TUZLARIJE - SAOPŠTENJA

14.08.2010.
Razglasaj 2010
Neispunjena obećanja iz predizborne 2006.
Na riječima: Uveli su nas u EU 2009., ukinuli RS, reformirali zdravstvo, školstvo…



Prema nedavno objavljenim istraživanjima, rezultati rada političara izabranih 2006. godine pokazuju da nisu ispunili skoro ništa od onoga što je stajalo u njihovim programima i čime su se lideri koji su na predizbornim skupovima i medijskim istupima od građana “izmolili” mandat”. Ove godine već imamo priliku slušati slična obećanja onima koja smo slušali i prije četiri godine pred izbore. Portal Razglasaj.ba iz vrlo opsežne “galerije” obećanja izdvojio je neke od najzanimljivijih izjava političara koji su tada dobili povjerenje građana, a koji će nas u narednom periodu najvjerovatnije zasipati, a neki od njih su to već počeli, skoro istim obećanjima koja smo slušali pred Opće izbore 2006.

Silajdžić: Moderna i Evropska BiH

“Bosna i Hercegovina je jedno veliko srce za sve koji je vole, a oni koji je ne vole njihov je problem. Od 1. oktobra, kada, ako Bog da, pobijedimo, radit ćemo 100 posto da svaki građanin bude ravnopravan, da svaki borac, a posebno šehidske porodice i ratni vojni invalidi osjete bolju Bosnu i Hercegovinu. BiH za sve svi za BiH, 100 posto pobjeda, 100 posto Bosna i Hercegovina”, kazao je na jednom od predizbornih skupova 2006. aktuelni član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić koji je tada izborio četverogodišnji mandat i koji se sada bori za naredne četiri godine u Predsjedništvu. Izjavu sa skupa prenosimo iz euforičnog teksta objavljenog tada u “Dnevnom avazu” s naslovom “100 posto pobjeda, 100 posto Bosna i Hercegovina“.

Danas je Fahrudin Radončić također kandidat za člana Predsjedništva BiH, a u njegovoj novini je Silajdžić “jedan od predvodnika energetske mafije”. Silajdžiću su tada, za razliku od protekle četiri godine koliko je član Predsjedništva, usta bila puna mladih:
“Pozdrav vama mladima koje evo vidim ovdje večeras, a ima vas dosta. Na nama malo starijima je da završimo ono što smo započeli 1996. godine. Stranka za BiH je zacrtala da će izgraditi evropsku, demokratsku i prosperitetnu BiH kojom će se ponositi Evropa, kojom će se ponositi građani”, kazao je. Koliko smo danas evropska, demokratska i prosperitetna zemlja, sa pokazateljima koji nas svrstavaju na samo dno svih ekonomskih ljestvica te na sam vrh ljestvica korumpiranih i zemalja rizičnim za ulaganje, nije teško prosuditi. Silajdžić je nerijetko govorio kako u naredne četiri godine neće govoriti o koridoru 5C, već će ga graditi. Još nismo dogurali ni do Zenice.

“Hoćemo zapošljavanje, da svi dobro i zajedno živimo. Hoćemo da nam mladost može učiti u školi, raditi, živjeti u zemlji koja će uskoro biti u Evropi”, Silajdžićeve su riječi sa skupova čiji eho ćemo ovih dana slušati zasigurno ne samo u njegovim, nego i u izlaganjima većine političara.


Belkić: Nagodba narodu

Beriz Belkić koji je u proteklom periodu obnašao funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za koju se i ove godine kandidira, ponudio je narodu BiH nagodbu:
“Mi vama, građanima ove zemlje, nudimo nagodbu. Stranka za BiH nudi rad 100 posto za evropsku državu, a od vas tražimo samo da nam svojim glasom date povjerenje da to i uradimo” poručivao je na skupovima Belkić, a nadovezivao se njegov stranački šef Silajdžić:
“Poručujem vam večeras, da BiH ide prema Evropi u kojoj se gleda ko šta umije raditi, a ne ko je šta rekao. Mi nećemo pričati o drugima, već o svojim rezultatima, a za ovih 10 godina smo ih nakupili. Zato, neka svi pričaju o onome šta su uradili, koliko su ljudi zaposlili i neka se ne bave nama”.

Iz Stranke demokratske akcije dosta su se bavili zaštitom “nejakog življa” od “najezde” iz Republike Srpske čije ukidanje im je bilo jedan od aduta. Dok su u programu koji se nije bitno razlikovao od programa ostalih stranaka, koje kao da su jedne od drugih prepisale dijelove, govorili o socijalnoj pravdi, otvaranju novih radnih mjesta, ljudskim pravima i ostalim pitanjima, u govorima su se više držali apstraktnih stvari.


