TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
U S. Makedoniji vraćen policijski čas zbog porasta zaraženih


U S. Makedoniji vraćen policijski čas zbog porasta zaraženih

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila da vrati policijski čas zbog dodatnog širenja virusa u kritičnim regionima zemlje i sprečavanja širenja van tih regiona, izjavio je večeras ministar zdravlja Venko Filipče.

On je rekao da trenutno ima nekoliko lokacija u zemlji gdje se virus brzo širi i da su najčešći razlozi za to nepoštovanje preventivnih mjera – grupisanje građana na porodičnim okupljanjima i proslavama (najvećim dijelom ramazanske iftarske večere i proslava Bajrama), nenošenje zaštitne opreme, nepoštovanje mjera zaštite u prevozu i radnim organizacijama.

Filipče je precizirao da su to razlozi za porast broja novooboljelih u Skoplju, kumanovsko-lipkovskom regionu, Tetovu sa okolnim opštinama i Štipu.

"Dobro je što je u ostalom dijelu zemlje sutuacija stabina, sa sporadičnim slučajevima. To je samo potvrda da strategija daje rezultate tamo gdje se poštuju mjere", istakao je ministar zdravlja Sjeverne Makedonije na onlajn konferenciji za novinare.

Filipče je saopštio da je Vlada odlučila da uvede potpunu zabrana kretanja u svim opštinama Grada Skoplja, Kumanovu, Lipkovu, Štipu, Tetovu, kao i Bogovinju, Brvenici, Tearcu, Želinu i Jegunovcu počevši od četvrtka u 21.00 do ponedjeljka u 5.00.

U ostalim mjestima Sjeverne Makedonije policijski čas za sve građane je u četvrtak od 21.00 do 5.00, a petak i za vikend od 16.00 do 5.00 narednog dana.

Filipče je istakao da je petak proglašen za neradni dan i da se od četvrtka u 21.00 do ponedjeljka u 5.00 zabranjuje posjeta grobljima na teritoriji cijele države, osim za sahrane.

Od zabrane kretanja tokom naredna četiri dana izuzeti su policija, armija, zdravstveni radnici, marketi, apoteke i restorani koji vrše dostavu, poljoprivednici i osobe sa invaliditetom i njihovi pratioci ako imaju dozvole.

U Sjevernoj Makedoniji posljednjih nekoliko dana je ponovo u porastu broj zaraženih, a u prethodna 24 sata registrovan 101 novozazaraženi korona virusom, što je drugi najveći dnevni broj od početka epidemije, poslije 16. aprila kad je potvrđeno 107 pozitivnih građana.

Policijski čas, koji je kao mjera za sprečavanje širenja korona virusa uveden 22. marta, ukinut je 27. maja, uz obrazloženje da je epidemija pod kontrolom.

(1 + 291)

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI

SVAŠTARIJE

Premijer Francuske podnio ostavku

Beograd zbog koronavirusa proglasio vanrednu situaciju

Aja Sofija ostaje muzej, sem ako Erdogan ne odluči drugačije

Migrant ubijen u blizini Kulen Vakufa

U rudniku žada u Mijanmaru poginulo najmanje 113 osoba

Rusi na referendumu dali Putinu pravo da ostane na vlasti do 2036.

Više od 50.000 novooboljelih od koronavirusa u 24 sata u SAD-u

Tajni telefonski razgovori Berlina i Washingtona, Trump Angelu Merkel nazvao glupom

Dramatične snimke: Policija upala u anarhističku zonu u Seattleu

Prva hapšenja u Hong Kongu po novom kineskom zakonu o sigurnosti