TUZLARIJE - KULTURA

20.05.2010.
Otvorena izložba ilustracija
Bajkoviti, izmaštani svijet Marsele Hajdinjak


Tradicija je da Susreti dječijih pisaca "Vezeni most", počinju otvaranjem izložbe gosta ilustratora. Od te lijepe prakse njegovanja jedinstva pisane riječi i ilustracije, nije se odustalo ni ovaj put. Sinoć je u Galeriji Bosanskog kulturnog centra otvorena izložba ilustracija autorice Marsele Hajdinjak, istaknute hrvatske likovne umjetnice.

Cilj izložbe je da podstakne mlade talente i možda probudi u njima želju da se opredijele za ovaj lijepi poziv, ali i da se tuzlanskoj kulturnoj javnosti upriliči jedan izuzetan ugođaj.



Izložbu je otvorio Šimo Ešić, dječji pjesnik i urednik izdavačke kuće Bosanska riječ iz Tuzle. O ilustracijama Marsele Hajdinjak je rekao:

- Nježna do nevjerovatnog, plaha i energična istovremeno, impresionira nas svojom minucioznom preciznošću, nevjerovatnim strpljenjem i vještinom. Njene ilustracije prave su žive slike prirode – stvarne prirode, prepoznatljivih predmeta, oblika i prizora, ali uvijek majstorski domišljenih, umiljato dopadljivih, dooblikovanih – dobajkoviranih. Na taj način ostvaren, trag njenog kista na papiru nije više samo slika prirode – nego on postaje mnogo više: priroda slike. Zapravo energija slike – samo je energija prirode promijenjenog stanja, koja se u duši umjetnice ogleda kao samoprepoznavanje. Umjetnica je sačuvala najdragocjenije što jedan umjetnik koji se obraća djeci, uopšte može imati, dječiju čistotu duše. Kroz tu dragocjenost, potpuno oslobođena, svjetlucavim dječijim očima promatra svijet. I zato slike viđene očima takve duše i ne mogu biti nikako drugačije – nego lijepe.



- Sretan sam da je pristala doći u naš grad, da je postala dio sve veće porodice umjetnika i dobronamjernika koji, pletući, vezući i šarajući ovaj naš Vezeni most, čine neprocjenjivo dobro – dodao je Ešić.



Marsela Hajdinjak je rođena 1967. u Zagrebu. Nakon završene Škole primjenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, diplomirala dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Profesionalno se bavi ilustracijom od 1996. Omiljena tematika su joj bajke. Objavljuje radove u dječijim časopisima, ilustrira udžbenike, knjige i slikovnice za izdavače u Evropi i svijetu. Dobitnica je brojnih priznanja, među kojima i Nagrade Grigor Vitez za najbolju ilustraciju u 2005. godini. Članica je ULUPUH-a i HZSU-a.



Izložba ilustracija Marsele Hajdinjak ostaje otvorena do 30.maja, 2010.godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice