TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Plenković: Zajedničkim obilježavanjem šaljemo važnu poruku


Plenković: Zajedničkim obilježavanjem šaljemo važnu poruku

Foto: Arhiva
Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo da će na obilježavanju 25. godišnjice 'Oluje' u Kninu sudjelovati Boris Milošević kao potpredsjednik hrvatske vlade i politički predstavnika Srba koji žive u Hrvatskoj.Videoprilog Mirze Huskića (Dnevnik 2)

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza/augusta, prije središnje proslave u Kninu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković položio je vijence na Gradskom groblju Mirogoj.

"Ključno je da 25 godina nakon Oluje šaljemo jedan važan signal gdje politički predstavnik SDSS-a, ujedno i politički predstavnik Hrvatske vlade, dolazi na Oluju, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja i šalje jednu poruku za hrvatsko društvo, za odnose između Hrvata i srpske manjine, za pogled prema prošlosti, jedan signal u odnosima između Hrvatske i Srbije, a isto tako i poruku o tome kakvu Hrvatsku gradimo za četvrto desetljeće njezine samostalnosti, a to je uključiva, tolerantna Hrvatska, samopouzdana Hrvatska svjesna svojih vrijednosti i temelja“, kazao je Plenković na Mirogoju.

Manjine su, poručio je, integralni dio hrvatskog društva, njihovi zastupnici naša su pravna i politička stečevina proteklih 30 godina.

Plenković je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao kako ne očekuje da će itko tko bude dio državnog protokola u Kninu nositi majice s pozdravom "Za dom spremni“ te kako će se nositi majice koje reflektiraju pripadnost službenim postojbama Hrvatske vojske koje su sudjelovale u "Oluji“ i majice koje je tiskalo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Zoran Milanović: VRO Oluja kao udruženi zločinački pothvat je ružna izmišljotina


Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je lošim pokušaje da se “Oluja” prikaže kao udruženi zločinački pothvat te da se u Haagu osude pojedini hrvatski generali.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik pri čemu je uručio odlikovanje "Red Nikole Šubića Zrinskog" postrojbi Prvi hrvatski redarstvenik za iskazano junaštvo u Domovinskom ratu.

Pritom je Milanović komentirao sutrašnje obilježavanje 25. godina od završetka Vojno redarstvene operacije (VRO) Oluja u Kninu na kojem će po prvi put sudjelovati i potpredsjednik Hrvatske vlade koji dolazi iz reda srpske nacionalne manjine.

“Bilo je pokušaja, ne ulazim u motive, da se VRO (Oluja op.a.) na Haaškom sudu prikaže kao zajednički zločinački pokret… to je propalo kao namjera. Imali smo i sreće da nijedan od naših generala koji su radili po zapovijedi politike i državnog vrha nije oblaćen i nije na kraju presuđen za taj udruženi zločinački pothvat koji je jedna od glupljih i ružnijih izmišljotina koja se Hrvatskoj pokušavala staviti na grbaču", kazao je Milanović.

Predsjednik Milanović komentirao je i najave da će pojedinci na svečanost u Kninu doći u majicama s natpisom “Za dom spremni” te poručio kako to politički šteti Hrvatskoj, no kako je spreman primiti povike negodovanja.

Na današnji dan prije 25 godina počela je završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata 'Oluja' u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

U akciji "Oluja" za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u 5 sati u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara.

Oslobođenje KninaNajveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske (HV) oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava. Zbog njegova strateškog i simboličkog značaja, dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja.

U sljedećim danima hrvatske snage zaposjele su državnu granicu, osigurale je i krenule u pretres oslobođenog prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. Već 7. kolovoza hrvatski ministar obrane Gojko Šušak u 18 sati objavio je završetak akcije "Oluja" u bivšim sektorima Sjever i Jug.

Operacijom "Oluja" hrvatske snage omogućile su Armiji Bosne i Hercegovine da razbije srpsku opsadu Bihaća, čime je spriječena nova humanitarna katastrofa i zločin poput genocida u Srebrenici.

Poginulo 196 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, najmanje 1100 ranjenoUz državni vrh pod vodstvom predsjednika Republike Franje Tuđmana operacijom je upravljao načelnik Glavnog stožera HV-a general Zvonimir Červenko. Zbornim područjima zahvaćenima akcijom zapovijedali su generali Ante Gotovina, Petar Stipetić, Miljenko Crnjac, Luka Džanko i Mirko Norac, dok je specijalnu policiju vodio general Mladen Markač.

Uoči napada, hrvatskim vojnicima izdana je stroga zapovijed o zaštiti civila i civilnih te osobito vjerskih (pravoslavnih) objekata, a u prvim satima napada predsjednik RH Franjo Tuđman uputio je poruku hrvatskim građanima srpske nacionalnosti u kojoj je pripadnike srpske paravojske pozvao da predaju oružje, uz jamstvo da će im biti udijeljena amnestija prema hrvatskim zakonima. Svi oni koji nisu djelatno sudjelovali u pobuni pozvani su da ostanu u Hrvatskoj kod svojih kuća jer su im na temelju Ustava i Ustavnog zakona o manjinama zajamčena sva građanska prava.

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata navodi da je u operaciji poginulo 196 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, najmanje 1100 je ranjeno, a 15 ih je nestalo, a da su gubici na drugoj strani bili "nekoliko puta veći".

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović priređuje prijem za ratne zapovjednike na tvrđavi u Kninu.

Predsjednik će uručiti odluke o odlikovanju Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom umirovljenim generalima HV-a za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga te odluke o odlikovanju Redom Nikole Šubića Zrinskog gardijskim brigadama HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Ove godine nešto drugačije obilježavanje Oluje, govor će držati i GotovinaZbog epidemije koronavirusa, pa posljedično i epidemioloških mjera, ove će godine obilježavanje Oluje biti nešto drugačije. No, ove godine će na obilježavanju prvi put sudjelovati i predstavnik Srba, potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a, Boris Milošević. Mnogi su to prepoznali i pohvalili kao hvalevrijedan korak prema naprijed, koji je Hrvatskoj nužan 30 godina nakon rata.

U Hrvatskoj su odjeknule i dvije geste - ona SDSS-ovih Borisa Miloševića i Anje Šimprage koji su podijelili svoje priče gubitka bliskih osoba u ratu i izbjeglištva. Mnogi hvalevrijednim smatraju činjenicu da se u hrvatskom javnom prostoru mogu čuti i priče srpskih civila.

"Civilizacijsku gestu" će potom pokazati i ministar branitelja Tomo Medved koji će u otići u Grubore, mjesto stradanja srpskih civila.

Govor će u Kninu održati i general Ante Gotovina, čija je promjena plana generala dan uoči Oluje, da se preko Dinare izravno napadne Knin, bila je ključna za probijanje srpskih obrambenih linija, ali je utjecala i na odluku o masovnoj evakuaciji srpskog stanovništva s juga Krajine. I njegov odvjetnik kaže kako se mora odati počast srpskim žrtvama: "Smatram da hrvatsko vodstvo isto tako mora odati počast žrtvama tih incidenata koji su se dogodili poslije Oluje i izraziti suosjećanje sa žrtvama sa srpske strane. To je civilizacijski čin", govori Mišetić.

(1 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
VIDEO: Razgovor s liderom SDP-a BiH: D2: Nermin Nikšić

Da zaštiti unski sliv, na potezu je Vijeće ministara BiH: Pri kraju administrativni poslovi za odlagalište nuklearnog otpada

Umrli žena iz Travnika i muškarac iz Banjaluke: U BiH 123 novozaražena koronavirusom, dvoje preminulo

VIDEO: Konjičani upozoravaju na dvostruke aršine: Odbijena inicijativa o proglašenju Konjica gradom

VIDEO: Krug 99: Sadiković: Za propadanje BiH zadnjih 25 godina niko ne odgovara

Autorski tekst za Deutsche Welle: Schwarz-Schilling: Vrijeme je za promjenu Dejtonskog sporazuma

Rasplamsavanje sukoba na Nagorno-Karabahu: Armenija proglasila ratno stanje stanje i opću mobilizaciju

FOTO: Eko-ronilačka grupa invalida iz Lukavca: Fotografijama predstavljaju podvodni svijet jezera Kop

Golman prve šampionske generacije FK Sarajevo: U Visokom u 80. godini preminuo Ibrahim Sirćo

9. kolo Premijer lige BiH: Tuzla City savladao Slobodu u gradskom derbiju

Ukidaju li se vize za SAD? Hrvatski veleposlanik u SAD-u: Odluka je blizu
Armenija i Azerbajdžan ratuju, ubijeni vojnici i civili. Javile se Turska i Rusija
Iran se nudi za posrednika između Armenije i Azerbajdžana
Islamski militanti ubili 18 ljudi u Nigeriji
Novi masovni prosvjedi protiv Lukašenka. Policija bacala suzavac i šok bombe
Švicarci na referendumu podržali kupnju vojnih aviona, evo između kojih će birati
U Njemačku stiže 50 djece izbjeglica iz kampa Morije
Žene preuzimaju Švedsku crkvu, više je svećenica nego svećenika
Tko je Trumpov izbor za Vrhovni sud? Konzervativka koja zagovara Kraljevstvo Božje
Armenija proglasila ratno stanje i opću mobilizaciju nakon sukoba s Azerbajdžanom
Veliki prosvjedi protiv Lukašenka i danas se očekuju u Minsku
Švicarci glasaju hoće li ukinuti sporazum o slobodnom kretanju s EU
Armenija i Azerbajdžan se sukobili oko sporne regije, oboreni dronovi i helikopter
U kineskom rudniku zbog ugljikovog monoksida umrlo 16 ljudi
Bjelorusija na skupštini UN-a optužila zapadne zemlje za sijanje kaosa i anarhije
Izraelci prosvjeduju protiv strogih koronamjera, traže ostavku premijera Netanyahua
Melbourne nakon pada broja oboljelih ublažava stroge mjere
Trump nominirao Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda
Nobelovci francuskoj vladi savjetuju adventski lockdown
Obračun SAD-a i Kine u UN-u, situaciju smirivala jedna od najmanjih država svijeta
SVAŠTARIJE

Švicarci odbacili prijedlog da se poništi sporazum o kretanju s EU

Žene preuzimaju Švedsku crkvu, više je svećenica nego svećenika

U kineskom rudniku zbog ugljikovog monoksida umrlo 16 ljudi

Trump nominirao Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda

Tko je Amy Coney Barrett, sutkinja koju Trump želi u Vrhovnom sudu?

Kim Jong un žali zbog incidenta ubistva zvaničnika Južne Koreje

U blizini redakcije Charlie Hebdoa ranjene četiri osobe

Mig 21 pao u blizini Malog Zvornika

Policajac u Londonu upucan u policijskoj postaji, preminuo je

Odgođen karneval u Riju