TUZLARIJE - KULTURA

24.11.2023.
Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Tuzla:
Tuzla istrajna u obilježavanju značajnih datuma za grad i državu

Bosna i Hercegovina je međunardono priznata 1992. godine, a 1995. godine, 25. novembar je proglašen Danom državnosti Bosne i Hercegovine. Datum koji se u Tuzli posebno njeguje i obilježava.

Tuzlarije


Tako je bilo i danas kada je nakon polaganja cvijeća na spomen obilježjima na Slanoj Banji održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Tuzla, na kojoj se prisutnima obratila predsjedavajuća GVT Nataša Perić.

- U jugoslovenskoj krizi, koja je započela nakon smrti Josipa Broza Tita a kulminirala početkom 90-tih godina 20. vijeka, predstavnici BiH su svim razgovorima u vezi za preuređenjem Jugoslavije, zauzimali stav o njenom opstanku bez obzira na formu, pristajući i na asimetrične varijante. Kao što je poznato, do prihvatljivog rješenja nije došlo, te su jugoslavenske republike krenule put nezavinosti i samostalnosti. Tako je na osnovu zahtjeva Badinterove komisije, Skupština SR BiH, nakon dvodnevnog zasijedanja, 25. januara 1992. godine, donijela Odluku o raspisivanju referenduma o nezavisnosti, kazala je između ostalog predsjedavajuća GVT-a Nataša Perić.

Tuzlarije


Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, rekao je da je ZAVNOBiH više od jedne konferencije, više od jednog značajnog događaja.

- To je datum i događaj najvišeg ranga, događaj koji je promijenio smjer historije i na historijsku scenu izveo nove društvene snage i nove političke ideje. Lugavić je govorio i o fašizmu i nacizmu kao vječitoj opasnosti.

- Fašizam i nacizam su vječita opasnost, pa je nužno da mu uvijek bude suprotstavljen dosljedan i aktivan antifašizam. Na antifašizam treba stalno podsjećati jer su nacizam i fašizam među nama u toliko očiglednoj mjeri, da ga šutnja, neaktivnost, strah, neodlučnost i nesuprotstavljanje, hrane i jačaju. Planeta je 9. maja ove godine obilježila pobjedu nad fašizmom. Znamo da je 9. maj 1945. samo prva velika pobjeda nad fašizmom, na žalost ne i definitivna. Postoji li zato veći dokaz od genocida u Srebrenici, Vlasenici, Zvorniku, Bijeljini, Prijedoru, Ahmićima.

Stoga, djelo obnove državnosti Bosne i Hercegovine zapravo je djelo jedne izuzetne generacije ljudi. Ljudi koji su prevazilazeći ideološke, političke i etničke razlike, imali dovoljno mudrosti, koja nam danas, složićemo se, često nedostaje, da pronađu ono što je njihov zajednički interes. A taj zajednički interes je država, naša Bosna i Hercegovina.


Tuzlarije


Tuzlarije


U muzičkom djelu programa nastupio je ženski hor “Učo” koji djeluje pri Gradskom kulturno umjetničkom društvu “Bosna”, koji je izveo pjesmu “Grade moj” i mlada tuzlanska violinistica Aida Rešidbegović, učenica Srednje muzičke škole u Tuzli, koja je osvojila značajne nagrade u zemlji i inostranstvu.

Sabina Mešić

Osmrtnicama ba smrtovnice