TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Isović: Broj zaposlenih u FBiH smanjio se za 15.331


Isović: Broj zaposlenih u FBiH smanjio se za 15.331

O situaciji u vezi s koronavirusom u 17.15 građanima su se obratili direktor Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine i član Kriznog štaba Federacije BiH Šerif Isović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović i generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine Admir Andelija.Isović: Od početka pandemije broj zaposlenih u FBiH smanjio se za 15.331

Direktor Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine i član Kriznog štaba Federacije BiH Šerif Isović je izjavio da je od početka pandemije koronavirusa Porezna uprava FBiH zaprimila 24.000 prijava i odjava.

Istakao je također da su na samom početku pandemije odmah reagovali tako što su najveći dio svojih uposlenika poslali na godišnje odmore.

"Poduzeli smo mjere zaštite i morali smo ograničiti broj stranaka u upravi. Svima kojima treba usluga, mogu se javiti telefonom, e-mailom ili faksom. Također, mogu kazati da uposlenici uspijevaju da izvrše ključne zadatke, a to je prijava, odnosno odjava radnika kako bi se svi oni koji eventualno ostanu bez posla mogli prijaviti na zavod za zapošljavanje", kazao je Isović.

Istakao je da je od početka pandemije Porezna uprava FBiH zaprimila 24.000 prijava i odjava, te da je broj zaposlenih u Federaciji BiH manji za preko 15 hiljada.

"Mogu reći da su zaposlenici Porezne uprave ovih 13 radnih dana, koliko traje ovo, obradili preko 24.000 prijava i odjava u registru. I nažalost imamo situaciju da je od 24.507 obrađenih prijava negdje oko 4.580 su bile prijave novih zaposlenika i odjava 19.000 zaposlenika, što znači da se do današnjeg dana, odnosno jučerašnjeg dana, broj zaposlenih u Federaciji smanjio za 15.331 zaposlenika", rekao je Isović.

Dodao je i da su od 1. aprila pustili svim poreznim obveznicima novu uslugu te svi koji su bili zakonom obavezni da svoje prijave podnose elektronski sada mogu izvršiti i uvid u svoju poreznu karticu.

"Svaki porezni obveznik koji ima potrebu da vidi kakvo je stanje u njegovoj poreznoj upravi, može sa svog računara pristupiti serveru Porezne uprave i vidjeti stanje svih njegovih uplata i zaduženja, što će nam sigurno omogućiti lakšu komunikaciju", rekao je Isović.

Ajdinović: Na graničnim prijelazima izdato 23.164 rješenja o izolaciji

Federalna uprava za inspekcijske poslove intenzivno provodi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa Covid-19, a zaključno sa 6. aprilom federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su 23.164 rješenja o stavljanju osoba pod zdravstveni nadzor na period od 14 dana, dok je tokom jučerašnjeg dana izdato 366 rješenja.

Potvrdio je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, dodajući da je nadzorima i mjerama obuhvaćeno ukupno 2.719 osoba - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH.

Podaci o tim osobama - spiskovi s imenima, prezimenima i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije.

- Isto je učinjeno i za 275 osoba, državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta - dodao je Ajdinović.

Kako je naglasio danas ističu mjere iz 441 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 14.894 osobe istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

- Rješenje prestaje važiti istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana - kazao je.

Podvukao je da kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor te je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dosad dostavljeno ukupno 398 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera, a protiv 64 osobe bit će pokrenuti prekršajni postupci.

Dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata 7. aprila na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio je sedam inspekcijskih nadzora i jednu kontrolna nadzora, te je utvrđeno 11 prekršaja što podrazumijeva podnošenje 11 prekršajnih naloga u iznosu od 16.000 KM.

- Kod dva subjekta je utvrđeno povećanje cijena s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (mliječni proizvodi i sredstva za dezinfekciju). Doneseno je i jedno rješenje o zabrani prometa proizvoda - pojasnio je Ajdinović.

Na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona do sada su izvršena 162 inspekcijska nadzora, te 155 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima.

- Utvrđeno je 163 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 163 prekršajna naloga u iznosu od 261.350 KM. Kod 155 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju odnosno utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene - kazao je direktor Ajdinović.

Kako je zaključio povećanje cijena artikala s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, itd.) je do sad evidentirano kod ukupno 25 subjekta nadzora.

Andelija: U periodu pandemije Elektroprivreda BiH neće vršiti isključenje struje

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija je izjavio da je zadaća ove institucije da u ovom periodu u jeku borbe s koronavirusom obezbijede sigurno snadbijevanje električnom energijom.

"Mi imamo trenutno i školu na daljinu tako da je ta obaveza kada je u pitanju funkcionisanje energetskog sistema još važnija. Elektroenergetski sistem u ovom trenutku je potpuno stabilan. Svi proizvodni kapaciteti su na raspolaganju", kazao je Andelija na današnjoj konferenciji za medije Federalnog štaba Civilne zaštite, te dodao:

"Mi imamo u martu povećanje domaće potrošnje za negdje 3,7 posto, u odnosu na mjesec iz prethodne godine. Većina ovog povećanja se odnosi na kategoriju domaćinstava što je i razumljivo jer većina našeg stanovništva je, suočena sa pandemijom, bila obevezna da ostane kod svojih kuća", rekao je Andelija.

