TUZLARIJE - SAOPŠTENJA

21.08.2010.
HDZBiH Tuzla - saopćenje
Svečano obilježena 20. obljetnica


Izaslanstvo HDZBiH predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem i Borjanom Krišto, kandidatkinjom HDZBiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH boravilo je u petak, 20. kolovoza, u Tuzli i ondje nazočilo Svečanoj akademiji u povodu 20. obljetnice Općinskog odbora HDZBiH Tuzla.



- Za ovogodišnje povijesne izbore, jer oni uistinu jesu takvi za Hrvate u Bosni i Hercegovini, HDZBiH si je postavio jasan cilj – više od 130 tisuća glasova. To će značiti ostvarenje rezultata od prije 12 godina kada je HDZBiH imao gotovo plebiscitarnu potporu Hrvata a što će biti vrednije s obzirom na današnje okolnosti. Već sada, mjesec i pol prije izbora, možemo kazati da je taj cilj neupitan, kazao je Čović.

Kazao je da će taj rezultat, također, značiti jasnu prepoznatljivost HDZBiH kod međunarodnih i domaćih političkih čimbenika. Bit će to, poručio je, prepoznatljiva snaga bez koje se neće moći razgovarati o uređenju BiH, ustavnim promjenama i svim budućim reformskim aktivnostima.

Čović je članove i simpatizere stranke u prepunoj Kristalnoj dvorani hotela Tuzla posebice upozorio da ne nasjedaju nekim poturanjima kako je beznačajno biti članom Predsjedništva BiH.

- Po ustavu članovi Predsjedništva BiH su nositelji vanjske politike, što isključivo znači kako tri člana Predsjedništva BiH definiraju diplomatsku mrežu BiH. Kada sam obnašao dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Hrvati su imali 14 veleposlanika BiH diljem svijeta. Kada je došao Željko Komšić, niti jedna od tih osoba, izuzev sadašnje veleposlanice BiH u Španjolskoj Željana Zovko, nije ostala, sklonjene su. U Predsjedništvu BiH se vodi sigurnosna politika. Guvernera i čitavu strukturu Centralne banke BiH isključivo imenuje tročlano Predsjedništvo BiH. Bilo koji dužnosnik iz svijeta koji dolazi u BiH ili poziva dužnosnike iz BiH u svoju zemlju, prije svega dolazi ili poziva članove Predsjedništva BiH. Ako nemate svoje osobe u Predsjedništvu, vaš glas se ne čuje. Tri člana Predsjedništva BiH predlažu mandatara Vijeća ministara BiH i još puno više od toga. Za HDZ BiH to je iznimno važno političko mjesto, poručio je Čović.

Izrazio je uvjerenje kako će Borjana Krišto, kao izvrstan kandidat i još više jer iza nje stoji snaga HDZBiH, zasigurno ući u Predsjedništvo BiH. Kandidatima drugih hrvatskih stranaka preporučio je da odustanu od utrke i time doprinesu hrvatskom zajedništvu.

Čović je podsjetio da je on 9. predsjednik HDZBiH, dok su druge stranke promijenile tek jednog ili dva predsjednika. Također je podsjetio kako je oko 180 dužnosnika HDZBiH smijenjeno zbog navodnog protudaytonskog djelovanja premda su njihovi istupi bili jedino na ukazivanju nejednakosti Hrvata u BiH i nužnosti ustavnih promjena a što se u ovom vremenu potvrđuje kao jedini izlaz za BiH.

Mijo Krešić, nositelj liste HDZBiH za Skupštinu Tuzlanske županije, ustvrdio je kako će HDZBiH Soli s osvojenih šest i pol tisuća glasova, što jamči vraćanje parlamentarnosti HDZBiH u Tuzlanskoj županiji, biti značajni kamenčić u pobjedničkom mozaiku Stranke.

- Jasno poručujemo da je BiH naša domovina i da u njoj Hrvati moraju biti ravnopravni. Također potvrđujemo da je HDZBiH, odnosno da su Hrvati jamac multietničnosti u Tuzli i Tuzlanskoj županiji. Bez nas ovdje ne bi bilo multietničnosti. Zato ne želimo da se netko drugi kiti našim perjem. Mi smo jamac multietničnosti i ona mora biti ustavna, a nikako iskrivljena kako se sada događa, kazao je Krešić.

Poručio je da će HDZBiH ulaskom u Skupštinu Tuzlanske županije ispraviti nepravilnosti kod zastupljenosti Hrvata u tijelima vlasti, ustanovama i javnim poduzećima a što će izravno utjecati na egzistenciju Hrvata u Tuzlanskoj županiji.

- To će značiti pravilnije proračunsko financiranje hrvatskih udruga i svih drugih hrvatskih interesa. Tada će nam mladi ostajati u svojim mjestima a oni koji su otišli imat će razloga razmišljati o povratku, poručio je Krešić.

Posebno je zadovoljstvo iskazao sve brojnijim članstvom HDZBiH u Tuzli i Tuzlanskoj županiji u čemu prednjači mladež kao nova snaga HDZBiH.

O usponima i padovima u proteklih 20 godina te najnovijem uzletu HDZBiH u Tuzli, govorio je Rado Pejić, predsjednik Općinskog odbora HDZBiH Tuzla. Podsjetio je na rad stranke u teškim ratnim vremenima, doprinosu HDZBiH u izbjegavanju sukoba u Tuzli i doprinosu HDZBiH u građenju današnje Tuzle.

Emotivno je obraćanje imao fra Josip Zvonimir Bošnjaković, inicijator osnivanja HDZBiH 1990. godine u Tuzli u vrijeme kada je bio gvardijan tuzlanskog franjevačkog Samostana. Za sve zasluge, fra Jozu je HDZBiH proglasio svojim počasnim članom. Priznanje mu je uručio predsjednik Dragan Čović.

On je uručio i nekoliko članskih iskaznica novim članovima HDZBiH. Više od 200 novih članova je dobilo iskaznice.

Završetak Svečane akademije bio je doslovno svečarski kada je Dragan Čović u Tuzli razrezao rođendansku tortu i primio dar od HDZBiH Soli.

U povodu 20. obljetnice HDZBiH Tuzla, izaslanstvo HDZBiH je položilo vijenac i upalilo svijeću na Spomen obilježju HVO-a na Husinu za sve poginule hrvatske branitelje i poginule i umrle članove HDZBiH.


Ured za informiranje ŽO HDZBiH Soli















OSTALE VIJESTI
Srpski plaćenik: Rusi me žele protjerati u Srbiju, gdje mi prijeti 25 godina zatvora
Grčki vojni brod presreo dronove Huta u Crvenom moru
Pet tinejdžera optuženo za terorizam nakon napada nožem u crkvi u Sydneyju
Svemirska luka u Škotskoj sve bliže lansiranju satelita
Venecija od danas naplaćuje ulazak u grad turistima
Američki šef diplomacije: Nadamo se da će više Amerikanaca studirati u Kini
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli
Pad na azijskim burzama. Ulagače zabrinule poruke iz tvrtke vlasnice Facebooka
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke
Pentagon potvrdio: Isporučili smo moćne ATACMS-e Ukrajincima
VIDEO Zastupnik u EU parlamentu pustio živu golubicu u znak mira, pogledajte
U Makedoniji su predsjednički izbori, vodi oporbena desničarska kandidatkinja
Putovnice vojno sposobnim muškarcima izdavat će se samo u Ukrajini
Fico gasi slovačku televiziju i pretvara je u novu
Biden prijeti zabranom TikToka. I dalje ga koristi
Biden je potajno poslao Ukrajini moćne projektile. Već su izveli žestok udar na Ruse
VIDEO Snimke kamere marinca otkrivaju potpuno drugačiju priču o masakru u Kabul
Ide li Plenković u Bruxelles? Sunčana Glavak: Neće on nigdje
Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke ubijen u zatvoru. MUP lagao odvjetniku da je živ
Grčki Vrhovni sud zabranio desničarima ulazak u izbornu utrku za EP







SVASTARIJE

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝

U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti

Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝

VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju

U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi