TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Neustavna Vlada Tuzlanskog kantona


Neustavna Vlada Tuzlanskog kantona

Zvanični dokument Ustavnog suda FBiH koji je donio Mišljenje da imenovanje Vlade Tuzlanskog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije BiH, nije stigao na adrese Skupštine, kao ni Vlade TK - potvrđeno je Feni u ovim institucijama.


videoprilog Omera Hasanovića (Dnevnik 2) 

Iz Vlade TK Feni je rečeno da će svoj stav o Mišljenju Ustavnog suda Federacije BiH kantonalni premijer Denijal Tulumović dati naknadno, nakon što dobije zvaničan stav Suda. 

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović kaže da sada treba vidjeti koji je to pravni lijek i šta tačno piše u Mišljenju Ustavnog suda BiH.

-Za sada nisam ništa dobio službeno i o tome ne mogu raspravljati - rekao je Vujović.

Smatra da je Klub Hrvata u Vladi TK trebao na vrijeme pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

- U proceduri imenovanja Vade TK oni su zakasnili podnijeti zahtjev o ocjeni ustavnosti Odluke o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona - ocijenio je Vujović za Fenu.

Dopredsjednik u Skupštini iz reda hrvatskog naroda i delegata u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Boris Krešić napominje da na sjednici Skupštine TK, na kojoj je imenovana kantonalna vlada, nije bilo zastupnice Vedrane Petrović, a on, kaže, nije mogao sam pokrenuti pitanje vitalnog nacionanog interesa.

-Pitanje vitalnog nacionalnog interesa pokreće Klub naroda uz dvotrećinsku većinu iz tog kluba. Zato smo ovo pitanje pokrenuli kada je imenovana Vlada TK. Predsjednik Skupštine je utvrdio da nisu ispunjeni uslovi prema poslovniku i tada je sve stalo - dodao je Krešić.

Zastupnica u Skupštini TK Vedrana Petrović ističe u izjavi Feni da Klub Hrvata nije imao ni vremena pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa na sjednici Skupštine hitnog karaktera 20. jula.

- Mi smo poziv za sjednicu Skupštine dobili dan ranije, a samim time i biografije ministara. Tada nisam bila u BiH i zato nisam ni reagovala. Mislim da je predsjednik Skupštine TK ili jedan od potpredsjednika mogao pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Time bi se ovo pitanje odmah riješilo na sjednici na kojoj je Vlada imenovana. Pošto se to nije desilo, ja sam poslala inicijativu za sazivanje sjednice Kluba Hrvata u Skupštini TK, na kojoj smo profesor Krešić i ja donijeli Odluku o podnešenju prigovora o povredi vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog konstitutivnog naroda. Od predsjednika Skupštine Žarka Vujovića smo dobili obrazloženje da smo zakasnili s podnošenjem prijave - rekla je Petrović.

Smatra da je Krešić svjesno ovo napravio, jer je, kako je ustvrdila, mogao pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa na samoj sjednici na kojoj se imenovala Vlade TK.

- Prema poslovniku pitanje vitalnog nacionalnog interesa može pokrenuti jedan od predsjednika ili jedan od potpredsjednika Skupštine TK, a potpredsjednik je gospodin Krešić. Ja ću ponovno podnijeti inicijativu za sazivanje Kluba pa ćemo vidjeti šta gospodin Krešić na to kaže. Naravno, kao Klub SDP-a ćemo vjerovatno tražiti odgovor i pokrenuti nova pitanja - naglasila je Petrović.

Iz Kantonalnog odbora HDZ BiH istaknuli su da su na ovaj problem kršenja Ustava Federacije, Ustava TK, kao i zakona o Vladi TK ukazivali od prvog dana njenog formiranja.

- Ustavni sud Federacije BiH je samo potvrdio ono što je svima bilo jasno, da je Denijal Tulumović tada kao mandatar za sastav Vlade svjesno prekršio odredbe Ustava i Zakona o Vladi TK i zbog toga bi trebao snositi i političku i svaku drugu kaznenu sankciju. Mi ćemo u HDZ BiH razmotriti svaki vid daljnjih procesnih radnji prema svakom pojedincu koji je sudjelovao u ovom protuustavnom i protuzakonitom postupku - rekao je predsjednik Kantonalnog odbora HDZ BiH Tuzla Danijel Nikolić.

U izjavi Feni navodi da je sramna i ponižavajuća činjenica da se cijeli pravni aparat u skupštinskim i vladinim organima nije suprotstavio ovakvom pravnom nasilju. Na ovom testu svo svoje pravno znanje kao profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli je, dodao je, pokazao i Boris Krešić kao delegat u klubu Hrvata Doma naroda Parlamneta FBiH, dopredsjednik Skupštine i predsjedavajući Kluba Hrvata u ovom zakonodavnom tijelu.

-Umjesto da zaštiti pravo naroda kojeg predstavlja i u čije ime je predsjednik Kluba on je stao na stranu političkih nalogodavaca i svjesno propustio poduzeti dostupne mehanizme zaštite. Ovim mišljenjem Ustavnog suda samo je potvrđena politička agenda u kojoj se žele jednom narodu oduzeti politička prava, a onda i svaka druga. To je nažalost svakodnevnica u ovom kantonu- stav je Nikolića.

Postupajući po zahtjevu dopremijerke Federacije BiH Jelke Milićević, Ustavni sud FBiH donio je Mišljenje kojim je nedvosmisleno izrečeno kako Odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade TK nije sukladna Ustavu FBiH i Zakonu o Vladi Tuzlanskog kantona, s obzirom da na ministarskoj poziciji nije imenovana osoba iz reda Hrvata.

