TUZLARIJE - SAOPŠTENJA

14.09.2012.
Kandidat SDA za načelnika Općine Tuzla govorio o aktuelnoj problematici u gradu

Kandidat SDA za načelnika Općine Tuzla prim.dr. Adi Rifatbegović i kandidati SDA iz reda mladih danas su na press konferenciji u Općinskom odboru Stranke demokratske akcije Tuzla iznijeli aktuelnu problematiku sa kojom se suočavaju građani, a posebno mladi u ovom gradu.Akcenat je stavljen na pitanja koja se u narednom periodu mogu riješiti ili poboljšati kroz rad u Općinskom vijeću Tuzla.

“ Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme Tuzla pretvorila u mjesto u kojem se mladi susreću sa nizom problema. Njih preko 1500 visoko obrazovanih koji su redovno prijavljeni na Zavod za zapošljavanje nikad nije ni dobilo priliku da odradi pripravnički radni staž, čak ni onaj volonterski, i samim tim nisu u mogućnosti da postanu konkurentna radna snaga na tržištu rada. Veliki broj mladih u dobi od 25 do 29 godina ima želju da se stambeno osamostali, ali nema nikakve uslove za to. Za unaprijeđenje socijalnog statusa mladih ljudi, a posebno mladih bračnih parova, izuzetno je važna inicijalna pomoć vlasti u osiguranju stambenog prostora, u ovom slučaju lokalne vlasti, koja godinama izostaje. Neophodno je kreirati povoljne i transparentne uslove za stambeno zbrinjavanje mladih, realizovati općinske projekte izgradnje stambenih jedinica za mlade bračne parove, što uključuje obezbjeđenje namjenskih besplatnih građevinskih placeva ili placeva sa smanjenim građevinskim maržama, smanjenim troškovima priključaka na komunalne usluge kao i eventualno obezbjeđivanje kreditnih linija za pomenutu populaciju pod povoljnim uvjetima. Sve općine u našem okruženju su riješile pitanje pripravnika – volontera, rekla bih uspješno. Red je da to i Tuzla učini, da mladima pruži priliku koja im pripada. To će otvoriti vrata mladima za zaposlenje, a samim tim i mogućnosti rješavanja stambenog pitanja. Program SDA je osmišljen po mjeri svih građana pa i po mjeri mladog čovjeka koji je posebna snaga svega” – istakla je kandidatkinja SDA Elmedina Osmić.

Kao prioritet na kojem se treba raditi u narednom periodu, mr. društvenih nauka Senad Mehmedinović kandidat SDA za Općinsko vijeće Tuzla, je istakao osnivanje Službe za mlade u općinskoj upravi. „ Moram naglasiti da su 2009. godine vijećnici Općinskog vijeća Tuzla razmatrali i dali saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o unutrašnjoj organizaciji općinskog organa uprave, stručnih i drugih službi Općine Tuzla uz prihvaćeni prijedlog SDA da se sistematizacijom radnih mjesta odredi stručni saradnik za pitanja mladih. Od tada su prošle tri godine i stručni saradnik za mlade je ostao samo na papiru. Mladima ne treba milost, nama treba šansa, jer mi našu šansu znamo iskoristiti. Kroz snivanje Službe za mlade, koja bi se formirala apliciranjem na prvu komponentnu IPA fondova i koja se odnosi na izgradnju institucija, stvorili bi se neophodni uslovi za početak rada iste. Obaveze i dužnosti Službe bi se prije svega odnosile na formiranje tima koji bi se isključivo bavio apliciranjem projekata ka različitim evropskim fondovima, a naročito na one koji se odnose na ostvarivanje strateških ciljeva zapošljavanja. Mi danas imamo situaciju da Bosna i Hercegovina na godišnjem nivou dobije 100 projekata iz sredstava Evropske unije, dok u drugim zemljama taj broj iznosi znatno više. Razlog dobijanja malog broja projekata možemo pronaći u činjenici da naši aplikanti nisu u mogućnosti obezbijediti od 10-30% sredstava iz lokalne zajednice, koliko traže potencijalni donatori. Stoga bi se kroz budžet Općine na godišnjem nivou morala obezbijediti namjenska sredstva koja bi se koristila u te svrhe, a sa kojom će upravljati Služba za mlade. Pri istoj Službi formirao bi se Fond za bespovratna sredstva za mlade privrednike kojim bi se npr. finansirali troškovi osnivanja preduzeća, nabavka opreme, uređenje poslovnog prostora. Ova sredstva bi se obezbjeđivala od dijela prihoda države od igara na sreću. Pored zapošljavanja, prioriteti Službe bi se ogledali i u apliciranju projekata koji se odnose na promociju zdravih stilova života kroz različite sportske aktivnosti. U vezi s tim naš cilj je da svaka mjesna zajednica ima igrališta za djecu. Mi cijenimo urađeno, ali ne prihvatamo da su postojeća igrališta devastirana, odnosno da se kontinuirano ne radi na sanaciji istih. Također, ne smijemo zanemarati i prigradske mjesne zajednice koje su po pitanju igrališta za djecu poprilično zaboravljene. Naravno, nikako ne smijemo zaboraviti i obrazovanje koje čini napredak svakog društva. Mi ne želimo lokalnu zajednicu u kojoj djeca iz prigradskih mjesnih zajednica nemaju vrtića. Stoga ćemo se zalagati da se u većim prigradskim mjesnim zajednicama otvore vrtići za naše mališane, a koji će biti u nadležnosti Općine Tuzla. Također, posebnu pažnju ćemo obratiti na djecu sa invaliditetom, nadarenu djecu i romsku djecu, kroz otvaranje Montesori modela vrtića gdje će se „jaki usavršavati, a slabi jačati“.

