TUZLARIJE - SAOPŠTENJA

28.07.2012.
OO SDA Tuzla predstavio još četiri kandidata za Općinsko vijeće Tuzla


Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla nastavlja sa predstavljanjem kandidata sa liste za Općinsko vijeće Tuzla koji će se birati na predstojećim Općinskim izborima, u oktobru 2012. godine. Razloge kandidature i ono za šta će se zalagati kao vijećnici ukoliko dobiju povjerenje građana danas su na press konferenciji prezentirali mr.sc. Senad Mehmedinović, doc.dr.med.sc Belkisa Čolić-Hadžić, Nedim Berberović i Mirsad Malkočević.


Mr.sc. Senad Mehmedinović: Maksimalno ću se zalagati za politiku povećanja zaposlenosti mladih i borbe protiv nezaposlenosti, te aktivno participirati u građenju društva koje se temelji na znanju
“Jedan od osnovnih razloga moje kandidature na Općinskim izborima je u skladu sa izmjenjenom i dopunjenom Evropskom poveljom o participaciji mladih u lokalnom i regionalnom životu, a ogleda se u aktivnoj participaciji mladih u donošenju odluka i postupaka na lokalnom nivou kako bi izgradili više demokratsko, otvoreno i bogatije društvo. Upravo zbog toga, maksimalno ću se zalagati za politiku povećanja zaposlenosti mladih i borbe protiv nezaposlenosti. Naravno ovo nije kratkoračan cilj, ali je jasan, koji se može samo postići uz dobru komunikaciju i koordinaciju ne samo predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, već i građana koji čine temelj svakog društva.
Odgovorno mogu kazati, da ću osigurati da se čuje glas građana, i obzirom da živimo u 21. stoljeću kojeg karakteriše napredak tehnologije, kreirat ću web stranicu „e-vijećnik“, putem koje će biti omogućeno iznošenje stajališta građana o problemima koji se tiču lokalne zajednice. Web stranica će biti jedno od sredstava komunikacije, putem koje će građani moći davati svoje prijedloge i postavljati pitanja, a koja ću (ukoliko dobijem podršku) iznositi na sjednicama Općinskog vijeća. Takođe, ne smijemo zaboraviti činjenicu da napredak svakog društva čini znanje. Stoga, kao osoba koja svoj kapacitet ulaže u obrazovanje, zalagat ću se za poboljšanje svakog vida obrazovanja od inkluzivnog za djecu sa invaliditetom, preko osnovnog, srednjeg, visokog, do obrazovanja odraslih.
Protivit ću se svakom ukidanju pravnog subjektiviteta škola, te ću se zalagati za otvaranje Montesori model vrtića gdje se „jaki usavršavaju, a slabi jačaju“, čime ćemo svi zajedno graditi društvo koje se temelji na znanju. Ne smijemo zaboraviti i osobe srednje životne dobi kojima je shodno potrebama tržišta rada neophodna dodatna kvalifikacija ili prekvalifikacija, čime ću se zalagati za poboljšanje saradnje sa nevladinim sektorom, koji mora biti partner vlasti po pitanju ove i druge problematike. Smatram da Tuzla ima zavidan broj nevladinih organizacija koje svojom statutarnom koncepcijom rješavaju probleme koji inhibiraju razvoj društvene zajednice, te je stoga neophodno povećati grant sredstva, naročito onim organizacijama koje djeluju u području socijalnog zbrinjavanja građana naše općine.”

Doc.dr.med.sc. Belkisa Čolić: Zalagaću se za prava bolesne djece i njihovih majki
„Jedan od osnovnih motiva za vijećnićku kandidaturu za Općinske izbore 2012. godine je da svoje dugogodišnje iskustvo u liječenju dječije populacije pokušam da prenesem i na druge segmente u lokalnoj zajednici, ali i šire. U kontaktu sa roditeljima i ostalim članovima porodice oboljele djece uočite niz slabosti u skoro svim segmentima društva. Kao pojedinac niste u mogućnosti da utičete mnogo na tokove koji se oko vas zbivaju. Osnovni cilj borbe kroz Općinsko vijeće, ali i dalje, biće da svako dijete, bez obzira na vrstu bolesti i cijenu lijeka koji mu je neophodan, mora imati obezbjeđen isti.
Ukoliko na nivou Federacije, preko federalnih fondova ne bude mogućnosti da se to ostvari, Općina je dužna da participira u nabavci istih. Iz tih razloga potrebno je i općinske fondove preusmjeravati na bolji i korisniji način nego što je do sada rađeno.
Druga stvar o kojoj želim da govorim je da se često postavlja pitanje zašto je u Općinskim vijećima, u Parlamentima i drugim rukovodnim mjestima, vrlo malo žena iz SDA. Odgovor je jednostavan - žene kao najveće glasačko tijelo rijetko glasaju za žene, mada napominjem da je broj žena na listama za sve nivoe vlasti u SDA uvijek zadovoljavajući. Pitanje da li su prave žene bile na listama se uvijek postavljalo nakon izbora. Ukoliko ste do sada bile u dilemi imate ovaj put na listi SDA veliki izbor žena svih profesija i godina starosti, koje mogu da zadovolje sve ono što očekujete od njih, kao od vijećnika Općinskog vijeća. Žena mora da iskaže koliku snagu posjeduje, ali to može samo kroz uređeni sistem. Osim što je majka, u velikom broju slučajeva je i jedini hranitelj porodice, tako da je moj cilj, kao budućeg vijećnika, da se borim da privatnici ne otpuštaju trudne žene i da one ne budu prisiljene da počinju raditi prije navršenih šest mjeseci života djeteta.”

Nedim Berberović: Građanin u gradskoj i onaj u prigradskoj mjesnoj zajednici mora da vrijedi jednako općinskoj administraciji
“Iskoristit ću priliku i zahvaliti građanima na dosadašnjem povjerenju i nadam se da sam zajedno sa ostalim vijećnicima Stranke demokratske akcije to i opravdao.
Razlog moje kandidature za Općinsko vijeće je dalje aktivno djelovanje u lokalnoj zajednici jer želim učestvovati u procesu donošenja odluka koje će povećati kvalitet življenja u općini Tuzla.
Svjedoci smo da se općina i grad ne razvijaju ravnomjerno. Dugogodišnja politika ulaganja u uže gradske zone na uštrb prigradskih mjesnih zajednica se mora promijeniti. Građanin u gradskoj i onaj u prigradskoj mjesnoj zajednici mora da vrijedi jednako općinskoj administraciji. Mjesnim zajednicama moramo vratiti status koji zaslužuju, i da budu u pravom smislu osnova lokalne samouprave. Jedino tako omogućit ćemo građanima da sami određuju komunalne i infrastrukturne prioritete u svojoj mjesnoj zajednici, da to ne čini neko drugi za njih.
Potrebno je smanjiti i pojednostaviti administrativne troškove za potencijalne investitore na području općine Tuzla te početi sa realizacijom privrednih i poslovnih zona i privlačenjem investitora. Moramo pojednostaviti i učiniti jeftinijom toplifikaciju individualnih stambenih objekata, kao i poboljšati nivo usluga komunalnih preduzeća.
Nužno je povećati odgovornost općinske administracije prema građanima. Omogućiti građanima transparentno i adekvatno informisanje o radu Vijeća i Općine.”

Mirsad Malkočević: Fokusirat ću se na rješavanje pitanja vodosnabdijevanja prigradskih mjesnih zajednica
„ Moje dugogodišnje političko angažovanje kroz rad u Mjesnom ogranku SDA Lipnica, odnosno u Mjesnoj zajednici Lipnica, motivisalo me je da se kandidujem za vijećnika u Općinsko vijeće Tuzla. Ukoliko dobijem povjerenje građana podržavat ću sve konstruktivne ideje i prijedloge koji su od općeg interesa za građane Tuzle.
Obzirom da dolazim iz mjesne zajednice koja je nadomak grada, a nema uređeno vodosnabdijevanje, svoje angažovanje ću fokusirati maksimalno na pomenuti problem.
Svi kandidati na listi SDA su kvalitetni i sa puno dobrih ideja i namjera, ali da bi se i mali dio predočenog realizovao, potrebna je podrška građana općine Tuzla. Prethodno iskustvo pokazalo je da participiranje vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla nije bilo dovoljno da bi se realizovali njihovi prijedlozi. U predstojećoj kampanji ću se zalagati da dobijemo što veće povjerenje građana kako bismo pokazali da se ne razlikujemo od ostalih stanovnika općine Tuzla koji žele najbolje svome gradu „


Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla
















OSTALE VIJESTI
Trump: Opstanak Ukrajine je važan za SAD
New York Times: Stranka krajnje desnice bi mogla odlučiti hrvatske izbore
Scholz traži od saveznika u NATO-u da Kijevu isporuče šest sustava Patriot
EU misli da Kina isporučuje Rusiji komponente za izradu oružja
SAD: Blokirat ćemo puno članstvo Palestine u UN-u, trebaju pregovarati s Izraelom
Zapovjednik kenijske vojske poginuo u padu vojnog helikoptera
Argentina traži partnerski status u NATO-u
Problemi s porotom na suđenju Trumpu, jedna odustala jer joj je Fox otkrio identitet
Iranski zapovjednik: Iran bi mogao preispitati svoju nuklearnu politiku
Uhićen Poljak. "S Rusima je planirao atentat na Zelenskog"
Stoltenberg: NATO radi na dodatnoj protuzračnoj obrani za Ukrajinu
Potres magnitude 5.6 po Richteru u Turskoj
WHO: Povećao se rizik od prelaza ptičje gripe na čovjeka, jako smo zabrinuti
SAD i Britanija uveli sankcije Iranu, ciljaju na proizvođače dronova
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira za Torino, s njim je bila i trudna supruga
Zaharova: Kijev nastavlja otvoreno najavljivati terorističke napade na Rusiju
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, tisuće evakuirane
Brazilka mrtvog "ujaka" u invalidskim kolicima dovela u banku da digne kredit
Njemački mediji o izborima u Hrvatskoj: Vjerojatno kreće faza nestabilnosti
Naglo pala potražnja za strojevima za čipove nizozemskog ASML-a







SVASTARIJE

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane

Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝

U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima

Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ

VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom

Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike

VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj

Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi