TUZLARIJE - SAOPŠTENJA

20.08.2010.
SBBBiH-Fahrudin Radončić općine Tuzla - saopćenje
Tribina mladih u MZ Kreka


Više od 50 mladih ljudi prisustvovalo je sinoć tribini Foruma mladih općine Tuzla SBBBiH – Fahrudin Radončić, održanoj u prostorijama mjesne zajednice Kreka. Druga po redu tribina mladih pod nazivom „Srednje i visoko obrazovanje“, na kojoj su govorili stručnjaci iz oblasti obrazovanja i ekonomije i mladi članovi Foruma, imala je za cilj ukazati na nedostatke postojećeg obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, te zajedno sa mladima pronaći najbolji pristup u njihovom rješavanju.



Ističući reformu obrazovnog sistema kao osnov reformi i napretka društava, a što najbolje potvrđuju brojni primjeri uspješnih zemalja širom svijeta, tribinu na temu srednjeg i visokog obrazovanja otvorio je prof.dr.Mirsad Đonlagić, nosilac jedne od tri liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH iz Tuzlanskog kantona.

-Naša država je 2003.godine potpisala pristupanje procesu reforme, uvođenjem Bolonjskog procesa. Time je preuzela i odgovornost za realizaciju svih obaveza. Međutim, nakon toga državne strukture su stvar prepustile institucijama na način da je rješavaju kako umiju i znaju. Na taj način nisu stvorene niti elementarne pretpostavke za realizaciju i uspjeh reforme. No, stvari će se morati promjeniti ukoliko želimo da postanemo dio evropskog akademskog prostora i na taj način otvorimo perspektivu za mlade koji završavaju fakultete na univerzitetima u BiH. No, nije samo država zakazala, nego je akademska zajednica a prije svega Rektorska konferencija bila neaktivna i time stvorila prostor u kome se ništa ne dešava, kazao je Đonlagić.

On je dodao i to da će se u procesu reforme morati stvoriti preduvjeti u obezbjeđenju laboratorijskog prostora i bibliotekarskog fonda i na taj način stvoriti pretpostavke za razvoj sposobnosti studenata, kako znanje ne bi shvatali samo kao osnovnu aktivnost.



Govoreći o obrazovanju u Bosni i Hercegovini sa stanovišta makroekonomije i direktne povezanosti savremenog obrazovanja i izgradnje uspješnog ekonomskog sistema zasnovanog na inovacijama i znanju, svoje viđenje razvoja zemlje sa mladima je podijelio i mr.Aleksandar Remtić, kandidat na listi za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

-Oko 32 posto američkih uposlenika, 27 posto evropskih i 10 posto hrvatskih imaju visoku stručnu spremu, što omogućava njihovim ekonomskim sistemima snažan razvoj i podršku inovativnim rješenjima u ekonomskom razvoju. Pred BiH je ozbiljan zadatak da ovo učešće visokoobrazovanih sa 2 do 3 posto povećava, a koje će omogućavati strateški projektovani razvoj. Makroekonomski sistem u BiH hitno treba reformu obrazovnog sistema, poboljšanje znanja i vještina svih uposlenih. Nedostaje ključna Strategija razvoja BiH kao jedinstvenog ekonomskog prostora, kazao je Remetić.

Remetić je još dodao i da bi se pomenutom Strategijom razvoja konačno definisali ključni pravci razvoja i obrazovne potrebe da se taj razvoj postiže, a na osnovu toga i dizajnirao obrazovni sistem kojim bi se omogućilo mladim ljudima da sa novim zanimanjima, znanjima, vještinama odmah dobijaju adekvatan posao.

Navodeći brojne prepreke u primjeni Bolonjskog procesa, svojim vršnjacima obratila se i Mirna Sarajlić iz Lukavca, kandidat na listi za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

-Izostajanje intergracije univerziteta u BiH, akreditiranje institucija studijskih procesa, te nedovoljna koordinacija Bolonjskog procesa na državnom nivou samo su neke od prepreka u primjeni Bolonjskog procesa. Snažno društvo se može ostvariti jedino povezivanjem snažnih i društveno odgovornih sistema i institucija obrazovanja. Problem je i sve veći broj otvaranja privatnih fakulteta i takva situacija uopšte nije povoljna za perspektivu mladih koji su na margini evropskog sistema obrazovanja. Stoga ovim putem pozivam mlade ljude da se edukuju o reformi visokog obrazovanja, jer jedino edukovani i dobro informisani možemo se udruživati i poztraživati svoja prava, kazala je Sarajlić.

Mahir Nurkanović iz Srebrenika, kandidat na listi za Skupštinu Tuzlanskog kantona, istakao je potrebu uspostavljanja ravnoteže između kadrovskih potreba u društvu i obrazovnog sistema kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti.

-S obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju, oblast obrazovanja ne možemo posmatrati odvojeno od problema zapošljavanja koji najviše muči nas mlade, a to je onda, samim time, problem budućnosti ove zemlje. Povežimo tržište rada i obrazovnu instituciju i nemojmo stvarati dodatni „neupotrebljivi“ kadar koga, već sada, imamo na svim biroima za zapošljavanje. Time bi se napravio i prostor za stimulaciju, na primjer izučavanja prorodnih i tehničkih nauka, jer je evidentno da nam tog kadra na tržištu rada nedostaje, naglasio je Nurkanović.

Naredna tribina Foruma mladih općine Tuzla na temu srednjeg i visokog obrazovanja bit će održana naredne sedmice.


Press Centar Saveza za bolju budućnost BiH
SBBBiH – Fahrudin Radončić
Tuzlanski kanton
















OSTALE VIJESTI
Američki general: Izrael nije dobio svo oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte
VIDEO Ovo je trenutak kada je uništen ruski "tenk sudnjeg dana"
Hamas i Islamski džihad napali izraelske vojnike kod bolnice Al Šifa
Vozač Flixbusa osumnjičen za ubojstvo iz nehaja. Dvije Hrvatice preživjele nesreću
Šef propale kriptobanke dobio 25 godina zatvora zbog najveće prevare u povijesti
Priča o čudnom mađarskom sporazumu s Rusijom
U Francuskoj će za Uskrs biti raspoređena policija ispred svake crkve
Formirana nova palestinska vlada. Premijer će biti i ministar vanjskih poslova
Znanstvenici misle da ova vrsta ipak nije izumrla. Postavljaju zamke, traže dokaze
Poljska istražuje navodnu rusku špijunažu
Bivši njemački kancelar želi posredovati u pregovorima između Rusije i Ukrajine
Ukrajina traži pomoć u protuzračnoj obrani nakon niza ruskih napada
Ruski ratni brodovi uplovili u Crveno more







SVASTARIJE

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica

Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani

Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama

Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel

Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi