TUZLARIJE - KULTURA

29.07.2023.
Preporuka Turističke zajednice TK:
Živinice – počivalište stećaka

Teško je precizno reći kada su Živinice dobile status naseljenog mjesta kakvo poznajemo danas. Ali je sigurno da su Živinice još u periodu srednjeg vijeka imale izuzetan kulturni i ekonomski značaj za ovaj kraj.

Tuzlarije


0 tom vremenu brojni spomenici i kulturno naslijede svjedoči i danas kad Živinice predstavljaju naselje koje se proteže u dolini dvije rijeke, Spreče i Oskove i kome gravitiraju brojna manja naselja u krugu od desetak kilometara. Ovaj kraj je bogat vodom, a blizina jezera Modrac i brojnih manjih tokova koji se spuštaju s obronaka planina Konjuh, Majevica i Ozren bile su dovoljan razlog da se na području Živinica izgradi veliki broj vodenica i mlinova. Neke od tih vodenica su stare i po 100 godina, mada je danas samo njih nekoliko u upotrebi.

Kao dokaz važnosti ovog naselja ostao je veliki broj stečaka iz perioda srednjeg vijeka, po kojima je ovaj kraj poznat. S obzirom da potiču iz različitih perioda raznovrsnih su oblika i motiva, a neki od njih su izuzetno specifični i rijetki pa stoga imaju i posebnu vrijednost. Jedini stećak s epitafom se danas nalazi u Osnovnoj školi Ourdevik. Mak Dizdar je rekao „U stećcima je tajna Bosne“. I zaista, gledajući te masivne komade kamena, maštovito ukrašene, pažljivo smještene i stotinama godina očuvane, innate utisak kao da je na vama da odgonetnete neku davno skrivenu tajnu ovih prostora, neku priču još neispričanu.

Jedna od priča koja je više puta ispričana i svi u Živinicama je znaju je ona o Džebarskoj džamiji, jednoj od najstarijih na ovom području. Legenda kaže da su Turci nakon što su osvojili utvrdu Gradinu odlučili tu sagraditi džamiju i na jednom mjestu pripremili gradu. Sljedeće jutro sva grada je bila uredno složena na drugoj lokaciji 300 metara dalje. To je bilo dovoljno da se svi slože da je Božja volja da džamija bude sagradena na tom mjestu, te tamo i dan danas stoji. Zato se svake godine prve subote u avgustu na ovom mjestu okupi i do 10000 Ijudi.

Ako ste, pak żeljni ugodnog odmora u pravom bosanskom ambijentu Rajsko jezero u Bašigovcima je destinacija za vas. Samo 7 kilometara od centra Živinica pronaći ćete pravi mali raj. Uredeno je za šetnju i kupanje, a ni Ijubitelji sportskih aktivnosti i dobre hrane neće ostati razočarani. Tako ćete već s prvim zrakama proljetnog sunca na jezeru zateći manje i veće grupe izletnika, neke koji su došli u popodnevnu šetnju i one koji će samo mirno uživati u pogledu.

Za sve vas koje više privlače uzvišeni predjeli i žele udisati čist zrak u šumi i uz planinske potočiće, samo 13 kilometara od Živinica čeka vas planinarski dom Drenik. U samom podnožju Djedinske planine, ugnijezdila se planinarska kućica okružena s nekoliko Ijetnikovaca koji spremno čekaju goste, planinare i šetače, rekreativce i zaljubljenike u prirodu.

Čak i ako ništa od navedenog nije fokus vaše posjete, sigurno ćete uživati u otvorenosti gostoljubivosti Živiničana i osjećati se dobrodošlima.

Osmrtnicama ba smrtovnice