TUZLARIJE - SAOPŠTENJA

04.06.2010.
Na izborima frustraciju možeš pretvoriti u nešto konstruktivno!
Piše: Faruk Šehić, pisac



Nepogrešivo šesto čulo, baždareno za izborne rezultate, kaže mi da će stranke koje su trenutno na vlasti opet pobijediti na oktobarskim izborima. Tako ćemo i narednih godina na malim ekranima, sa naslovnica novina i portala gledati njihova lica. Njihove ogromne glave sa terasastim podvoljcima.



Faruk Šehić (Foto: A. Kuhinja)
Piše: Faruk Šehić, pisac

Svježe izbrijane obraze utegnute u fitilj skupocjenih kravata. Lažove, licemjere i podlace. Kriminalce u Armanijevim odijelima sa nevinim izrazima lica koji će nas jahati i naredne četiri godine. Organizovane kriminalce koji su udruženi u zločinačke organizacije pod krinkom političkih stranaka na putu za Evropsku uniju i dobrobit, prvenstveno, svojih naroda.

A narod ko narod, uvijek naginje sirotinji. Bijedno živi, ali toga nema previše na malim ekranima, ni u drugim medijima. Narod živi tamo negdje iza brda. Kada putuješ Bosnom i Hercegovinom, narod je sa one strane horizonta, po selima i zaseocima, u blatu i muci svoga života. Zato narod ima političke stranke i vjerske organizacije, jer bogufala kako bi narod živio bez njih. Šta bi jeo, i ko bi mu poklanjao krave, ovce, sjeme za žito, traktore u predizbornim kampanjama.

Zato postoji narod da ga se njegovi dušebrižnici sjete mjesec dva pred izbore. Narod je onda samo neka fiktivna masa ljudi, kuća, zemlje i stoke, i on je potreban za dva dana glasanja. Poslije toga narod nastavlja svoj lijepi život u blatu i znoju. Daleko od čistoće gradskih elitnih kvartova gdje žive njegovi zaštitnici. Narod po nepisanom pravilu i ne živi u gradovima, tu i tamo ga ima u prigradskim naseljima, onda ga ubrajaju u nepismenu sirotinju, kojoj je dovoljno jedna piva i pet ćevapa da glasa za nekog političara sa velikom glavušom.

U gradovima živi urbana raja, ljudi iz finih familija, najstariji građani dotičnog grada. Tu žive i oni što su došli u gradove, ali i oni se ubrajaju u gradsku raju, mada nisu iz onih najfinijih familija sa profitabilnim i zvučnim prezimenima. U gradovima živi mnoštvo različitih grupacija, klasa i tipova građana. I u gradovima, bez obzira na svoju urbanost, živi i narod preobučen u kvalitetna odijela. Urbani narod zna za koga će... zna se, glasati / glasovati. On ne razmišlja previše i svake godine, uredno, u tačno određeno vrijeme izlazi na izbore i glase za svog zaštitnika. Otprilike za glavuše sa lijepo izbrijanim obrazima i terasastim podvoljcima. Tu nema greške, jer on voli svoju glavušu, i želi joj dati demokratski legitimitet da ga glavuša predstavlja u naredne četiri godine njegovog života.

Međutim, u gradu postoji mnoštvo različitih vrsta građana, neki od njih su dosta brojni. Sjede po baštama kafića i pljuju na svakoga koga se sjete. Cinizam i ironija je njihovo najveće oružje. Mrze ovakav nepravedan poredak stvari u kojem glavuše vladaju državom, ali i dalje piju kafe razvijajući cinizam i ironiju. Bildati ironiju, stilsku figuru govora i pisanja, može samo onaj koji misli svojom glavom. Onaj koji misli svojom glavom vrlo lako se može uvjeriti u kvalitet života kojeg mu obećavaju televizijske glavuše.

Taj kvalitet je nikakav. Taj kvalitet je na tako visokom nivou da su u Stocu uhapšeni srednjoškolski profesor, krim. inspektor i vođa stranačke omladine. Ustvari, nije to do kvaliteta života, nego je to živi dokaz sprege glavuša i kriminalaca, tj. radi se o jednom te istom. Pa se tu malo pojavila pravna država i pohapsila uzorne građane dilere. Sitne ribe, dok oni na vrhu imaju legalne kompanije i brzo zarađuju čist novac.

Onaj ko želi ovakav kvalitet života, odnosno život u smeću i sranju koje je nemoguće opisati riječima, može i dalje bildati ironiju u baštama gradskih kafića. Za sve ostale tu su izbori, mjesto gdje svoju frustraciju možeš pretvoriti u nešto konstruktivno. Ako ništa barem da te sa malih ekrana gledaju nove, drugačije glave. Za cinizam i ironiju će uvijek biti mjesta i vremena.

(sarajevo-x)















OSTALE VIJESTI
Izrael napao Iran. Međusobne optužbe u Izraelu: "Ministar nas je osramotio"
Poljaci uhitili dvojicu navodnih napadača na suradnika Navalnog
Glomazni lanseri M270 izbacili osam raketa ATACMS na rusku bazu na Krimu
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku
U Brazilu dovela mrtvaca u banku, htjela dići kredit. Otkriveno od čega je umro
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno
Rusija priznala da se srušio bombarder. Ukrajina: Oborili smo ga
Europske burze pale nakon izraelskog napada na Iran
Izraelci napali iranski Isfahan. Tamo su nuklearna postrojenja
Studenti na njujorškom sveučilištu prosvjedovali za Palestinu, više od 100 uhićenih
Skočile cijene nafte nakon što je Izrael napao Iran
U Slovačkoj pokrenuta kampanja kojom se prikuplja novac za kupovinu oružja Ukrajini
VIDEO U Rusiji se srušio bombarder
Google dao otkaz 28 zaposlenika. Protestirali su protiv unosnog ugovora s Izraelom
Ukrajina traži pomoć od G7 i NATO-a: "Moramo obnoviti protuzračnu obranu"
Na Wall Streetu peti dan zaredom pao S&P 500 indeks
SAD uložio veto na primanje Palestine u UN
Izabrano 12 članova porote za suđenje Trumpu u New Yorku
Počeli izbori u Indiji
Iran u UN-u zaprijetio Izraelu







SVASTARIJE

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane

Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝

U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima

Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi