TUZLARIJE - SAOPŠTENJA

16.03.2018.
Sjednica Predsjedništva SDA:
Kukić i Džihanić isključeni iz SDA, Zukić će biti razriješen



Predsjedništvo Stranke demokratske akcije je na današnjoj sjednici donijelo Odluku o isključenju iz stranke Mirsada Kukića zbog nepoštivanja odluka organa Stranke i nanošenja štete ugledu SDA i Nudžeima Džihanića zbog nanošenja štete ugledu stranke.

Predsjedništvo SDA je zadužilo Kantonalni odbor da pokrene proceduru smjene Nudžeima Džihanića s pozicije ministra u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona.

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović je na pres-konferenciji kazao da je Predsjedništvo SDA donijelo odluku o suspenziji sa svih pozicija u organima Stranke Avdije Kovačevića i Kenana Kamenjaša, a zbog nanošenja štete ugledu stranke.

- Predsjedništvo SDA, nakon što je prije godinu dana donijelo odluku o suspenziji Amira Zukića sa pozicije generalnog sekretara stranke, upućuje inicijativu Glavnom odboru SDA da Amira Zukića razriješi s pozicije generalnog sekretara na narednoj sjednici Glavnog odbora, a Općinska organizacija SDA Centar da dalje postupi u skladu sa Statutom i odlukama SDA - kazao je Osmanović.


videoprilog Merime Beširović (Dnevnik 2)

Usvojiti izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije je odbacilo tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da odluka Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić "jasno govori šta je to Federacija BiH, ne federacija kantona, već federacija konstitutivnih naroda".

- Odlučujući po zahtjevu Ljubića, Ustavni sud BiH se u svojoj odluci uopšte nije mogao baviti, niti se bavio uređenjem i organizacijom Federacije BiH - kazao je na pres-konferenciji zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović.

Po njegovim riječima, iz odredbi Ustava Federacije BiH i pravnim laicima je jasno da je Federacija BiH federacija kantona koju ravnopravno uređuju svi građani Federacije BiH - Bošnjaci, Srbi, Hrvati zajedno sa svim ostalim građanima Federacije BiH koji nisu pripadnici nijednog od tri konstitutivna naroda.

- Podsjećamo da su navedene odredbe sadržane u Ustavu Federacije BiH koji je donijela Ustavotvorna skupština Federacije BiH 30. marta 1994. godine, te da su te odredbe utemeljene na odredbama Okvirnog sporazuma o Federaciji BiH koji je zaključen 1. marta 1994. godine u Vašingtonu – naveo je Osmanović.

Kazao je i to da Predsjedništvo SDA osuđuje izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da bi treći entitet stabilizovao BiH.

Osmanović je naglasio da je put BiH unutrašnja reintegracija, a zatim integracija BiH u EU i NATO savez. Dodao je da je to jedini mogući put i samo to može dovesti do stabilnosti.

- Bilo kakvo zagovaranje etničkih i teritorijalnih podjela je neostvarivo i vodi BiH u destabilizaciju. Umjesto jeftinih pokušaja da se napravi spor između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, Dodik treba prestati sa potpunom majorizacijom nad Hrvatima u entitetu RS. Upravo vlast Milorada Dodika je otela od Hrvata sve pozicije koje im po Ustavu BiH i Ustavu entiteta RS pripadaju – kazao je Osmanović.

Predsjedništvo SDA smatra da je potrebno što prije usvojiti izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku radi provođenja odluke Ustavnog suda BiH iz juna prošle godine.

Osmanović navodi da bi posljedice neusvajanja  izmjena značile da se Tužilaštvo BiH i sigurnosne agencije BiH neće moći efikasno boriti protiv organizovanog kriminala i terorizma, a istovremeno bi veliki broj pokrenutih postupaka bio obustavljen.

Napomenuo je da je Klub zastupnika SDA u Predstavničkom domu PS BiH predložio izmjene ovog zakona "kojim se osigurava integritet i nezavisnost sigurnosnih i institucija pravde na državnom nivou, u sklopu njihovih važećih zakonskih nadležnosti".

Osmanović je kazao da Predsjedništvo SDA pozdravlja porast broja zaposlenih, koji je vidljiv iz podataka koje je iznijela Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Po njegovim riječima, ti podaci jasno pokazuju da je broj zaposlenih u BiH na koncu 2017. veći za 45.477 osoba  u odnosu na 2014. godinu, a da su u decembru 2017. godine u BiH bile zaposlene 753.202 osobe, što predstavlja najveći broj zaposlenih zabilježen nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Predsjedništvo SDA je konstatovalo da je za period od tri godine u BiH  kreirana skoro polovina novih radnih mjesta od broja kojeg je SDA obećala u svojoj izbornoj platformi za period od deset godina. 

Osmanović ističe da je to rezultat upornog rada i istrajavanja na realizaciji Programa SDA.

