TUZLARIJE - IZDVOJENO

20.06.2017.
Ima li Trump ikakav plan?
Amerika i Rusija su na rubu otvorenog rata

Foto: Getty

NAKON što su oborile sirijski avion u nedjelju, američke zračne snage sinoć su srušile još jedan naoružani dron iranske proizvodnje, čime su otišle još jedan korak dalje prema otvorenom ratu sa sirijskim režimom i njegovim saveznicima.

Ovo je drugo obaranje bespilotne letjelice sirijskih snaga ili njihovih saveznika - prvo je izvršeno 9. lipnja - i već peti američki zračni udar na njihove vojne mete u nešto više od mjesec dana. Kao i u prethodnom slučaju, američki vojni avion F-15E presreo je dron koji je letio iznad područja koje je američka vojska proglasila dekonflikcijskom zonom, u okolici grada Al-Tanfa, u kojoj se nalazi zajednička vojna baza američkih snaga i pobunjenika koji se bore protiv Islamske države.



Američki avion je pokušao potjerati dron iranske proizvodnje Šahid 129. Nakon što je ovaj nastavio letjeti prema položajima pobunjenika i američkih snaga, oborio ga je. Ovo je posljednji u nizu incidenata u vrlo napetoj situaciji na istoku Sirije, gdje se različite i međusobno suprotstavljene strane nadmeću u preuzimanju teritorija koji je dosad pripadao ISIS-u.

Režim napada američke saveznike na istoku i jugu zemlje

Konflikti između SAD-a i sirijskog režima dosad su uglavnom bili izbjegnuti jer su američke snage operirale pretežno u istočnoj Siriji, a sirijske u zapadnoj Siriji. Ta se situacija, očito, sada mijenja. Sirijska vojska koja sve više napreduje na istoku zemlje, prošlog tjedna dosegla je položaje Sirijskih demokratskih snaga (SDF), kurdsko-arapske pobunjeničke koalicije koja se bori protiv ISIS-a u Raki, i napala ih. "Režimske snage izvele su napade velikih razmjera, koristeći avione, artiljeriju i tenkove, a udar je počeo 17. lipnja", izjavio je glasnogovornik SDF-a Talal Selo i upozorio na to da će u slučaju nastavka napada "biti prisiljeni odgovoriti i obraniti naše snage", prenosi Reuters.

Osim toga, sirijska vojska prekinula je dvodnevno primirje i nastavila žestoku ofenzivu na dio grada Darae pod kontrolom pobunjeničke Južne fronte koja također dobiva ograničenu podršku SAD-a preko Jordana.

Podsjetimo, Rusija je na obaranje sirijskog aviona odgovorila zatvaranjem dekonflikcijskog kanala s Amerikancima i prijetnjom da će njeni protuzračni sustavi ubuduće tretirati sve strane avione koji lete zapadno od rijeke Eufrat kao mete. Dok američka vojska tvrdi da je avion napao položaje SDF-a, sirijska tvrdi da je napadao položaje ISIS-a.

Iran ispalio balističke projektile u Siriju, Australija se povlači iz koalicijskih operacija

Iznimno složenu situaciju na sirijskom bojištu dodatno je zakomplicirao napad Irana balističkim projektilima na položaje ISIS-a, za koji analitičari smatraju da je u isto vrijeme i odmazda za teroristički napad na Teheran i upozorenje SAD-u da bi se ova zemlja mogla još agresivnije uključiti u rat na strani režima.

Australija, članica anti-ISIS koalicije predvođene SAD-om, zbog ruske prijetnje danas je objavila da privremeno suspendira svoje zračne operacije kao "mjeru predostrožnosti", prenosi CNN. S druge strane, američka vojska smiruje tenzije i tvrdi da dekonflikcijski kanal s Rusima nije deaktiviran.

Američki zapovjednik koalicijskih zračnih snaga za Siriju, general poručnik Jeffrey Harrigan, saopštio je kako će se američki avioni premjestiti da bi se umanjio rizik od sirijske i ruske protuzračne obrane, ali kako će nastaviti zračne udare na položaje ISIS-a, prenosi New York Times.

"Najgore što bi itko od nas sada mogao napraviti je to da preuveličavamo ovu stvar. Incident se dogodio. Moramo riješiti taj incident", komentirao je načelnik združenih stožera američke vojske, general Joseph Dunford, kako prenosi The Hill.

Eksperti se ne slažu oko rizika eskalacije

Joshua Landis, ravnatelj Centra za bliskoistočne studije pri Sveučilištu Oklahoma, s druge strane, ocjenjuje da tenzije ipak neće prerasti u rat, prenosi Quartz. Ovdje se u biti radi o "pregovorima" oko toga tko će preuzeti teritorij koji ISIS ostavi za sobom, tvrdi Landis: "Jednostavno ne vjerujem da su Rusija i SAD spremne ići u rat za Siriju - oni jednostavno utvrđuju gdje su granice (između kurdske samouprave i sirijskog režima)."

No bivši veleposlanik SAD-a u Siriji Robert Ford smatra da je opasnost od eskalacije itekako stvarna jer se Asad zarekao da će ponovo preuzeti čitav teritorij Sirije, što uključuje i teritorij koji je SDF oslobodio ili namjerava osloboditi od ISIS-a. "Stoga postoji rizik od eskalacije, pogotovo ako, za razliku od zapadne Sirije, Amerikanci budu inzistirali na potpori svojih sirijskih saveznika na terenu i ako se ne dogovore s Asadom. Eskalacija bi mogla biti asimetrična. Asadove zračne snage ne mogu se mjeriti s našima. Umjesto toga, obratite pažnju na autobombe, zasjede i malene, redovite napade protiv naših snaga i onih koje podupiremo u istočnoj Siriji. Sirijska vlada je vrlo iskusna u testiranju ruba bilo kakve crvene linije."

Trump nema strategiju za Siriju

Ford, doduše, pozdravlja obaranje sirijskog aviona kao "dobrodošli razvoj situacije" i dodaje kako je Washington "poslao poruku" Rusima koji su "predugo tretirali Siriju kao svoje dvorište".

Eksperti poput Danielle Pletka, dopredsjednice za vanjskopolitičke studije American Enterprise Institutea, upozoravaju na to da je glavni problem u nedostatku strategije za Siriju u administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa: "Moj najveći strah nije eskalacija, iako postoji stvaran rizik. Eskalacija prema konkretnom cilju je dobra stvar. Eskalacija bez razloga i konkretnog cilja nije", rekla je Danielle Pletka.

Priredio(la): admin                
1540