Naglasio je da su donijeli odluku da u ovom periodu pandemije Elektroprivreda BiH neće vršiti isključenje kupaca zbog zaostalih ili zakašnjelih plaćanja.

"Kada su u pitanju plaćanja, mi smo donijeli odluku da u ovom periodu pandemije Elektroprivreda BiH neće vršiti isključenje kupaca zbog zaostalih ili zakašnjelih plaćanja. Također, zakonom o koroni predviđeno je da se ne obračunavaju zatezne kamate, tako da od 1.3. neće biti obračunate zatazne kamate. Ako su one obračunate, Elektroprivreda će naći način da to riješi", rekao je Andelija.

Na kraju se zahvalio svim članovima koncerna na ogromnim naporima i velikoj podršci tokom ovih dana pandemije.

"Svi rudnici ostvaruju rezultate kakve su imali i ranije. Nemamo problema sa virusom, doprema uglja u elektrane se također odvija nesmetano", dodao je Andelija, te naglasio još jednom da u narednom periodu neće biti problema kada je u pitanju funkcionisanje elektro-energetskog sistema.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
Posjeta Mostaru: Plenković protiv podizanja žice na granici BiH i Hrvatske

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u posjeti Tuzli: Sattler uručio vrijednu donaciju UKC Tuzla

Testirano 510 uzoraka: Još deset osoba u RS-u pozitivno na koronavirus

Osobe ženskog spola među kojima je dijete: Dva novopotvrđena slučaja koronavirusa u Živinicama

Najavljena tužba protiv Trumpa: U SAD-u održane komemoracije za ubijenog Georgea Floyda

Suspendovani nakon objave videosnimka: Policija u Buffalu gurnula 75-godišnjaka na tlo

COVID-19: U Meksiku preminulo 816 osoba: U Brazilu u jednom danu preminule još 1.473 osobe

Kršio autorska prava: Twitter onemogućio Trumpovu video posvetu Floydu

U korist zdravstvenih radnika: U Španjolskoj prva presuda zbog nedostatne opreme

Danas Svjetski dan zaštite okoliša: \'Slavimo biološku raznolikost\'

Tisuće se okupile u Parizu na prosvjedu za Floyda unatoč zabrani
Studija: Povišeni krvni tlak udvostručuje šanse za smrt od koronavirusa
Facebook počinje posebno označavati sadržaje ruskih i kineskih državnih medija
Kina: Facebook ne bi trebao selektivno stvarati prepreke medijima
Svibanj 2020. najtopliji od početka mjerenja
U BiH 10 novozaraženih, žarište u Modriči i dalje s novim slučajevima
Singapur planira svim građanima omogućiti uređaj za praćenje zaraze
Putnički promet Norwegian Aira pao za gotovo sto posto u svibnju
Slučaj Maddie McCann: Traži se cura s Kosova, osumnjičeni je bio pored hotela
UZNEMIRUJUĆE Policija u Buffalu gurnula starca na tlo, ostao je nepomično ležati
Mladić porijeklom iz BiH ranio policajca nožem u New Yorku, u njega ispaljena 22 hica
Odvjetnik jednog od policajaca u slučaju Floyd: Rekao je ostalima da to ne čine
Twitter onemogućio Trumpovu videoposvetu Floydu
Azijski ulagači oprezni, euro ojačao
Trump objavio pismo u kojem se mirni prosvjednici nazivaju teroristima
Bijela kuća pozvala Kinu na poštivanje ljudskih prava
Dječak na komemoraciji za Floyda nosio natpis: "Ne mogu disati, ne mogu disati"
Za programe cijepljenja u svijetu čelnici obećali 8,8 milijardi dolara
Održana komemoracija za Georgea Floyda: "Držite nam koljeno na vratu već 400 godina"
Počelo suđenje za ubojstvo crnca koji je trčao po kvartu, vikali su mu je***a cr***go
SVAŠTARIJE

Trump objavio pismo u kojem se mirni prosvjednici nazivaju teroristima

UZNEMIRUJUĆE Dva policajca u New Yorku gurnula 75-godišnjaka na tlo

Mladić porijeklom iz BiH ranio policajca nožem u New Yorku, u njega ispaljena 22 hica

Twitter onemogućio Trumpovu videoposvetu Floydu

Počinje suđenje Mektiću i ostalim

Napad nožem u Kini: Ozlijeđeno oko 40 ljudi uključujući djecu i odrasle

Stotine hiljada prosvjednika na ulicama najvećih američkih gradova

Rekordan dnevni broj umrlih od korone u Brazilu i Meksiku

Šta ako Trump pošalje vojsku na prosvjednike u zemlji prepunoj oružja?

U S. Makedoniji vraćen policijski čas zbog porasta zaraženih