TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

'Dati garancije da će BiH intenzivnije ići evropskim putem'


'Dati garancije da će BiH intenzivnije ići evropskim putem'

Foto: Fena
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izrazio je nadu, uoči posjete članova Predsjedništva Briselu, da će se intenzivirati put BiH ka Evropskoj uniji, posebno jer je urađeno nekoliko stvari od 14 prioriteta definiranih u Mišljenju Evropske komisije.


videoprilog Lejle Aganović (Dnevnik 2)

Napomenuo je da postoji i plan kako pristupiti rješenju ostalih prioriteta i o tome će, kaže, obavijestiti dužnosnike u Briselu.

- Nadam se da će se Predsjedništvo BiH predstaviti u svjetlu u kojem treba kako bi dali garancije EU da će BiH intenzivnije ići svojim evropskim putem - dodao je Džaferović u izjavi na sarajevskom aerodromu pred polazak.

Izrazio je uvjerenje da bi nakon toga BiH mogla očekivati i dobijanje kandidatskog statusa i to krajem ove ili najkasnije početkom 2021. godine, ali napominje da sve to zavisi od BiH.

- Ova posjeta je da se još jednom potvrdi i pobudi evropski put BiH i kod nas u BiH kada su u pitanju naše institucije, ali i u Evropskoj uniji odnosno kada su u pitanju institucije EU - naglasio je.

Mišljenja je da je na snazi trenutno opstrukcija u radu Vijeća ministara podsjećajući da je cijela godina bila potrebna da bi se usvojio Godišnji nacionalni plan (ANP) koji je od BiH tražio NATO te je na snazi bio zastoj u radu parlamenta i Vijeća ministara iako tada ministri nisu bili iz SNSD-a.

Nakon toga je došla odluka Ustavnog suda BiH koja je bila potrebna, ali je to iskorišteno da se napravi nova blokada Vijeća ministra i Parlamentarne skupštine BiH i to je potrajalo neko vrijeme.

- Uspjeli smo deblokirati rad Vijeća ministara i Parlamenta BiH i to u vrijeme kada je došla pandemija koronavirusa, ali uspjeli smo u zadnjih nekoliko mjeseci riješiti neke od prioriteta - kazao je Džaferović.

Nažalost, istaknuo je, u BiH postoje neke snage koje su spremne da opstruiraju rad institucija ne bi li postigli neke ciljeve te je ponovio da im je to uzaludan posao zbog čega se i nada da će se svi okrenuti reformama i ispunjavanju bh. obaveza i na EU i NATO putu kako bi svima bilo bolje u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić odlaze u službenu posjetu Briselu gdje će se sastati s predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sassolijem.

Planiran je i radni ručak sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyjem te susrest s potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnu politiku Josephom Borrellom.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je, uoči posjete Briselu, da evropski put BiH nije upitan te da niko u Bosni i Hercegovini to ne dovodi u pitanje, za razliku od NATO puta.

Kaže da ga je iznenadio poziv u Brisel jer nije očekivao da će on doći u vrijeme pandemije koronavirusa kada je teško putovati, ali je očigledno da dužnosnici Evropske unije koji su pozvali Predsjedništvo BiH u posjetu žele nešto i da im saopće.

- Taj ograničeni napredak koji definitivno jesmo napravili kao država u provođenju ovih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije postoji, a da li je on razlog za zadovoljstvo, mišljenja sam da se moglo više uraditi - kazao je.

Očekuje da će to biti rečeno i u Briselu, da je BiH napravila neke korake, ali da je trebala ubrzati napredak jer od BiH se očekuje da se donese novi Zakon o javnim nabavkama, izmjenu Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) te da se krene u reformu javne administracije.

Komšić ocjenjuje da je to lakši dio posla i to je metodologija kakvu je postavila Evropska komisija, a potom će se morati početi raditi na težim stvarima koje podrazumijevaju ozbiljne izmjene Izbornog zakona, pa čak i Ustava BiH u smislu prije svega implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.

- Svjesni smo koliko je to teško u političkim odnosima koji vladaju u BiH u ovom trenutku s nadom da će se to promijeniti ubuduće - dodao je Komšić.

Podvukao je da ovo nije jedini poziv u Brisel Predsjedništvu BiH koje je pozvano i 9. oktobra kada bi se trebali susresti s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, a Komšić očekuje da će se tada razgovarati o istim temama.

