TUZLARIJE - SAOPŠTENJA

27.08.2010.
Regionalni odbor BPS Sefer Halilović - Saopštenje za javnost
Sve po zakonu
1289 prosvjetnih radnika živi u neizvjesnostiKonkursi u osnovnim i srednjim školama za prijem nastavnika i profesora različitih profila, tokom augusta mjeseca odvijali su se tobože sve po zakonu. Analizirajući agoniju jednog od kandidata koji je konkurisao u različitim školama pronašli smo da je isti morao da prati konkurse koji su izdati u dnevnim novinama ne samo na području TK, već i u Mostaru, Sarajevu ... i drugim gradovima.

Naizgled zastupljenim principom transparentnosti htjelo se što više zataškati da je izdat konkurs i time dati šansa "svojim kandidatima" ili prevedeno direktorovim kandidatima.

Kandidat je morao kupovati sve novine izdate od 29. jula do 10. augusta. Pa ipak solidarnost među kandidatima je bila velika kao i uredničkih službi dnevnih novina jer su izlazili u susret kandidatima dajući tačne podatke a kandidati su međusobno kopirali sve moguće novine izvan područja TK. Od kandidata kojeg smo analizirali najviše smo analizirali kupljene dnevne novine: "San", "Tuzlanski list" i "Oslobođenje".

U "Sanu" su objavljeni konkursi za 54 škole, "Tuzlanskom listu" 23 škole i "Oslobođenju" 4 škole. Ukupno smo analizirali konkurse za 81 školu sa područja TK.

Prema analizi objavljenih konkursa škola, narušeno je više načela o kancelarijskom poslovanju. (ekonomičnosti, budnosti i dr.). Na primjer 28 škola je tražilo da se dokumentacija dostavi isključivo poštom u zatvorenoj koverti sa naznakom "ne otvaraj". 37 škola je naznačilo lično ili zatvorenoj koverti i to preporučeno, a samo 16 škola tražilo je lično ili poštom bez ikakvih posebnih naznaka. Samo 3 škole su naznačile pravilno od kada do kada se lično prima kod sekretara.

Prema Uredbi o kancelarijskom poslovanju, sve škole su trebale dati šansu kandidatima da i lično dostavljaju poštu, a zadužena lica trebala su dati upute o nedostacima po prijemu pošte i sačiniti zabilješku o upozorenju. Na žalost, kandidati su naveli da su sekretari škola veoma drsko se ophodili i izjavili da se "ne smije otvarati koverta" predata lično, što je time izazvano kršenje Uredbe o kancelarijskom poslovanju.

U analizi konkursne dokumentacije koja je potrebna za kandidata navodi se različito od škole do škole. Na primjer, kandidati su trebali dostaviti:
- Uvjerenje o prosjeku ocjena, a u Kriterijima za bodovanje koje je izdalo Ministarstvo obrazovanja, navedeno je da se boduju 3 stavke: radni staž, čekanje na posao i intervju. Pitamo se zašto tražiti ovaj dokument kada pri bodovanju ova 3 kriterijuma imaju prvenstvo.
- Uvjerenje nadležnog suda da nije uzrečena zaštitna mjera zabrane vršenja posla nastavnika, pedagoga (ne starije od 3 mjeseca), za ovaj dokument potrebno je platiti 15 KM i čeka se 7 dana, dok konursnom procedurom je potrebno dostaviti dokumente u roku od 8 dana. Za one koji su prije 2 mjeseca znali da će trebati ovaj dokument to i nije predstavljalo problem. Uostalom isti dokument se mogao dostaviti i poslije nakon bodovanja kako bi se kandidati oslobodili nepotrebnih troškova jer se radi o nezaposlenima.
Pored ovih dokumenata svaki kandidat je trebao dostaviti i
- Izjavu ovjerenu od strane nadležnog organa da nije osuđivan za krivično djelo,
- Da nije pod optužbom Međunarodnog suda za ratne zločine
- Izvod iz matične knjige, Uvjerenje o državljanstvu, uvjerenje da ste stariji od 18 godina i,
još brdo dokumenata koje treba kopirati 81 puta, ovjeriti u općini a većina je i kod notara zbog straha da će im izuzeti određene dokumente iz koverte i reći da nije dostavljena uredna dokumentacija. Doista je potrebno prilično novca ako se zna da kod notara treba za ovjeru da date najmanje 4 KM, napominjeno da se radi o nezaposlenima. Pored toga ovi konkursi su izazvali zapušenje u normalnom radu općinskih službi tako da je bilo vrlo teško građaninu u julu i augustu dobiti neki dokument iz navedenih službi.

Nakon mnogih besmislenih dokumenata, svakog kandidata čeka još niz agonija, jedna od su intervjui. Na osnovu analiziranih konkursa u 81 školi, u roku od 11 dana kandidat je trebao da ide u 81 školu na intervju. Tako u jednom danu, na primjer 16. augusta trebao je ići u 15 škola. 17. augusta u 25 škola, 18. augusta u 21 školu, 19 augusta u 23 škole ili 20. augusta u 15 škola.

Trebali ste imati vozača koji bi vam pomogao da brzo putujete od škole do škole i naravno da platite benzin za sva putovanja, a radi se o nezaposlenima. Pored ovog u 11 škola je nevedeno u konkursu da će biti naknadno obavješeteni o intervjuu tako da broj škola koji se obilazi u navedenim danima je sigurno veći.

Kada kandidat dođe na intervju, čeka ga drugo iznenađenje. Primjera radi:
-na intervjuu se izvlače pitanja (riječ intervju znači međurazgovor), što je nepoznato u tehnici vođenja intervjua,
- članovi Komisije daju netačne definicije pojmova iz pedagogije i psihologije,
- čitaju se pitanja iz knjiga, a
da ne govorimo o prijemu kandidata koji je daleko od kriterija koje je dalo Ministarstvo: vještine komuniciranja, motivisanost, fleksibilnost za kandidate, a koje naravno treba već da posjeduju i u školama, da bi imali osnovu da traže od kandidata.

Nakon završenih intervjua Komisija vrednuje kandidate i daje bodovnu listu o kandidatima. Ako se analiziraju ove liste, isti kandidat po osnovu istih dokumenata, u različitim školama ostvaruje različite bodove i ta različitost bodovanja se kreće i do 50% što ukazuje na neobjektivnost i nevalidnost listi za bodovanje.

Na izgled sva greška konkursne procedure se svodi na rad direktora. Istina, ima direktora koji nisu poštovali određene odredbe, ali, u razgovoru sa direktorima škola, čuli smo i druge izjave.
Prema direktorima, na jedan konkurs aplicira otprilike oko 150 kandidata. Za 150 kandidata potrebno je 5 dana da se pošalje povratni odgovor. Pošta za povratnicu košta 3 KM, a što je za 150 kandidata 450 KM za jedan konkurs, što je veoma skupo, i ne nalazi se predviđeno na kontu računa škole. Odakle platiti? Još ako kandidat koji je prošao ne dođe, pa je potrebno ponoviti konkursnu proceduru, cijena je još veća. Sveukupna agonija kandidata i škola traje 2 mjeseca.
U školama je bilo i primjera da se zatvoreni konkursi ponište uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, zašto?

Pa gdje je uzrok za "sve po zakonu a ništa ne funkcioniše?"

Uzrok je u Ministarstvu obrazovanja TK koji ne prati potrebe škola dugoročno i srednjoročno, niti prate broj nezaposlenih prosvjetnih radnika na Biroima za zaposšljavanje i upisa na određene nastavničke fakultete.

Na Birou za zapošljavanje u maju/junu mjesecu je registrovano oko 859 prosvjetnih radnika raznih profila, od kojih je najviše profesora i nastavnika razredne nastave, Bosanskog hrvatskog i Srpskog jezika, Fizičke i zdravstvene kulture, Engleskog jezika i dr. Uz 859 profesora i nastavnika treba dodati i 430 pedagoga, defektologa, diplomiranih socijalnih pedagoga i radnika te psihologa. Što je ukupno 1289 prosvjetnih radnika koji čekaju na posao.

Odgovor u Minsitarstvu je "slobodno tržište rada u BiH" i time mogućnost da svi mogu ići u druga mjesta izvan kantona kako bi našli posao. A, da li je to tako, kada svaki gradić ima svoj fakultet, pa ovih profila ima i u drugim kantonima i entitetu BiH.

Postavlja se pitanje:
Zašto Ministarstvo obrazovanja ne zapošljava nastavničke profile za koje se zna da po NPP postoji potreba i da nema nikakve veze sa padom broja učenika u školama, jer za takve nastavne predmete se godinama primaju nastavnici i profesori na "neodređeno vrijeme". Loša politika planiranja u Ministarstvu se odražava na menadžment škola "koji su izvršioci" naloga koji se daju u Ministarstvu obrazovanju. I, tako je "sve po zakonu" a ništa ne funkcionira. 1289 prosvjetnih radnika i dalje živi u agoniji neizvjesnosti "da li će barem za 9 ili 12 godina dobiti posao?". Niko to ne zna, jer moćnicima gore odgovara da svake godine multipliciraju troškove na račun države. Gdje je tu pravda – kada nema profesionalnosti. Gdje je tu patrija - kada mladi ljudi ne mogu da misle o sebi a kamoli o planiranju buduće porodice.


Za pravdu i poštenje !
predsjednik IO BPS-SH SI Bosna
doc. dr. Senaid Hadžić

OSTALE VIJESTI
Od ponedjeljka izmještanje, nakon toga sklanjanje šatora: U \'Vučjaku\' počeli uzimati hranu, neće ga dobrovoljno napustiti

VIDEO: Sarajevo u vrhu najzagađenijih gradova u svijetu: Vlada KS zbog zagađenja zraka proglašava epizodu \'upozorenje\'

Hronična opstruktivna bolest pluća: U Zenici osnovano udruženje oboljelih od respiratornih bolesti

VIDEO: Predsjednik mostarskog GO SDP-a BiH: Zalihić: Uborak je od srijede divlje odlagalište

Subašić: Pružili nam podršku: Kraljevski dvor Švedske odgovorio Majkama Srebrenice

Bivši premijer Grčke gost festivala u Sarajevo Festa: Papandreou u Sarajevu: Evropa je nada za svijet

Ceremonija na vojnom aerodromu u Batajnici: Vojska Srbije predstavila nove helikoptere kupljene u Rusiji

Nepoznate osobe polile je kerozinom i zapalile: U bolnici umrla djevojka žrtva silovanja u Indiji

Sjećanje na legende: Osamnaest godina nisu s nama - Pimpek i Kindže

Subotnji susreti 19. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine: Pobjeda Veleža na Grbavici, Sarajevo jesenji prvak

Sjeverna Koreja: Šest europskih zemalja glumi psa čuvara SAD-a
Beskućnici će ipak moći prodavati svoje novine ispred trgovina Hofer u Sloveniji
SAD i Iran razmijenili zarobljenike
Oko 1000 prosvjednika protiv plana ujedinjenja Bjelorusije s Rusijom
Američka vojska tvrdi da su im Rusi srušili dron u Libiji, traže ga nazad
Prevrnuo se autobus u Srbiji, ozlijeđeno 15 Makedonaca koji su išli na skijanje
Vozači kamiona blokirali ceste po cijeloj Francuskoj, sukob s policijom u Parizu
Ruskog milijardera u Londonu udario auto dok je šetao psa, umro je
Trump i predsjednik Južne Koreje: Situacija sa Sjevernom Korejom je ozbiljna
Trump najavio da će meksičke kartele proglasiti teroristima pa odustao
Za Bijelu kuću opoziv Trumpa je "lakrdija", neće sudjelovati
U Hong Kongu već pola godine prosvjeduju za demokraciju. Ne žale ni za čim
Golemi požar plamti u blizini Sydneyja, doslovce se ne može ugasiti
Tko je napadač koji je u američkoj bazi ubio troje ljudi? Saudijac, mrzio je SAD
U Indiji pretukli i zapalili žrtvu silovanja, sad je umrla
Elon Musk oslobođen na sudu iako je spasioca iz Tajlanda nazvao pedofilom
Johnson hoće trgovinski sporazum s EU-om, a Corbyn demokratski socijalizam
SAD ne može odlučiti treba li UN raspravljati o problemima u Sjevernoj Koreji
Zrakoplovna baza na Floridi zaprimila prijetnju bombom, područje je evakuirano
Salvini prijeti da će bojkotirati Nutellu jer mu nije dovoljno talijanska
SVAŠTARIJE

Osam požara oko Sydneyja dimom zaklonilo grad u kojem živi 5 milijuna ljudi

Migranti na Vučjaku već četvrti dan odbijaju svaki oblik pomoći

Alpe se potpuno mijenjaju. Golemi ledenjak klizi prema dolini, ljudi u panici

Ruski grad preplavljen gladnim polarnim medvjedima

VIDEO U policijskoj potjeri za pljačkašima na Floridi ubijeno četvero ljudi

Francuska paralizirana općim štrajkom, na ulice izašlo skoro milijun ljudi

FOTO Ledenjaci na Novom Zelandu postali crvenkasti zbog požara u Australiji

VIDEO Nasilje na ulicama Pariza, policija se sukobila s prosvjednicima

Ovako se Indonežani obračunavaju s ilegalnim ribarima

Američki Kongres pokreće opoziv Trumpa