TUZLARIJE - SAOPŠTENJA

21.08.2010.
HDZBiH Tuzla - saopćenje
Svečano obilježena 20. obljetnica


Izaslanstvo HDZBiH predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem i Borjanom Krišto, kandidatkinjom HDZBiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH boravilo je u petak, 20. kolovoza, u Tuzli i ondje nazočilo Svečanoj akademiji u povodu 20. obljetnice Općinskog odbora HDZBiH Tuzla.- Za ovogodišnje povijesne izbore, jer oni uistinu jesu takvi za Hrvate u Bosni i Hercegovini, HDZBiH si je postavio jasan cilj – više od 130 tisuća glasova. To će značiti ostvarenje rezultata od prije 12 godina kada je HDZBiH imao gotovo plebiscitarnu potporu Hrvata a što će biti vrednije s obzirom na današnje okolnosti. Već sada, mjesec i pol prije izbora, možemo kazati da je taj cilj neupitan, kazao je Čović.

Kazao je da će taj rezultat, također, značiti jasnu prepoznatljivost HDZBiH kod međunarodnih i domaćih političkih čimbenika. Bit će to, poručio je, prepoznatljiva snaga bez koje se neće moći razgovarati o uređenju BiH, ustavnim promjenama i svim budućim reformskim aktivnostima.

Čović je članove i simpatizere stranke u prepunoj Kristalnoj dvorani hotela Tuzla posebice upozorio da ne nasjedaju nekim poturanjima kako je beznačajno biti članom Predsjedništva BiH.

- Po ustavu članovi Predsjedništva BiH su nositelji vanjske politike, što isključivo znači kako tri člana Predsjedništva BiH definiraju diplomatsku mrežu BiH. Kada sam obnašao dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Hrvati su imali 14 veleposlanika BiH diljem svijeta. Kada je došao Željko Komšić, niti jedna od tih osoba, izuzev sadašnje veleposlanice BiH u Španjolskoj Željana Zovko, nije ostala, sklonjene su. U Predsjedništvu BiH se vodi sigurnosna politika. Guvernera i čitavu strukturu Centralne banke BiH isključivo imenuje tročlano Predsjedništvo BiH. Bilo koji dužnosnik iz svijeta koji dolazi u BiH ili poziva dužnosnike iz BiH u svoju zemlju, prije svega dolazi ili poziva članove Predsjedništva BiH. Ako nemate svoje osobe u Predsjedništvu, vaš glas se ne čuje. Tri člana Predsjedništva BiH predlažu mandatara Vijeća ministara BiH i još puno više od toga. Za HDZ BiH to je iznimno važno političko mjesto, poručio je Čović.

Izrazio je uvjerenje kako će Borjana Krišto, kao izvrstan kandidat i još više jer iza nje stoji snaga HDZBiH, zasigurno ući u Predsjedništvo BiH. Kandidatima drugih hrvatskih stranaka preporučio je da odustanu od utrke i time doprinesu hrvatskom zajedništvu.

Čović je podsjetio da je on 9. predsjednik HDZBiH, dok su druge stranke promijenile tek jednog ili dva predsjednika. Također je podsjetio kako je oko 180 dužnosnika HDZBiH smijenjeno zbog navodnog protudaytonskog djelovanja premda su njihovi istupi bili jedino na ukazivanju nejednakosti Hrvata u BiH i nužnosti ustavnih promjena a što se u ovom vremenu potvrđuje kao jedini izlaz za BiH.

Mijo Krešić, nositelj liste HDZBiH za Skupštinu Tuzlanske županije, ustvrdio je kako će HDZBiH Soli s osvojenih šest i pol tisuća glasova, što jamči vraćanje parlamentarnosti HDZBiH u Tuzlanskoj županiji, biti značajni kamenčić u pobjedničkom mozaiku Stranke.

- Jasno poručujemo da je BiH naša domovina i da u njoj Hrvati moraju biti ravnopravni. Također potvrđujemo da je HDZBiH, odnosno da su Hrvati jamac multietničnosti u Tuzli i Tuzlanskoj županiji. Bez nas ovdje ne bi bilo multietničnosti. Zato ne želimo da se netko drugi kiti našim perjem. Mi smo jamac multietničnosti i ona mora biti ustavna, a nikako iskrivljena kako se sada događa, kazao je Krešić.

Poručio je da će HDZBiH ulaskom u Skupštinu Tuzlanske županije ispraviti nepravilnosti kod zastupljenosti Hrvata u tijelima vlasti, ustanovama i javnim poduzećima a što će izravno utjecati na egzistenciju Hrvata u Tuzlanskoj županiji.

- To će značiti pravilnije proračunsko financiranje hrvatskih udruga i svih drugih hrvatskih interesa. Tada će nam mladi ostajati u svojim mjestima a oni koji su otišli imat će razloga razmišljati o povratku, poručio je Krešić.

Posebno je zadovoljstvo iskazao sve brojnijim članstvom HDZBiH u Tuzli i Tuzlanskoj županiji u čemu prednjači mladež kao nova snaga HDZBiH.

O usponima i padovima u proteklih 20 godina te najnovijem uzletu HDZBiH u Tuzli, govorio je Rado Pejić, predsjednik Općinskog odbora HDZBiH Tuzla. Podsjetio je na rad stranke u teškim ratnim vremenima, doprinosu HDZBiH u izbjegavanju sukoba u Tuzli i doprinosu HDZBiH u građenju današnje Tuzle.

Emotivno je obraćanje imao fra Josip Zvonimir Bošnjaković, inicijator osnivanja HDZBiH 1990. godine u Tuzli u vrijeme kada je bio gvardijan tuzlanskog franjevačkog Samostana. Za sve zasluge, fra Jozu je HDZBiH proglasio svojim počasnim članom. Priznanje mu je uručio predsjednik Dragan Čović.

On je uručio i nekoliko članskih iskaznica novim članovima HDZBiH. Više od 200 novih članova je dobilo iskaznice.

Završetak Svečane akademije bio je doslovno svečarski kada je Dragan Čović u Tuzli razrezao rođendansku tortu i primio dar od HDZBiH Soli.

U povodu 20. obljetnice HDZBiH Tuzla, izaslanstvo HDZBiH je položilo vijenac i upalilo svijeću na Spomen obilježju HVO-a na Husinu za sve poginule hrvatske branitelje i poginule i umrle članove HDZBiH.


Ured za informiranje ŽO HDZBiH Soli

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Buran dan bio je u sali entitetskog parlamenta u RS-u: Dodik ponudio opoziciji da naprave informaciju za posebnu sjednicu

VIDEO: Mektić pocijepao svoju boračku knjižicu: \'BiH ne može svojim državljanima zabraniti povratak\'

VIDEO: Direktor \'Pazarića\' prezentirao izvještaj PUFBiH: Salić upozorio na brojne nepravilnosti u radu prethodne uprave

VIDEO: Uplitanje u rad policije - tačka povučena s Vlade: Hoće li politika zagospodariti MUP-om Tuzlanskog kantona?

VIDEO: Nastavljeno suđenje za smrt Selme Agić i Edite Malkoč: Precizirana optužnica u predmetu \'Sanjin Sefić\'

Akcija SIPA-e zbog namještanja fudbalskih utakmica u BiH: U akciji \'Var\' do sada uhapšeno 12 osoba

Morales zatražio političko utočište: Meksiko odobrio azil bivšem predsjedniku Bolivije

\'Unija da se utvrdi u regionu\': Von der Leyen: Macron Rusiji otvorio vrata Zapadnog Balkana

Foto esej Chrisa de Bodea: Dječiji snovi

Okupljanje reprezentativaca uoči Italije: Prosinečki: Najveći motiv je igranje za reprezentaciju

SAD zabrinut zbog situacije u Hong Kongu: "Osuđujemo nasilje"
Od upale pluća svakih 39 sekundi umre jedno dijete
Bivši američki predsjednik Carter završio u bolnici zbog krvarenja u mozgu
Na Wall Streetu važan indeks skliznuo s rekordne razine
SpaceX lansirao u svemir 60 satelita za superbrzi internet
Europska unija od Irana traži da se drži obveza iz nuklearnog sporazuma
Trump komentirao Moralesovu ostavku, kaže da je zadovoljan
Katalonski prosvjednici blokiraju promet između Španjolske i Francuske
Boeing u siječnju planira nastaviti komercijalne letove 737 Maxa
Putin i Merkel žele poseban status Donbasa, regije pod kontrolom separatista
Pri dolasku u Dansku uhićen borac IS-a izručen iz Turske
Hod neovisnosti u Poljskoj: "Uzmi srp i čekić i udari po crvenoj bandi"
Požari bjesne oko Sydneyja, izdana najgora razina prijetnje: "Stiže katastrofa"
Bolivijski parlament primio Moralesovo pismo ostavke
Snažan potres na jugoistoku Francuske, jedna osoba teško ozlijeđena
Crni dan na burzi u Hong Kongu, dionice dramatično padaju zbog nasilja
Turska počela vraćati zarobljene ISIL-ovce državama iz kojih dolaze
Rusija tvrdi da je u Boliviji izveden državni udar
Kremlj predviđa da će se summit u vezi s ukrajinskom krizom održati ove godine
Čile mijenja ustav da smiri prosvjednike
SVAŠTARIJE

Vozač Porschea vozio prebrzo i odletio u prvi kat zgrade u SAD-u, dvoje mrtvih

U neredima u Hong Kongu prosvjednici zapalili čovjeka

Akcija SIPA-e zbog sumnje u namještanje fudbalskih utakmica u BiH

Pusić poručila Macronu: Trebao bi posjetiti Bosnu i Hercegovinu

Ruski povjesničar pronađen s dijelovima tijela svoje djevojke u ruksaku

Erdogan i Putin telefonski razgovarali o ofenzivi u Siriji

Jedna osoba smrtno stradala u požaru u sarajevskom naselju Stupu

Korak prema prekidu sukoba, ukrajinske snage i pobunjenici odlaze iz Donbasa

Amerikancima stizale poruke i od mrtvih prijatelja

Lijanović i ostali oslobođeni svih optužbi