TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Novalić: Moramo zajedno nastaviti kontrolirati pandemiju


Novalić: Moramo zajedno nastaviti kontrolirati pandemiju

O situaciji u vezi s koronavirusom u 17.15 građanima su se obratili premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez i i načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak.Novalić: Moramo zajedno nastaviti kontrolirati pandemiju

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izrazio je danas saučešće svima onima koji su izgubili nekog člana od koronavirusa Covid-19 i poželio je brz oporavak građanima koji su oboljeli od tog virusa.

Pohvalio je ponašanje građana koji doslovno slijede upute nadležnih organa, a pored njih još je i zdravstveni sektor najzaslužniji za činjenicu da se može konstatirati da se kontrolira pandemija te je zamolio građane da i dalje slijede upute i budu disciplinirani.

Zahvalio je i penzionerima starijim od 65 godina koji su koristeći olakšicu podigli penzije i obavili sve što je bilo nužno, a zahvalio je i mlađim od 18 godina koji su se slušajući upute starijih minimalno izložili uticaju pandemije.

- Moramo zajedno nastaviti kontrolirati situaciju, a penzionerima, ukoliko se širenje koronavirusa bude pogrošalo, osigurat će se da na svoju kućnu adresu dobivaju penzije - najavio je Novalić.

Vlada Federacije BiH nabavila je danas novih 150.000 testova što je pored dosadašnjih 20.000 značajan broj da bi se počelo sa širim testiranjem stanovništva.

- To je dovoljan broj i ako bude potrebno reagirat ćemo i dalje - kazao je Novalić.

Potvrdio je i da je na današnjoj sjednici Vlade FBiH izglasan Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije i on predstavlja novo svjetlo u borbi protiv pandemije koronavirusa na ekonomskom planu.

- Prema informacijama iz zdravstvenog sektora nastavlja se nabavka opreme za taj sektor, a to su respiratori i odijela za zdravstvene radnike. Nastavit ćemo podržavati građane i ljekare u borbi protiv virusa - najavio je federalni premijer Fadil Novalić.

Poslodavci koji nisu redovno plaćali obaveze nemaju pravo na subvencije

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pojasnio je danas da privredni subjekti koji nisu redovno plaćali svoje obaveze do 29. februara neće imati pravo na subvencije predviđene zbog panedemije koronavirusa Covid-19.

Govoreći o Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, kazao je da ukoliko brzo taj zakon bude usvojen u Federalnom parlamentu, on će biti garancija da se ne trebaju otpuštati radnici.

- Zakon će biti već večeras upućen u parlamentarnu proceduru. On se ne može razmatrati odvojeno od rebalansa budžeta jer je on dio rebalansa, a sutra navečer će i taj dokument biti pripremljen - najavio je Novalić.

Budući da se ipak očekuje povećan broj prijave građana na biroe za zapošljavanje, Novalić je kazao da su biroi projektirani tako da mogu odgovoriti ovoj situaciji, ali ukoliko bude potrebno Vlada FBiH će iz Stabilizacijskog fonda osigurati sredstva za biroe kako bi servisirali povećan broj prijavljenih.

Kada su u pitanju krediti građana, federalni premijer Fadil Novalić kazao je da je sasvim sigurno da ih neće vraćati oni koji izgube posao.

Pojasnio je da će Vlada FBiH izmiriti obaveze poslodavaca za minimalnu platu za sve u FBiH ravnopravno, a poslodavac može isplaćivati i veće plate zaposlenicima, ali ukoliko one budu veće od minimalne plate, što se priželjkuje, na razliku plate poslodavci će morati platiti obaveze.

Odgovarajući na pitanje novinara o eventualnom kopiranju mjera koje poduzimaju zemlje regiona, Novalić je kazao da se poduzimanje mjera redovno prati, ali ukoliko bi ih kopirali onda bi bili iza njih jer je, primjera radi, samo Slovenija usvojila ovakav zakon, a u FBiH je namjera da se to učini do kraja sedmice.

Čerkez: U FBiH 24 nova slučaja virusa korona

U Federaciji BiH je 24 novih pozitivnih građana na koronavirus, a tokom posljednja 24 sata testirano je 290 osoba. Očekuje se daljnji rast broja oboljelih od koronavirusa, te jedino donesene mjere mogu doprinijeti usporavanju širenja virusa – izjavio je danas pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Vlada Federacije BiH obezbijedila je novih 150.000 testova koji će, sa prethodnih 20.000, omogućiti daljnji kontinuitet testiranja svih građana koji za to imaju potrebe.

- Za tesiranje mora postojati medicinska indikacija. Jedan od simptoma moraju biti respiratorne infekcije kao kod svake gripe poput malaksalosti ili grlobolje. To su inače simptomi koje imamo sa svakom sezonskom gripom te bi se i u ovom slučaju morali adekvatno ponašati – pojasnio je Čerkez.  

Nosilac virusa u jednom periodu se dobro osjeća i nema simptoma, a već postaje zarazan.

U takvim situacijama, kako ističe, teško je prepoznati virus, a pogotovo kada se odlazi u zdravstvene ustanove gdje postoji velika interakcija. Dakle, „osoba dolazi u zdravstvene ustanove kao zdrav čovjek i nakon tri-četiri dana može da dobije jedan od simptoma, što znači da je prethodna dva dana bila zaražena i prenosila virus“.  

- To je problem s kojim se nosi cijeli svijet i zato je izazovan. Pri tome je najvažnije pridržavati se svih mjera predostrožnosti i osobne zaštite, posebno ljekari – naglasio je Čerkez dodajući da oni građani koji osjete simptome blaže prirode ne trebaju takvi odlaziti u domove zdravlja niti na posao.

Zahvalio se penzionerima koji, kako tvrdi, poštuju izrečene mjere.

U Federaciji je do sada testirano 3.320 građana od toga ih je 371 pozitivnih.

Solak: Donesena nova mjera za poljoprivredne proizvođače

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je danas da je donesena još jedna mjera koja će omogućiti građanima rad na njihovim poljoprivrednim imanjima, odnosno na proizvodnji dobara.

- Danas je donesena još jedna mjera koja se odnosi na poljoprivredne proizvođače. Omogućit će se nesmetan prolazak i rad na poljoprivrednom dobru na kojem gazduju - kazao je Solak.

On je zahvalio građanima na njihovom odnosu prema mjeri kretanja penzionera od 08.00 do 12.00 sati.

- Penzioneri su podigli mirovine, otišli su u nabavku lijekova. Nadamo se da će se i naredna četiri dana to uspješno raditi - kazao je.

Naglasio je da mjere koje su na snazi građani poštuju.

- Odnos prema mjerama zavisi od nas. Rezultati su dobri i moramo poštovati sve što je naloženo - kazao je Solak.

Poručio je da se postavljaju prinudni izolacijski punktovi na granicama, a cijeli proces bi trebao biti funkcionalan za 48 sati.

- Po zaključku Predsjedništva BiH uspostavljaju se prinudini izolacijski punktovi na svim graničnim prijelazima koje kontroliše Federalna uprava za inspekcijske poslove. Tako da ćemo imati izolacijske prostore na svakom graničnom prijelazu. Cijeli posao uspostave punktova će obezbijediti Federalna uprava civilne zaštite sa inspekcijskim službama, i epidemiološkim službama također lokalnih općina, tako da će taj cijeli proces biti u roku od 48 sati uspostavljen. Predstoji tu dosta posla ali će to svakao biti uspješno završeno - kazao je Solak.

On je pozivao sve one koji imaju naznaku nekih simptoma koji mogu upućivati na koronavirus da ostanu kući i da se jave svom porodičnom doktoru.

(1 + 1)

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Dokument još nije stigao na adrese Vlade i Skupštine TK: Neustavna Vlada Tuzlanskog kantona

Na rješenje o prijedlogu pritvora : Tužiteljstvo uputilo žalbu u predmetu Novalić i drugi

Prvi sastanak Koordinacijskog tijela: Dogovoreno formiranje ekspertnog i pravnog tima za Trgovsku goru

Od 74 institucije nijedna nije dobila negativno mišljenje : Ponavljaju se preporuke Ureda za reviziju institucija BiH

Od posljedica COVID-19 : U svijetu preminulo više od 600 medicinskih sestara

Izvještaj organizacije \'Save the Children\': Širom svijeta 415 miliona djece živi na područjima sukoba

U Amazoniji: Kriminalna grupa posjekla 9.000 stabala starijih od 100 godina

Od Amsterdama do Nairobija: Prosvjedi za Floyda u Europi i Africi

Pentagon rasporedio 1600 vojnika u okolici Washingtona: Ne jenjavaju prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma

Nakon historijskog podviga: SpaceX-ova raketa se vratila iz svemira

Zbog Brexita rekordan broj Britanaca traži njemačko državljanstvo
Američki ministar obrane se usprotivio Trumpu, ne želi da vojska smiruje prosvjede
Europski meteoservis objavio prognozu za ljeto, evo što nas čeka
Hrvatica iz New Yorka: Ljudima je dosta, mirnim putem nikad nije došlo do promjena
Nafta prvi put nakon ožujka skuplja od 40 dolara
U SAD-u dosad na prosvjedima uhićeno gotovo 10 tisuća ljudi
Pokrenut stegovni postupak za izbacivanje Rimac i kninskog vijećnika iz HDZ-a
Pogledajte kako bijelci kleče pred crncima i mole oprost zbog rasizma
U Španjolskoj nasred ulice ubijen Crnogorac, član kriminalne grupe iz Bara
U neredima u SAD-u ubijen umirovljeni policajac, pokušao je spriječiti pljačku
Peking: Nije istina da smo kasnili s informacijama o koronavirusu
Oglasio se Papa, kaže da su i rasizam i uništavanje na prosvjedima neprihvatljivi
Zašto neki američki policajci kleče pred prosvjednicima?
Mumbai u stanju visoke pripravnosti, evakuirano 100.000 ljudi zbog ciklona Nisarga
Prekidaju se testiranja na koronavirus u Kaliforniji i Floridi zbog prosvjeda
Australija prvi put nakon 29 godina ulazi u recesiju
Znanstvenici otkrili gdje se nalazi najčišći zrak na Zemlji
Lufthansa ima gubitak od 2,1 milijarde eura, najavljuje restrukturiranje
Znanstvenici iz Pentagona: Do kraja godine očekujemo cjepivo za koronavirus
Katolički vašingtonski nadbiskup kritizirao Trumpovo poziranje s Biblijom
SVAŠTARIJE

Zašto neki američki policajci kleče pred prosvjednicima?

U svijetu se svakih šest sekundi uništi prašuma veličine nogometnog igrališta

VIDEO Kanadskog premijera pitali o Trumpu. Šutio je preko 20 sekundi

Ne jenjavaju prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma

Anketa: Amerikanci podržavaju prosvjede i ne odobravaju Trumpove prijetnje

La Canada Real - mjesto gdje se brzo stari i lako obolijeva

U Brazilu rekordan broj mrtvih od koronavirusa u jednom danu

Odbijen zaključak kojim se traži smjena premijera i Vlade FBiH

Konačna odluka: FK Sarajevo novi prvak Premijer lige BiH

Ulazak u Hrvatsku iz BiH moguć uz dokaz o rezervaciji smještaja