TUZLARIJE - SAOPŠTENJA

14.09.2012.
Kandidat SDA za načelnika Općine Tuzla govorio o aktuelnoj problematici u gradu

Kandidat SDA za načelnika Općine Tuzla prim.dr. Adi Rifatbegović i kandidati SDA iz reda mladih danas su na press konferenciji u Općinskom odboru Stranke demokratske akcije Tuzla iznijeli aktuelnu problematiku sa kojom se suočavaju građani, a posebno mladi u ovom gradu.Akcenat je stavljen na pitanja koja se u narednom periodu mogu riješiti ili poboljšati kroz rad u Općinskom vijeću Tuzla.

“ Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme Tuzla pretvorila u mjesto u kojem se mladi susreću sa nizom problema. Njih preko 1500 visoko obrazovanih koji su redovno prijavljeni na Zavod za zapošljavanje nikad nije ni dobilo priliku da odradi pripravnički radni staž, čak ni onaj volonterski, i samim tim nisu u mogućnosti da postanu konkurentna radna snaga na tržištu rada. Veliki broj mladih u dobi od 25 do 29 godina ima želju da se stambeno osamostali, ali nema nikakve uslove za to. Za unaprijeđenje socijalnog statusa mladih ljudi, a posebno mladih bračnih parova, izuzetno je važna inicijalna pomoć vlasti u osiguranju stambenog prostora, u ovom slučaju lokalne vlasti, koja godinama izostaje. Neophodno je kreirati povoljne i transparentne uslove za stambeno zbrinjavanje mladih, realizovati općinske projekte izgradnje stambenih jedinica za mlade bračne parove, što uključuje obezbjeđenje namjenskih besplatnih građevinskih placeva ili placeva sa smanjenim građevinskim maržama, smanjenim troškovima priključaka na komunalne usluge kao i eventualno obezbjeđivanje kreditnih linija za pomenutu populaciju pod povoljnim uvjetima. Sve općine u našem okruženju su riješile pitanje pripravnika – volontera, rekla bih uspješno. Red je da to i Tuzla učini, da mladima pruži priliku koja im pripada. To će otvoriti vrata mladima za zaposlenje, a samim tim i mogućnosti rješavanja stambenog pitanja. Program SDA je osmišljen po mjeri svih građana pa i po mjeri mladog čovjeka koji je posebna snaga svega” – istakla je kandidatkinja SDA Elmedina Osmić.

Kao prioritet na kojem se treba raditi u narednom periodu, mr. društvenih nauka Senad Mehmedinović kandidat SDA za Općinsko vijeće Tuzla, je istakao osnivanje Službe za mlade u općinskoj upravi. „ Moram naglasiti da su 2009. godine vijećnici Općinskog vijeća Tuzla razmatrali i dali saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o unutrašnjoj organizaciji općinskog organa uprave, stručnih i drugih službi Općine Tuzla uz prihvaćeni prijedlog SDA da se sistematizacijom radnih mjesta odredi stručni saradnik za pitanja mladih. Od tada su prošle tri godine i stručni saradnik za mlade je ostao samo na papiru. Mladima ne treba milost, nama treba šansa, jer mi našu šansu znamo iskoristiti. Kroz snivanje Službe za mlade, koja bi se formirala apliciranjem na prvu komponentnu IPA fondova i koja se odnosi na izgradnju institucija, stvorili bi se neophodni uslovi za početak rada iste. Obaveze i dužnosti Službe bi se prije svega odnosile na formiranje tima koji bi se isključivo bavio apliciranjem projekata ka različitim evropskim fondovima, a naročito na one koji se odnose na ostvarivanje strateških ciljeva zapošljavanja. Mi danas imamo situaciju da Bosna i Hercegovina na godišnjem nivou dobije 100 projekata iz sredstava Evropske unije, dok u drugim zemljama taj broj iznosi znatno više. Razlog dobijanja malog broja projekata možemo pronaći u činjenici da naši aplikanti nisu u mogućnosti obezbijediti od 10-30% sredstava iz lokalne zajednice, koliko traže potencijalni donatori. Stoga bi se kroz budžet Općine na godišnjem nivou morala obezbijediti namjenska sredstva koja bi se koristila u te svrhe, a sa kojom će upravljati Služba za mlade. Pri istoj Službi formirao bi se Fond za bespovratna sredstva za mlade privrednike kojim bi se npr. finansirali troškovi osnivanja preduzeća, nabavka opreme, uređenje poslovnog prostora. Ova sredstva bi se obezbjeđivala od dijela prihoda države od igara na sreću. Pored zapošljavanja, prioriteti Službe bi se ogledali i u apliciranju projekata koji se odnose na promociju zdravih stilova života kroz različite sportske aktivnosti. U vezi s tim naš cilj je da svaka mjesna zajednica ima igrališta za djecu. Mi cijenimo urađeno, ali ne prihvatamo da su postojeća igrališta devastirana, odnosno da se kontinuirano ne radi na sanaciji istih. Također, ne smijemo zanemarati i prigradske mjesne zajednice koje su po pitanju igrališta za djecu poprilično zaboravljene. Naravno, nikako ne smijemo zaboraviti i obrazovanje koje čini napredak svakog društva. Mi ne želimo lokalnu zajednicu u kojoj djeca iz prigradskih mjesnih zajednica nemaju vrtića. Stoga ćemo se zalagati da se u većim prigradskim mjesnim zajednicama otvore vrtići za naše mališane, a koji će biti u nadležnosti Općine Tuzla. Također, posebnu pažnju ćemo obratiti na djecu sa invaliditetom, nadarenu djecu i romsku djecu, kroz otvaranje Montesori modela vrtića gdje će se „jaki usavršavati, a slabi jačati“.

Kandidat SDA za načelnika Općine Tuzla prim.dr. Adi Rifatbegović, je naglasio da je aktuelna vlast ne praveći adekvatne programe i projekcije u ovom gradu, dovela do upitnosti opstojnost mnogih kulturnih institucija, dok je sport doveden na najniži mogući nivo što je postalo problem časti i dostojanstva građana ovog grada. „ Uz dužno poštovanje, u tom kontekstu je Tuzla dovedena na nivo Srebrenika da imamo jednog prvoligaša, a Živinice imaju dva prvoligaša. Od ovih pitanja ne može niko amnestirati od odgovornosti aktuelnu vlast. Npr. u Gornjoj Grabovici nedavno je završena izgradnja sportskog terena, a tamo je prosjek starosti stanovništva preko pedesetipet godina i nema mnogo mališana.

Ne znam ko bi se tamo mogao baviti sportom na tim terenima. Takođe, sve priče o zapošljavanju ne mogu imati rješenje ukoliko općinska vlast ne bude dala maksimalan doprinos angažujući se na otvaranju bescarinske zone, ukidanjem taksi i ukidanjem mnogih privilegija koje imaju općinski organi u ovom gradu. Dakle, maksimalno angažovanje svih političkih subjekata u ovom gradu, svih građana, je interes Stranke demokratske akcije da bi se postigla politička volja kao neophodan preduslov za suočavanje sa ozbiljnim problemima. Neka se svako u općini Tuzla zapita da li vidi rezultate od utrošenih skoro milijardu maraka koje su putem općinskog budžeta i svih projekata prolazili kroz ovaj grad otkako je aktuelna vlast na čelu“ – kazao je prim.dr. Adi Rifatbegović, kandidat SDA za načelnika Općine Tuzla.
Priredio(la): Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla                

OSTALE VIJESTI
Iñárritu održao masterclass predavanje: \'Nadam se da moje filmove neće biti moguće uklopiti u algoritam\'

Talibani negirali odgovornost: Bombaš-samoubojica na afganistanskom vjenčanju ubio 63 osobe

VIDEO: Medeno polje sporna lokacija: Lokacije prihvatnih centara za migrante još nisu definirane

Barikade u Srinagaru: Indija ponovno uvela ograničenja kretanja u Kašmiru nakon sukoba

Organizatori se nadaju da se neće ponoviti neredi: Desetine hiljada demonstranata preplavile centar Hong Konga

\'Procurili\' vladini dokumenti o rizicima Brexita bez dogovora: Velika Britanija će se suočiti s nestašicama

Nedaleko od granične ograde: Izraelska vojska ubila troje Palestinaca

Nakon novih američkih sankcija Karakasu: Maduro ponovo uporedio Trumpa s Hitlerom

Evakuirano 2.000 mještana: Veliki požar bukti na Kanarskim otocima

Nasilje prije utakmice između momčadi Motague i Olimpije: Tri mrtva u sukobima navijača na nogometnom stadionu u Hondurasu

Poplave u Indiji u dva mjeseca ubile više od tisuću ljudi. Stiže još kiše
Rusija: Nećemo raspoređivati nove rakete po Europi, ali samo uz jedan uvjet
VIDEO Snimke pokazuju strašno stanje na Grenlandu: "Ovo smo očekivali tek 2070."
Gost u Parizu ubio konobara jer je predugo čekao sendvič
Indija opet uvela ograničenja kretanja u Kašmiru
Bombaš samoubojica na afganistanskom vjenčanju ubio 63 i ranio 182 osobe
Kava je druga najtraženija roba na svijetu, evo koliko je konzumiraju Hrvati
Hong Kong se priprema za novi masovni prosvjed
Svjetske burze pale treći tjedan zaredom, svi strahuju od recesije
Procurili dokumenti o Brexitu bez dogovora. Britanija će imati ogromne probleme
Dolar ojačao, euro pod pritiskom
VIDEO Istanbul paraliziran, cijeli je pod vodom, jedna osoba poginula
U velikom požaru u Bangladešu izgorjelo 15.000 domova
Par desetaka aktivista prosvjeduje u Moskvi, traže pravedne izbore
Juncker ide na hitnu operaciju
U zračnom napadu u Siriji poginula sedmeročlana obitelj
Indijska vlada tvrdi da je u Kašmiru jako napeto: "Traje intenzivna paljba"
Sudanske frakcije potpisale sporazum o prijelaznoj vladi
Hrvat koji živi u Njemačkoj došao u Poreč pa krao po autima turista
Ovaj nadbiskup ne bi prijavio pedofila koji na ispovijedi prizna da siluje djecu
SVAŠTARIJE

Gost u Parizu ubio konobara jer je predugo čekao sendvič

Bombaš samoubojica na afganistanskom vjenčanju ubio 63 i ranio 182 osobe

U velikom požaru u Bangladešu izgorjelo 15.000 domova

VIDEO Istanbul paraliziran, cijeli je pod vodom, jedna osoba poginula

Osmero poginulo u požaru u hotelu u Odesi

"Holivudski Trbosjek" proglašen krivim, ubio djevojku Ashtona Kutchera i susjedu

Žena u Kanadi skočila iz aviona, nije se otvorio padobran. Čudom je preživjela

Na Novom Zelandu ubijen surfer iz Australije

Martina Mlinarević izbačena s festivala u Čitluku: "Ko vas je** majmuni"

Uhapšeni vlasnik i kapetan broda na kojem su otrovani Italijani