- Sve ono što je uradio visoki predstavnik - uradio je na štetu Dejtonskog sporazuma i nije dozvolio da se afirmišu faktori, strane u BiH, kako je rečeno u Dejtonu. Znači, svaka promjena u Dejtonu je moguća isključivo samo ako se dogovore dvije strane a te dvije strane su Republika Srpska i Federacija - poručio je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić odlaze u službenu posjetu Briselu gdje će se sastati s predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sassolijem.

Planiran je i radni ručak sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyjem te susret s potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnu politiku Josephom Borrellom.OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
Jutros nezapamćene gužve za testiranje u Sarajevu: Na UKC Sarajevo preminulo sedam pacijenata, 200 novozaraženih

VIDEO: Federalni krizni štab donio nove naredbe: Maske na otvorenom obavezne na području cijele FBiH

VIDEO: Promrzla djeca i njihovi roditelji spavaju na ulici: Prijeti li Tuzli humanitarna katastrofa?

Hiljadu ljudi protestuje protiv zatvaranja restorana i barova: Incidenti tokom demonstracija protiv restrikcija u Italiji

Najmanje 30 ranjenih: Najmanje troje mrtvih u napadu na policijsku bazu u Afganistanu

Nepoznata osoba donijela bombu u kesi: Sedam mrtvih u eksploziji bombe u vjerskoj školi u Pakistanu

Velika predizborna pobjeda Donalda Trumpa: Senat potvrdio kandidatkinju Amy Coney Barrett za Vrhovni sud

Historijsko otkriće: NASA potvrdila prisustvo vode na površini Mjeseca

FOTO: Umjetnička galerija BiH: Berberova \'Srebrenica\' je pijetet žrtvi i vječito kapitalno djelo

Eksplozija u pakistanskoj vjerskoj školi, poginulo najmanje 7 ljudi
Gradi se najdulji podvodni tunel na svijetu, povezivat će Njemačku i Dansku
Niz drastičnih mjera diljem Europe: "Mnogi građani nisu svjesni što nas čeka"
Prizivni sud u SAD-u odbio trenutnu zabranu kineskog WeChata
Wall Street oštro pao zbog širenja koronavirusa
Američki senat potvrdio kandidatkinju Amy Coney Barrett za Vrhovni sud
Južnokorejsko gospodarstvo počinje rasti
U Kaliforniji zbog požara evakuirano 60 tisuća ljudi
VIDEO Talijani na ulicama zbog novih mjera, u Milanu bacali molotovljeve koktele
Lopovi u Njemačkoj iz crkve ukrali 1000 godina stare ostatke sveca
WHO: Europa treba ozbiljno ubrzati borbu protiv koronavirusa
Tisuće Poljaka blokirale ulice, žele da se ukine zabrana pobačaja
Trumpov savjetnik kaže da Afroamerikanci moraju željeti uspjeh kako bi uspjeli
Umro je drugi čovjek režima Saddama Husseina
Japanska vlada predstavila plan za postizanje nulte stope emisija štetnih plinova
Muslimansko vijeće: Muslimani u Francuskoj nisu progonjeni
Navodna seks-snimka i slike Bidenovog sina s drogom objavljene na kineskoj stranici
Na izbore izašlo već 60 milijuna Amerikanaca
Erdogan Turcima: Nemojte kupovati francusko
U Lahoreu otvoren metro, radi se o prvoj podzemnoj željeznici u Pakistanu
SVAŠTARIJE

NASA potvrdila prisustvo vode na površini Mjeseca

Erdogan i Macron zaratili oko islama, Francuska povlači veleposlanika

Vahidin svjedoči o svojoj borbi protiv koronavirusa

Islamske zemlje bojkotiraju francuske proizvode

Policija zaustavila oca i sina, njih dvojica pogledali zadnje sjedalo i ostali u šoku

CNN-ova anketa: Biden je pobijedio u finalnoj debati

Trump ili Biden - tko je više lagao u debati?

Tri kosmonauta se vratila na Zemlju

Pariz: Uhapšene dvije osobe zbog napada na dvije muslimanke

Britanija zabranjuje ulazak građanima EU koji su osuđeni na više od godine zatvora