TUZLARIJE - KULTURA

27.07.2022.
U Gornjoj Tuzli obilježen 27. juli – Dan ustanka naroda i narodnosti BiH

Tuzlarije


27. juli predstavlja jedan od značajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Na današnji dan prije 75 godina, započeo je otpor naroda i građana Bosne i Hercegovine, protiv okupatora i domaćih izdajnika 1941. godine.

Jučer je tim povodom u Gornjoj Tuzli u organizaciji Udruženja ABNOAR-a grada Tuzla upriličio svečanu akademiju i druženje.

Prije svečane akademije članovi ABNOAR-a su obišli spomen obilježje Abdurahmana Saračevića Ace i Palih boraca NOR-a 1941-1945, kao i spomen obilježja palih boraca i šehida odbrambenog rata 1992-1995-god., Šehidsu česmu i spomenik u naselju Tetima, te položili cvijeće i odali počast.

Nakon obilaska spomenika u Društvenom domu upriličena je akademija na kojoj su se prisutnim obratili predsjednica Mjesne zajednice Gornja Tuzla Maida Mehmedović i predsjednik ABNOAR-a grada Tuzla Muhamed Čaušević.

Tuzlarije


- Izuzetna mi je čast što večeras imam priliku da pozdravim ovakav skup i poželim Vam iskrenu dobrodošlicu u Gornju Tuzlu. Mi smo mjesto koje je uvijek prepoznavalo dobre ideje, pa tako i ova manifestacija ima posebno mjesto u bližoj i daljoj historiji Bosne i Hercegovine i u našem mjestu koje je poznato po otporu i hrabrosti, a tome je dokaz i u posljenjem odbrambenom ratu 1992-1995. god. 41. pali borac-šehid, među kojima i tri zlatna ljiljana – naglasila je predsjednica MZ Gornja Tuzla gospođa Mehmedović.

- 27. juli predstavlja jedan od svijetlih datuma u historiji ovdašnjih naroda. Antifašizam je jedan od najhumanijih pokreta u historiji čovječanstva, pa stoga svaki datum koji svjedoči o borbi protiv fašizma i šovinizma zaslužuje posebnu pažnju.To činimo i svakodnevnim isticanjem istinskih idela slobode, mira, suživota i jednakosti među ljudima – istakao je predsjednik ABNOAR-a grada Tuzla Muhamed Čaušević.

Tuzlarije


U kulturnom-zabavnom dijelu programa učešće su uzeli KUD Gornja Tuzla i KUD Panonija sa prelijepim igrama narodna i narodnosti BiH, kao članovi dramske sekcije KUD-a Gornja Tuzla sa recitacijama i pjesmama koje govore o patnjama i hrabosti boraca NOB-a . Takođe je upriličena izložba slika umjetnika Munevera Salihovića koje predstavljaju učesnike NOB-a.

Poslije kulturno-zabavnog programa udruženje penzionera G.Tuzla je upriličilo poznati Gornjotuzlanski penzionerski grah.

Priredio(la): Radio Inat BiH                


Osmrtnicama ba smrtovnice