenika te da do sada nema oboljelih policajaca, osim određenog broja koji su u izolaciji.  

- Vlada FBiH je prekompozirala Federalni štab civilne zaštite i imenovalo mene za člana. Smatram da je taj potez ispravan, jer je bilo potrebno da član tog štaba bude policijski službenik koji može naredbe prenositi na niže nivoe - naglasio je Korman.

Na taj način, istakao je, informacije o problemima na terenu mogu brže stizati u štab i koordinacija između policijskih agencija na nivou FBiH će biti lakša. 

Ajdinović: Federalni inspektori na GP izdali 19.625 rješenja o izolaciji

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove  Anis Ajdinović kazao je danas da nastavljaju intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama.

Podsjetio je da je od nedjelje, 15. marta, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila inspektore iz svih deset inspektorata na granične prijelaze, gdje trenutno 86 federalnih inspektorica i inspektora u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH na području Federacije BiH.

- Zaključno s 28. martom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 19.625 rješenja o stavljanju putnika  pod zdravstveni nadzor ili u izolaciju na period od 14 dana - istakao je Ajdinović tokom redovnog obraćanja predstavnika federalnih institucija.  

Nadzorima i mjerama je, dodao je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.200 osoba s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama tih osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije.

Isto vrijedi, naglasio je direktor Ajdinović, i za 164 državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta BiH, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta BiH.

Naglasio je da danas ističu mjere iz 636 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni inspektori, uključujući i rješenja izdata na GP Aerodrom Tuzla, čime je do sad za ukupno 1.903 osobe istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

- Obavještavamo osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana - poručio je Ajdinović.  

Dodao je da kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su federalni sanitarni inspektori izdali rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor ili obaveznoj izolaciji, te da je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno 280 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja osoba.

- U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 58 osoba biti pokrenuti prekršajni postupci - kazao je Ajdinović.

U vezi kontrole formiranja i kretanja cijena u Federaciji BiH, Ajdinović je kazao da je dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata jučer na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio šest inspekcijskih nadzora i deset kontrolnih nadzora, te podnio sedam prekršajnih naloga u iznosu od 7.250 KM.

-  Kod jednog subjekta nadzora utvrđeno je povećanje cijene s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena godine, riže i tjestenine - istakao je.

Također je naglasio da su od 15. do 28. marta na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršena 93 inspekcijska nadzora, 106 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je podnesen ukupno 91 prekršajni nalog u iznosu od 182.200 KM.

Dodao je da kod 106 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju te da je utvrđeno da prijave građana nisu bile utemeljene.

Kod 15 subjekata nadzora je, naglasio je Ajdinović, evidentirano povećanje cijena artikala sa Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, u šta između ostalog spadaju brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju i ostalo.

Zahvalio je inspektoricama i inspektorima koji ulažu maksimalne napore 24 sata dnevno na 'prvoj liniji odbrane' protiv širenja pandemije koronavirusa.

- Zahvaljujem i kantonalnim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite i svim drugim organima i institucijama s kojima blisko sarađujemo na suzbijanju širenja pandemije i zaštiti stanovništva BiH - kazao je direktor Ajdinović.OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Pokušaj državnog udara i HDZ-ovog preuzimanja Vlade FBiH : Novalić, Solak i Hodžić imaju status osumnjičenih

Tvrde da su im to učinili pripadnici hrvatske policije: Na prelazu Maljevac pretučeni migranti

Naselje Crnaja kod Cazina: Policija USK traga za ubicama dvojice migranata

Tražit će povrat avansno uplaćenih 4.228.000 KM : RS raskida ugovor o nabavci mobilne bolnice

Naredba Kriznog štab Federalnog ministarstva zdravstva: Dozvoljeno okupljanje 100 ljudi u zatvorenom i 300 na otvorenom

VIDEO: Srednjobosanski: Drugi kanton u FBiH u kojem nema više zaraženih koronavirusom

Akcija policije RH: Zbog korupcije uhićeno nekoliko državnih dužnosnika

Zbog \'veoma lošeg upravljanja pandemijom i prikrivanja dokaza\': Trump: SAD prekidaju veze sa SZO

Nakon smrti tamnoputog Georgea Floyda: Minneapolis: Na ulicama vatrogasci i nacionalna garda

Poslovodni odbor RTV FBiH: Obavještenje o programima RTV Federacije BiH

SAD i Britanija prozvali Kinu u UN-u zbog Hong Konga, ruski diplomat napao SAD
Trump branio kontroverzni tvit koji mu je Twitter sakrio
Trump: SAD prekida sve veze s WHO-om
Policajac koji je uhićen zbog ubojstva crnca s njim je radio u istom noćnom klubu
Johnson i Trump kritizirali Kinu zbog Hong Konga
Policajac koji je gnječio vrat crncu uhićen zbog ubojstva
WHO i 30 zemalja pokreću inicijativu: "Neka liječenje koronavirusa bude javno dobro"
Ćorić: Ne vjerujem da ovakve situacije mogu utjecati na rezultat izbora
VIDEO Masovni obračun naoružanih muškaraca u Ukrajini zbog autobusne linije
U Italiji 516 novozaraženih, umrlo još 87 osoba u protekla 24 sata
Danska otvara granice Nijemcima, Norvežanima i Islanđanima
Majmuni u Indiji tehničaru ukrali uzorke krvi oboljelih od koronavirusa
Dio građana Minneapolisa održao i jedan miran prosvjed, plesali su i pjevali
Borrell: Sankcije nisu rješenje problema s Kinom u Hong Kongu
Tisuće liječnika u 21 talijanskom gradu prosvjeduju, traže zdravstvenu reformu
Talijanski BDP mogao bi doživjeti pad i do 13 posto
Žestoki neredi zbog smrti crnca, Trump: Stigla je Nacionalna garda, spremna je
Austrijanci od sredine lipnja postupno ukidaju nošenje maski
Melania Trump komentirala prosvjede u Americi
Geopolitičke napetosti i slaba potražnja spustile cijene nafte prema 35 dolara
SVAŠTARIJE

Izetbegović: Nastavak udara Tužilaštva BiH na Bošnjake

Guverner pozvao Nacionalnu gardu zbog prosvjeda povodom smrti Afroamerikanca

Kina prijeti napadom na Tajvan

Twitter sakrio Trumpovu objavu, kažu da krši pravilo o zabrani veličanja nasilja

Treća noć protesta u Minneapolisu uz pljačke i paljenje

Trump potpisao uredbu kojom ograničava zaštitu društvenih mreža

Vijeće sigurnosti danas raspravlja o Hong Kongu

Mike Pompeo proglasio Amira Zukića nepoželjnim u SAD-u

Raste bijes Amerikanaca zbog ubojstva crnca, razbijaju i pale po gradovima

Smrtno stradala dva migranta u Cazinu