TUZLARIJE - SAOPŠTENJA

27.09.2010.
Analiza UG „Zašto ne“
Stranke na vlasti znaju šta hoće, ali ne i kako da to ostvare


UG „Zašto ne“ je uradilo analizu programa pet partija na vlasti za mandatni period 2010-2014 s ciljem utvrđivanja stepena ponavljanja obećanja u odnosu na period 2006-2010 i došli smo do zaključka da su vladajuće partije u svojim novim programima ponovile 247 od 367 obećanja koliko su dale u 2006. godini. Dakle, preko dvije trećine ili 67, 3 procenata svih obećanja koja su namjeravali ispuniti u periodu 2006-2010 godina i dalje stoje u predizbornim programima Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Hrvatske demokratske zajednice BiH, Hrvatske demokratske zajednice 1990, Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH.

Ako govorimo o strankama posebno, imamo isto tako zanimljivu situaciju. Stranka demokratske akcije je ponovila 101 od 164 obećanja iz prethodnog programa ili 61, 59 posto, pri čemu su u novom programu dali skoro 300 novih obećanja koja nisu bila u programu iz 2006. godine. Tako će u naredne četiri godine, ako dobije podršku glasača, SDA opet voditi BiH ka kandidatskom statusu u EU, opet nas uvoditi u NATO, još jednom osigurati jednakost građana u pristupu socijalnoj zaštiti, ponovno administrativno objediniti „dvije škole pod jednim krovom“, ponovno uvesti specijalni status za Srebrenicu i Žepu i još mnogo toga što smo očekivali da vidimo u prethodne četiri godine.

SNSD je ponovio 38 od 75 obećanja datih u 2006, čime su predstavnici ove stranke priznali da nisu ispunili bar preko 50 posto programa, iako smo mogli čuti više puta sa predizbornih skupova kako su ispunili sve obećano. Da ponovimo, analiza koju je uradio UG „Zašto ne“ je došla do zaključka da je SNSD ispunio tek 2 obećanja ili 3 posto od ukupnog broja datih obećanja. SNSD će tako ponovno izgraditi klinički centar, mrežu autoputeva, opet graditi hidro- i vjetro-elektrane, opet reformirati penzioni sistem, napraviti ponovno reviziju privatizacije, kao i ponovno ući u realizaciju druge faze elektrana Ugljevik i Gacko, te mnogo toga što su trebali uraditi u prethodnom mandatu.



HDZ BiH i HDZ 1990 su ponovili veliku većinu obećanja, čak i dijelova programa iz 2006. godine. Tako je HDZ 1990 ponovio sva obećanja iz 2006. godine, dok je HDZ BiH ponovio 66 od 73 obećanja ili 90 posto svih obećanja koje su trebali realizirati u periodu 2006-2010. Tako mladi mogu očekivati da ih HDZ BiH ponovno zapošljava, a građani uopšte da HDZ ponovno smanji javnu potrošnju ili reformira zdravstvo, dok će HDZ 1990 ponovno izvršiti reviziju privatizacije i dokapitalizacije, stvoriti demokratsku i jaku policiju, te ponovno završiti proces povratka. Osim ovoga, HDZ BiH nam nudi 14, a HDZ 1990 11 novih obećanja koja nismo mogli vidjeti u programima iz 2006. godine.

Stranka za BiH je jedina od pet vladajućih partija skoro u potpunosti odustala od programa iz 2006. godine, od kojeg nije, podsjećamo, ispunila niti jedno obećanje od 16 datih. Tako nam sada Stranka za BiH ponovno nudi samo 3 od 16 neispunjenih obećanja, te svoj program pojačava sa preko 130 novih. Ono što nam ponovno nude su teritorijalna reogranizacija države na kojoj su i bazirali većinu programa iz 2006. godine, te stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH.

„Porazno je da stranke na vlasti ponavljaju čak dvije trećine svojih programa i time žele da ponovno osvoje mandat od građana/ki. Mislimo da su trebale bolje iskorisiti svoje mandate, kao i svoje predizborne kampanje, da urade to što su obećali 2006. godine, kao i da objasne građanima/kama zašto nisu ispunili većinu onoga što su obećali. Poručujemo predstavnicima partija na vlasti da ne treba da pokušavaju dobiti novi mandat ponavljanjem neispunjenih obećanja, a građanima/kama da ne nasjednu na ovo, te da o njihovom eventualnom novom mandatu na izborima odluče isključivo na osnovu onoga što su radili u prethodne četiri godine“, poručuju iz UG „Zašto ne“.
















OSTALE VIJESTI
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku
Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana
U Brazilu dovela mrtvaca u banku, htjela dići kredit. Otkriveno od čega je umro
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno
Rusija priznala da se srušio bombarder. Ukrajina: Oborili smo ga
Europske burze pale nakon izraelskog napada na Iran
Izraelci napali iranski Isfahan. Tamo su nuklearna postrojenja
Studenti na njujorškom sveučilištu prosvjedovali za Palestinu, više od 100 uhićenih
Skočile cijene nafte nakon što je Izrael napao Iran
U Slovačkoj pokrenuta kampanja kojom se prikuplja novac za kupovinu oružja Ukrajini
VIDEO U Rusiji se srušio bombarder
Google dao otkaz 28 zaposlenika. Protestirali su protiv unosnog ugovora s Izraelom
Ukrajina traži pomoć od G7 i NATO-a: "Moramo obnoviti protuzračnu obranu"
Na Wall Streetu peti dan zaredom pao S&P 500 indeks
SAD uložio veto na primanje Palestine u UN
Izabrano 12 članova porote za suđenje Trumpu u New Yorku
Počeli izbori u Indiji
Iran u UN-u zaprijetio Izraelu
Trump: Opstanak Ukrajine je važan za SAD
New York Times: Stranka krajnje desnice bi mogla odlučiti hrvatske izbore







SVASTARIJE

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane

Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝

U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima

Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi