TUZLARIJE - SAOPŠTENJA

29.09.2010.
UG ˝Zašto ne˝ - saopštenje
Rezultat poziva za dostavljanje imena kandidata za izvršnu vlast


Nakon što je 28 organizacija civilnog društva iz BiH 20.08.2010. poslalo javni poziv političkim subjektima koji učestvuju na izborima da do 10.09.2010. dostave svoje kandidate/kinje za funkcije izvršne vlasti, te da na taj način pokažu ozbiljnost i želju da učestvuju u vlasti u BiH, rezultati koji su dobijeni su vrlo zabrinjavajući – samo pet stranaka je odgovorilo na upit i poslalo svoje kandidate/kinje za izvršnu vlast.

Pozitivan odgovor na ovaj upit je stigao od Narodne stranke radom za boljitak, Liberalno demokratske stranke, Koalicije preokret, Posavske stranke i Socijaldemokratske partije BiH.

Narodna stranka radom za boljitak je poslala imena dvojice svojih kandidata za izvršnu vlast, i to predsjednika stranke Mladena Ivankovića Lijanovića kao kandidata za funkciju Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, te Mire Pejića kao kandidata za Ministra poljoprivrede u Vijeću ministara, pokazavši time na koji način i za koje sektore žele da preuzmu odgovornost.

Liberalno demokratska stranka nije dala imena kandidata, nego je obznanila da će, ukoliko dobiju podršku glasača/ica, izvršnu vlast birati putem konkursa kojim bi se izabrali najkvalitetniji kadrovi, dok iz Koalicije preokret stižu imena čak 53 kandidata/kinja za izvršnu vlast, no međutim ne i pozicije za koje se spomenuti kandidiraju. Treba napomenuti da među ovim kandidatima/kinjama imamo 16 kandidata/kinja Novog ekonomskog pokreta i 37 kandidata/kinja Građanske demokratske stranke. Koalicija Preokret nam nudi 3 doktora nauka, 11 magistara, po 8 inženjera i ekonomista, 5 doktora medicine i nekoličina profesora iz različitih oblasti.

Posavska stranka predlaže gotovo cijelu novu Vladu Posavske županije, u kojoj bi zamijenili 7 od 10 članova koju trenutno čine 8 predstavnika HDZ BiH i 2 predstavnika SDA. Tako bi, ukoliko dobiju povjerenje glasača/ica, premijer Posavske županije bio ekonomista Ninoslav Sušilović, ujedno i predsjednik stranke, a imaju i visoko obrazovane kadrove i za vođenje još 6 ministarstava u ovoj vladi.

Socijaldemokratska partija BiH, koja je kao najveća opoziciona stranka u BiH jedan od ozbiljnih pretendenata za pozicije u izvršnoj vlasti nakon izbora, je također dostavila imena svojih glavnih kandidata za izvršnu vlast u BiH. SDP će tako, ukoliko bude dobio povjerenje glasača/ica, za najvišu izvršnu funkciju u BiH, Predsjedavajućeg Vijeća ministara, kandidirati predsjednika stranke dr. Zlatka Lagumdžiju. Osim njega, za najviše izvršne pozicije u Federaciji BiH, Predsjednika FBiH i Premijera Vlade FBiH, kandidati su opet ljudi iz vrha stranke – generalni sekretar Nermin Nikšić i član predsjedništva SDP-a Mirza Kušljugić. Na kraju, iz SDP-a najavljuju da će i za ostale vodeće izvršne funkcije na svim nivoima vlasti ponuditi čelne ljude iz svojih organizacija. Zajedno sa svojim odgovorima, SDP je uputio i poruku drugim partijama da i one na isti način pokažu odgovornost i da kandidiraju svoje predsjednike i ostale čelnike za najvažnije funkcije u državi.

„Odgovori na upit organizacija civilnog društva pokazuju da većina političkih partija u BiH želi da dobije glasove građana/ki bez da im ponudi minimum informacija o tome ko će i kako upravljati njihovim životima u naredne četiri godine. Poražavajuće je da niti jedna od pet vladajućih partija nije ponudila svoje kandidate za izvršnu vlast, što još jednom pokazuje njihovu nespremnost za vođenje ove države. Pozivamo građane/ke da konačno prepoznaju neozbiljnost i neodgovornost većine stranaka u BiH, te da 03. oktobra pokažu da više neće svoj glas davati onima koji ne odgovaraju na njihova pitanja“, poručuju predstavnici organizacija potpisnica inicijative.


Organizacije potpisnice inicijative: ALDI, Centar za humanu politiku, Centar za razvoj i podršku, Centri civilnih inicijativa, Demokratski Omladinski Pokret, DVOC – Donji Vakuf, Fondacija „CURE“, Fondacija „Ekipa“, Fondacija za kreativni razvoj, Helsinški odbor za ljudska prava RS, KULT, Omladinska Informativna Agencija - OIA, Omladinski pokret Revolt, Pokret Dosta!, Priroda – Bratunac, Savjet mladih Srebrenica, Transparency International, Udruženje „DON“ – Prijedor, Udruženje „Front“, Udruženje građana „Tender“, Udruženje građana Zasto ne, Udruzenje izbornih zvaničnika, Udruženje poljoprivrednika BiH, UNSA Geto

















OSTALE VIJESTI
Američki general: Izrael nije dobio svo oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte
VIDEO Ovo je trenutak kada je uništen ruski "tenk sudnjeg dana"
Hamas i Islamski džihad napali izraelske vojnike kod bolnice Al Šifa
Vozač Flixbusa osumnjičen za ubojstvo iz nehaja. Dvije Hrvatice preživjele nesreću
Šef propale kriptobanke dobio 25 godina zatvora zbog najveće prevare u povijesti
Priča o čudnom mađarskom sporazumu s Rusijom
U Francuskoj će za Uskrs biti raspoređena policija ispred svake crkve
Formirana nova palestinska vlada. Premijer će biti i ministar vanjskih poslova
Znanstvenici misle da ova vrsta ipak nije izumrla. Postavljaju zamke, traže dokaze
Poljska istražuje navodnu rusku špijunažu
Bivši njemački kancelar želi posredovati u pregovorima između Rusije i Ukrajine
Ukrajina traži pomoć u protuzračnoj obrani nakon niza ruskih napada
Ruski ratni brodovi uplovili u Crveno more







SVASTARIJE

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica

Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani

Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama

Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel

Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi