TUZLARIJE - IZDVOJENO

05.07.2012.
Kina:
Hidroelektrana ˝Tri klanca˝ u punom pogonu







PEKING - Hidroelektrana Tri klanca na kineskoj rijeci Jangceu, najveće postrojenje te vrste na svijetu, u srijedu je počela raditi punim kapacitetom nakon što je u pogon stavljena i posljednja od 32 turbine, objavile su agencije, pozivajući se na kineske medije.



"Rad s punim pogonom generatora učinio je centralu Tri klanca najvećom hidroelektranom na svijetu i najvećim svjetskim postrojenjem za proizvodnju čiste energije", rekao je Zhang Cheng, glavni direktor operatora centrale China Yanngtse Power Co.



Svaka od 32 turbine ima kapacitet od 700 megavata, što kombinirano daje snagu od 22, 5 gigavata, što odgovara snazi

15-ak modernih nuklearnih reaktora, zahvaljujući čemu će ta elektrana proizvoditi čak 11 posto struje koja dolazi iz kineskih hidroelektrana.



Enormno velikom branom (185 metara) stvoreno je akumulacijsko jezero dugo 600 kilometara iz kojeg će se elektrana napajati, ali neki stručnjaci predviđaju da bi tolika masa vode mogla utjecati na tektonske poremećaje, dok je vlada javno priznala da je u području oko brane porasla opasnost od potresa i odrona zemlje.



Gradnja kontroverznog megaprojekta, koji je u konačnici stajao više od 50 milijardi dolara i zbog kojeg je najmanje 1, 3 miliona ljudi moralo biti iseljeno iz svojih domova, počela je 1994., a prvo generatorsko postrojenje u rad je stavljeno u julu 2003. godine.



Zahvaljujući proizvodnji struje iz Tri klanca, Kina je dosad svake godine uštedila gotovo 200 miliona tona ugljena.

Priredio(la): FENA                
1376