- I pored  neprestanih opstrukcija i blokada, koje su dolazile čak i od onih koji su dio vladajuće koalicije,   vlast pod vodstvom SDA ispunjava  najvažnija obećanja  za građane ove zemlje, a to je na prvom mjestu zapošljavanje – kazao je Osmanović.

Naveo je da Predsjedništvo SDA poziva sve političke stranke u BiH koje su potpisale Reformsku agendu, a posebno one koje čine dio vlasti, da ispunjavaju prihvaćene obaveze iz potpisane Izjave i, "umjesto opstrukcija, da se posvete radu u interesu svih građana BiH".

- Naročito pozivamo ministre i direktore javnih preduzeća iz HDZ BiH i SBB-a, koji su zaduženi za cestogradnju, da konačno ubrzaju  izgradnju Koridora Vc i brzih cesta, jer su se  odavno stekli svi potrebni zakonski uslovi i osigurala sredstva za intenzivno pokretanje cestogradnje  - naveo je Osmanović.

Predsjedništvo SDA je osudilo imenovanje Tvrtka Milovića na poziciju urednika dokumentarnog programa BHT1 "zbog govora mržnje, vrijeđanja djece žrtava agresije na BiH, pozivanja na etničku segregaciju".

Osmanović je kazao da je neprihvatljivo  preglasavanje  bošnjačkih članova Upravnog odbora prilikom imenovanja urednika javnog servisa.

Predsjedništvo SDA pozdravilo je napore predstavnika  SDA, koji su zajedno s predstavnicima  još osam probosanskohercegovačkih stranaka (Hrvatska demokratska zajednica 1990, Hrvatska stranka prava, Hrvatski blok, Stranka demokratske akcije, Stranka za BiH, Bošnjački pokret, Pokret "Odgovor", Bosanskohercegovačka patriotska stranka Sefer Halilović i Posavska stranka) usaglasili smjernice za zajednički nastup na predstojećim izborima na području entiteta Republika Srpska.

- Zajednički interes koji je okupio navedene snage u probosansku koaliciju jeste potreba za snažnim zastupanjem prava i interesa povratnika u RS – Hrvata i Bošnjaka, kao i svih drugih građana u RS-u koji su izloženi diskriminaciji i uskraćeni za osnovna prava garantirana Ustavom BiH i Evropskom konvencijom – naveo je Osmanović.

Predsjedništvo SDA je usvojilo Odluku o imenovanju članova Glavnog operativnog izbornog štaba.

Sarajlić: Mislim da će Skupština KS-a izglasati nepovjerenje Vladi

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije i predsjednik Kantonalnog odbra SDA Sarajevo Asim Sarajlić je kazao da je, poštujući proceduru Poslovnika o radu Skupštine Kantona Sarajevo i Zakona o Vladi, SDA pokrenula inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Kantona Sarajevo.

- Ovdje je jasno da se radi o premijeru Elmedinu Konakoviću koji je bio potpredsjednik Kantonalnog odbora i premijer, uime SDA. Dakle, to je pitanje parlamentarne većine - kazao je Sarajlić.

Napominjući da je sjednica u ponedjeljak, naveo je kako misli da će Skupština izglasati nepovjerenje kantonalnoj vladi.

- Onda ćemo, shodno Poslovniku Skupštine Kantona Sarajevo i Zakona o Vladi, krenuti u proceduru imenovanja novog mandatara. Danas to ime nemamo. Poslije sjednice Skupštine u ponedjeljak krenut ćemo u proceduru zajedno s našim partnerima da izaberemo novog mandatara Vlade Kantona Sarajevo – kazao je Sarajlić.  















OSTALE VIJESTI
Glomazni lanseri M270 izbacili osam raketa ATACMS na rusku bazu na Krimu
Izrael napao Iran, stižu reakcije. Izvor: Gotovo je s međusobnim izravnim napadima
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku
U Brazilu dovela mrtvaca u banku, htjela dići kredit. Otkriveno od čega je umro
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno
Rusija priznala da se srušio bombarder. Ukrajina: Oborili smo ga
Europske burze pale nakon izraelskog napada na Iran
Izraelci napali iranski Isfahan. Tamo su nuklearna postrojenja
Studenti na njujorškom sveučilištu prosvjedovali za Palestinu, više od 100 uhićenih
Skočile cijene nafte nakon što je Izrael napao Iran
U Slovačkoj pokrenuta kampanja kojom se prikuplja novac za kupovinu oružja Ukrajini
VIDEO U Rusiji se srušio bombarder
Google dao otkaz 28 zaposlenika. Protestirali su protiv unosnog ugovora s Izraelom
Ukrajina traži pomoć od G7 i NATO-a: "Moramo obnoviti protuzračnu obranu"
Na Wall Streetu peti dan zaredom pao S&P 500 indeks
SAD uložio veto na primanje Palestine u UN
Izabrano 12 članova porote za suđenje Trumpu u New Yorku
Počeli izbori u Indiji
Iran u UN-u zaprijetio Izraelu
Trump: Opstanak Ukrajine je važan za SAD







SVASTARIJE

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane

Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝

U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima

Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi