TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Dan bijelih traka obilježen u Prijedoru


Dan bijelih traka obilježen u Prijedoru

Foto: AA
U Prijedoru je danas obilježen Dan bijelih traka, ali s ograničenim brojem učesnika zbog pandemije virusa COVID 19, javlja Anadolu Agency.

Organizatori su bili Udruženje roditelja ubijene djece, Fondacija Kultura sjećanja, Oštra nula, Inicijativa 'Jer me tiče' i Centar za mlade 'Kvart'.

Dan bijelih traka se organizuje u znak sjećanja na progon i ubistvo 3.176 građana Prijedora i okoline.

Na trgu su ukrug položene 102 ruže, a jutros je u Prijedoru osvanuo i plakat koji negira bijele trake.Izjave učesnika šetnje u Prijedoru za FTV (Vijesti)

Jedan od današnjih učesnika Dana bijelih traka je bio i Salko Bačić iz sela Zecovi kod Prijedora. U ratu mu je ubijeno troje djece i supruga.

"Izgubio sam troje djece i suprugu. Dva sina su preživjela. Jedan se uspio sakriti, a jedan je bio sa mnom u logoru 'Trnopolje'. Sve skupa, na jednom mjestu sam izgubio 29 članova familije. Jedan ubijeni sin je imao 14, drugi 12, a kćerka je imala 10 godina. Izgradili smo tamo neko spomen-obilježje, ali evo čisto sumnjam da će biti išta od izgradnje spomenika za svu ubijenu djecu. Niko nas ništa ne pita, niti nas obilazi. Teška su sjećanja i nikad bol neće nestati", rekao je Salko Bačić za AA.

Milica Pralica, aktivistkinja Udruženja građana "Oštra Nula“ iz Banjaluke kaže da su oni od 2012. godine dio Inicijative "Jer me se tiče".

"Ovdje smo da se na Dan bijelih traka sjetimo svih civilnih žrtava, a posebno 102 ubijene djece. Zahtijevamo izgradnju spomenika za tu djecu. Na ovaj dan ukazujemo na diskriminaciju, segregaciju, koja je dovela do ratnih zločina u Prijedoru, gdje su ljudi stradavali samo zbog imena koje nose i vjere kojoj pripadaju", rekla je Pralica.

 

(1 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI

SVAŠTARIJE

Premijer Francuske podnio ostavku

Beograd zbog koronavirusa proglasio vanrednu situaciju

Aja Sofija ostaje muzej, sem ako Erdogan ne odluči drugačije

Migrant ubijen u blizini Kulen Vakufa

U rudniku žada u Mijanmaru poginulo najmanje 113 osoba

Rusi na referendumu dali Putinu pravo da ostane na vlasti do 2036.

Više od 50.000 novooboljelih od koronavirusa u 24 sata u SAD-u

Tajni telefonski razgovori Berlina i Washingtona, Trump Angelu Merkel nazvao glupom

Dramatične snimke: Policija upala u anarhističku zonu u Seattleu

Prva hapšenja u Hong Kongu po novom kineskom zakonu o sigurnosti