Kandidat SDA za načelnika Općine Tuzla prim.dr. Adi Rifatbegović, je naglasio da je aktuelna vlast ne praveći adekvatne programe i projekcije u ovom gradu, dovela do upitnosti opstojnost mnogih kulturnih institucija, dok je sport doveden na najniži mogući nivo što je postalo problem časti i dostojanstva građana ovog grada. „ Uz dužno poštovanje, u tom kontekstu je Tuzla dovedena na nivo Srebrenika da imamo jednog prvoligaša, a Živinice imaju dva prvoligaša. Od ovih pitanja ne može niko amnestirati od odgovornosti aktuelnu vlast. Npr. u Gornjoj Grabovici nedavno je završena izgradnja sportskog terena, a tamo je prosjek starosti stanovništva preko pedesetipet godina i nema mnogo mališana.

Ne znam ko bi se tamo mogao baviti sportom na tim terenima. Takođe, sve priče o zapošljavanju ne mogu imati rješenje ukoliko općinska vlast ne bude dala maksimalan doprinos angažujući se na otvaranju bescarinske zone, ukidanjem taksi i ukidanjem mnogih privilegija koje imaju općinski organi u ovom gradu. Dakle, maksimalno angažovanje svih političkih subjekata u ovom gradu, svih građana, je interes Stranke demokratske akcije da bi se postigla politička volja kao neophodan preduslov za suočavanje sa ozbiljnim problemima. Neka se svako u općini Tuzla zapita da li vidi rezultate od utrošenih skoro milijardu maraka koje su putem općinskog budžeta i svih projekata prolazili kroz ovaj grad otkako je aktuelna vlast na čelu“ – kazao je prim.dr. Adi Rifatbegović, kandidat SDA za načelnika Općine Tuzla.
Priredio(la): Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla                OSTALE VIJESTI
Akcija će se provoditi u dvije faze: Počinje akcija premještanja migranta s Vučjaka

Ne mogu do svojih prava jer im nije uvezan radni staž: Bivši radnici Krivaje pred zgradom Vlade traže svoja prava

Bojkot BiH, Kosova, Albanije, Hrvatske i Turske: Dodjela Nobela u znaku protesta i kontroverzi

Mađunarodni dan ljudskih prava: BiH ostvarila ograničen napredak u rješavanju problema

Optužbe za genocid nad muslimanskom manjinom Rohindža: San Suu Kyi u Hagu brani zemlju od optužbi za genocid

Napadač izvršio samoubistvo: U pucnjavi u češkoj bolnici ubijeno šest osoba

Gradom odzvanjaju protupožarni alarmi: Gusti dim nadvio se nad Sydneyem

Izgubili kontakt sat vremena nakon polijetanja: Nestao čileanski vojni avion s 38 osoba

Nakon razgovora na najvišem nivou u Parizu: Putin i Zelenski dogovorili \'potpuno i sveobuhvatno\' primirje

Kontroverzni dobitnici Nobelove nagrade: Od Suu Kyi, preko EU, do Obame

Tko je napadač koji je pobio šestero ljudi u češkoj bolnici
Šest mrtvih u napadu u češkoj bolnici, napadač se ubio. Otkrivaju se detalji
Britansko gospodarstvo na rubu stagnacije zbog Brexita
Španjolski kralj počeo sastanke s vođama stranaka radi formiranja vlade
Poljska i Ukrajina započele suradnju u industriji nafte i plina
Britanski silovatelj koji je pred majkom silovao djecu dobio 33 doživotne kazne
Novozelandska premijerka: Razmjeri ove tragedije su katastrofalni
Umro je Peter Frates, muškarac koji je pokrenuo poznati Ledeni izazov
Bjesne požari u Australiji, gust dim prekrio Sydney: "Opasno je za zdravlje"
Non-stop nas prate na internetu. Evo kako se zaštititi
Demokrati bi danas mogli objaviti optužnicu protiv Trumpa
Wall Street pao na početku tjedna
Preko četrdeset posto mladih najviše zabrinuto zbog klimatskih promjena
Azijski ulagači oprezni, dolar blago pao
Strahuje se da je vulkan ubio 13 ljudi. Objavljeni prvi podaci o žrtvama
Jeremy Corbyn: Socijalist na čelu podijeljene stranke
Ukrajina i Rusija postigle sporazum o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika
Nestao čileanski vojni zrakoplov s 38 osoba, oglašena uzbuna
Trump će se sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova u Bijeloj kući
Boris Johnson razmatra ukidanje godišnje pristojbe za BBC
SVAŠTARIJE

Počinje akcija premještanja migranta s Vučjaka

Gusti dim nadvio se nad Sydneyem

Ukrajina i Rusija postigle sporazum o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika

Nestao čileanski vojni avion s 38 osoba

U pucnjavi u češkoj bolnici ubijeno šest osoba

Dodjela Nobela u znaku protesta i kontroverzi

Sve više gradova u kojima možete kupiti kuću za samo jedan euro

Australski vatrogasci vatrom protiv vatre

Nargila barovi još uvijek u zakonskom vakuumu

Uhapšeni vlasnik i menadžer izgorjele fabrike