Predsjednica Ustavnog suda Federacije BiH Kata Senjak potvrdila je Feni da je Ustavni sud FBiH donio odluku kako imenovanje Vlade Tuzlanskog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine. 

U izjavi Feni također je kazala kako je odluka Ustavnog suda FBiH tek upućena strankama u postupku i kako će tek što je zaprime stranke biti javno objavljena na web stranici Suda.

Kako se doznaje, Ustavni sud Federacije BiH, odlučujući po zahtjevu zamjenice premijera Federacije BiH Jelke Milićević, za davanje mišljenja o ustavnosti odluke o potvrđivanju i imenovanju Vlade Tuzlanskog kantona na sjednici, bez javne rasprave, koja je održana 5. maja ove godine, utvrdio je navedeno mišljenje.

Milićević je 17. oktobra 2019. godine podnijela Ustavnom sudu FBiH zahtjev za davanje mišljenja o sastavu Vlade TK i usklađenosti odluke o potvrđivanju imenovanja sa Ustavom FBiH i Zakonom o Vladi TK koji je donesen na temelju Ustava tog kantona.

Ustavni sud FBiH je navedeno mišljenje donio jednoglasno, a u obrazloženju mišljenja, iz prikupljenih dokaza jasno proizlazi da osporenom Odlukom u sastavu Vlade Tuzlanskog kantona, imenovane 20. jula prošle godine, participira 10 Bošnjaka, jedan Srbin i jedan član iz reda Ostalih, dok je premijer tog kantona iz reda bošnjačkog naroda.

Prema odredbama Ustavnog suda FBiH kao i Tuzlanskog kantona, te Zakona o Vladi TK propisano je da će konstitutivni narodi i priadnici Ostalih biti proporcionalno zastupljeni u Vladi TK i da će zastupljenost odražavati popis stanovništva iz 1991. godine.

S obzirom na činjenicu da u sastavu Vlade nema predstavnika jednog konstitutivnog naroda (Hrvata) to je Ustavni sud FBiH mišljenja da je sastav Vlade Tuzlanskog kantona prema osporenoj Odluci u suprotnosti sa Ustavom FBiH.

(1 + 1)

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Tokom protesta povrijeđeno više osoba: Policija rastjerala demonstrante u Beogradu

Najmlađa žrtva imala je 23, najstarija 70 godina: Iz Visokog danas kreće kolona s posmrtnim ostacima devet žrtava

VIDEO:Počast stradalima u genocidu 1995. : Biciklisti i maratonci iz Bihaća krenuli prema Srebrenici

U protekla 24 sata: Na koronavirus pozitivno još 247 osoba u BiH, jedna preminula

VIDEO: Najavljeno okupljanje ispred zgrade Vlade KS-a: Sindikat radnika u zdravstvu KS-a ponovo u štrajku

Mnoge države zatvaraju barove i plaže: SAD srušile globalni dnevni rekord s 58.000 novozaraženih

Kancelarka o programu njemačkog predsjedništva EU: Merkel: Težiti napretku država Zapadnog Balkana

Od posljedica pandemije umrlo 547.834 osobe: Koronavirusom u svijetu zaraženo više od 12 miliona ljudi

Kineski ministar vanjskih poslova: Kini i SAD-u trebaju pozitivnije poruke
U Miamiju uhićen bivši meksički guverner, optužen je za korupciju
Rekordan broj novozaraženih u SAD-u: U jednom danu 58.000 novih slučajeva
SAD kritizira UN-ovo izvješće o ubojstvu moćnog iranskog generala
Novi rast broja mrtvih i novozaraženih u Francuskoj
Italija traži stroža pravila EU za ulazak državljana izvan bloka
Italija će pratiti otpadne vode zbog ranog upozorenja na novi val koronavirusa
Finska otvara granice za 17 europskih država, Hrvatska nije na popisu
U Kataloniji uvedeno obavezno nošenje maski, evo kolike su kazne
Španjolski premijer uznemiren zbog umiješanosti bivšeg kralja u korupciju
Bivši Trumpov savjetnik i pukovnik napušta vojsku. Kaže da je bio maltretiran
U SAD-u više od 3 milijuna zaraženih, Trump tvrdi da je posao dobro odrađen
Warren Buffett donirao gotovo tri milijarde dolara, dio dao i Billu Gatesu
Njemačka vlada usvojila prvu strategiju za rodnu ravnopravnost u povijesti
Britanija spašava turizam, smanjuje PDV s 20 na pet posto
Više američke zalihe i strah od koronavirusa zadržali cijene nafte blizu 43 dolara
Harvard i MIT tuže Trumpovu administraciju kako bi zadržali strane studente
Dvoje mrtvih u odronu kamenja u Austriji
Gotovo pola njemačkih tvrtki koje posluju u inozemstvu mora otpuštati radnike
Ruska pokrajina testira glodavce nakon slučajeva kuge u Mongoliji
SVAŠTARIJE

Trump nekome platio da polaže prijemni ispit umjesto njega?

U Beogradu uhapšene 23 osobe, na desetine povrijeđenih

Trump povukao SAD iz WHO-a. U zemlji ima 3 milijuna zaraženih i 130.000 mrtvih

Trumpova nećakinja napisala knjigu: Varanje je način Ĺživota strica Donalda

Fox News kaže da je slučajno izrezao Trumpa iz slike s Epsteinom i Maxwell

Uvedena karantena u Melbourneu, premijer: Ne možemo suzbiti virus bez jakih mjera

Ljekari iz BiH mogu u Sandžak

SAD: U sudaru dva aviona poginulo najmanje osam ljudi

Kina upozorila Britaniju da se ne miješa u pitanje Hong Konga

Prva zabrana istodobnog hodanja i gledanja u mobitel u svijetu