Tihić: SDA svaki dan ukida RS (Foto: Razglasaj.ba)

“Stranka demokratske akcije ne govori da će ukinuti RS, ona je svakim danom ukida. Šta je ukidanje ako nije da RS nema više vojsku, obavještajnu službu, carinu, poreze i, akobogda, policiju RS. Očekujemo ubjedljivu pobjedu i nećemo u koaliciju ni sa Strankom za BiH ni sa SDP-om”, samouvjeren je bio Tihić na predizbornim skupovima širom BiH.

Nije manjkalo ni pozivanja na kult ličnosti:
“Mi smo na putu Alije Izetbegovića. Jedina realna politika jeste politika korak po korak, kako je to radio Izetbegović. Ne smijemo činiti ništa što bi dovelo do podjela. Realna politika je rad svaki dan, a ne svake četiri godine, pred izbore isticao je Tihić, a rezultate (ne)rada političara i danas vidimo na svakom koraku.
Pozivajući glasače da glasaju za SDA, Tihić je pojašnjavao da se do 2010. udaraju temelji nove BiH, te da je dejtonska BiH prošlost.

“Zato je važno da SDA bude na čelu države. Ako ja držim guvernal pravca BiH, kuda će ići država, Dodik može biti veći od mene, viši za metar, ali ja sam jači. Do 2010. godine Tihić očekuje završetak ustavnih reformi, efikasniju i funkcionalniju vlast u dogovoru političkih predstavnika sva tri naroda, državu koja će biti po mjeri svih građana i koja će biti u stanju da odgovori potrebama građana, članstvu i organizacijama.”, govorio je Tihić glasačkom tijelu diljem BiH. Danas smo u 2010., a od temelja ni traga ni glasa.


Ahmetović: Svi zločinci iza rešetaka

Njegov stranački kolega i današnji ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović uz kojeg se veže i seks-afera, govorio je kako je SDA “jedina stranka koja na cijelom području BiH ima svoje ljude, koji rade i prave BiH”.
“Stoga je ovo što slušate u posljednje vrijeme 100 posto laž. Oni koji su posijali strah i zločin, oni se trebaju bojati i mi ćemo ih tražiti sve dok budemo živi. Ja im odavde, iz Srebrenice, Prijedora, svih gradova naše države, poručujem da ćemo svakog ko je napravio zločin naći i odvesti tamo gdje mu je mjesto” poručivao je Ahmetović, dok je kandidat SDA za predsjednika RS Adil Osmanović izjavljivao da se Republika Srpska “poslije ovih izbora više neće tako zvati”.

Osmanović: RS se više neće tako zvati

“Sasvim odgovorno pred vama ističem da ćemo mi, akobogda, poslije ovih izbora dočekati da ovaj entitet ne nosi naziv Republika Srpska”.
Miloradu dodiku također nije manjkalo obećanja, kao ni izjava u kojima također brani “nejaki živalj”. Dodik, koji se danas kao i svi ostali vozi u skupom blindiranom crnom automobilom, na početak kampanje u Doboju stigao je autobusom sa ostalim kandidatima koje je tada predstavio, što su njegove pristalica ispred hotela „Bosna“ popratile aplauzom.


Dodik: Na skupove dolazio autobusom

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je tada da građane ne posmatra kao glasače koji trebaju samo izaći na izbore i glasati, već “kao ljude prema kojima ima odgovornost i obavezu, kojima treba vratiti povjerenje i ispuniti obećanje dato na predizbornim skupovima”. Dodik je govorio kako je SNSD učinio mnogo za Banju Luku i ostatak RS, navodeći da ovaj grad danas ima najviše asfaltiranih puteva, kao i planiranu modernizaciju i rekonstrukciju Kliničkog centra, u što će biti uloženo 42 miliona eura. Naglašavao je da je u toku izgradnja autoputa Banja Luka Bosanska Gradiška, da je rekonstruiran Aerodrom Mahovljani i da bi RS sljedeće godine trebala dobiti i svoja prva dva putnička aviona. Izgradnja autoputa je i danas “u toku”, a Dodik je sebi kupio novi avion i to od budžetskih sredstava.

U obećanjima je Dodik posebnu pažnju obraćao na Gacko, Hercegovinu, ali i šire, šta god to značilo:
“Otvoriće se nova radna mjesta, što predstavlja veliku šansu ne samo za gatačku omladinu, nego i sve mlade nezaposelene ljude u Hercegovini, pa i šire“, obećavao je Dodik, a Hercegovina je danas uglavnom pusta. Obećavao je i “giljotinu propisa” te olakšavanje gradnje objekata i počinjanje privatnog biznisa.
“Činimo sve da umanjimo i sve druge procedure, na primjer iduće godine u RS za gradnju objekata neće biti potrebno imati urbanističku dozvolu. To ćemo ukinuti jednostavno iz razloga što mislimo da je to samo dupla procedura u vezi s izdavanjem građevinske dozvole. Činjenica je da su dolaskom ove vlade aktivnosti na Banjalučkoj berzi znatno pojačane i da je obezbijeđen gotovo linearan rast cijena akcija”, kazao je 2006. Godine Dodik, a sredinom marta ove godine objavljena je vijest da je Vlada RS predložila Prijedlog zakona o uređenju prostora i građenju, “kojim su procedure za izdavanje odobrenja potrebnih za građenje u velikoj mjeri pojednostavljene, a građevinska dozvola moći će da se dobije u znatno kraćem vremenu”. Znači, urbanistička dozvola je za čitave četiri godine pojednostavljena, a možda u martu 2014. Ne bude ni potrebna…


Kad je HDZ u pitanju, oni su dosta izjava posvetili ispravljanju raznih nepravdi.

Jović: Ispravljanje nepravdi

“Mi iz HDZ BiH želimo biti uz svoj hrvatski narod i hrvatskog čovjeka, trpiti s njim sve njegove poteškoće, ali i štititi ga, omogućavati razvoj ove zemlje koja je napravljena na štetu hrvatskog čovjeka. Želimo ispraviti tu nepravdu i krenuti dalje”, govorio je Ivo Miro Jović, tadašnji član Predsjedništva BiH i kandidat za naredni mandat, koji nije osvojio ali je nastavio službovati kao poslanik u Domu naroda PSBiH.

“HDZ BiH želi dobiti ove izbore, ali ne da kraljuje nego da služi. Želimo služiti svom narodu. Glas naroda je glas Božji”, izjavio je na predizbornom skupu u Čitluku Ivo Miro Jović uz osvrt na blagostanje:
“HDZ BiH sa svojim programom koji se odnosi na gospodarstvo, socijalnu situaciju napravit će kvalitetnije uvjete življenja i sretniju budućnost naše mladež i i hrvatskog čovjeka”.

Njega ove godine nema na kandidatskim listama, ali je zato njegov stranački šef Dragan Čović nosilac liste HDZ-a za Predstavnički dom PS BiH koji je tada obećavao treći entitet:
“HDZ BiH u razgovorima o ustavnim promjenama u BiH će zagovarati formiranje treće federalne jedinice. To više nije sporno, samo je u pitanju geografska podjela teritorija”, govorio je tada Čović i potcrtavao kako se neće desiti da Bošnjaci izaberu hrvatskog člana Predsjedništva BiH “jer će se opredjeljivati između Harisa Silajdžića i Sulejmana Tihića, koji vode oštru i izjednačenu izbornu bitku“.


Čović:Treći entitet neupitan

“Promjene se moraju dogoditi. Osobno držim da ako to mi ne napravimo, budućnost BiH nije sjajna. Zadržati se na staroj priči da se političari bave “alibi politikom” i da prepuštaju međunarodnoj zajednici inicijativu porazno je za sve koje žive u BiH. Oni koji budu izabrani morat će shvatiti da već u prva tri mjeseca svog djelovanja moraju praktično pokazati da su spremni voditi BiH”, kazivao je Čović. S obzirom da u većem dijelu BiH vlast mjesecima nije bila konstituirana, jasno je koliku su spremnost izabrani već na početku pokazali.
Što se opozicije tiče, Partija demokratskog progresa koja je nakon izbora 2006. Izašla slabija nego je do tada bila, pokušala je igrati na kartu nacionalizma, ali očito neuspješno.

Slobodan Nagradić, kandidat za predsjednika RS, isticao je da PDP snažno podržava Sporazum o specijalnim i paralelnim odnosima između RS i Srbije, dodajući da će njegova puna primjena uslijediti odmah nakon izbora.
“Mene lično raduje što će doći do punog uzleta ovih odnosa u kvalitativnom smislu riječi, u sferama kulture, duhovnosti, jezika, nauke i drugim oblastima jer to je ono što predstavlja posljednju liniju odbrane srpstva i u RS i u Srbiji”


Ivanić: Reforme, reforme, reforme

Ivanić je govorio o konceptu partije i ključnih pet politika PDP-a: reforma penzionog i zdravstvenog sistema, unapređenje poljoprivrede kroz veća izdvajanja, bolji uslovi za privredu i više posla, očuvanje RS i ulazak BiH u EU.

Dragan Čavić iz SDS-a koji je nekada bio vladajuća stranka u RS govorio je kako poslije izbora na dnevni red dolaze realne teme, reforma policije, definisanje statusa Brčkog, izmjene Ustava, zakoni o visokom obrazovanju i Javnom RTV servisu i niz drugih koje se tiču entiteta i države . nije zaobilazio “nacionalno pitanje” govoreći kako nam Evropa ne treba:


Čavić: SDS posljednji bastion

”SDS posljednji stub bezbjednosti srpske nacije i RS u BiH i da predstavnici ove stranke neće biti u pričama o ukidanju entitetskog glasanja i promjenama Ustava koje idu na štetu RS. Ako je uslov za ulazak u Evropu ukidanje entitetskog glasanja, onda nam Evropa ne treba”.

Kad je u pitanju SDP, iako nerijetko označena kao “najjača opoziciona partija u bošnjaka”, na izborima 2006. najveću pobjedu “izvojevali” su pobjedom kandidata Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Iako su kao opozicija imali manje šanse da ispune obećanja, njih nije manjkalo.


Komšić: Vratiti dostojanstvo Predsjedništvu

“Najvažnije što treba uraditi jeste da se vrati dostojanstvo Predsjedništva BiH, da nas što veći broj ljudi u BiH doživljava kao svoje, da imaju povjerenje u nas. To do sada nije bio slučaj. Sada se ljudi smiju članovima Predsjedništva. Od tri direktno izabrana člana Predsjedništva jedan je u zatvoru, a drugom se sudi. Predsjedništvo treba da bude moralna osovina BiH, institucija koju ljudi poštuju”, govorio je uoči izbora Komšić dodajući kako je od “konkretnih stvari potrebno spriječiti rasipništvo koje su pokazali izvještaji državnih revizora”.

“Ne može se tako ponašati. Potrebno je usvojiti platformu vanjske politike, koju naša zemlja još nema, pa se onda pitamo zašto nam ovaj ambasador radi ovo, a onaj ono. I tu dosta posla. Nije posao članova Predsjedništva samo da hodaju po prijemima i da putuju po inostranstvu”, kazivao je Komšić. Njegovom krivicom ili ne, Predsjedništvo ipak nije postalo moralna osovina, niti je rastrošnost smanjena.
Komšićev stranački šef Zlatko Lagumdžija obećavao je ukidanje PDV-a za osnovne namirnice i lijekove, te bolju socijalnu politiku kad su u pitanju najugroženije kategorije. Birači njegovoj stranci nisu dali povjerenja i ne znamo da li bi sa više glasova nešto više uradili, ali znamo da je Lagumdžija tih dana odlično predvidio šta će se desiti očito niko nije slušao:


Lagumdžija: Crne slutnje

“Ukoliko bi nastavili kao protekle četiri godine, nezaposlenost bi premašila 60 procenata. Može li se izdržati da se u ovoj zemlji gradi dva kilometra autoputeva godišnje? Goražde bi po tome došlo na red 2306. godine”, govorio je u septembru 2006. Lagumdžija u jednom od interrvjua te dodao:

“Ukoliko nas pobijede, imat ćemo Dodika za premijera ili jednu još goru opciju: da Dodik ostane premijer RS-a, a nama u Sarajevo pošalje nekog svog ko će ga mobitelom pitati šta da radi. Zamislite Stranku za BiH u vladi koju vodi Dodikov čovjek: samo bi profitirali telekomi”.

(Razglasaj.ba)

















OSTALE VIJESTI
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, tisuće evakuirane
Njemački mediji o izborima u Hrvatskoj: Vjerojatno kreće faza nestabilnosti
Naglo pala potražnja za strojevima za čipove nizozemskog ASML-a
Ukrajina: Četiri ruska lansera projektila na Krimu su teško oštećena
Njemački izvoz u Iran značajno porastao početkom godine
Strašne oluje u Pakistanu i Afganistanu, gotovo 140 mrtvih
Ovo je najbolja novinska fotografija godine
Šef EU diplomacije: Trebamo poslati proturaketne sustave Ukrajini
U Njemačkoj uhićena dva Rusa. Planirali su sabotažu vojnih objekata
Poljski predsjednik se privatno sastao s Trumpom u New Yorku
Pogledajte što najveće svjetske agencije pišu o izborima u Hrvatskoj
VIDEO Eruptirao indonezijski vulkan. Evakuirano više od 800 ljudi
Belgija i Češka optužile Rusiju: Upliće se u izbore za Europski parlament
EU uvela nove sankcije Iranu
Ukrajina upozorava na treći svjetski rat uoči ključne odluke u Americi
Muškarac bacio bombu na Sotonistički hram u SAD-u
Wall Street pada četvrti dan zaredom
Žena u Brazilu dovela mrtvaca u banku kako bi mogla podići kredit







SVASTARIJE

Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝

U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima

Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ

VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom

Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike

VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj

Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo

VIDEO Dječak izbo biskupa u Australiji. Izbili neredi, masa htjela linčovati napadača

Novi napad nožem u Sydneyju, izboden i biskup





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi