TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Postavljeni trijažni šatori na 14 graničnih prijelaza


Postavljeni trijažni šatori na 14 graničnih prijelaza

Građanima su se u 17:15 obratili ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak i generalni direktor Javnog preduzeća BH Gas Jasmin Salkić.Bukvarević: Prioritet penzije i boračke naknade

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, izjavio je danas u Sarajevu da su penzije i boračke naknade prioritet u isplati iz budžeta Federacije BiH. 

Čestitao je današnji dan kada je odlukom Predsjedništva RBiH formirana Teritorijalna odbrana RBiH. 

"Odluka Predsjedništva je bila od strateškog značaja jer su sve oružane formacije stavljene pod jedinstvenu komandu i obilježja, a što će kasnije dovesti do formiranja Armije RBiH čime je agresor osujećen u ostvarivanju zacrtanih ciljeva", kazao je Bukvarević. 

Posebno je istakao značaj Patriotske lige BiH, MUP-a RBiH, Zelenih beretki, i drugih... 

Kako je kazao, jučer su održali sastanak, a predstavnici boraca iskazali su podršku Ministarstvu i Vladi FBiH koja je uz borce te su pozdravili odluku da boračke naknade i obim prava ovoj populaciji, ne bude umanjen. 

"Federalno Ministarstvo je uputilo prijedlog prema Vladi FBiH da sva pozicija unutar Ministarstva preusmjeri 20 miliona KM u Fond za borbu protiv koronavirusa, ali su te uštede i rezovi napravljeni u skladu sa opredjeljenjem Vlade FBiH i Ministarstva da se naknade borcima i članovima njihovih porodica ne umanjuju", izjavio je Bukvarević. 

Naglasio je da su "penzije i boračke naknade prioritet u isplati iz budžeta Federacije BiH". 

"Učinit ćemo se napore da najranjivije kategorije našeg društva zaštitimo. S tim u vezi je i odluka našeg Ministarstva da 20 miliona KM preusmjerimo u Fond koji će biti od pomoći u borbi protiv koronavirusa", rekao je Bukvarević. 

Dodao je da će sva obilježavanja značajnih datuma, koja slijede, biti prilagođena uslovima koji budu u narednom periodu. 

Bukvarević je pozvao sve građane da se svako na svoj način, primjereno i dostojanstveno sjeti šehida i poginulih boraca u BiH. 

Solak: Postavljeni trijažni šatori na 14 graničnih prijelaza

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak zahvalio je danas svima, posebno penzionerima starijima od 65 godina koji su ispoštovali sve mjere koje je Štab donio.

Štab je tokom dva dana izvršavao konkretne zadatke Predsjedništva Bosne i Hercegovine te su na 14 graničnih prijelaza koji se nalaze na teritoriji Federacije BiH postavljeni trijažni šatori za boravak građana, a tu su im osigurani toaleti, voda i sve drugo neophodno za život.

Kako je pojasnio, građani će tu boraviti do određenja mjesta gdje će boraviti poslije zdravstvenog pregleda te je zamolio za strpljenje.

Naglasio je da se donesene mjere poštuju te da nema nikakvih problema, ali i da su u stalnom kontaktu s kantonalnim službama.

Izrazio je nadu da će se situacija s panedmijom koronavirusa Covid-19 brzo završiti te da će sve donesene mjere biti ukinute, ali do tada je zamolio građane na strpljenje i poštovanje naredbi.

Na bosanskohercegovački granični prijelaz Izačić večeras bi trebala doći dva autobusa s bh. državljanima iz Republike Austrije i svi oni će proći trijažne šatore koji su na graničnim prijelazima i postavljeni, potvrdio je danas načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak.

Kako je dodao, građani koji dođu u BiH boravit će u postavljenim šatorima dok se ne završi zdravstveni pregled i ukoliko bude potrebno da se uradi testiranje na novi koronavirus Covid-19.

- Prema procjeni epidemiologa bit će odlučeno da li će građani biti upućeni u izolaciju u matičnu općinu ili će ostati u šatorima jedan period ili će biti upućeni u kućnu izolaciju - pojasnio je Solak.

Na pitanje novinara o činjenici da je koronavirus Covid-19 već ušao u neke zdravstvene ustanove i šta je potrebno učiniti kako bi se zaštitili zdravstveni radnici, Solak je podsjetio da je nakon proglašenja prirodne i druge nesreće zatraženo da se uvedu trijažni šatori prije ulaska u zdravstvene ustanove.

- Neke zdravstvene ustanove su i negodovale i pitale zašto moraju imati uposlenike ispred ustanova, dok je u Sarajevu to vrlo brzo riješeno i nekim većim sredinama. Išlo je to postepeno i mislimo da je to najbolja mjera koja je sprečavala ulazak zaraženih osoba u kliničke centre gdje ima mnogo ležećih pacijenata - kazao je Solak.

Potvrdio je i da će u dogovoru sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH sutra određena zaštitna oprema biti uručena primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a to su svi domovi zdravlja gdje se vrše testiranja.

Salkić: Uredno snabdijevanje gasom

Generalni direktor Javnog preduzeća BH Gas Jasmin Salkić naglasio je danas da je snabdijevanje gasom u Federaciji Bosne i Hercegovine uredno, a sve obaveze su plaćene budući da se radi o stopostotnom uvoznom energentu.

- Timovi su podijeljeni u skladu s uputama Federalnog štaba civilne zaštite kako bi se održavale tehničke stvari samog gasovoda. Vrlo važna informacija je da je snabdijevanje uredno s obzirom da je u aprilu zabilježena rekordna potrošnja gasa bez obzira što nisu zabilježene niske temperature - dodao je.

Kao pozitivnu vijest izdvojio je da će biti prijedlog za smanjenje cijene gasa za industriju i to za oko 40 KM na hiljadu kubnih metara i to nakon obavijesti dobavljača "Gasprom - Exporta".

- Za građane i distribuciju bit će nastavljena daljnja kalkulacija. S Vladom Federacije BiH rješavamo pitanje transporta kroz Mađarsku i nadam se da ćemo rješenjem tog pitanja imati priliku oboriti cijenu prema distributivnim kompanijama - zaključio je Salkić.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Afera \'Respiratori\': Novalić, Solak i Hodžić na saslušanju u SIPA-i

VIDEO: Nova kriza vlasti: DF i opozicija traže smjenu čelnih ljudi Vlade Federacije BiH

VIDEO: Bez ograničenja: Od 1. juna Bosna i Hercegovina otvara granice prema susjedima

VIDEO: 106 osoba u samoizolaciji: U Tešnju još 17 osoba zaraženo koronavirusom

VIDEO: Povrede nanesene hladnim oružjem: Dva migranta stradala u međusobnom obračunu u Cazinu

VIDEO: Bez podrške prijedlogu Denisa Zvizdića: Dom naroda PSBiH nije podržao dopune Zakona o PDV-u

Zbog koruptivnih radnji: Mike Pompeo proglasio Amira Zukića nepoželjnim u SAD-u

Nastavljeni protesti: Ubijen jedan, uhapšeno pet demonstranata u Minneapolisu

Posljedice ekonomske krize: Kuvajtska aviokompanija otpušta 1.500 stranih zaposlenih

Poslovodni odbor RTV FBiH: Obavještenje o programima RTV Federacije BiH

Raste bijes Amerikanaca zbog smrti crnca, razbijaju i pale po gradovima
Pakistanski avion tri puta udario u pistu pri prvom slijetanju
Haški sud odgodio rasprave u Mladićevom žalbenom postupku
Božinović: Aktivno se radi na ukidanju vize za SAD svim članicama EU
Britanska tvrtka koja razvija cjepivo: Možda ćemo morati namjerno zaraziti neke ljude
Česi planiraju graditi novi nuklearni reaktor
Slovenija želi otvaranje granice i s Austrijom
Više od 40 milijuna Amerikanaca ostalo je bez posla
Fijasko najmoćnije zemlje svijeta: Od "zaustavili smo je" do 100 tisuća mrtvih
Broj novozaraženih u Moskvi najniži u više od mjesec dana, Rusija objavila podatke
Cijene nafte stabilne ispod 35 dolara po barelu
Četiri zapadne zemlje osudile Kinu zbog nametanja zakona Hong Kongu
Toyoti zbog koronavirusa gotovo prepolovljena prodaja u travnju
Američko pravosuđe kaže da je istraga smrti Georgea Floyda glavni prioritet
Britanska policija izvijestila je li Johnsonov savjetnik kršio karantenu
Mađarski viceguverner neočekivano podnio ostavku
Zuckerberg: Facebook i ostale mreže ne bi trebali biti arbitri istine
Jako raste broj zaraženih u Južnoj Koreji, vraćaju se stroge mjere
Objavljeni prvi epidemiološki rezultati otvaranja škola u Danskoj
EasyJet gasi trećinu radnih mjesta
SVAŠTARIJE

Raste bijes Amerikanaca zbog ubojstva crnca, razbijaju i pale po gradovima

Smrtno stradala dva migranta u Cazinu

Istraga pokazala da je pakistanski avion tri puta udario u pistu pri prvom slijetanju

U SIPA-i saslušanje tri osobe u vezi s aferom ˝Respiratori˝

Fijasko najmoćnije zemlje svijeta: Od ˝sve je pod kontrolom˝ do 100 tisuća mrtvih

Žestoki protesti u SAD-u nakon smrti crnca pri hapšenju

U Tešnju još 19 osoba zaraženo koronavirusom

Boeing ponovo počeo s proizvodnjom aviona 737 MAX

Prvi let SpaceX-a s posadom odgođen

CNN: Svijet je žrtvovao starce da bi spasio bolnice. Rezultat je bila katastrofa