TUZLARIJE - KULTURA

06.07.2023.
Promovisana knjiga „Ubijeni i protjerani“ autora Seada Selimovića

Tuzlarije


Nakon promocije romana “Spavaj obuven, sine” autora Mirze Bašića, manifestacija “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici“ koju realizuje BKC TK, sinoć je nastavljena promocijom knjige „Ubijeni i protjerani“, autora prof. dr. Seada Selimovića.

Promocija knjige, pred velikim brojem posjetitelja, realizovana je u saradnji sa Centrom za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla i Arhivom Tuzlanskog kantona, a promotori su bili prof. dr. Izet Šabotić, prof. dr. Senaid Hadžić, mr. Jasmin Jajčević, dok je događaj moderirao mr.sc. Omer Zulić.

Tuzlarije


Knjiga "Ubijeni i protjerani–promjene u etničkoj strukturi stanovništva Bosanskog podrinja od 1991. do 2013. godine pod utjecajem rata protiv Bosne i Hercegovine" tematizira sudbinu Bosanskog podrinja od početka 1990-ih godina, prati promjene u etničkoj strukturi stanovništva nastale kao rezultat agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu i pokazuje šta se sve dešavalo na tom prostoru nakon završetka rata do 2013. godine.

Tuzlarije


Bosansko Podrinje je tipičan primjer kako se ratom, agresijom, ubistvima, silovanjima, protjerivanjem i na kraju genocidom može promijeniti etnička struktura stanovništva jednog područja.

- Iz knjige je jasno vidljivo da je cilj velikosrpske politike politike bio eliminacija nesrpkog stanovništva sa područja Bosanskog Podrinja i ako kompariramo podatke popisa stanovništva iz 1991 i 2013. godine, možemo da vidimo da su ti ciljevi gotovo potpuno ostvareni. Sa tog prostora je protjerano ili ubijeno više od 150.000 prije svega Bošnjaka, što su ogromne promjene u etničkoj strukturi stanovništva, a jedini grad koji je odbranjen na prostoru od Bijeljine do Foče je Goražde – istakao autor prof.dr. Sead Selimović.

Tuzlarije


Na promociji je navedeno da cilj istraživanja, na osnovu kojeg je ova knjiga i nastala, bio historijska istina o etničkoj promjeni strukture stanovništva koje je 1991. godine činilo 55 posto ukupne populacije na određenom geografskom području. Knjiga je bazirana na mnogo historijskih izvora prvog reda.

- Korišteni su svi popisi, sa podacima o svim naseljima Bosanskog podrinja, zatim dokumenti Haškog tribunala koji su jako značajni i kod nas nedovoljno korišteni, a konsultirano je i ono što su drugi autori radili u ovoj oblasti parcijalno za određene općine, među kojima su na profesionalan način tretirani i oni materijali koji ne idu u prilog tezama koje iznosim u ovoj knjizi – rekao je autor knjige.

Tuzlarije


Knjigu je izdao Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla, koji je na ovom projektu radio nekoliko godina.

- Autor je uložio jako veliki trud kako bi ovom knjigom predstavio jedno važno historijsko i demografsko pitanje koje se tiče Bosanskog podrinja u periodu od dvije decenije i obuhvata sve procese i događaje koji su uticali na jedan demografski debalans koji je rezultat genocida i etničkog čišćenja, te opstruiranja povratka. Autor je koristio validne historijske izvore i iznio zaista značajne podatke, analize, stavove i teze koje su temeljene na kvalitetnom naučno-istraživačkom pristupu, a što ovom djelu daje posebnu vrijednost – istakao je prof. dr. Izet Šabotić recezent knjige.

Tuzlarije


Autor knjige prof. dr. Sead Selimović član je Odbora za historijske nauke Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i urednik časopisa Historijski pogledi. Radi u zvanju vanrednog profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a od 2015. godine je voditelj Odsjeka za historiju.

Do kraja manifestacije “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici“ koja traje od 3. do 10. jula bit će održana promocija knjige “Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)”, koautorsko djelo Muamera Džananovića, Hikmeta Karčića i Jasmina Medića (8. juli u 19 sati u BKC TK u Tuzli), a manifestacija će završiti „Mirnom šetnjom 8372 za Srebrenicu“,  koja već godinama tradicionalno kreće sa platoa ispred BKC TK, a okupljanje učesnika je zakazano za 10. juli 2023. godine u 18 sati.

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, zajedno sa partnerima sa kojima realizuje ovu manifestaciju za cilj ima dati svoj doprinos u kulturi sjećanja na Genocid u Srebrenici, najveći zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Priredio(la): JU BKC                


Osmrtnicama ba smrtovnice