TUZLARIJE - SAOPŠTENJA

27.08.2010.
Regionalni odbor BPS Sefer Halilović - Saopštenje za javnost
Sve po zakonu
1289 prosvjetnih radnika živi u neizvjesnostiKonkursi u osnovnim i srednjim školama za prijem nastavnika i profesora različitih profila, tokom augusta mjeseca odvijali su se tobože sve po zakonu. Analizirajući agoniju jednog od kandidata koji je konkurisao u različitim školama pronašli smo da je isti morao da prati konkurse koji su izdati u dnevnim novinama ne samo na području TK, već i u Mostaru, Sarajevu ... i drugim gradovima.

Naizgled zastupljenim principom transparentnosti htjelo se što više zataškati da je izdat konkurs i time dati šansa "svojim kandidatima" ili prevedeno direktorovim kandidatima.

Kandidat je morao kupovati sve novine izdate od 29. jula do 10. augusta. Pa ipak solidarnost među kandidatima je bila velika kao i uredničkih službi dnevnih novina jer su izlazili u susret kandidatima dajući tačne podatke a kandidati su međusobno kopirali sve moguće novine izvan područja TK. Od kandidata kojeg smo analizirali najviše smo analizirali kupljene dnevne novine: "San", "Tuzlanski list" i "Oslobođenje".

U "Sanu" su objavljeni konkursi za 54 škole, "Tuzlanskom listu" 23 škole i "Oslobođenju" 4 škole. Ukupno smo analizirali konkurse za 81 školu sa područja TK.

Prema analizi objavljenih konkursa škola, narušeno je više načela o kancelarijskom poslovanju. (ekonomičnosti, budnosti i dr.). Na primjer 28 škola je tražilo da se dokumentacija dostavi isključivo poštom u zatvorenoj koverti sa naznakom "ne otvaraj". 37 škola je naznačilo lično ili zatvorenoj koverti i to preporučeno, a samo 16 škola tražilo je lično ili poštom bez ikakvih posebnih naznaka. Samo 3 škole su naznačile pravilno od kada do kada se lično prima kod sekretara.

Prema Uredbi o kancelarijskom poslovanju, sve škole su trebale dati šansu kandidatima da i lično dostavljaju poštu, a zadužena lica trebala su dati upute o nedostacima po prijemu pošte i sačiniti zabilješku o upozorenju. Na žalost, kandidati su naveli da su sekretari škola veoma drsko se ophodili i izjavili da se "ne smije otvarati koverta" predata lično, što je time izazvano kršenje Uredbe o kancelarijskom poslovanju.

U analizi konkursne dokumentacije koja je potrebna za kandidata navodi se različito od škole do škole. Na primjer, kandidati su trebali dostaviti:
- Uvjerenje o prosjeku ocjena, a u Kriterijima za bodovanje koje je izdalo Ministarstvo obrazovanja, navedeno je da se boduju 3 stavke: radni staž, čekanje na posao i intervju. Pitamo se zašto tražiti ovaj dokument kada pri bodovanju ova 3 kriterijuma imaju prvenstvo.
- Uvjerenje nadležnog suda da nije uzrečena zaštitna mjera zabrane vršenja posla nastavnika, pedagoga (ne starije od 3 mjeseca), za ovaj dokument potrebno je platiti 15 KM i čeka se 7 dana, dok konursnom procedurom je potrebno dostaviti dokumente u roku od 8 dana. Za one koji su prije 2 mjeseca znali da će trebati ovaj dokument to i nije predstavljalo problem. Uostalom isti dokument se mogao dostaviti i poslije nakon bodovanja kako bi se kandidati oslobodili nepotrebnih troškova jer se radi o nezaposlenima.
Pored ovih dokumenata svaki kandidat je trebao dostaviti i
- Izjavu ovjerenu od strane nadležnog organa da nije osuđivan za krivično djelo,
- Da nije pod optužbom Međunarodnog suda za ratne zločine
- Izvod iz matične knjige, Uvjerenje o državljanstvu, uvjerenje da ste stariji od 18 godina i,
još brdo dokumenata koje treba kopirati 81 puta, ovjeriti u općini a većina je i kod notara zbog straha da će im izuzeti određene dokumente iz koverte i reći da nije dostavljena uredna dokumentacija. Doista je potrebno prilično novca ako se zna da kod notara treba za ovjeru da date najmanje 4 KM, napominjeno da se radi o nezaposlenima. Pored toga ovi konkursi su izazvali zapušenje u normalnom radu općinskih službi tako da je bilo vrlo teško građaninu u julu i augustu dobiti neki dokument iz navedenih službi.

Nakon mnogih besmislenih dokumenata, svakog kandidata čeka još niz agonija, jedna od su intervjui. Na osnovu analiziranih konkursa u 81 školi, u roku od 11 dana kandidat je trebao da ide u 81 školu na intervju. Tako u jednom danu, na primjer 16. augusta trebao je ići u 15 škola. 17. augusta u 25 škola, 18. augusta u 21 školu, 19 augusta u 23 škole ili 20. augusta u 15 škola.

Trebali ste imati vozača koji bi vam pomogao da brzo putujete od škole do škole i naravno da platite benzin za sva putovanja, a radi se o nezaposlenima. Pored ovog u 11 škola je nevedeno u konkursu da će biti naknadno obavješeteni o intervjuu tako da broj škola koji se obilazi u navedenim danima je sigurno veći.

Kada kandidat dođe na intervju, čeka ga drugo iznenađenje. Primjera radi:
-na intervjuu se izvlače pitanja (riječ intervju znači međurazgovor), što je nepoznato u tehnici vođenja intervjua,
- članovi Komisije daju netačne definicije pojmova iz pedagogije i psihologije,
- čitaju se pitanja iz knjiga, a
da ne govorimo o prijemu kandidata koji je daleko od kriterija koje je dalo Ministarstvo: vještine komuniciranja, motivisanost, fleksibilnost za kandidate, a koje naravno treba već da posjeduju i u školama, da bi imali osnovu da traže od kandidata.

Nakon završenih intervjua Komisija vrednuje kandidate i daje bodovnu listu o kandidatima. Ako se analiziraju ove liste, isti kandidat po osnovu istih dokumenata, u različitim školama ostvaruje različite bodove i ta različitost bodovanja se kreće i do 50% što ukazuje na neobjektivnost i nevalidnost listi za bodovanje.

Na izgled sva greška konkursne procedure se svodi na rad direktora. Istina, ima direktora koji nisu poštovali određene odredbe, ali, u razgovoru sa direktorima škola, čuli smo i druge izjave.
Prema direktorima, na jedan konkurs aplicira otprilike oko 150 kandidata. Za 150 kandidata potrebno je 5 dana da se pošalje povratni odgovor. Pošta za povratnicu košta 3 KM, a što je za 150 kandidata 450 KM za jedan konkurs, što je veoma skupo, i ne nalazi se predviđeno na kontu računa škole. Odakle platiti? Još ako kandidat koji je prošao ne dođe, pa je potrebno ponoviti konkursnu proceduru, cijena je još veća. Sveukupna agonija kandidata i škola traje 2 mjeseca.
U školama je bilo i primjera da se zatvoreni konkursi ponište uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, zašto?

Pa gdje je uzrok za "sve po zakonu a ništa ne funkcioniše?"

Uzrok je u Ministarstvu obrazovanja TK koji ne prati potrebe škola dugoročno i srednjoročno, niti prate broj nezaposlenih prosvjetnih radnika na Biroima za zaposšljavanje i upisa na određene nastavničke fakultete.

Na Birou za zapošljavanje u maju/junu mjesecu je registrovano oko 859 prosvjetnih radnika raznih profila, od kojih je najviše profesora i nastavnika razredne nastave, Bosanskog hrvatskog i Srpskog jezika, Fizičke i zdravstvene kulture, Engleskog jezika i dr. Uz 859 profesora i nastavnika treba dodati i 430 pedagoga, defektologa, diplomiranih socijalnih pedagoga i radnika te psihologa. Što je ukupno 1289 prosvjetnih radnika koji čekaju na posao.

Odgovor u Minsitarstvu je "slobodno tržište rada u BiH" i time mogućnost da svi mogu ići u druga mjesta izvan kantona kako bi našli posao. A, da li je to tako, kada svaki gradić ima svoj fakultet, pa ovih profila ima i u drugim kantonima i entitetu BiH.

Postavlja se pitanje:
Zašto Ministarstvo obrazovanja ne zapošljava nastavničke profile za koje se zna da po NPP postoji potreba i da nema nikakve veze sa padom broja učenika u školama, jer za takve nastavne predmete se godinama primaju nastavnici i profesori na "neodređeno vrijeme". Loša politika planiranja u Ministarstvu se odražava na menadžment škola "koji su izvršioci" naloga koji se daju u Ministarstvu obrazovanju. I, tako je "sve po zakonu" a ništa ne funkcionira. 1289 prosvjetnih radnika i dalje živi u agoniji neizvjesnosti "da li će barem za 9 ili 12 godina dobiti posao?". Niko to ne zna, jer moćnicima gore odgovara da svake godine multipliciraju troškove na račun države. Gdje je tu pravda – kada nema profesionalnosti. Gdje je tu patrija - kada mladi ljudi ne mogu da misle o sebi a kamoli o planiranju buduće porodice.


Za pravdu i poštenje !
predsjednik IO BPS-SH SI Bosna
doc. dr. Senaid HadžićOSTALE VIJESTI
VIDEO: Komšić: ANP postao krucijalno političko pitanje: Otkazane obje sjednice Predsjedništva BiH

Zbog nepoštivanja odredbi Kolektivnog ugovora: Generalni štrajk ljekara u HNK-u 10. rujna

Za oblasti obrazovanja, kulture i visokog obrazovanja: U Banjaluci potpisani posebni kolektivni ugovori

Sve više migranata u Tuzli: Istrage za ubistvo i pokušaj ubistva migranta tapkaju u mjestu

Prijeti da će zapaliti vozilo: U Rio de Janeiru otmičar u autobusu na mostu drži 37 talaca

Sa broda "Open arms": Migranti skaču u vodu, situacija izmakla kontroli

Maas: Uložiti napore da se više takve djece vrati u zemlju: Njemačka dopustila povratak četvero djece IS-a iz Sirije

Conte će danas braniti svoju Vladu: Italija na putu prema krahu vlade i krize s nepredvidivim ishodom

Protesti traju već 11 tjedana: Hongkonška čelnica vidi izlaz iz kaosa u dijalogu

Autora Muhameda Bikića: Film o legendarnom fudbaleru \'Keliju\' na 25. SFF-u

Donald Trump deseti put postao djed
Očajni migranti skaču u more s Open Armsa, pokušavaju doplivati do obale
Kalifornija uvela novi zakon o policiji, smrtonosna sila samo kad je "nužno"
Preživjela je napad kiselinom: "Užasno je, kao da ti netko kopa ispod kože"
Italija ide prema krahu vlade i mogućoj krizi s nepredvidivim ishodom
Čelnica Hong Konga u dijalogu vidi rješenje, prosvjedi se nastavljaju
NASA: Na Grenlandu ima dovoljno leda da razinu mora podigne za 7,5 metara
Brazilski predsjednik: Za spas okoliša veliku nuždu treba vršiti svaki drugi dan
Merkel se na Islandu sastaje s nordijskim čelnicima, tema su klimatske promjene
Trump razgovarao s čelnicima Indije i Pakistana, pozvao na smanjenje napetosti
Razgovarali Trump i Johnson, raduju se susretu u Francuskoj
Obama je izdao Irance i Sirijce. Hoće li Trump izdati Hong Kong?
Oslobođena djevojka iz El Salvadora koju su zbog pobačaja osudili na 30 godina
Nakon smrti milijardera pedofila smijenjen savezni šef zatvora
Amerikanka otišla u šoping, kad se vratila, u prtljažniku našla mrtvo tijelo
Britanija najavila da u slučaju tvrdog Brexita odmah ukida slobodu kretanja
Kineske vlasti koristile su Twitter i Facebook protiv prosvjednika u Hong Kongu
Putin nakon tragične eksplozije u raketnoj bazi: Nema opasnosti
Putin Macronu rekao da je umjereno optimističan oko Ukrajine
Papa Franjo u studenom ide u Tajland
SVAŠTARIJE

Kirurzi i dandanas koriste nacistički anatomski atlas

Prosinečki objavio spisak za Lihtenštajn i Armeniju

Pronašao 50 godina staru poruku u boci, ali i djeda koji ju je poslao

Iranski tanker napustio Gibraltar

Najmanje 1,7 miliona ljudi preplavilo ulice Hong Konga

Gost u Parizu ubio konobara jer je predugo čekao sendvič

Bombaš samoubojica na afganistanskom vjenčanju ubio 63 i ranio 182 osobe

U velikom požaru u Bangladešu izgorjelo 15.000 domova

VIDEO Istanbul paraliziran, cijeli je pod vodom, jedna osoba poginula

Osmero poginulo u požaru u hotelu u Odesi